ateistek

Tradicionalna Japonska

Zadnja dva dneva sva raziskovala Takayamo in njeno okolico. Je manjše, tradicionalno mestece (za japonske razmere seveda, veliko pa nekje kot Celje), ki je zaslovelo po tesarjih. Stari del mesta je poln lesenih hiš, obdajajo ga grički in kopica templjev.
V njegovi bližini (slaba ura vožnje z avtobusom, večinoma skozi tunele) leži vasica (okoli 600 stalnih prebivalcev), ki spada pod Unescovo zaščito, Shirakawago. Lepe hiše, s streho iz debele, riževe slame, dajejo poseben, idiličen izgled okolju. Poleg tega pa ležijo v gorski dolini, obdani z visokimi hribi. Pozimi je tukaj vedno dva do tri metre snega. Da bi hiše zaščitili pred požarom, imajo pripravljene in na gosto posejane škropilnice, ki se po potrebi vrtijo in visoko v zrak spuščajo curke vode. Žal so z izgradnjo novejših hiš nekoliko okrnili zunanji izgled vasice.Ko menjajo posamezno streho, zraven vedno pomaga cela vas.

Obiskala sva tudi japonske terme. Uporabljajo geotermalno vodo, ki jo je na Japonskem veliko. Zunanji in notranji bazeni z vročo vodo (tam do 40 stopinj ali še kako čez) so priljubljen način namakanja. Zraven je lahko tudi kakšna savna in obvezno tudi neke vrste umivalnica, kjer se obiskovalci sede umivajo telo, zobe, brijejo, skratka vse, kar spada v opravilo osebne higijene. Kopališča oz. bolje rečeno namakališča so strogo ločena na moški in ženski del, obiskovalci pa so nagi. Storitev je vrhunska, saj dobesedno ne potrebuješ ničesar. Britvice in ščetke za enkratno uporabo, šamponi za telo, lase, celo krtače (dezinficirane z UV svetlobo), želeji, parfumi in majhna brisača so pripravljeni za vsakega obiskovalca posebej.

Danes sva se odpravila iz Takayame proti Kyotu, vmes pa se še ustavila v Kanazawi in si na hitro ogledala izjemen park, ki je praktično v celoti prekrit z različnimi vrstami maha in neverjetno oblikovnimi drevesi, mostički, potočki, cvetočimi češnjami, velikimi koi ribami. Prava umetnija.

Kyoto ima neverjetno oblikovano glavno postajo. Popolni futurizem. Skoraj bi si polomil vrat, ko sem gledal vse tiste arhitekturne izpeljave.
Hostel je razočaranje ampak bova preživela.

Povzetek potovanja s fotkami tukaj

5 aprila, 2009 - Posted by | Potovanja

Zaenkrat še ni komentarjev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: