ateistek

Tenerifi – prelep otok za aktivne počitnice

Čeri No, vsaj zame so bile. Ko človek vidi vse tiste možnosti in naravno lepoto otoka, hitro ugotovi, da se ne splača samo ležati na peščenih plažah. O tem kaj sem jaz počel tam, sem opisal v posameznem javljanju, tokrat delam le povzetke z linki.

Otok ima okoli 850.000 prebivalcev. Je največji otok od skupine kanarskih otokov. Meri 2034 km2. Je vulkanskega izvora. Podnebje je subtropsko. Pozimi so povprečne temperature okoli 17 stopinj, poleti do 24. Od pretiranega pregrevanja ga ščiti hladnejši Atlantik, od ohlajevanja pa Zalivski tok. Vreme je lahko zelo različno. Zelo pogosto se zgodi, da je na jugu vroče, na severu pa so določena področja v oblakih iz katerih rado prši. Dovolj je premik za 10 kilometrov pa sta lahko vreme in pokrajina povsem drugačna.

KAJ POČETI ?

Planinarjenje, kolesarjenje, obiskovanje mest in znamenitosti, zabavnih parkov, raznih vrst surfanja. Ponudba je velika. Najem avtomobila stane okoli 130-150 evrov na teden. Planincem svetujem nabavo dobre planinske karte, saj je zelo veliko možnosti za pohodništvo. Dve taki dobri poti, ki sem ju preizkusil, je obisk gore Montana Bianca in vasice Chinamade.

MESTA IN KRAJI

Santa Cruz – glavno mesto z okoli 250.000 prebivalci, ki je žal ograjeno s trajektno luko, vendar vseeno lepo in vredno ogleda. Zanimiv objekt ob glavni postaji, ki spominja na Sidneysko opero, lepi parki, mesto je zelo čisto in urejeno, dokaj zeleno, v ozadju so zanimivi, špičasti hribi.

Puerto de la Cruz – urejeno, luštno mesto, kjer je veliko turistov. Obvezen ogled glavnega botaničnega vrta, kjer se bohoti zelo veliko število tropskega rastlinja.

Ecod de Los Vinos – mesto, kjer je glavna znamenitost izjemno staro drevo (drago milenario). Za ogled ni potrebno plačati vstopnine, saj se ga zelo lepo vidi s konca glavnega trga. V mestu imajo veliko prireditev, cerkev s srebrnim, kičastim oltarjem in nekaj trgovin z izvirno ponudbo (npr. izdelki iz lave ali naravna mila s koščki sadja, začimb in podobnega.)

Garachico – lepo manjše mestece, ki je leta 1706 za las ušlo vulkanskemu uničenju. Še vedno so vidne poti, kjer je tekla lava. Tam je tudi grad, kjer imajo razstavo o zgodovini mesta. Zanimiv je tudi kompleks skal in čeri, ki so kot naravni bazeni za kopanje. Iz mesta vodi nekaj planinskih poti.

Teno – kraj na skrajnem severozahodu z napol puščavnato pokrajino, svetilnikom in plažo. Dostop je potencialno nevaren, saj do tja pelje cesta, ki leži pod stenami, ki se rade krušijo. Od tam se vidi Gomera, še en od Kanarskih otokov.

Agana in Monte de las Mercedes – pogorji, kjer rastejo čudoviti lovorjevi gozdovi. Nasplošno je vegetacija na tem delu otoka izjemna.

Masca – manjša vasica, ki leži v lepem, gorskem okolju. Turistično precej obiskana. Zaradi požara je tamkajšnja vegetacija precej osmojena.

El Medano – mesto na jugu zraven zaščitenega hriba Montana Roja. Mesto je na vetrovnem delu, zato je njegovo širše področje zbirališče ljubiteljev windsurfinga in parasailinga.

Las Americas, Los Cristianos – dve turistični središči s plažami in velikimi hoteli. Za vse tiste, ki si počitnice predstavljajo kot poležavanje na plaži.

Pico del Teide – najvišja gora otoka in Španije, ki jo je vredno obiskati. Za obisk vrha je potrebno dobiti dovolilnico v Santa Cruzu. Žičnica pripelje 168 metrov nižje od samega vrha, kjer je nekaj razglednih točk in sprehajališč.

Los Roques – zelo zanimive kamnite tvorbe, ki ležijo v podnožju najvišjega vrha.

Punta del Hidalgo – ob koncu mesta je nekaj zelo lepih pešpoti v hribe in vasice.

Loro Park – Najbolj reklamirana atrakcija na otoku. Če imate radi živalski vrt, potem je Loro Park njegova nadgradnja. Vstopnina je 30 evrov. Na vhodu dobite časovno razporeditev šovov: delfini, orke, morski levi, papige.

San Andres – omenjam ga zgolj zato, ker je to mesto zelo primerno izhodišče za kolesarske ture po bližnjem hribovju.

PLAŽE

Seveda nisem vseh videl. Od tistih, ki sem jih, pa imajo za moj okus najlepšo naravno, peščeno plažo na skrajnem severozahodnem delu otoka, Playa de Santiago. S strmimi čermi, penečim morjem in visokimi, rjavimi gorami v ozadju, spominja na umetniške slike, ki na znanstvenofantastičen način upodabljajo površine drugih planetov. Kot najlepše umetne plaže pa bi izpostavil Las Teresitas, severozahodno od Santa Cruza, Martianez (vstopnina 3 evre) in Playa Jardin (zanimivo je opazovati surferje), obe v Puerto de la Cruzu.

Otok ni dobrodošel za nudiste. Videl sem jih zgolj peščico, ponavadi nekje skrite na divjih plažah.
Kdor ima rad sonce in toplejše vreme, naj išče turistično ponudbo na južni strani otoka, saj so lahko razlike v času trajanja sončnega obsevanja zelo velike.

VTIS

Ker imam rad naravne lepote s čim manj posegov človeka, moram priznati, da me je otok dobesedno razvajal. Vsekakor je veliko lepši in bolj zanimiv od Gran Canarie, kamor se ponavadi nameni povprečni obiskovalec Kanarcev.

Zdaj mi je še bolj mrzko razmišljanje, kako lepa je narava v Sloveniji. Ko človek vidi še kaj več sveta, odkrije, da je to res le v kontekstu, da je tudi drugje lepo. Slovenija ni prav nič lepša. In otok Tenerifi na še manjši površini kot je Slovenija, hotel to priznati ali ne, ponudi občutno več naravne pestrosti.

Ecod de los Vinos Garachico Gorovje las Mercedes Gozd v gorovju Anaga Kanarski kuščar kava Las Canadas Loro Park Loro Park2 Loro Park3 Loro Park4 Los Cristianos Los Roques Martianez Masca Nasadi banan Pico del Teide Pico Viejo Playa de Santiago Playa de Santiago2 Playa Jardin Playa las Teresitas Pogled z vrha Teide Puerto de la Cruz Puerto de la Cruz2 Puerto de la Cruz3 Punta del Hidago Razjede v hribu Roque de las Bodegas Santa Cruz Santa Cruz2 Santa Cruz3 Sled lave Strmi klifi Suha pokrajina Planinska tabla Taganana Teidina jajca Teno svetilnik Tisočletno drevo zanimiv hrib Žveplo na vrhu Teide cvetoča puncija Gorila v Loro parku redka nudistična plaža vegetacijski utrinek iz pokrajine žičnica na Teide deskarji na valu

1 oktobra, 2007 - Posted by | Potovanja

40 komentarjev »

 1. Pa dej men ti Ateistek povej, kako to, da toliko potuješ? A imaš tako hudo bogato teto, al tako hud job, al pa znaš fino in pozorno brati razne potopisne članke potem pa se znajdeš ala MM? 🙂

  Komentar od Saška | 2 oktobra, 2007 | Odgovori

 2. MM? Misliš Mićota? 🙂 A ne, tako dobro mi pa ne gre. Na žalost me nihče ne plačuje, da bi igral klovna…

  Ne vem, Saška, enostavno imam rad potovanja…Denar pa se vedno najde. Pa saj niti ne potrebuješ ne vem koliko.
  Nisem tip, ki bi se zapufal za stvari, da potem komaj živi…Ko sem delal, sem si ustvaril nekaj zlate zaloge, ki pa se je zaradi zelo rizičnih in agresivnih a kot kaže pametnih delniških investicij, kar lepo odebelila. Sem si pač upal. Že zdavnaj sem ugotovil, da ne bom nikoli bogat, če bom samo delal za drugega oz. za denar. Bolje je, če denar dela zate 🙂 Saj vem, sliši se domišljavo, vendar, ko so se drugi čudili zakaj ne kupujem stvari, ki jih s krediti kupujejo povprečni ljudje in se grem raje nekih igračkanj z delnicami, ki “bodo itak vse propadle”, sem jaz bil prepričan vase. In kot vidiš….

  p.s. upam, da ne obiskuješ mojega bloga zgolj zato, da bi ugotavljala, “kako dobro živim”. Menda pa “zagrešim” tudi kaj pametnega…

  Komentar od ateistek | 2 oktobra, 2007 | Odgovori

 3. Ne, mislim Mojco! 🙂
  Tvojega bloga sploh ne obiskujem zaradi tvojega “dobrega življenja” … v bistvu sploh ne vem oz. nisem do sedaj vedela, kako živiš, niti ne vem s kom, kako, kako dolgo že 🙂 …In kot sem zapisala nekje … ne vem, mislim, da na svojem blogu, itak ne maram brati tega, kako se ti potepaš po svetu, medtem ko jaz trdo delam 🙂

  A zakaj te berem? Zato, ker sem nekoč naletela na tvoj blog in me je pritegnil zanimiv slog pisanja. Takrat bi najbrž v poplavi vseh blogov … ko so itak bili vsi zame novi in zanimivi in sem skakala sem ter tja in brskala in pregledovala .. nate morda celo pozabila, če me ne bi nekako “zavezal” nase, ko si mi dal to čast, da sem med redkimi izbranimi, ki jih objavljaš ob strani. In seveda sem morala iti zatem kar parkrat preverit kaj za vraga je tega tipa prepričalo, da da na stran link do ene avše 🙂 , ki piše povsem drugačne stvari, kot on.
  Sedaj pa … priznam … res ne berem potopisov … ampak ne zaradi slovenske fovšije (se tako napiše?) … v bistvu jaz o potovanjih ne maram brati, jih želim le doživljati :), drugače pa me pritegnejo tvoje resnejše teme, sploh kakšna na temo religije, čeprav sem drugače vzgojena in nimam tako ekstremnega mnenja. Ufff, sem se razpisala …za cel post 🙂

  Komentar od Saška | 3 oktobra, 2007 | Odgovori

 4. Aja, Mavčeva in njeni planki 🙂 A ni to krasno, da potuješ po svetu in ti za to še plačajo. Ah…
  No, zdaj veš več o meni… Kot sem nekje že napisal, pišem o potovanjih zaradi sebe. Človek pač pozabi in fajn je, če to ostane nekje zapisano. Vsaj te finese. Seveda pa glavnih občutkov, ki jih doživljam na potovanjih, ne pozabljam.

  Prav imaš, moram se spet lotili kaj resnejšega…Posamaznik pod zadnjim nazivom rule breaker ali velikovedni ervinator nimata kaj početi 🙂

  Komentar od ateistek | 3 oktobra, 2007 | Odgovori

 5. […] (celoten povzetek potovanja s fotografijami tukaj) […]

  Pingback od Severozahod Tenerifov « ateistek | 26 decembra, 2007 | Odgovori

 6. […] (celoten povzetek potovanja s fotografijami tukaj) […]

  Pingback od Severovzhod Tenerifov « ateistek | 26 decembra, 2007 | Odgovori

 7. […] (celoten povzetek potovanja s fotografijami tukaj) […]

  Pingback od Montana Bianca « ateistek | 26 decembra, 2007 | Odgovori

 8. […] (celoten povzetek potovanja s fotografijami tukaj) […]

  Pingback od Santa Cruz de Tenerife « ateistek | 26 decembra, 2007 | Odgovori

 9. […] (celoten povzetek potovanja s fotografijami tukaj) […]

  Pingback od Park Loro « ateistek | 26 decembra, 2007 | Odgovori

 10. […] (celoten povzetek potovanja s fotografijami tukaj) […]

  Pingback od Srecno prispel « ateistek | 26 decembra, 2007 | Odgovori

 11. […] Filed under: Potovanja — ateistek @ 3:54 pm Od Kanarskih otokov sem bil na Gran Canarii in Tenerifih, zdaj je na vrsti La Palma. Grem 15.10. in se vrnem 27.10.2008. Ker sva s sopotnikom hotela priti […]

  Pingback od Na vrsti je La Palma « ateistek | 2 oktobra, 2008 | Odgovori

 12. koliko je otok tenerife visok?

  Komentar od nika | 23 oktobra, 2008 | Odgovori

 13. @Nika: Otok je vse, kar je nad gladino vode 🙂 .Verjetno mislis na najvisji vrh Pice del Teide. Ima nekaj cez 3700 metrov..

  Komentar od ateistek | 23 oktobra, 2008 | Odgovori

 14. Ravnokar sva prišla nazaj in sem si v miru prebrala tvojo objavo! Zelo lepo, izčrpno in hkrati ravnoprav na dolgo napisano. Sem morala tvoj link v moj blog dodati 😀 Otok je čudovit. Na tako malem koščku toliko naravnih lepot.

  Komentar od easyriderka | 17 januarja, 2009 | Odgovori

 15. […] vsi bolj radovedni pa si lahko vse o tem preberete tukaj. Vsekakor pa priporočam tudi ogled TUKAJ! Published […]

  Pingback od Tenerife - 4. dan (ponedeljek) « Easy_Riderka - get your motor running | 18 januarja, 2009 | Odgovori

 16. @easyriderka: Ja, podobno sem bil tudi sam navdušen :)…

  Komentar od ateistek | 18 januarja, 2009 | Odgovori

 17. Ojla,

  Letos se odpravljava na Tenerife.

  Veliko bova hodila na trekinge in razmišljava, da bi s seboj vzela tudi gorska kolesa.

  Kateri del otoka, bi bil najprimernejši za izhodišče za na trekinge.

  Seveda bi imela “bazni tabor” na obali.

  Komentar od Helena | 3 julija, 2009 | Odgovori

 18. @Helena:

  Pravzaprav povsod, sploh tam okoli Pica.

  Komentar od ateistek | 3 julija, 2009 | Odgovori

 19. Hude fotke!

  Komentar od najem avtodoma | 7 oktobra, 2010 | Odgovori

 20. Pozdravljen!

  Pisal sem ti na tvoj mail, upam da mi čimprej odgovoriš … hvala ti ful! 🙂

  Komentar od Dani | 24 februarja, 2011 | Odgovori

 21. […] Potovanje na Tenerifih, ki je največji med Kanarskimi otoki tukaj. […]

  Pingback od Kanarski otoki « ateistek | 22 aprila, 2011 | Odgovori

 22. Fajnske slike. A so tebe tudi razočarali pingvini?

  Komentar od Peter | 29 avgusta, 2011 | Odgovori

 23. lepo

  Komentar od jole | 31 avgusta, 2011 | Odgovori

 24. Ali kdo ve zakaj se ateistek nic vec ne javlja?

  Komentar od grega | 13 oktobra, 2011 | Odgovori

 25. V resnici se reče Tenerife. To je ime enega samega otoka, zato oblika Tenerifi nima nobenega smisla, kaj šele pomena. Sicer pa lepe fotografije.

  Komentar od migrantenej | 16 novembra, 2011 | Odgovori

 26. Last minute počitnice na Tenerifih najdete na http://www.lastminute.si/kanarski-otoki/

  Komentar od lastminute | 24 aprila, 2014 | Odgovori

 27. zdravo..jaz se namreč z družbo odpravljam na tenerife in sem mal prebrav tole zadevo in mi bo prav prišla…zanima me samo kje si dobiv dovoljenje za karte oziroma ali to tam kupiš…hvala lepa

  Komentar od jani | 14 maja, 2014 | Odgovori

 28. Thank you for another wonderful write-up. Where else could anyone get that type of info in these a ideal way of writing? I have a presentation next week, and Im to the look for this kind of data.
  billet bateau algérie Skikda https://www.google.com/calendar/event?eid=cGtxbW0zYzlhNDU0dG9zb2FkYmpiYzZoa2NfMjAxOTA1MjBUMDMwMDAwWiBjdW9vNTlsdnZ0a2xrdjRxcjJwdmV2YXZpNEBn

  Komentar od https://www.google.com/calendar/event?eid=cGtxbW0zYzlhNDU0dG9zb2FkYmpiYzZoa2NfMjAxOTA1MjBUMDMwMDAwWiBjdW9vNTlsdnZ0a2xrdjRxcjJwdmV2YXZpNEBn | 27 maja, 2019 | Odgovori

 29. This is some good material. It took me a while to come across this website but it was worth the time. I noticed this page was hidden in yahoo and not the first spot. This blog has a lot of high-quality material and it does not deserve to be burried in the search engines like that. By the way I am going to save this web page to my list of favorites.
  sncm marseille alger Skikda https://drive.google.com/drive/folders/1u0Hg2nln4_XG1W4yGD1y6JUfpD5sudAh

  Komentar od https://drive.google.com/drive/folders/1u0Hg2nln4_XG1W4yGD1y6JUfpD5sudAh | 27 maja, 2019 | Odgovori

 30. I would like to thank you for the endeavors you have made in writing this piece. I am trusting the same best work from you in the future as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to start my own website now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a fine representative of it.
  agence de voyage skikda dz https://drive.google.com/drive/folders/17dSoASDQjkGRmRYbhYVsUy_69aTUyuQc

  Komentar od https://drive.google.com/drive/folders/17dSoASDQjkGRmRYbhYVsUy_69aTUyuQc | 27 maja, 2019 | Odgovori

 31. Regarded as a buy the sony the search engines tv box?I am specialist buying one today pertaining to downstairs. It is the sony one considering the built in blu ray(need a new blu ray downstairs at any rate.
  location vacances skikda Skikda https://drive.google.com/drive/folders/10ymLEfy5l5cO4vI4kHVxGSZTEeGYy7p1

  Komentar od https://drive.google.com/drive/folders/10ymLEfy5l5cO4vI4kHVxGSZTEeGYy7p1 | 27 maja, 2019 | Odgovori

 32. This is {my first visit to your site|the first time I have visited here|one of my favorite blogs|sites|websites. I found a lot of great|fascinating|interesting|amazing information|articles|posts|stuff in here. From the well written comments|tons of comments|active readership on your posts|articles, I can see|guess Im|I am not alone here|the only one! Keep up the great|good job|work|Thanks for the good|great job|work.
  trelleborg rostock ferry Skikda https://docs.google.com/spreadsheets/d/1rMsysEZt61mMVxHmsY1PQDPP-tm7E5tNe2DR-jDByTQ

  Komentar od https://docs.google.com/spreadsheets/d/1rMsysEZt61mMVxHmsY1PQDPP-tm7E5tNe2DR-jDByTQ | 27 maja, 2019 | Odgovori

 33. This blogis so much better than my cousin Steves blog. He really doesnt know what hes writing about.
  omra 2019 Skikda https://drive.google.com/drive/folders/13gehgwjylhz_8rl6XanaD-oCcZHKm4T3

  Komentar od https://drive.google.com/drive/folders/13gehgwjylhz_8rl6XanaD-oCcZHKm4T3 | 27 maja, 2019 | Odgovori

 34. Hello, I noticed a 3 of your interesting posted posts and wished to ask in case you would be keen on reciprocal pages? Team have weblog about alexis texas ass! Anyway, in my language, there usually are not much good source like this.
  histoire de la ville de skikda https://drive.google.com/drive/folders/1OEJhdDDbE5VSx60gtDhjmUfyd50ZXmaq

  Komentar od https://drive.google.com/drive/folders/1OEJhdDDbE5VSx60gtDhjmUfyd50ZXmaq | 27 maja, 2019 | Odgovori

 35. I simply couldnt leave your site before telling you which i really enjoyed the standard information you offer for your visitors Is going to be back often to check on on new posts
  agence de voyage à skikda https://docs.google.com/spreadsheets/d/10ta-jmai1pDO2cxJXtV9Q95yT_MtBn3Oi1SwWn1QIWc

  Komentar od https://docs.google.com/spreadsheets/d/10ta-jmai1pDO2cxJXtV9Q95yT_MtBn3Oi1SwWn1QIWc | 27 maja, 2019 | Odgovori

 36. Hi, decent post. I have been pondering this topic, so thank you for sharing. I’ll likely be arrival back to your posts. Keep up the decent work
  igoumenitsa brindisi Skikda https://docs.google.com/spreadsheets/d/1kY0IdKX2l6y9qS0D5mD1NQ2G7cvbmu63uJnYupL4bOc

  Komentar od https://docs.google.com/spreadsheets/d/1kY0IdKX2l6y9qS0D5mD1NQ2G7cvbmu63uJnYupL4bOc | 27 maja, 2019 | Odgovori

 37. Took me time to understand all of the comments, but I seriously enjoyed the write-up. It proved being really helpful to me and Im positive to all of the commenters right here! Its constantly nice when you can not only be informed, but also entertained! I am certain you had enjoyable writing this write-up.
  atlas tours omra 2019 Skikda https://drive.google.com/drive/folders/1tRjjBP6lb14upnWB7h26T8wKtJpuNCdE

  Komentar od https://drive.google.com/drive/folders/1tRjjBP6lb14upnWB7h26T8wKtJpuNCdE | 27 maja, 2019 | Odgovori

 38. Awesome post, will be a daily visitor from now on!
  mawlid nabawi 2019 date Skikda https://drive.google.com/drive/folders/1s6qPkj0bFyKkEsUlVLEorheZzF0ev1pB

  Komentar od https://drive.google.com/drive/folders/1s6qPkj0bFyKkEsUlVLEorheZzF0ev1pB | 27 maja, 2019 | Odgovori

 39. Spam, seriously people, get real, stop ruining everyone elses experience and go spam somewhere else. this isnt my blog but i dont appreciate it to be honest. thank you and have a nice day.
  agence de voyage skikda dz https://drive.google.com/drive/folders/1XS0_0Wmr4zA8XV8r_SvfINJld7-_Te9m

  Komentar od https://drive.google.com/drive/folders/1XS0_0Wmr4zA8XV8r_SvfINJld7-_Te9m | 27 maja, 2019 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: