ateistek

Do naslednjega leta

Končal se je dopust, vrnil se je vsakodnevni ritem. Vsako leto ugotovim še nekaj več dejstev o Hrvaški.

Da katolicizem presega mejo blaznosti, sem ugotovil že leta nazaj. Okolje je medijsko precej zatohlo. Vsako leto sem tam ravno takrat, ko se Marija odpravi v nebo. Tako vsakič lahko prebiram, kaj vse duhovniki z govorniških odrov sporočajo pobožnemu prebivalstvu. Prejšnje leto so ugotavljali, da je Titov režim pobil milijon ljudi, letos pa, da cerkev drugi hočejo siliti v politiko, ker se le ta z njo, bog ne daj, ne ukvarja.

Bolj kot vsa prejšnja leta, sem letos ugotovil, da je transport po hrvaških otokih kar zahtevno opravilo, kar dokazujejo spodnja, hvarska izkušnja.

Proti koncu dopusta sva se še odločila obiskati Hvar. Če bi vedel, da je potrebno toliko nekega presedanja in časa, ne bi šel.
Kako priti do Hvara, obstajata dve možnosti. Ali vzeti trajekt v Drveniku (točka, kjer je Hvar bližje obali) ali iti iz Splita. Prva varianta je sicer cenovno zelo ugodna vendar pa je potrebno prevoziti skoraj cel otok, da se pripelješ do mesta Hvar, ki je bila najina želena točka. Ker je Hvar znan po tem, da ima na nekaterih mestih take ceste kot jih imajo kje v Tibetu, je ta varianta samo za ljubitelje adrenalina.
Pa sva šla iz Splita. Trajekt vozi dve uri in pol. Vendar žal sploh ne vozi v mesto Hvar ampak v Stari Grad, ki je 15 km stran. Zato je potrebno vzeti avtobus, ki pa so ravno zato, ker si večina ljudi želi obiskati mesto Hvar, vedno polni. Da bi trajekt vozil direktno do mesta Hvar pa očitno še nobenemu ni padlo na pamet. Taksisti, ki se veselijo turistov s trajekta, ki jim ne bo uspelo priti na avtobus, zaračunavajo tudi do 300 kun za teh 15 km.
Ko sva se končno dokobacala do mesta Hvar, sva vzela še ladjico do Paklenih otočkov, ki so zelo priljubljeni. Za 10 minut plovbe zaračunajo 30 kun. Karta je povratna.
Ko sva se vračala, sva morala ponoviti celotno “vajo”. Avtobus je bil seveda poln, ljudje zelo živčni. Ko sem pojamral vozniku avtobusa, da zakaj ne uporabljajo več avtobusov, mi je zabrusil, da jih jaz že ne bom učil organizacije in vprašal, zakaj sem šel ravno na zadnji avtobus pred odhodom trajekta. Odgovoril sem mu, da so oni tisti, ki bi se morali prilagajati turistom in ne obratno.

Turisti na Hrvaškem so nezadovoljno tudi z drugimi stvarmi. Recimo, veliko jih jamra, ker na Hrvaškem praktično nimajo pravih peščenih plaž in tega niti turistični delavci ne povedo pri prodajanju aranžmajev. Lepe slike lahko zavedejo še tako izkušeno oko.
Italijani se jezijo, ker na Korčuli tržijo hišo, ki naj bi bila rojstna hiša Marka Pola. Sami trdijo, da je bil rojen v Benetkah.
Drugi spet pravijo, da so mondena središča umetno ustvarjena zaradi molže denarja, saj je kvaliteta ponudbe storitev daleč od vrhunske.
Planinarjenje je precej slabo razvito, čeprav je hribov ob obali veliko.
Taksisti znajo biti zelo nepošteni in za zelo kratke relacije zahtevajo neke absurdne zneske, gostinci pa se, poleg tega, da ocenjujejo premoženjsko stanje ali celo politično prepričanje gostov (npr. Slovencev) glede na to od kje prihajajo, kdaj pa kdaj “zmotijo” (seveda navzgor) pri obračunu zapitka. Pregled računa je nujen.

Da pa ne bi samo kritiziral, moram priznati, da ima Hrvaška obalo, ki je nisem videl nikjer drugje na svetu, če izvzamem dolgočasno Istro. Kljub gradnji je daleč manj pozidana kot španska. Poseben čar ima razgibana obala pod hribovjem Velebita ali Biokova, barva morja, petje škržatov in posebna vrsta borovcev z dišečo smolo.

Do naslednjega leta pozdrav Dalmaciji. Upam, da bo kritik manj.

20 avgusta, 2008 - Posted by | Potovanja

2 komentarja »

  1. MaH naslednje leto bo še preveč hitro prišlo.

    Komentar od Luka | 20 avgusta, 2008 | Odgovori

  2. @Luka: Misliš, prišlo bo prehitro, da bi se lahko hrvaški turistični delavci spremenili? Mogoče res.

    Komentar od ateistek | 20 avgusta, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: