ateistek

Monsanto frankenštajni

untitled-1 Včeraj sem gledal izjemno oddajo na RTVSlo, ki je prikazovala totalitarizem genske tehnologije in njenega največjega predstavnika, podjetja Monstanto. Prav nenavadno se mi zdi, da je RTVSlo tako pomembno oddajo predvajala šele ob 23,00 zvečer, namesto, da bi jo, tako kot omiljene oddaje o povojnih pobojih, Stalinu in ne vem kakšnih še demonih preteklosti (kdaj, za voljo vesolja, bo že enkrat narejen nov zakon za spremembno RTV-ja??), predvajali v najbolj gledanem času. To kaže, kako malo se zavedamo nevarnosti gensko spremenjene hrane in agresije, ki jo nad celotno družbo izvajajo takšna podjetja.

V oddaji smo lahko videli profil skrajno nemoralnega podjetja, ki obstaja že več kot 100 let in ga pred ekspanzijo in vsiljevanjem svojih gensko spremenjenih organizmov, ne more prav nič ustaviti.

Monsanto je pridelavo hrane spremenil v svoj know-how, saj se zelo dobro zaveda, kakšno neverjetno družbeno moč bo imel tisti, ki jo bo lahko kontroliral. S svojimi laboratorijskimi izdelki so tako ali drugače okužili že velik del Severna in Južne Amerike ter Indije, kjer pospešeno izginjajo vrste avtohtonih rastlin.

Kupec nima nobenih pravic pri izbiri kaj bi jedel, v nekaterih državah pa je celo prepovedano označevanje izdelkov, ki so iz gensko spremenjenih sestavih. Zadnji nestrti oreh jim predstavlja Evropa, čeprav tudi tukaj počasi padajo zidovi. Nekaj časa nazaj jim je evropska komisija dovolila prodajo gensko spremenjene koruze za katero so nekateri neodvisni znanstveniki ugotovili, da povzroča okvaro jeter na poskusnih živalih.

Moč manipulacije Monstanta je neizmerna. Za prodajo svojih vampirskih semen, ki jih predstavljajo kot edino mogočo izbiro, se zgovarjajo na manjšo uporabo pesticidov in čistejšo naravo. Zgodbe kmetov, posnete na terenu, pa kažejo ravno nasprotno in postavljajo njihovo tezo, kako znanstveno neoporečni so njihovi izdelki na ljudi in okolje, na navadno laž. V resnici delajo hujšo škodo okolju, kot jih delamo s pesticidi. Ne vem, kako je sploh mogoče verjeti podjetju, ki je sodelovalo pri izdelavi oranžnega agenta, hudega dioksinskega strupa, ki ga je ameriška vojska, tebi nič, meni nič, “plemenito” posipavala po vietnamskih gozdovih in civilistih, ki še danes trpijo posledice.

Zelo slabe volje sem šel spat. We are doomed!

Še eno moje pisanje o tem:
https://ateistek.wordpress.com/2007/07/12/kapitalisticni-diktatorji/

11 marca, 2009 - Posted by | V razmislek

5 komentarjev »

 1. Mislim da ni problem v sami gensko-spremenjenosti, ampak v Monsantovem pristopu…

  Komentar od Bashi | 11 marca, 2009 | Odgovori

 2. @Bashi:
  Monstantov pristop je pač klasičen pristop multinacionalke, ki želi zadovoljiti apetite po čim višjem dobičku, kar pomeni, da je morala na stranskem tru. Vendar pa to seveda ne pomeni, da gensko spremenjena hrana ni problematična sama po sebi, saj ta hrana ni rezultat vsesplošnega znanstvenega konsenza. Monstantova znanost je “sfrizirana, korporativna” znanost, ki mora zadovoljiti omenjeno potrebo po dobičku kot dejanske znanstvene predpostavke.

  Komentar od ateistek | 12 marca, 2009 | Odgovori

 3. Kaj pa recimo z vitamini in drugimi koristnimi snovmi obogatena hrana, ki ni odporna proti pesticidom/herbicidom/ostalim *.cidom

  Spet je problem v korporacijah, ki takih produktov ne želijo spraviti na trg. Problematična je tudi zakonodaja, ki onemogoča pripravo res kvalitetnih transgenih produktov, ampak mora biti zaradi nekega splošnega konsenza vse narejeno s starimi metodami, ki so manj učinkovite in bolj naključne od novejših metod.

  Komentar od Bashi | 12 marca, 2009 | Odgovori

 4. Ne vem, če sem prav razumel…Ob uravnoteženi hrani vitamini in dodatki niso potrebni. Konzumiranje vitaminov in dodatkov v obliki, ki nam jo ponuja industrija, večinoma ni ustrazno, saj so “iztrgani iz konteksta”.

  Komentar od ateistek | 12 marca, 2009 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: