ateistek

Kyoto, Hiroshima

Pohajanje po Japonskem se počasi bliža koncu.

Vtisi; Hitri vlaki, ki ne zamujajo. Idilični privatni vrtovi, ne glede na prostor pred hišo, še bolj idilični javni vrtovi. Templji in nadležne, visoke vstopnine (sploh v Kjotu, ampak, ker se ponavljajo, jih ne obiskujem več). Trenutno cvetoče češnje. Prijazni ljudje, ki so VEDNO nasmejani, kot, da imam le jaz lahko slabe dneve. Nesramno visoke cene sadja (jabolko ali pomaranča po evro, lepo vas prosim), tortic,(ah, itak niso zdrave),piva (najcenejši je iz avtomata, drugače je pa skoraj toliko kot celo kosilo). Popolna in na trenutke nadležna avtomatiziranost (buliš, kako za vraga moraš plačati recimo tramvaj, ostali pa te “strpno” čakajo). Ker ne znam brati njihovih grabljic, hišk, kozolcev in ograjic, sem praktično nepismen.
Sliši se, kot da bi se naveličal in da se javlja domotožje. No, ni tako. Delam le primarjave.

Kako bi bilo dobro najeti nekaj Japoncev, da pridejo k nam in nam uredijo razsulo od železnic. Torej, najamemo 1oo Japoncev, odpustimo vse nesposobne Berdajse in po politični iniji nastavljene direktorje, počrpamo kaj denarja iz EU skladov in poberemo še kaj denarja od t.i. slovenske vojske ter sprožimo ustrezno kampanjo za večjo uporabo železnic namesto smrdeče pločevine in nacionalna sramota oz. pogoltna vreča brez dna, imenovana SŽ, bo končno rešena.

Ah, bluzim. Torej, sem v Kjotu, še enem velikem mestu Japonske. Pravzaprav je na tem področju Japonska izjemno obljudena, tako, da sploh ne veš, kje se konča eno in začne drugo mesto. Zraven je Osaka, ravno tako veliko mest. Čim je dovolj nižine, takoj je polno poseljeno. Japoncev je pač zelo veliko, rekel bi, da celo preveč glede na velikost Japonske.

Včeraj sva prehodila vsaj 20 km. Sagano (zahodni del Kjota) je poln templjev. Na Japonskem se mi zdijo templji bolj skupaj in niso razmetani povsod po pokrajini, kot je to pri nas s katoliško stavbno navlako.
Gozd bambusov in trenutno cvetoča obala reke Hozu sta zelo obiskana področja. Na mostu čez reko se je trlo ljudi, ki so prišli uživati v pomladanskih barvah in prebujajoči naravi. Ker so na vsakem vrtu pobirali vstopnino, sva jo zato raje mahnila v “neobrezano” naravo. No, za enega sva vseeno plačala vstopnino, vendar ni bil tega vreden.

Danes sva šla v Hirošimo, ki je par 100 km od tukaj. Dve uri s hitrim vlakom in sva bila tam. Veliko turistov si je prišlo ogledati mesto, ki je preizkusilo, kaj pomeni biti bombardiran z jedrsko bombo. Spominski park miru in hiša oz. ruševina, ki so jo poimenovali “A Bomb Dome”, govorita o tej tragediji. Je ena izjemno redkih hiš, ki je ostala po ameriškem “miroljubnem” bombardiranju Hirošime.
6.8. 1945, ob 8:15 je njihov jedrski zvarek brez kakršnih koli opozoril eksplodiral 6oo metrov nad tlemi, nad samim osrčjem Hirošime. Nad ljudi je bil poslan ogenj in udarni val ter peklenska vročina, ki je segala celo do 4000 stopinj. V trenutku je bila pokrajina izbrisana v območju treh kilometrov. Do konca leta 1945 je število žrtev naraslo na 140.000. Obisk muzeja in spominskega parka dajo človeku misliti o smislu kolektivnega kaznovanja, ki se vedno vsili ob logiki vojne.

Obisk prelepega parka Shukkeien je bilo lepše opravilo. Tudi tam sem ob neverjetnih zmožnostih japonskih vrtnarjev pomislil, zakaj kakšnega ne uporabijo tudi pri nas, saj je Arboretum pravi amaterizem v primerjavi s tem, kar sem videl tukaj.
Naključno sva naletela tudi na drevesnico, kjer so prodajali bonsaje. Uh, le zakaj je ta Japonska tako daleč, saj bi si vsaj dva rade volje kupil in prinesel domov. Za ceno od par 100 evrov so prodajali prave umetnine. Pri nas takih bonsajev sploh ne moreš kupiti.

Jutri me čaka še malo skakanja po Kjotu in obisk četrti, kjer so baje gejše, nato pa zvečer na vlak in nazaj v Tokijo. Tam ostanem še en dan in nato na letalo.

Povzetek potovanja in fotke tukaj

7 aprila, 2009 - Posted by | Potovanja

6 komentarjev »

 1. Dol more res mega it enkrat en giro.

  Komentar od Luka | 7 aprila, 2009 | Odgovori

 2. Nekako naivno bi bilo pricakovati bosanske cene pri japonskem bruto domacem proizvodu, se ti ne zdi ? 😉

  Komentar od Tomaz Z. | 8 aprila, 2009 | Odgovori

 3. Ne vem, naivno bi bilo pricakovati, da se bom tolazil s tem in dal brez pomislekov za jabolko 150 jenov oz 1.10 evra.

  Komentar od ateistek | 9 aprila, 2009 | Odgovori

 4. Hja, ce gres v drzavo, ki je s svojim GDP na drugem/tretjem mestu na svetu, je eno od dejstev s katerimi se lahko sprijaznis tudi to, da bodo cene visoke.

  V nasprotnem primeru pa gres lahko na dopust v Bolgarijo, kjer so cene dosti nizje. (Za slovenski zep, seveda)

  Komentar od Tomaz Z. | 9 aprila, 2009 | Odgovori

 5. @TomazZ:

  Ne delat od ekonomije znanosti, ker to nikoli ni bila niti bo, kljub wannabe znanstvenem kokodajsanju t.i. ekonomistov, ki si želijo slave enakovredne pravim znanstvenikom. Zakaj so potem cene v Nemčiji in pri nas enake, kljub našem precej nižjem BDP-ju? Če bi bila ekonomija taka, potem bi bile na Jponskem cene generalno višje, celo natančno določljivo višje, pa ni tako. Veliko vrst hrane, se cenovno popolnoma lahko primerja z našimi cenami. Mene je pač zbodla cena sadja, ki se mi zdi enormno visoka. Glede na to, da obstaja kopica živilskih trgovin, ki sadja sploh ne ponuja (pri nas si ne predstavljam trgovine s hrano brez tovrstne ponudbe), bi rekel, da je tam sadje stranskega pomena.

  Prepričan sem, da bi tudi v Bolgariji hitro našel izdelke, ki je dražji kot pri nas.

  Komentar od ateistek | 11 aprila, 2009 | Odgovori

 6. Zanimivo! Hitro dobiš povezavo med Japonsko in slovensko Istro, vsaj kar se vstopnin (in verjetni parkirnin) tiče.

  Komentar od Gorazd | 13 aprila, 2009 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: