ateistek

Mlačno soočenje Pahor – Janša

Niso me poklicali domov po oddaji, da bi me povprašali po mnenju. Konec koncev ne bi niti sodeloval. Naročene raziskave, kjer nekdo služi denar s tem, ko meni krade čas, mi gredo pošteno na živce. Ko si enkrat navohan, kličejo kar naprej. Ko sem nekoč rekel, da odgovarjam samo za plačilo, ne kličejo več.

Vprašanje, kateri se je bolje odrezal, je zame deplasirano, saj ne mislim nobenemu oddati svojega glasu. Gre zgolj za zabavo pri opazovanju kako se kateri znajde v določenih situacijah. Žal so bile tiste zanimive bolj redke.

Soočenje je bilo na dostojnem, kulturnem nivoju, kljub temu, da sem pričakoval več “retorične akcije”. Tudi voditeljica Lidija Hren s svojim pravkar-vrnila-z-morja zagorelim izgledom, ni poskrbela, da bi bil nivo kakor koli okrnjen.

Še največ zaslug za kulturno dolgočasje je imel Pahor, saj s svojim pomirjujočim čvekanjem ni dopustil Janševi konfliktnosti zavladati v etru. Parkrat mu je celo uspelo izvabiti Janšev nasmešek, kar je skoraj znanstvena fantastika. Bilo je čutiti, kot bi mu nekje v ozadju ponujal roko, čeprav jo zaradi miru v stranki ne sme, kar je tudi precej neprepričljivo trdil s tem, da z Janšo, v primeru zmage, ne bo šel v koalicijo. Janša je, nasprotno, trdil, da bi šel v razgovore z vsako stranko, čeprav vsi vemo da je to, po izkušnjah v zdajšnji koaliciji, kačje gnezdo. S svojo avtoritativnostjo jim je, kot kažejo zadnje raziskave javnega mnenja, izsesal zadnje kaplje življenja in uničil slovensko desnico.

Janšev običajni cinizem, kot obrambni refleks, ki se ponavadi začne s kislim nasmeškom in udarnim rafalom, je bil tokrat nekoliko krajšega daha. Dovolj je bilo, da ga je Pahor naslovil z “gospod predsednik” pa se je ta, vsaj za trenutek, pogreznil v neke čudne odtenke nirvane, ki mu ne pristojijo. Več kot je bilo takih trenutkov, manj je bilo pravega Janše v studiu. Pred kamerami se je, občutno manj kot v njegovem modelu vladanja, trudil, da je bila njegova beseda zadnja.

Pogovor je večinoma potekal v smeri Pahor – Janša. Prvi je večino časa žlobudral predvolilne obljube. Drugi pa ga je porabil za pričakovani diskurz obrambe, ki temelji na napakah prejšnjih vlad ali celo komunističnega sistema in nizanju “dejstev”, kako nam je zdaj postlano z zgodbo o uspehu. Nekaj podobnega kot iz časov pred koncem vladavine LDS, le da smo zdaj povrhu še nadvse sproščeni.
Ta diskurz obrambe sebe z napakami drugih in kratkovidnostjo do trenutnega stanja, postaja res že legendaren, saj bi, če bi bil Janša še leta in leta vladar, z njim postal brezčasen.
Bolj kot je Janša segal nazaj v čas, bolj se je Pahor branil z distanco in oziranjem v prihodnost, ki seveda njega vključuje kot predsednika vlade.

Komentarji opazovalcev, ki so jih po oddaji povabili v Odmeve pa so, razen Frankla iz Financ (hudiča, vse bolj debel postaja), bolj odražali njihov volilni izbor kot pa strokovno oceno nastopa. To je močno potrjeval nek tip iz desničarskega Reporterja, ki je puhloglavo hvalil Janšo kot kakšna mozoljava tinejdžerka svojega junaka iz posterja, ki ji visi nad posteljo. Celo bolj kot jecljajoči Makarovič, novo odkrita zvezda RTVSlo zadnjih par let.

Ravno zaradi njegove spravnosti, Pahorja ne bom volil. Veliko bolj bi užival, če bi bil namesto njega v studiu moj izbranec na volilnem lističu, ki je še najbolj uspešen pri najedanju živcev slovenske desnice, gospod Golobič. Vrnil sem se z dopusta in sem spet pripravljen za malo več opazovanja političnega sabljanja in retoričnih žerjavic. Bolj kot me pritegnejo, ne glede na moje strinjanje z njimi, raje jih imam.

21 avgusta, 2008 - Posted by | Slovenija

24 komentarjev »

  1. Odločilna bo, tako kot je napisal Rokg. na svojem blogu, četrta veja oblasti. Mediji. Ti bodo močno izkristalizirali vsak strankarski nastop v smislu pripadnosti (lastništva). Sem prepričana, da bomo imeli priložnost videti veliko kompromisarstvo brez primere.
    Vse kaj drugega bi me močno presenetilo.

    Od samega javnega nastopanja pa ne pričakujem česa novega, vse akterje že poznamo.
    Koga bodo ljudje volili, bo odvisno tudi od tega kako bodo ljudje videli nastanek možne koalicije, ne glede na to kdo bo mandatar in glede na podeljevanje stolčkov v državni zbor.
    Mislim, da ne bodo več čisto na slepo podpirali strank.

    Komentar od Nevenka | 21 avgusta, 2008 | Odgovori

  2. Nimam televizije (in sem hvaležna vesolju, da mi je prizanešeno s podobnimi soočenji), a sem prebrala komentar, da je Hrenovka… ups, Hrenova soočenje vodila – ti si ga lepo označil podopustniško – zelo blago in se izogibala vsem vročim temam.

    Komentar od PF | 21 avgusta, 2008 | Odgovori

  3. @nevenka: ne poznamo še vseh akterjev. 🙂 Za Kresalovo bodo namreč to prve parlamentarne volitve in me prav zanima kako se bo ona odrezala. Mogoče bo pa v soočenja prinesla kako svežino.

    Komentar od popotnik | 21 avgusta, 2008 | Odgovori

  4. @Nevenka: Četrta veja oblasti je vedno upoštevanja vredna postavka pri predvolilnem dogajanju. Upam, da se na RTVSlo ne bo videlo komu pripadajo. Upam, da povojni poboji in makartizem, ki trenutno obvladuje njen dokumentarni prostor le ni tako uspešen, prikrit vidik pridobivanja glasov Janši kakor mislijo njeni uredniki.

    Mislim, da ljudje vseeno ne glasujejo po tem, kako se bo po volitvah sestavljala koalicija.

    Komentar od ateistek | 21 avgusta, 2008 | Odgovori

  5. Janša je krepko prekosil Pahorja v dvoboju.

    Komaj čakam, da res doživimo dvoboj, kjer bo poleg tudi Golobič, da se boste sami prepričali, da je še 10x večji blefer kot Pahor. Kresalove raje niti ne omenjam.

    Janša trenutno nima ne na levici ne na desnici konkurence.

    Dajmo JJ!!!

    Komentar od Marko | 22 avgusta, 2008 | Odgovori

  6. @Ateistek: Tematika kulturneja boja po 2. sv. vojni je desnici glasove prej jemala kot pridobivala. Tako da se zagotovo motiš.

    Komentar od Marko | 22 avgusta, 2008 | Odgovori

  7. Samo še to, kaj je bila zmaga dvoboja:

    Prvič slišim, da je bil nekdo uradno na pivu in cvetku…

    Hahaha…

    Komentar od Marko | 22 avgusta, 2008 | Odgovori

  8. Od kar je JJ na oblasti, Slovenija cveti, njena gospodarska rast je enormna, prebivalci živijo v blagostanju, kakršnega nima nobena evropska država , korupcije, nepotizma pa ni več, ker so oblastniki pošteni.Skratka cel svet nam zavida naše življenje, čeprav le redko kdo ve, kje za boga je ta Slovenija oz. kdo za boga ja sploh ta J.J.

    Komentar od Neprebujeni | 22 avgusta, 2008 | Odgovori

  9. Oblastniki so pošteni? WTF?

    Komentar od Popotnik | 22 avgusta, 2008 | Odgovori

  10. @Popotnik:

    Iz celega komentarja te moti samo “oblastniki so posteni” ?

    I think your sarcasm detector needs to be repaired..

    Komentar od Tomaž Z. | 23 avgusta, 2008 | Odgovori

  11. @Marko: Slišiš se kot nek primitivec, ki se s svojimi prijatelji navijači, izživlja na tekmi.

    @Neprebujeni: Upam, da gre res za sarkazem najbolj skrajne sorte :mrgreen:

    Komentar od ateistek | 23 avgusta, 2008 | Odgovori

  12. @Ateistek: “Dajmo JJ” sem nalašč in malce v hecu zapisal v navijaškem kontekstu. Če sem zaradi tega in zaradi drugačnega mnenja zate primitivec, je to še en dokaz več o TVOJI nestrpnosti do drugačnih, na katero se ultra levičarski skrajneži tako radi sklicujete…

    Komentar od Marko | 23 avgusta, 2008 | Odgovori

  13. @Ateistek: In če sem jaz primitivec (ok, naj bo po tvoje), si ti verjetno intelektualec najvišjega kova. No, intelektualci znajo pravilno postavljati vejice, veš? (“Slišiš se kot nek primitivec, ki se s svojimi prijatelji navijači, izživlja na tekmi”)

    Komentar od Marko | 23 avgusta, 2008 | Odgovori

  14. Soočenje je bilo tako napeto, da sem zdržal naravnost fantastičnih 10 minut poslušanja obljub za prihodnost in očitanj iz preteklosti.

    Čeprav sem pred štirimi leti veselo volil SD, sem že prvi mesec to odločitev krepko obžaloval.

    Ne vem zakaj tudi mediji skušajo ustvarjati nek vtist, da v Sloveniji obstajata samo dve stranki, ki imata kakršnokoli možnost in samo dve osebi, ki sta sposobni sestaviti novo vlado?

    Golobič je trenutno tudi moja izbira, zna pa se zgoditi, da oddam glas neki manjši in nepomembni stranki, za katero še niti slišal nisem, jo bom pa ugledal na volilnem lističu.

    Vse bolj mi sicer smrdi po novih štirih letih Janševanja…

    Komentar od dalimili | 23 avgusta, 2008 | Odgovori

  15. @Dalimili: Me zanima, kaj boš porekel, ko boš videl Gregija na kakšnem soočenju. Blefer brez primere, ki se poleg tega želi še uvrščati v nek koš ne-politika po vzoru Zokija… Hehehe… Verjemi, da je bolje še 4 leta Janševanja kot ponovno Golobčkanje…

    Komentar od Marko | 23 avgusta, 2008 | Odgovori

  16. @Marko: Nisem napisal, da si primitivec ampak da zveniš kot tak.

    @dalimili: Če daš glas kakšni obrobni stranki, je enako, kot da ne greš volit. Tudi levica bi potrebovala nekaj desničarske discipline v smislu odhoda na volitve in glasovanja.

    Komentar od ateistek | 23 avgusta, 2008 | Odgovori

  17. @ateistek: vse je odvisno od Golobiča in njegovih nastopov… Kar se pa tiče discipline, se mi zdi, da je ravno to prednost biti levičar, da ti nihče ne pridiga če ne greš volit, oziroma, da imaš možnost izbire NE biti ovca in slepo poslušati prefererirano stranko. Samo dejstvo, da obstajajo stranke levice, še ne pomeni, da se strinjam z njihovimi preteklimi “uspehi”, ali predstavljenimi programi.

    Ni dovolj biti levičar, moraš imeti vizijo in želeti spremembo, predvsem pa biti sposoben prepričati levičarje, da ti oddajo svoj glas.

    Kar se pa tiče primerjave, da moj glas za obrobno stranko ne šteje in da je isto kot če ne bi šel volit, pa enostavno ni res. Ne iti voliti pomeni, da daš svoj glas Janši, voliti za kogarkoli drugega, pa pomeni odvzeti 0,0002% (recimo!) zmagovalcu… Simple as that.

    Komentar od dalimili | 23 avgusta, 2008 | Odgovori

  18. @Dalimili:

    Razloži mi tole, ker res ne razumem te logistike: Ne iti voliti pomeni, da daš svoj glas Janši, voliti za kogarkoli drugega, pa pomeni odvzeti 0,0002% (recimo!) zmagovalcu… Simple as that…

    Komentar od Marko | 23 avgusta, 2008 | Odgovori

  19. Marko.
    Zadeva je razumljiva, če termin strankarska disciplina preneseš v dejstvo, oziroma spoznanje, kako SDS funkcionira.
    Kar bom napisal, ni nujno, da drži vedno in povsod, ampak v najožji “žlahti” je viden predstavnik te stranke. Neudeležba na kongresu SDS, neudeležba na vsakoletnem taborjenju v Lepeni, in neudeležba na volitvah zanj pomeni stagnacijo oz. nazadovanje na hierarhični lestvici.
    Je pa v bistvu lepo napisal Dalimili v prvem odstavku 23.8 ob 9:45.
    Če poenostavim; fani JJ in njegove SDS bodo 21.9. 2008 “mobilizirani” vsaj 90%.

    Komentar od Dikembe | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

  20. Fantje: in koga tu moti discipliniranost? Ali nabirate že vnaprejšnje izgovore, če slučajno jJ spet zmaga, pa boste lahko porekli, to je zato, ker so nasprotniki ostali doma? Ker da niso zasljepljeni discipliniranci pač pa svobodni ljudje? 🙂

    Komentar od Marko | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

  21. Marko tvoja vnema da se vrtiš po temle blogu me spominja na kakšnega župnika ki si ga mora vsak dan zdrkat ker ne sme met babe, če se prej ne spozabi nad kakšnim ministrantom…:)))))))))))

    Komentar od ena | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

  22. @ena: nisem župnik, niti si ga vsak dan ne zdrkam. Ministrantov ne srečujem. Se pa rad pogovarjam z drugače mislečimi od mene, ker tam, kjer vsi mislijo enako kot jaz, je malce dolgočasno, kajneda…

    Poleg tega, kolikor jaz vem, celibat izključuje tudi drkanje… Vsaj po mojem bi ga moral… No, verjetno niti ni bistveno, ti že veš, zakaj ti takšne reči hodijo po glavi, kajneda…

    Komentar od Marko | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

  23. Dejstvo je, da imamo letos na volitvah slabo izbiro. Ničesar osvežujočega in novega.

    Janševa (in od celotne SDS)retorika je še vedno ista. Namesto da bi povedal, kaj misli storiti v prihodnosti ali vsaj nekaj besed o zadevi sami, on začne govoriti o prejšnjih vladah in njihovih napakah. Nikoli nobenih argumentov. Ga vprašajo npr. o prednosti davčne reforme, on pa začne govoriti o tem, kako je prejšnja vlada imela nizko gospodarsko rast. Ne vem, kako so lahko ljudje neumni, da ne prepoznajo vedno enega in istega odgovora. Hkrati pa Janša ni bil tako slab premier. Vodil je precej zmerno politiko in se distanciral od vsakega fundamentalizma na različnih področjih. Mogoče mu je malo spodletel le kazenski zakonik, kjer so pri nekaterih primerih šli v nepotrebno angleško skrajnost, namesto da bi ostali pri evropskem kontinentalnem modelu (večina ne ve, da smo drugi na svetu uvedli prepoved nad risankami hentai, torej prepoved imaginarnih slik, ker lahko pride do imaginarnih zlorab -> narobe svet).

    Janši tudi zamerim visoko inflacijo, veliko zadolževanje s krediti na račun proračunskega presežka, najnižjo stopnjo tujih investicij v EU (za kar sicer neposredno ni kriv Janša, ampak NSI in SLS) in tajkunizacijo. In predvsem zamerim to, da megazabavišča ne bo pri nas, ampak so se za njega na koncu zagrebli Madžari. Priložnost zamujena, ne vrne se nobena.

    Komentar od Skip | 25 avgusta, 2008 | Odgovori

  24. Golobič ima retorični potencial in predvsem argumente ter hitrost misli da lahko gospoda JJ zelo hitro povozi
    z nekaj hitrimi asi iz rokava..Janša
    pa je itak ena sama defenziva, tako kot Bajuk… oba branita svojo res težko prigarano in uspešno delo…kolikor se je sploh dalo ker je prejšnja oblast vse zasrala…
    a ne? dajmo se malo zamislit.. štiri leta so nalagal da nič ne morejo ker so oni prej vse zasral… zdaj pa naj povejo kaj so
    SDS pametnega naredil z svojo koalicijo razen da uvajajo svoje
    ljudi vsepovsod, v vse nadzorne odbore.. čeprav nestrokovne ljudi, ampak važno je da so poslušne te nastavljene Janševe kukavice( beri ovce…..)
    4 leta ste imeli časa, zdaj pa ne odgovornosti prelagat na levico
    Gospodarstvo ni konkurenčno, distribucija dobičkov je neustrezna
    plače so mizerne,
    folk ki nima denarja se pa rajši alkoholizira ob laškem pivu(ALI UNIONU)….ob goveji glasbi na tvs1 oz tv vatikan. Glavno da bo imela Cerkev svoje zasebne šole..in denar od države….
    Tajkuni so pa itak produkt domišljije…. pivovarna Laško podpira vsaj športnike, medtem ko se država samo kiti z njihovimi medaljami…..Gospod JANŠA, SEDAJ NE BODITE UŽALJENI ČE VAS KRITIZIRAJO, KER PREJ STE TO VI POČELI 12 LET IN ŠE SEDAJ DELATE KOT DA STE V OPOZICIJI( VI NE MORETE DRUGIM OČITATI VSEGA, ČE STE IMELI 4 LETA ČASA… PREDAJTE SE IN SI ODPOČIJTE OD POLITIKE( Bodo drugi boljše opravili vaše delo)

    Komentar od SIMON_Tempus | 8 septembra, 2008 | Odgovori


Komentiraj