ateistek

Kitajska drugo svetovno gospodarstvo

In ne bo minilo veliko časa, ko bo tudi prvo. Še en dokaz, kako je bila globalizacija pravzaprav velika neumnost, čeprav je kratkoročno nekaterim državam in njenim največjim kapitalistom prinesla velike dobičke.

Pohlep protagonistov globalizacije je razprodal znanje Zahoda. Niso Kitajci tako neumni, da bodo vedno dobri le za izdelavo cenenih bedarij v velikih delovnih taboriščin oz. halah, ampak se tudi oni učijo in zbirajo kapital. Japonci so zelo dober pokazatelj, kako pametni znajo biti vzhodnjaki. Pa “samo” osemkrat jih je manj kot Kitajcev. Obiščite samo Šangaj pa boste mogoče razumeli, kaj mislim. V Kitajcih leži neverjeten potencial.

Reči, da bomo nekoč mi tisti, ki bomo posnemali Kitajce, ni več znanstvena fantastika.

Kulturološko smo si precej različni. Kitajske pesmi nam smešno zvenijo, pismenke zgolj pisano gledamo. Nam je neprimerno bolj blizu ameriška kultura, pa čeprav se s tem marsikdo ne bo strinjal (preden oddide v Kolosej, zapleše ob Lady Gaga ali si pogleda kak od resničnostnih šovov). Angleško znamo, za osnovno sporazumevanje, praktično vsi govoriti za razliko od mandarinščine. Upajmo, da se ne bo pojavil nek vzhodnjaški tip zanosa in z njim povezan rasizem ter da bodo naši največji ideološki zastopniki Američani čim lažje prenesli svojo vse bolj očitno drugotnost ali celo zaton. Ratoborni desničarski republikanci bi kaj hitro znali ravno zato zakuhati tretjo svetovno vojno. Poševnooki proti okroglookim. Krompir proti rižu. Olajševalna okoliščina je jedrsko orožje in računanje na človeški razum, da ravno zaradi njegovega neverjetnega potenciala uničevanja, ne bo uporabljeno. Ne vem, ne vem…Vsekakor bo še pestro.

In kako bo vse skupaj preneslo okolje na Kitajskem oz. kar globalno? Ne morejo imeti 10% gospodarsko rast in čisto okolje. Ali eno ali drugo. Kaj bo z zrakom in ceno nafte, ko se bo nekoč lahko nova milijarda ljudi vsedla na letala ali vozila z avtomobili? Upam, da so pomislili tudi na to. Če bodo Kitajci uničevali okolje z enakim tempom kot Američani ali Evropejci, bomo vsi skupaj še hitreje na robu, zato je popolnoma brez smisla govoriti kdo je bolj potraten in kdo ni, ker smo vsi na istem planetu. Zaradi svoje številčnosti in potenciala, so nam Kitajci dolžni zagotoviti čistejšo tehnologijo, saj je zahodna, ki še vedno temelji na primitivni nafti, preprosto preveč umazana za uporabo pri taki količini ljudi. Ne dvomim, da niso dovolj pametni. V tem primeru bi se lahko pojavili kot naši rešitelji, saj je več kot očitno, da Zahod zaradi sramotne ujetosti politike v naftnem lobiju, ni sposoben hitrega prehoda.

直到下一次

17 avgusta, 2010 - Posted by | V razmislek

8 komentarjev »

 1. Si lepo omenil vprašanje okolja, ki pravgotovo ne bo preneslo razvitosti Kitajske na ravni zahoda! Dejansko pa kitajsko gospodarstvo sloni na množični proizvodnji cenenih izdelkov in kar še to potegne za sabo, ( surovine, transport…) vse skupaj pa rezultira na devastiranem okolju.
  Pozabil pa si na socialni faktor. Na kitajskem je ogromno različnih etiničnih skupin, ki navidezno sodelujejo samo zaradi velike opresije oblasti. Z večanjem svobode in socijalnih razlik med ultra bogatimi in revnimi, ter gromozansko hitrostjo uničevanja življenskega prostora, bodo nastopile še velike in krvave težave!
  Ni vprašanje kaj se bo zgodilo ampak kdaj!

  Komentar od hEktor | 17 avgusta, 2010 | Odgovori

 2. Kitajci so proti nam Slovencem še zelo zaostali. To dokazuje naša mladež, ki pridno študira kulturologijo, umetnostne vede, pravo, ekonomijo, politologijo, pa takle.
  Kitajci nam bodo prodajali računalnike, televizorje, fotoaparate, hladilnike in tako šaro. Naš delux izobražen kader, pa Kitajcem umetnostne kritike, pravna znanja, pesmice, analize Marxovih del itd.
  In živeli bomo bogovsko, ne da bi onesnaževali okolje (razen za naša letalska potovanja po svetu z letali ali z razkošnimi jahtami). Ob Titovi cesti, bomo postavili novo univerzitetno središče za novo Kardeljevo univerzo, kjer bo prostor za slušatelje iz vsega sveta.

  Komentar od Afnogunc | 17 avgusta, 2010 | Odgovori

  • Se ne da drugače kot ideološko;rudeči proti črnim?

   Komentar od ateistek | 18 avgusta, 2010 | Odgovori

 3. Dejansko bo vse skupaj izredno zanimivo. Saj ni samo Kitajska tam tako močna, tam so še Japonska, Južna Koreja, Tajvan, Singapur, tudi države kot Malezija in Tajska niso tako šibke, potem se krepi tudi Indija, Indonezija ima čez 200 milijonov prebivalcev. Pacifik bo postal najbolj pomembno območje na planetu, še posebej, ker imajo dostop tako Rusi, kot tudi Američani.

  Kaj se bo potem zgodilo z Evropo, je vprašanje. Mogoče bomo končali geostrateško tako nepomembni, kot Južna Amerika in si bomo lahko privoščili zelo malo denarja namenjati za obrambo, ker se bodo velike sile sveta soočale v vzhodni Aziji. Težko, da se bodo države kot Indija, Japonska, sploh pa ZDA, sprijaznile s kitajsko prevlado.

  Komentar od jin | 20 avgusta, 2010 | Odgovori

 4. Kitajcev se bojimo,ker so tako številčni,da se niti sami ne morejo prešteti.Močni postajajo in če bodo ti Američani večno igrali svetovnega policaja,lahko ti Kitajci pokažejo s kom imajo opravka.1.350 milijonov jih je!Nepredstavljivo veliko,zraven še velika Indija in ostali.Norih severnih Korejcev se že vsi bojijo,ker njihova oblast je največji komunistični izrodek današnjega dne.
  Živimo pa vsi na enem planetu.Bojmo se civilizacij,ki nas morda kdaj okupirajo iz drugih galaksij Osončja.Tukaj nekaj velikega prikrivajo!

  Komentar od Brigita | 21 avgusta, 2010 | Odgovori

 5. Prehoda v kaj? Nizkoogljično družbo? Primitivna nafta je tisto kar omogoča ‘pametno’ civilizacijo in nadomestek za njeno uporabnost preprosto ne obstaja. Skupaj s Kitajci se lahko gremo zgolj odkrivanja naprednega konzervatizma in pragmatične uporabe naravnih virov. Vendar, da si drugi na svetu v kratkih progah ne smeš kaj preveč varčevati… je bolje sprejeti zaščitne zakone za redke rudnine, ki jih potrebuje moderna tehnologija..

  Čiste nafte si bomo nalili v kozarce šele, ko bo njena cena zopet kot poleti 2008…

  Komentar od Iatromantis Apollo | 1 septembra, 2010 | Odgovori

 6. Ujetos v naftni lobi se izteka – Poročilo za nemško vojsko:

  The study is a product of the Future Analysis department of the Bundeswehr Transformation Center, a think tank tasked with fixing a direction for the German military. The team of authors, led by Lieutenant Colonel Thomas Will, uses sometimes-dramatic language to depict the consequences of an irreversible depletion of raw materials. It warns of shifts in the global balance of power, of the formation of new relationships based on interdependency, of a decline in importance of the western industrial nations, of the “total collapse of the markets” and of serious political and economic crises.

  http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,715138,00.html

  Komentar od Iatromantis Apollo | 2 septembra, 2010 | Odgovori

 7. Odličen komentar na to temo je Štefančičev povzetek razmišljanj Arrighija v zadnji Mladini in sicer na zadnji strani njegovega članka: Kitajska, Japonska in še nekatere vzhodnoazijske države so že vodilne v gospodarstvu in financah, vprašanje je, kako se bo in če se bo Amerika prilagodila temu premiku moči in servirala vzhodu nadaljne vzdrževanje kapitalističnega sistema, z vojaško močjo (globalni imperializem). Ali pa bo trmasto vztrajala na svoji vodilni vlogi..(sistemski kaos).
  Da, res bo še pestro, nič lepega ni videti na obzorju. 😦

  Komentar od Tajča | 5 oktobra, 2010 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: