ateistek

Janšizacija Slovenije

Pegasta sova Zadnji mesec dni se kar naprej v medijih pogovarja o SOVI, njenih tajnih fondih, prisluškovalnih avtomobilih, Drnovškovi karti…Skratka, temu ni konca ne kraja. Če v Najdi.si vtipkaš besedo sova, je neprimerljivo več zadetkov, ki  bi pisali o tajni službi kot o pravi sovi, ujedi.

Bolj ko se dviguje javna podpora SD- ju, bolj poslušamo o tem, bolj ko se bližajo volitve, bolj se pere umazano perilo. Glede na to, kako pomambna je SOVA (mora biti, če ne si ne znam razložiti takega medijskega zanimanja), kako to, da se je vladajoči niso lotili leto, dve nazaj ali kar na začetku mandata? Se nekdo boji morebitnega kratkega spomina volilcev?

V ozadju vsega tiči Janez Janša. Kdo drug pa? Tako kot je tičal takrat, ko so nam vsilili 6 mesečno Bajukovo vlado (ki je, najverjetneje, pobirala plače še eno leto, močno dvomim, da so se ji odpovedali), tako, kot je tičal takrat, ko je razpadel Demos, tako kot je tičal takrat, ko se je govorilo o orožarski aferi. Verjetno mu Drnovškova letalska karta res ne pomeni veliko, vendar je to hitel govoriti takrat, ko je že poskrbel, da je zanjo zvedela slovenska javnost. Njegove revanšistične reakcije na Kučanovo izjavo s katero se je bivši predsednik postavil v bran zdajšnjemu, so zelo zgovorne. Obračunavanje v stilu makartizma, ki se ga ne bi sramovali le še v današnji Poljski (ne bom trdil, vendar dvomim, da je med tvorci današnje Poljske “lustracijske” politike kaj bivših komunistov, Janša pa je bil član KPJ) je popolnoma nezrel izpad za nekoga, ki vodi to državo. Tak način obračunavanja lahko sicer zadovolji le še njegove največje in najbolj fanatične volilce, ki še vedno živijo v “rdeči ” paranoji in časih povojnih pobojev ter vidijo komuniste celo v hišnih muhah. Nekatere od nas, ki smo siti že desetletje trajajočih rdeče-črnih igric pa skrbi, kakšen človek sploh vodi to državo in kam se zgublja energija slovenske javnosti.

Janševe karakterne težave se zrcalijo v večnih zamerah do ljudi, ki se vlačejo še iz časov, ko je bil član socialistične mladine in celo kandidiral za njenega predsednika. Ustvarja umetne afere, zganja paranojo pred bivšimi komunisti (na svojo komunistično preteklost seveda pozabi), ne glede na njihovo zgodovinsko vlogo, nebulozno blati predsednika države in ustvarja sliko, da so pod vladavino LDS- a pravzaprav še vedno vladali t.i. svinčeni časi, kjer se je vsakomur prisluškovalo, sledio. Čakam še, da pridejo tudi zgodbe o likvidacijah na plan. 
Vendar kot kaže (SD je vse bolj priljubljena in javnost se je nagonsko postavila na stran šibkejšega v konfliku Janša – Drnovšek), se je vožd le nekoliko uštel. Ali je popolnoma podcenil inteligenco slovenskega volilnega telesa ali pa mu še manjka kilometraže pri ustvarjanju političnih konstruktov. Mislim, da je prvo, saj vsak lahko vidi, da nam, kot državi, vseeno ne gre tako zelo dobro, da bi se lahko ukvarjali z Janševimi nevrotičnimi fantazmami.

Ja, kot kaže je SOVA res spletla neke vrste mafijsko mrežo in je zapravljala davkoplačevalski denar za privatne potrebe njenih ljudi, vendar, ko bo rešena tudi mati vseh slovenskih afer, trgovina z orožjem, takrat bom pa rekel: Bravo Janša, res ti je zgolj do tega, da spraviš SOVO v red in ne le, da se dokoplješ do njenih arhivov, kjer bi bilo mogoče kaj obremenilnega tudi o tebi.

Bojim pa se, da tega ne bom nikoli rekel, čeprav bi zelo rad. Vemo vsi zelo dobro zakaj. No, vsaj tisti, ki se ne sprenevedamo. 

No, da pa tudi tale moj prispevek ne bo eden izmed mnogih, ki se bo uvrstil v iskalnike pod besedo sova v smislu slovenske varnostno-obveščevalne agencije in ga bo našel nekdo, ki želi kaj več zvedeti o pravi sovi, prilagam nekaj podatkov o tej čudoviti ptici z wikipedije, ki je pomembnejša od vseh teh človeških kozlarij:

Sôve (znanstveno ime Strigiformes) so red ptic, v katerega običajno spadata dve družini:
pegaste sove Tytonidae
sove Strigidae

Red sov vsebuje okoli 210 vrst. Obe družini živita v Evropi in tudi v Sloveniji.
Sove so povsem prilagojene nočnemu lovu. Velike oči so povsem prilagojene za gledanje v mraku in trdi temi. Na mrežnici imajo veliko več na svetlobo občutljivih celic kot dnevne ptice. Oči imajo sove nameščene na prednjem delu glave, kar jim sicer oži vidno polje, prednost takega položaja oči pa je v tem, da lahko natančno določijo razdaljo med njimi in objekti v naravi ter plenom. Oči so poleg tega nepremične, kar nadomesti velika okretnost v vratu, ki omogoča sovam obračanje glave za kar 270 stopinj.
Sluh sov je prav tako izredno razvit, poleg tega pa imajo »obraz« oblikovan tako, da zvok usmerja proti ušesom, kar jim omogoča natančno določanje lokacije plena tudi, če ga ne vidijo.
Sove so tudi skoraj povsem neslišne pri letu, kar jim omogoča posebna oblika mehkega perja, ki pokriva njihova krila. Poleg tega zunanji robovi koncev perutnic niso osti in celoviti ampak »razčesani«. Tako zrak neslišno drsi preko kril.
Kot ujede imajo tudi sove ostre, upognjene kljune prilagojene trganju mesa in ostre kremplje prirejene za napad, s katerimi zgrabijo plen.

Pegasta sova (znanstveno ime Tyto alba) živi na vseh celinah razen na Antarktiki. V Evropi živi tudi pri nas v Sloveniji, kjer pa je že precej redka.Pri nas gnezdi do 150 parov, prezimuje pa do 300 osebkov.Velika je od 33-36cm. Hrani se z malimi sesalci, pticami in žuželkami.Prostore za gnezdenje si izbira na podstrešjih, v duplih in gnezdilnicah. Na leto ima 1-2 legli s 4-7 jajci. Samica vali sama. Samec jo med tem oskrbuje s hrano. Mlade sove so sposobne leteti po 60 dneh, a se še vedno zadržujejo v bližini kraja izvalitve. Rade imajo toplo klimo z milimi zimami. Živijo v cerkvenih zvonikih (vsaj nekomu prav pridejo:), skednjih in propadajočih stavbah blizu travnikov, kjer je veliko malih sesalcev s katerimi se hrani pegasta sova.

27 maja, 2007 - Posted by | Slovenija

8 komentarjev »

  1. “Pegasta sova (znanstveno ime Tyto alba) živi na vseh celinah razen na Antarktiki. V Evropi živi tudi pri nas v Sloveniji, kjer pa je že precej redka.”

    Sej…še ta uboga SOVA bo očitno kmalu pokojna… ;))

    Komentar od Foka | 28 maja, 2007 | Odgovori

  2. Če bi se s pravimi sovami ukvarjali toliko kot se s to agencijo, dvomim, da bi bila tako zelo redka..

    Komentar od ateistek | 28 maja, 2007 | Odgovori

  3. Sama že od nekdaj ne simpatiziram z Janšo in me tole pranje umazanega perila precej moti in se strinjam z vsem, kar si napisal. Bi pa bilo spodobno in pravilno, da bi Drnovšek pri vsej svoji poštenosti, skromnosti in dobroti, enostavno priznal napako, se oprostil in ….. ne vem kaj …..ampak z vsako minuto podaljševanja tega cepidlaštva in zapravljanja našega davkoplačevalskega denarja, tudi Drnovšek vztrajno skrbi, da Janši ustrezno pada priljubljenost. Kateri so sedaj tukaj “Partizani” in kateri “Nemci”?

    Komentar od Saška | 29 maja, 2007 | Odgovori

  4. Po mojem so Drniju plačali karto z namenom, da bi mu “lezli v rit”. Lažje mi je opravičiti njegovo karto, ki ima razlog v njegovem boju proti bolezni kot oholo obnašanje Ruplove žene, ki je vehementno zapravljala davkoplačevalski denar za metlo in čistila (sem prepričan, da ni bilo samo to, tukaj je bila le ujeta).

    Komentar od ateistek | 29 maja, 2007 | Odgovori

  5. Ma, meni je bilo tudi tisto preganjanje okrog Ruplove malo mim. Resda je to davkoplačevalski denar, vendar sama vem, da v realnem življenju ne znam prav hudo cepidlačiti in bi se znala tudi jaz usesti v avto mojega predsedniškega soproga (npr. če bi, ko bi moj Tomaž …:)) in se na brzino odpeljati po metlo in tampone v sosednjo štacuno. Ma, brez veze! Če imamo takšne težave o katerih je potrebno razpravljati, potem nam gre prekleto dobro!

    Komentar od Saška | 29 maja, 2007 | Odgovori

  6. Sova gor -sova dol, meni se zdi ,da se nekaj drugega kuha za tem.
    Prekleto kmalu bomo zvedeli kaj stoji za tem.

    Komentar od renata | 3 junija, 2007 | Odgovori

  7. Saj je jasno, kaj se kuha za vsem skupaj…Počasi se bližajo volitve in je potrebno očrniti sovražnika,s tem, da se vladajočo politično opcijo predstavi kot odrešilno bilko. S tem se tudi preusmeri pozornost volilcem, stran od treznega razmisleka, kaj je sedanja oblast pravzaprav sploh naredila za Slovenijo

    Komentar od ateistek | 3 junija, 2007 | Odgovori

  8. […] Šturmove komisije o finančnem poslovanju Sove Vest – SOVA se brani ateistek – Janšizacija Slovenije London – Ko diletantom das oblast Pengovsky – An Overly Elaborate Plot To Remove Janša […]

    Pingback od Milan Kučan, Janez Drnovšek, Janez Janša, Rok Praprotnik, Sova in mediji | razmišljanja | 4 avgusta, 2011 | Odgovori


Komentiraj