ateistek

Dolina Voje z Mostnico

Priznam, da do par dni nazaj še nisem slišal, da obstaja. Čeprav majhna, je Slovenija verjetno prepolna takih lepih kotičkov.

Avto sva pustila kar pred neko večstanovanjsko hišo na koncu vasi Stara Fužina, streljaj od Bohinjskega jezera. Namreč, če bi se odpravila naprej po makadamski poti, kjer je smerokaz za Voje, bi naju pričakal pobiralec vstopnine. Ta je kar mastna. Lansko leto je bila 10 evrov, zdaj je verjetno vsaj toliko ali celo več.

Peš sva nadaljevala po makadamski poti in kmalu prišla do reke Mostnice, ki teče skozi celotno dolino. Tam naju je pričakal pobiralec vstopnine. Očitno na Gorenjskem pač ne ubežiš temu “fenomenu”. Vstopnino dveh eurov opravičijo s tem, da gre denar za urejanje poti, čeprav je bila, kot sva ugotovila pozneje, ponekod zelo dvoumno markirana ali pa sploh ne.

Zavarovana pot gre skozi gozd, ob koritu Mostnice. Ponekod je reka vrezala zelo globoke vrzeli, tako, da teče globoko pod nami, med skalami nenavadnih, krožnih oblik, oblikovanih od centrifugalnih sil drobirja, ki je v močnem toku kot ostra pila. Ponekod skoraj izgine, drugje pa se zaradi velike globine obarva modro ali zeleno. Skale se znajo obarvati z rahlim modrim odtenkom, čeprav reke sploh ni na spregled. Je zelo mrzla, roka kar zaboli v kosteh. V njeni bližini nastaja hladen zrak, ki je ob vročem dnevu prav prijetno hladil. Niti zamisliti si ne znam, kako divje mora biti vse skupaj, ko je njen vodostaj visok. Že tako je ponekod zgledalo strašljivo in nadvse hrupno. Ribe so v mirnejših vodah, obrnjene proti toku, čakale, da jim prinese kakšen zalogaj.

Kmalu je reka izginila. Pred nama se je odprla prekrasna alpska dolina. Zeleni pašniki in redke smreke na njih, ki so v okoliških strminah kmalu prerasle v bujni gozd, nekaj skupkov hišk ter visoka pregrada pogorja, ki je zaprlo dolino, so naredili res prelepo, idilično celoto doline.

Po poti so mimo naju kapljali tuji turisti, ki so najverjetneje do doline prišli kar peš od Bohinjskega jezera (okoli 6,5 km). Ustavila sva se na koncu doline pri gostišču Slap in se nekoliko okrepčala. 150 metrov naprej je slap Mostnice, kjer sva tudi zaključila najin izlet. Od tam lahko tisti, ki nimajo dovolj, pot nadaljujejo do koče na Uskovnici.

No, preden sva se vrnila v Ljubljano, je bilo nekako logično, da se še malo namočim v Bohinjskem jezeru. Parkiranje je evro na uro.
Res krasno okolje, voda in obala. Užitek bi bil še boljši, če se ne bi nadležni motoristi hrupno izživljali s svojimi smrtonosnimi motorji in kvarili mir ob jezeru. Ne vem, če bom kdaj dočakal, da jim končno prepovedo obiskovati tisti prelepi konec, ki si preprosto ne zasluži njihove objestnosti.

24 avgusta, 2008 - Posted by | Hribolazenje

3 komentarji »

 1. Ateistek…če malo dopolnim in pokomentiram. Dolina Voje je res lepa, vendar je voda (pa taka lepa alpska dolinica) onesnažena z fekalijami. Namreč nad dolino je planina Uskovnica z “miljavžnt” vikendi brez urejene kanalizacije…ali celo z pomankljivim odplakovanjem v greznice. Pa kravice, pa ovčke..itd.
  Glede motoristov. Kot prvo, tudi sam spadam v to pleme (letos sicer pavziram).
  To pleme se deli na normalne, zmerne, manj zmerne in norce, pa še kakšna podskupina bi se našla..
  Prepovedi v smislu vožnje v Bohinj, Trento, Logarsko…ne pričakuj. Pravzaprav, ne pričakuj nikakršnega zmanjšanja, ampak ravno nasprotno, število motoristov (v %) se letno povečuje z dvomestno številko. In to so seveda zavohale tudi zavarovalnice, saj so se zavarovalnine ob dobri pogajalski zmožnosti “POCENILE” in to pošteno. V podobnih dolinah in na prelazih sem na potovanju skozi Italijo in Švico slab mesec nazaj, srečeval tudi po nekaj 1000, (da, tisoč) motoristov dnevno.
  Vendar pa obstaja razlika…tam je motor prevozno sredstvo, pri nas pa pri eni od prej naštetih podskupin sredstvo za sproščanje adrenalina. Rešitev….vzgoja, vzgoja in še enkrat vzgoja.
  Saj veš, kako je pri nas…prepovedi so zato, da se kršijo. Policija je tu nemočna. In vemo, zakaj.

  Komentar od Dikembe | 25 avgusta, 2008 | Odgovori

 2. @Dikembe: Če je voda onesnažena, je to velika sramota. Sem videl na enem koncu neko sumljivo peno…Vseeno pa je njeno korito nekaj prelepega ne glede na onesnaženje. Če bi razmišljal samo o tem, potem ne bi v prav ničemer v naravi užival. Človek je pustil svoje sledi že vsepovsod.

  Kar se tiče motoristov: Je prav vseeno v kakšno skupino motorist spada. Dejstvo je, da prav vsi zganjajo hrup, saj še nisem videl motorja, ki bi bil tišji od povprečnega avtomobila. Sploh,ko se jih zbere nekaj 10. To je katastrofa. Kot da bi se dvigovalo letalo. Motoristi so zaradi hrupa preprosto moteča nadloga, sploh pa v tako lepem in zelenem okolju.

  Ko grem na Šmarno Goro, kjer se praktično vsak trenutek sliši ljubljanski hrup, prav z lahkoto izluščim hrup motorjev. Ali naj proizvajalci delajo tihe motorje ali pa naj se ta nadloga na nek način omeji.
  Podobno je v moji ulici. Motorji, takšni ali drugačni, ki so celo predelani, da zganjajo še večji hrup, mi včasih prav hodijo po živcih. Da bo smola še hujša, je par 100 metrov stran speedwaysko dirkališče. Ob nedeljah (k sreči ne vsako), ko imajo svoja tekmovanja, je stanje v Šiški prav nevzdržno. Maltretirajo nekaj 10.000 ljudi zato, ker je to nekdo razglasil za šport in v njem uživa. Obup!

  Komentar od ateistek | 25 avgusta, 2008 | Odgovori

 3. Ej, to dirkališče je res nočna mora. Ne samo hrup, kako smrdi po izpušnih plinih, ko se hrupno podijo v krogih! Ma ej, da jim ne postane dolgčas iz kroga v krog? 😮

  Komentar od PF | 25 avgusta, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: