ateistek

Rasizem Stare zaveze

Stara zaveza, zgodba Eksodus. Zgodba, ki je ena izmed temeljev judovske religije.

Njeno bistvo temelji na t.i. božjih nadlogah, ki jih bog pošlje nad Egipčane, ker so Izraelce uporabljali za sužnje in jih niso želeli izpustiti v obljubljeno deželo. Bog izbere Mojzesa za posrednika, se mu razodene, ter ga določi za voditelja svojega izbranega ljudstva.

Bog Jahve pošlje Mojzesa k faraonu z zahtevo, da izpusti Izraelce. Ker faraon tega ne stori, mu Mojzes, v božjem imenu, zagrozi z nadlogami.

In res, pojavi se prva nadloga. Nil zakrvavi, vse ribe poginejo. Nato sledi invazija žab, komarjev, muh, domače živali začnejo poginjati, ljudem pa se na telesih pojavijo veliki turi. Mojzes se vmes vrača k faraonu in ga prosi za izpustitev, vendar je ta ves čas neomajan. Nadloge se nadaljujejo v obliki ogromne toče, nato nadaljuje z roji kobilic in s trodnevno temo.

Vse božje nadloge čudežno prizadenejo le Egipčane. Kljub vsemu je faraon še vedno trmast. Bog ga ima dovolj. Odloči se, da bo v znak maščevanja pobil vse egipčanske prvorojence. Izraelcem naroči, naj na vratih s krvjo mladega jagnjeta narišejo znak in opravijo obredno večerjo, medtem, ko bo kot angel smrti hodil po neoznačenih hišah in moril egipčanske otroke. Po božjem pokolu faraon le popusti in Izraelce pusti iz Egipta. Zgodi se eksodus (odhod) okoli 600.000 Izraelcev. Bog jih pospremi skozi puščavo, jih hrani in jim daje piti, dokler ne pridejo v obljubljeno deželo.

Znanstveniki so se na National Geographic-u pozabavali s to bibiljsko zgodbo, ki naj bi se zgodila v 13. stoletju pred našim štetjem in skušali odkriti koliko je v njej res nadnaravnega. Ob pregledu primernih območij nekdanjega Egipta, jim je dejansko uspelo določiti kam je dogajanje umeščeno. Ostanke mesta Pi-Ramzes, ki je sicer opisano kot dve mesti, so dejansko našli. Vodil pa ga je faraon Ramzes II.

Mesto je cvetelo, saj so ga hranile bogate vode Nila. Njegove vsakoletne poplave so prinašale obilico hranilnih snovi, kar je pripomoglo k boljšemu pridelku.

Vendar, paleoklimatologi so odkrili precejšnja odstopanja v klimi. Njihovi izračuni pokažejo, da je bil začetek vladavine Ramzesa II klimatsko zelo ugoden, nato pa je nastopilo sušno obdobje. In takrat se začnejo “božje” nadloge. Tokrat z znanstvenega vidika.

Gladina Nila je upadla rekordno nizko. Celo tako zelo, da so od njega ostale zgolj mlakuže. Zaradi nizkega vodostaja in nizke vsebnosti kisika ter presežka hranilnih snovi, se je v Nilu namnožila alga Oscillatoria Rubescens, ki vodo dejansko obarva rdeče. Žabji paglavci ob vplivu stresa (zmanjšanje kisika v vodi) hitreje rastejo, kar je čez nekaj časa povzročilo njihovo pravo invazijo. Biološka verižna reakcija se je nadaljevala tudi pri drugih živalih. Porušene razmere so povzročile bolezni domačih živali, nekatere pa so se prenesle tudi na človeka.
Končni pečat zgodbi zada silovit izbruh ognjenika Tera na otoku, ki ga danes imenujemo Santorini. Izbruh velja za enega najbolj nasilnih v zgodovini. Povzročil je izumrtje minojske civilizacije. Piroklastični oblaki kolosalnih razsežnosti in cunami, ki je segal celo 30 metrov visoko, so uničili vse, kar se je znašlo na poti. Vulkanski material so našli tudi v 700 kilometrov oddaljenem Egiptu, ki pa vulkanov nima. Izbruh vulkanskega pepela, ki se je dvignil več 10 kilometrov visoko in razširil na velik del Sredozemlja, je zakrivil zadnje udarce faraonu in njegovemu kraljestvu z nadlogo toče, kobilic in trodnevne teme.

Skeptiki take razlage dvomijo, da je Tera res povzročila omenjene tri nadloge, saj naj bi se izbruh vulkana zgodil nekaj 100 let prej. Vendar, naj verjamemo, da jih je res poslal Jahve?

Zadnja nadloga, ki je pobila vse egipčanske prvorojence (tudi faraonovega sina), pa je seveda nerazložljiva, saj ne obstaja bolezen, ki bi ubijala glede na nacionalno pripadnost. Lahko jo razumemo le v teološkem smislu, predvsem kot neke vrste manifest zmage Izraelcev. Lahko jo razumemo tudi kot zmago monoteizma nad politeizmom.

Arheologi še niso našli materialnih dokazov, da se je masovni odhod Izraelcev iz Egipta dejansko zgodil. Dokaz je edino Stara zaveza, če to seveda lahko sploh štejemo za dokazno gradivo, saj se iz zgornjega primera jasno vidi, kako neverjetno so njeni pisci, hote ali nehote, izkrivili realnost. Ravno tako iz materialnih dokazov sploh ne vemo, kdo so bili dejanski sužnji. So to bili res Izraelci ali kakšno drugo ljudstvo? Obstaja nekaj trditev, da je to bilo semitsko ljudstvo Hiksi, ki so, enako kot Izraelci, častili enega boga in imeli semitska imena. Vendar Hiksi niso sami odšli iz Egipta ampak so jih Egipčani pregnali. Torej, ni bilo nobenega božjega varstva.

Nadloge, ki se seveda niso dogajala v nekaj dneh, kot je to zapisano v Eksodusu, so tako neke vrste zapis izraelskih mitov, ki so se po ustnem izročilu prenašali iz roda v rod, brez pravih dokazov ali so to res bili oni ali pa so si vse skupaj sposodili in v resnici opisovali drugo ljudstvo ter zgodbo spremenili sebi v prid. Vsaka generacija je nekaj malega dodala, še največ verjetno sami zapisovalci, ki so zgodbo zapečatili. Nastal je nadvse všečen izdelek, ki aplavdira izraelski kolektivni narcisoidnosti. Potreba po njej izhaja iz dejstva, da se ljudje posamično ali pa kolektivno, radi vidimo kot zmagovalci. V tem Izraelci niso prav nič posebnega.

Povsem razumljivo je, da je človek pred 3000 leti še toliko bolj potreboval boga, saj je bil na precej nižji stopnji razumevanja okolja. Vendar pa je popolnoma nerazumljivo, da človek 21. stoletja še vedno razglaša mentalno stanje zavesti tistega človeka kot praktično resnico in celo še danes gradi nekakšne sebične religijske konstrukte, kljub temu, da ima na razpolago orodje razlag. Videnje in doživljanje realnosti človeka iz zgodovine, bi moralo ostati na nivoju umetniške svobode oz. inspiracij in prav nič več kot to.

Judje danes pokol egipčanskih prvorojencev praznujejo kot največji družinski praznik. Z verskim obredom večerje, ki se imenuje pasha (ang. passover, hebr. pesach), se zbere celotna družina in proslavi odhod Izraelcev iz Egipta. Ne ukvarjajo se z dejstvi tega religijskega konstrukta, ampak se predajajo praznovanju. Nekaj podobnega kot pri nas, ko se nihče ne sprašuje, kako je lahko človek rojen brez moškega semena a se vseeno praznuje njegovo rojstvo.

Zdi se mi popolnoma nesprejemljivo, da je danes veliko ljudi, ki izpričanemu božjemu rasizmu Eksodusa verjame ali ga celo smatra kot dejstvo. Sploh v Izraelu. Dovolj je pogledati k zidu objokovanja. Dejansko niti z očmi sodobnega človeka ne vidijo prav ničesar spornega v olastninjenem bogu, ki je zapisan kot množični izvajalca kolektivnega kaznovanja oz. pokolov, čeprav naj bi bili pred njim vsi enaki. Pravi nesmisel je častiti boga, ki je postavil 10 božjih zapovedi a jih je sam prekršil.

Eksodus bi moral biti danes okarakteriziran le kot knjiga daljne zgodovine ter dokaz, kako lahko človeku z malo znanja, gledano z današjimi očmi, podivja domišljija. Zgodilo pa se je to, da so jo pripadniki, “od boga izvoljenega ljudstva”, uporabili kot hvalospev samim sebi z rasistično konotacijo. Od prvega dne ustanovitve novodobnega, s sionizmom zastrupljenega Izraela, se na Bližnjem Vzhodu preliva kri in dogajajo vsakodnevne krivice in trpljenja.

Lahko mešetarjenje z bogom na račun drugega, sploh prinese drugačen izid? Bodo nekoč govorili zgodbe, kako je Jahve tokrat pobil milijone Palestincev, ker niso želeli sprejeti države njegovega izbranega ljudstva? Je 5 metrski zid v Gazi že prva božja nadloga?

22 julija, 2010 - Posted by | Religije

23 komentarjev »

 1. Kaj so danes v Izraelu neki drugi judje kot tisti, ki so preživeli vse gete in kasneje pogrome.. Ne, zasleplenih zgodovina nič ne nauči. S Palestinci prav tako ravnajo, kot so drugi, kristjani, z njimi pred kratkim po Evropi.
  Me žalosti, da so tudi pri nas judje še vedno osovraženi.

  Komentar od Tajča | 26 julija, 2010 | Odgovori

 2. Zasluzeno so osovrazeni.

  Komentar od Tomaz Z. | 27 julija, 2010 | Odgovori

  • Ateistek je sicer korektno predstavil stanje, judje se imajo za izvoljeno ljudstvo, ki jim več pripada, a ni rešitev v sovraštvu, saj je antisemitizem že tako šel predaleč. Tomaž, sploh veš, kakšno gorje so dali židje skozi? Ali pa te mogoče moti njihovo bogatenje. Tudi to ni za obsojat, saj je bilo zaničevano posojanje denarja za njih edini izhod v sili, da so preživeli. Niso smeli ne delati, ne se voziti, nazadnje še koles niso smeli uporabljati. Nihče ni smel imeti z njimi stikov, jih gostiti doma ali jim kakorkoli pomagati..

   Komentar od Tajča | 27 julija, 2010 | Odgovori

   • Se strinjam. Noben narod si “ne zasluži”, da je osovražen, še najmanj zato, ker je pač narod. Enako so za Jude govorili potem, ko so jih razglasili za “Kristusove morilce”.

    Problematičen ni narod, niti rasa, celo pripadnost neki religiji ne, maligna pa je sama ideja “izvoljenega ljudstva”, ki je v osnovi religiozne narave, nastala pa je tudi kot posledica resentimenta večnih premagancev. Biblija je vse prej kot nedolžna knjiga. Obstaja kar nekaj indicev in tudi dokazov, da je celo Hitler navdih za “Mein Kampf” črpal iz “judovske literaure” (Čeprav je samo krščanstvo “off the record” globoko zaničeval). Nenazadnje so v Hitlerjevih zapiskih iz leta 1919 našli dokaze, ki kažejo, da je svoj navdih za antisemitizen in za idejo arijskega nadčloveka črpal tudi, če ne celo najprej iz Biblije:

    http://www.nobeliefs.com/HitlerBible.htm

    Da je svoj antisemitizem utemeljeval tudi na Lutrovem antisemitizmu, pa ni nobena skrivnost.

    http://www.liberalslikechrist.org/catholic/hitlersfaith.html

    http://nobeliefs.com/hitler.htm

    Komentar od Marko | 27 julija, 2010

   • quote:”saj je bilo zaničevano posojanje denarja za njih edini izhod v sili, da so preživeli. Niso smeli ne delati, ne se voziti, nazadnje še koles niso smeli uporabljati.”..Tipičen primer totalno razcepljenega uma ali pa mogoče namerne demagogije……..Dej mi razloži kako lahko nekdo ne dela,se ne voz,ne sme met koles ampak ma pa na zaboje zlata na posojo??!!!Razlož mi to.To je nekak tko k da bi reku da klošarji na ulci posojajo denar delavnim ljudem….Kako so lahko ”bogi” TISTI K POSOJAJO DENAR??!!Se prav DELAT SE JIM NE PUSTI,AMPAK POSOJAT DENAR PA??!!Kle pa take paradokse strelaš da kr boli…Sama si izjavla ,da so bli bogi ker niso smel delat,k ostali ljudje,lahko so pa posojal denar??To men ne pove nč druzga k da niso NIKOL DELAL!!!SAMO SEDEL SO NA SVOJIH MASTNIH POHLEPNIH RITIH IN ŽIVEL OD MASTNIH OBRESTI,kar sčasoma pelje v to,da se država v kateri ordinirajo,”proda” v ”določene” šape,zavoljo dolga do židovskih SUPERBANKIRJEV!!!In da še opozorim na zgorno tvojo nebulozo…”zaničevano posojanje denarja”???Kaj pa če ni blo zaničevano,samo prepovedano za nežide??A ti ni mau sumlivo da je bilo samo njim dovoljeno oderuštvo,v poznejših religijah (krščanstvo,islam)pa je to smrtni greh??Da ne omenjam dejstva ,da so krščanstvo u bistvu lansiral židi,Jezus je pa mimgrede tut biu žid…..Čist tko-mau za brainstormat…ŽIDI so tisti,k so si sploh izmisll ceu ta mednarodni denarni sistem zasužnjevanja.Mau se pozanimite kdo drži mednarodne banke,pa VSE svetovne mainstream medije(brez izjeme)….Dej ne ščijte si v usta…Kjer je dim je tut ogenj-Če js dvajsetkrat ujamem lopova pr laži/kraji,je pač naravna reakcija da tega človeka ne maram….In če ta oseba sledi eni verski knjigi(tora),kjer je zapisano da žid lahko odira nežida,ker židi so pa ”the chosen people”-Ja kaj pa še prčakujš od mene???..in zato ni z MANO neki narobe,če se ga izogibam al ga pa podim stran od sebe,ampak je neki očitno narobe s tem ”lopovom”…Iz vsake države kjer so se znajdl so jih nabrcal vn po hitrm postopku-NAJBRŽ Z TEHTNIM RAZLOGOM….ti pravš da zato ker so ”poprijel za zaničevano delo”,js pa pravm da zato ker nikol niso hotl nč druzga delat razn posojat denar pa se redit od obresti(ni čudn da so tko intelektualno uspešni,če so mel pa tolk prostga cajta za izobraževanje na razpolago a ne?Njim ni blo treba okopavat krompirja,oni so ga sam kupl z denarjem od obresti…;)),pa še velik drugih razlogov bi se našl,o kterih se mi zdej ne da..Tko da kdor ne vid,da nam dons sliko o zgodovini diktira judeokracija je žal slep,al pa nezmožen kritičnega razmišljanja….če koga zanima..nej me obvesti..Za konec en lep pregovor ;):Kjer so židje ,so tudi vojne……..DOL Z ZIONOM!!!!!

    Komentar od Vidim | 18 septembra, 2010

   • quote:”saj je bilo zaničevano posojanje denarja za njih edini izhod v sili, da so preživeli. Niso smeli ne delati, ne se voziti, nazadnje še koles niso smeli uporabljati.”..Tipičen primer totalno razcepljenega uma ali pa mogoče namerne demagogije……..Dej mi razloži kako lahko nekdo ne dela,se ne voz,ne sme met koles ampak ma pa na zaboje zlata na posojo??!!!Razlož mi to.To je nekak tko k da bi reku da klošarji na ulci posojajo denar delavnim ljudem….Kako so lahko ”bogi” TISTI K POSOJAJO DENAR??!!Se prav DELAT SE JIM NE PUSTI,AMPAK POSOJAT DENAR PA??!!Kle pa take paradokse strelaš da kr boli…Sama si izjavla ,da so bli bogi ker niso smel delat,k ostali ljudje,lahko so pa posojal denar??To men ne pove nč druzga k da niso NIKOL DELAL!!!SAMO SEDEL SO NA SVOJIH MASTNIH POHLEPNIH RITIH IN ŽIVEL OD MASTNIH OBRESTI,kar sčasoma pelje v to,da se država v kateri ordinirajo,”proda” v ”določene” šape,zavoljo dolga do židovskih SUPERBANKIRJEV!!!In da še opozorim na zgorno tvojo nebulozo…”zaničevano posojanje denarja”???Kaj pa če ni blo zaničevano,samo prepovedano za nežide??A ti ni mau sumlivo da je bilo samo njim dovoljeno oderuštvo,v poznejših religijah (krščanstvo,islam)pa je to smrtni greh??Da ne omenjam dejstva ,da so krščanstvo u bistvu lansiral židi,Jezus je pa mimgrede tut biu žid…..Čist tko-mau za brainstormat…ŽIDI so tisti,k so si sploh izmisll ceu ta mednarodni denarni sistem zasužnjevanja.Mau se pozanimite kdo drži mednarodne banke,pa VSE svetovne mainstream medije(brez izjeme)….Dej ne ščijte si v usta…Kjer je dim je tut ogenj-Če js dvajsetkrat ujamem lopova pr laži/kraji,je pač naravna reakcija da tega človeka ne maram….In če ta oseba sledi eni verski knjigi(tora),kjer je zapisano da žid lahko odira nežida,ker židi so pa ”the chosen people”-Ja kaj pa še prčakujš od mene???..in zato ni z MANO neki narobe,če se ga izogibam al ga pa podim stran od sebe,ampak je neki očitno narobe s tem ”lopovom”…Iz vsake države kjer so se znajdl so jih nabrcal vn po hitrm postopku-NAJBRŽ Z TEHTNIM RAZLOGOM….ti pravš da zato ker so ”poprijel za zaničevano delo”,js pa pravm da zato ker nikol niso hotl nč druzga delat razn posojat denar pa se redit od obresti(ni čudn da so tko intelektualno uspešni,če so mel pa tolk prostga cajta za izobraževanje na razpolago a ne?Njim ni blo treba okopavat krompirja,oni so ga sam kupl z denarjem od obresti…;)),pa še velik drugih razlogov bi se našl,o kterih se mi zdej ne da..Tko da kdor ne vid,da nam dons sliko o zgodovini diktira judeokracija je žal slep,al pa nezmožen kritičnega razmišljanja….če koga zanima..nej me obvesti..Za konec en lep pregovor 😉 :Kjer so židje ,so tudi vojne……..DOL Z ZIONOM!!!!!

    Komentar od Vidim | 18 septembra, 2010

 3. Antisemitizem? Pha. Karkoli reces, pa da ni neposredno lezenje judom v rit, se smatra za antisemitizem. Tako dalec je prisla raja z mozgansko opranostjo.

  Komentar od Tomaz Z. | 28 julija, 2010 | Odgovori

 4. Kar se tiče Stare Zaveze: prav zavoljo vsega nasilja in sovraštva, imam občutek, da marsikateri kristjan nanjo najraje kar pozabi in se osredotoča na Novo Zavezo.

  Pri Judih je spet vprašanje, o katerih Judih govoriš. Pri ortodoksnih, nacionalistih, recimo pri kakšnem Avigdorju Libermanu, je lahko vera v to, da so izvoljeni narod, ki lahko stori karkoli hoče, res problematična. Ampak potem, saj je med njimi tudi veliko takšnih, ki so ateisti, ali samo blago verni in si iz vere jemljejo le tisto, kar se jim zdi smiselno.

  Komentar od jin | 28 julija, 2010 | Odgovori

 5. Na eni strani so politiki kot je Lieberman. Na drugi strani pa so “civilisti” kot je Marzel. In so oboji za pred strelski vod.

  Komentar od Tomaz Z. | 28 julija, 2010 | Odgovori

  • Svaka čast majstor!Mal nas je takih…:D

   Komentar od Vidim | 18 septembra, 2010 | Odgovori

 6. Če pogledamo zgodovinska dejstva, so bili židje dvakrat žrtve sovraštva, ki pa ne temelji na nobenih dejanjih židov, ampak samo na verski gorečnosti kristjanov v srednjem veku in drugič na iskanju krivca za revščino, ki je spremljala kapitalizem na prehodu v 20. stoletje. Prvič so bili židje obtoženi podvrženosti hudiču in izvajanju magij, vse slabe lastnosti ljudi so kristjani projicirali v žide in jih kot nevernike (ali krivovernike) nasilno pokristjanjevali ali pa pobili. Drugič, po 1980 letu pa so evropski narodi, med katerimi so bili židje s svojo kulturo in verovanjem in kot narod brez domovine pomešani in vedno bolj asimilirani, videli vzrok težav ob nastajanju kapitalizma -zopet brez realnih dejanj židov- v tem narodu. Med židi so resda bili bogataši, a ti se razen s krediti, bančništvom, niso sploh hoteli ukvarjati s kakšno oblastjo nad ljudskimi množicami. In ravno tega evropejci niso sprejemali, da so močni, pa nimajo nobene ambicije gospodovati, čemur, vsaki oblasti so se sicer ponižno podrejali. Niti židje sami se niso zavedali te pasti, biti svoboden in bogat, pa ne tudi oblastnik nad drugimi. To je bil vir vsega iracionalnega sovraštva (predvsem nižjih slojev in preprostih, neizobraženih ljudi) do judov in holokavsta. Kaj so judje verjeli, sploh ni bistveno. Edino, kar se jim lahko očita je sionistično gibanje za poselitev in ustanovitev svoje države na že poseljeni Palestini. Poseljevali so sicer počasi in miroljubno, a njihove zahteve na Bližnjem vzhoduso postajale po 2.sv. vojni vse večje.

  Komentar od Tajča | 29 julija, 2010 | Odgovori

 7. @Tajča: You’re brainwashed.

  Komentar od Tomaz Z. | 30 julija, 2010 | Odgovori

  • Ja, sredina poletja je res bolj primeren čas za ležanje na plaži z možgani na paši. Le zakaj bi si človek belil glavo z nekimi daljnimi židi in si iz radovednosti med branjem mimogrede opral možgane, ne Tomaž. Sicer pa ne trdim, da se ne motim (lahko bi vsaj opomnil, da je prava letnica 1880). Ti raje povej branje, kjer si lahko brain reset. Vsaj kak link, please. Vnaprej hvala.

   Komentar od Tajča | 30 julija, 2010 | Odgovori

  • Če ima Tajča oprane možgane, potem domnevam, da so oprani tudi moji, saj se moram kar strinjati z večino tistega, kar je zapisala. Zgodovina konflikta na bližnjem vzhodu je zelo stara. Iz današnje perspektive se zdi, da je bila ustanovitev Izraelske države pod okriljem ZN velika napaka. Veliko bolj pravično bi bilo, če bi zemljo za novo judovsko državo iztrgali kar Nemcem samim. Niti pomisliti sicer nočem, kaj bi se potem zgodilo; le kdo bi hotel »Palestino« sredi Evrope. Vsekakor se v vsem tem izraža tudi nekaj evropejske sebičnosti in seveda je tu še globalni interes ZDA. Če ne bi ustanovili Izraela, bi tam zagotovo nastala kaka druga Ameriki všečna državica, nemara protektorat ali arabska kraljevina, ki bi kot satelit služila interesom zahoda, tako da bi omejevala moč Egipta v povezavi z ostalim arabski svetom, predvsem z morebitnimi novimi tvorbami, ki so nastajala na tleh razpadajočega turškega imperija. Tudi križarske državice so začele padati šele potem, ko je Saladinu uspelo združiti islamske sile v Egiptu in v Siriji…iz zgodovine se moremo naučiti marsikaj, na žalost je pač tako, da je zgodovinski strah in izkušnja večkrat tudi velika ovira na poti do miru in sožitja. Še celo Slovenci in Hrvati, ki v svoji zgodovini nikoli nismo bili v sporu, smo nenadoma, sklicujoč se na zgodovinske krivice, postali malodane zagrizeni sovražniki…

   Politikov, ki bi bili pripravljeni tvegati in povleci poteze v nasprotovanju s prevladujočim mnenjem, in imeli hkrati karizmo, da se temu mnenju ne bi samo prilagajali, ampak bi ga tudi spreminjali, pa je na žalost malo…Zdi se mi, da na jih je na Bližnjem vzhodu celo še veliko manj, kot pri nas in na Balkanu…

   Komentar od Marko | 30 julija, 2010 | Odgovori

   • Marko, prijazno od tebe. Me potrjuješ v prepričanju, da je pravilno ukvarjati se s stvarmi, ki se nas ne tičejo neposredno in da je zgodovina najboljši vir razumevanja človeške narave. O tem, s čimer se ne strinjaš z mano 😉 , pa bi se rada pogovorila s teboj na štiri oči, da ne bi kdo rekel, da nisva dosledna (zelo potihem povedano je moje znanje zgodovine bolj piškavo, se pa učim).
    Ja, pravično bi bilo, če bi židovska država po vojni nastala v osrčju Evrope, kajti od tam se je zgodil pravi eksodus miljonov židov, večina v tovarne smrti, ostali pa večinoma v Ameriko. In Evropa (mislim tudi Italijo) ni še nič naredila v zadoščenje in pokesanje.
    Marko, odlično si zaključil to o zgodovini in poti do miru.

    Komentar od Tajča | 31 julija, 2010

 8. @Tajča:(citat):”saj je bilo zaničevano posojanje denarja za njih edini izhod v sili, da so preživeli. Niso smeli ne delati, ne se voziti, nazadnje še koles niso smeli uporabljati.”..Tipičen primer totalno razcepljenega uma ali pa mogoče namerne demagogije……..Dej mi razloži kako lahko nekdo ne dela,se ne voz,ne sme met koles ampak ma pa na zaboje zlata na posojo??!!!Razlož mi to.To je nekak tko k da bi reku da klošarji na ulci posojajo denar delavnim ljudem….Kako so lahko ”bogi” TISTI K POSOJAJO DENAR??!!Se prav DELAT SE JIM NE PUSTI,AMPAK POSOJAT DENAR PA??!!Kle pa take paradokse strelaš da kr boli…Sama si izjavla ,da so bli bogi ker niso smel delat,k ostali ljudje,lahko so pa posojal denar??To men ne pove nč druzga k da niso NIKOL DELAL!!!SAMO SEDEL SO NA SVOJIH MASTNIH POHLEPNIH RITIH IN ŽIVEL OD MASTNIH OBRESTI,kar sčasoma pelje v to,da se država v kateri ordinirajo,”proda” v ”določene” šape,zavoljo dolga do židovskih SUPERBANKIRJEV!!!In da še opozorim na zgorno tvojo nebulozo…”zaničevano posojanje denarja”???Kaj pa če ni blo zaničevano,samo prepovedano za nežide??A ti ni mau sumlivo da je bilo samo njim dovoljeno oderuštvo,v poznejših religijah (krščanstvo,islam)pa je to smrtni greh??Da ne omenjam dejstva ,da so krščanstvo u bistvu lansiral židi,Jezus je pa mimgrede tut biu žid…..Čist tko-mau za brainstormat…ŽIDI so tisti,k so si sploh izmisll ceu ta mednarodni denarni sistem zasužnjevanja.Mau se pozanimite kdo drži mednarodne banke,pa VSE svetovne mainstream medije(brez izjeme)….Dej ne ščijte si v usta…Kjer je dim je tut ogenj-Če js dvajsetkrat ujamem lopova pr laži/kraji,je pač naravna reakcija da tega človeka ne maram….In če ta oseba sledi eni verski knjigi(tora),kjer je zapisano da žid lahko odira nežida,ker židi so pa ”the chosen people”-Ja kaj pa še prčakujš od mene???..in zato ni z MANO neki narobe,če se ga izogibam al ga pa podim stran od sebe,ampak je neki očitno narobe s tem ”lopovom”…Iz vsake države kjer so se znajdl so jih nabrcal vn po hitrm postopku-NAJBRŽ Z TEHTNIM RAZLOGOM….ti pravš da zato ker so ”poprijel za zaničevano delo”,js pa pravm da zato ker nikol niso hotl nč druzga delat razn posojat denar pa se redit od obresti(ni čudn da so tko intelektualno uspešni,če so mel pa tolk prostga cajta za izobraževanje na razpolago a ne?Njim ni blo treba okopavat krompirja,oni so ga sam kupl z denarjem od obresti…;)),pa še velik drugih razlogov bi se našl,o kterih se mi zdej ne da..Tko da kdor ne vid,da nam dons sliko o zgodovini diktira judeokracija je žal slep,al pa nezmožen kritičnega razmišljanja….če koga zanima..nej me obvesti..Za konec en lep pregovor 😉 :Kjer so židje ,so tudi vojne……..DOL Z ZIONOM!!!!!P.s.:se opravičujm za večkratno postanje…

  Komentar od Vidim | 18 septembra, 2010 | Odgovori

 9. V kratki obliki še to:Če niso smel delat,od kje jim pa potem denar,k so ga posojal??Je treba MET en denar da lahko živiš od obresti posojanja le-tega.In če niso mogl delat-KJE SO GA PA POL DOBIL??Tajča…..bo treba pa še kej druzga prebrt kt pa samo gradivo ,ki prija establišmentu…

  Komentar od Vidim | 18 septembra, 2010 | Odgovori

 10. @Vidim, Judje kot narod niso nekaj posebnega, izvoljenega, imajo pa svojo zgodovino. Med njimi so revni in bogati, pametni in neumni, eni raje delajo, drugi se raje učijo, tretji.. Zg. okoliščine so pripeljale do tega, da so se nekateri židje posvetili bančništvu, znanosti, pravu, upravi, bolj intelektualnim poklicem, zaradi občutka izjemnosti, privilegiranosti na eni in izolacije na drugi strani. V želji po preživetju naroda, so uspešni posamezniki preživljali večinsko revno židovsko ljudstvo in jih spodbujali k izobraževanju. Ne verjamem, da so si židje izmislili zasužnjevalski denarni sistem, ampak so se ekonomski sistemi razvijali v stoletjih. (tudi Forda ne moreš krivit za razvoj avtomobilizma in posledično današnje onesnaženje in nesreče). Tudi naroda Judov ne moreš krivit za današnjo finančno krizo, halo. Da pa lahko posameznik zlomi borzo, pa verjamem. Po tvoje je žid, ne? 🙂 Superbankir.. Danes ti je posojanje denarja kot sramotno dejanje nekdaj težko razumeti, nima pa moj um tukaj nič zraven. Sem pa res preveč zgoščeno napisala in je zato lahko smiselno nasprotujoče. Vsekakor, niso vsi posojali.. Kako niso smeli židje nič več, vsak dan manj početi, celo se voziti, premikati, si lahko prebereš v pričevanju Dnevnik Etty Hillesum, Pretrgano življenje (sicer je ta pisan leta 1941). Takrat ona ni spadala v establishment, jo pa danes ta izkorišča, ne? Ne, to so dejstva, naša domišlija pa si razlaga..

  Komentar od Tajča | 19 septembra, 2010 | Odgovori

  • ————
   Ne verjamem, da so si židje izmislili zasužnjevalski denarni sistem, ampak so se ekonomski sistemi razvijali v stoletjih. (tudi Forda ne moreš krivit za razvoj avtomobilizma in posledično današnje onesnaženje in nesreče).
   ————

   To verjetno res. Vendar. (ah, ta vendar). Poglej zgodovino družine Rothschild na Googlu in boš ugotovila, da gre za skrbno načrtovan plan, kako bo bogatstvo od sposojanja denarja ostalo v družini. Torej plan najstarejšega in začetnika te družine, Mayer Amschel Rothschilda. Inteligentno načrtovanje porok, pranje glave potomcem o veličini oz. svetosti družine, ki ji pripada, preseljevanja oz. širjenja vej družine po različnih državah zaradi bančnih poslov in še kaj bi se našlo. Ob tem pa tudi inteligentno načrtovanje posla in posojanja denarja, saj brez vračile le tega, ni nič.

   Pri vsakem bogatašu je potrebno vedno prvo pogledati, kako je prišel do prvega milijona. Tam se ponavadi takoj vidi njegova poštenost oz. nepoštenost. In ta družina, razdeljena na različne veje (glede na to, v katero državo so se posamezni člani NAČRTNO preselili zaradi bančnih poslov), je do prvega milijona prišla zelo preprosto. S krajo. Ukradli so denar neke kronane glave (ta pa od navadnih ljudi, ker drugače ne gre), namenjen kot plača vojakom in ga posodili za oderuške obresti. Nato se je samo kopičilo. Zanimivo je, da na prav nobenih lestvicah največjih bogatašev ne boš našla Rothschildov, čeprav sem prepričan, da sta Gates in Buffett prava reveža v primerjavi z njimi. Lahko iz tega sklepamo čigavi so glavni mediji?

   Mogoče njihov namen sprva ni bil to, kar se z denarjem dogaja danes, vendar je ta smer vsekakor njim zelo po godu. Tega nikakor ne moremo zanikati. Bolj kot je človek finančno zasužnjen, lažje ga je držati za jajca. Ko so se Rothschildi leta 1913 dokopali tudi tiskarne denarja oz. FED-a (pred tem pa tudi britanske centralne banke), jim tako sploh ni več bilo potrebno razmišljati o tem ali bodo oz. ne bodo dobili svojega denarja nazaj, saj so imeli njegov vir kar v svoji lasti.

   Žal je tako, da ko se obregneš ob Rothschilde, se bo takoj našel kdo, ki ti ne bo zgolj očital antisemitizma (del družine je velik finančni podpornik Izraela-v prvi polovici prejšnjega stoletja so kupovala zemljo od Arabcev z denarjem od prekupčevanja z orožjem) ampak tudi spletkarjenje s teorijami zarot.

   Včasih zarota ni zgolj teorija ampak dejstvo. In v primeru te družine sem v to prepričan.

   Komentar od ateistek | 20 septembra, 2010 | Odgovori

  • Težnja po kopičenju, akumulaciji kapitala, pohlep je del kapitalizma. Ni to značilnost judov, kar sicer trdijo antisemiti. Pod pritiski antisemitizma in ponujenih ugodnosti je v Evropi ogromno (tudi bogatih) judov, prestopilo v krščansko vero, ohranili le priznanje židovskega izvora, Rothschildi (v nadaljevanju R.) pa nikakor ne, zato so trn v peti. R. in drugi (vsaj) po izvoru judovski kapitalisti so zelo odgovorno in pametno spodbujali, vlagali v industrijo, znanost, umetnost, tako da danes Evropa in severna Amerika brez njih ne bi bili tako razviti.
   Berem, da so R. na Slovenskem vlagali v izgradnjo železnic, pod Avstroogrsko in Italijo (stanje je še danes praktično enako), v rudnike v Idriji( zato nedolgo nazaj najbolj razvit kraj), v Zagorju (tudi velik napredek).
   Ker so rešitev za preganjanja videli v ustanovitvi svoje države v Izraelu, so R. praktično izgradili(financirali) in preživljali, izobraževali judovske naseljence.
   Torej, ni videti, da je vse bogastvo ostalo v družini, učinkovitost upravljanja v družini(v nasprotju z marsikje demokratičnim, a neučinkovitim) jim ni oporekat, zato razumljivo niso hoteli spustiti iz rok spleta moči in sposobnosti v družini.
   Meni se zdijo R. bolj vizionarji, ki so imeli tudi moč spreminjat svet, v katerega so se podali.
   Ne razumem pa, zakaj zarota, proti komu? So komu hoteli škodovati? Ateistek, saj ni treba..si bom še kaj prebrala (če ne drugega vsiljene, spam, propagandne komentarje o grdih R. na novičarskih portalih), naj bo ta moj zgod. insert samo za protiutež. 🙂

   Komentar od Tajča | 21 septembra, 2010 | Odgovori

   • Ta tvoja protiutež zame žal ni vredna piškavega groša in jo jemljem na enakem nivoju, kot bi bral “protiutežne” komentarje o koristi Hitlerja za zgodovino.

    Mi prav dol visi ali so ali pa niso R. sprejeli krščanstvo, bolj me skrbi njihovo podpihovanje vojn (v vojni med Severom in Jugom, so tako eni kot drugi strani prodajali orožje, v prvi svetovni vojni pa so s prodajo orožja zaslužili 10.000 dolarjev na vsakega ubitega vojaka).

    R. si preko takšnih ali drugačnih podjetij lastijo polovico vseh svetovnih zalog zlata, imajo to moč, da manipulirajo z njegovo ceno. So tako perverzno bogati, da lahko sesuvajo cene delnic kot se jim sprdne. Toliko so bogati, da jim je bogatstvo pravzaprav abotnega pomena. Nič drugega ne počnejo kot razmišljajo o tem, kako pomembne politične dogodke speljati v tako smer, da njihovi prestoli ne bodo ogroženi.

    Ti rothschildski psihopati so mentalno prizadeti egocentriki, ki sebe smatrajo za božja bitja, ki jim je bila dana vloga upravljanja s svetom. Mene niso nič vprašali. Še tiste politike, ki jih volim, komaj prenašam, kaj šele take samovšečne narcisoidne bolnike, ki so nekakšni končni, evolucijski zmagovalci kapitalizma. Kdaj jim je človeštvo sploh dalo mandat, da mu vladajo? In, če se že imajo za tako veličino, zakaj skrivajo svoje prepotentne obraze in svetu ne povedo resnice. Raje se kot zadnje pizde skrivajo za zavesami in spletkarijo. Hvala lepa za take voditelje. Še hujši so od papeža.

    Komentar od ateistek | 23 septembra, 2010

   • Kako se je razvijal strah pred “skrivnim delovanjem” Rothschildov že v 19. stol, kako se je ta strah prenesel na celo Judovsko ljudstvo zaradi “družinskih povezav” in kasneje “rase”, na kakih 100 straneh opisuje malo bolj na nivoju 😉 seveda Hannah Arendt v Izvorih totalitarizma.
    Ateistek, pišeš “Eksodus bi moral biti danes okarakteriziran le kot knjiga daljne zgodovine..” točno, in Rothschilde tudi lahko vzameš le kot del zgodovine, z nekaj današnjimi ostanki dediščine v stavbah, slik po muzejih in seveda kakšnega kupa zlatih palic 🙂 . Tu ni nič več skrivnega, kot običajno, svet je danes drugače (politično) organiziran in centri moči so se že kdaj premaknili (in se še premikajo). ..mi lahko samo gledamo in bentimo 🙂

    Komentar od Tajča | 24 septembra, 2010

   • Tvoja stališča do Rothschildov, kot neke zgodovine, ki ne obstaja več, se mi zdijo žalitev za zdrav razum.

    Komentar od ateistek | 27 septembra, 2010


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: