ateistek

Ekonomska štala

Ko sta se v EU cedila mleko in med, smo bili vsi pripadniki enega velikega evropskega naroda. Ljubezen ni trajala dolgo. Vrvico eksploziva so prižgali Američani, kako bo bomba eksplodirala pa je odvisno od Evrope same.

Ameriški finančni sistem, nagnjen k pretiravanjam zaradi zadovoljitev epohalnega pohlepa, preko posojil, ki jih je lahko dobil praktično vsak, plasira v obtok ogromne količine denarja, ki se spremeni v potrošnjo in gospodarsko rast. Masa ljudi, ki zaradi naraščajočih obrestnih mer ne zmorejo več odplačevati posojil, v nekem trenutku doseže kritično mejo. Cene nepremičnin, napihnjene s strani zapletenih finančnih produktov, izmišljenih prav zaradi napihovanja, kolapsirajo. Ponudniki posojil in tisti, pri katerih so zavarovana, dobijo v zameno slabo vredne nepremičnine, so na robu propada. Zanimivo bi bilo videti obličje osebe ali oseb, ki so se spomnili teh produktov in jih lansirali. Zarota ali ne, vsaka stvar ima nekje svoj začetek in številko ena.

Sesujejo se tudi delniški tečaji. Ker finančni trgi sveta sledijo gibanjem v ZDA, se padci razširijo po celem svetu.

Začutimo globalno skrb, da je nekaj narobe in zmanjšamo potrošnjo. Tako se kriza materializira tudi drugje in postane otipljiva. Padejo naročila, kopičijo se neprodane zaloge, podjetja začnejo beležiti rdeče številke. Začnejo se pojavljati prva odpuščanja. Ljudje se ustrašijo tudi za svoje prihranke in začnejo množično dvigovati denar, kar ogrozi finančni sistem. Nekatere banke in podjetja propadejo. ZDA pospeši tiskanje dolarjev in maši luknje s kupovanjem deležev propadlih bank, zavarovalnic in drugih podjetij, saj to lahko počne precej samovoljno. Kaj mislite, zakaj so cene vseh pomembnih surovin izražene ravno v ameriških dolarjih?
Kdo bo rešen, odloča FED oz. majhna skupina ljudi, ki s krizo dobi še več pristojnosti, čeprav se ne bi prav nič čudil, da so ti isti ljudje tudi možgani krize. Davkoplačevalci so zato vse bolj zadolženi, saj se izgube finančnega sektorja socializirajo, medtem, ko so bili še dovčerajšnji dobički privatizirani. Nauka krize, ki bi morala delovati kot očiščevalna akcija, tako žal ni, saj so njeni največji protagonisti ostali popolnoma nekaznovani.

Države EU zaradi nižjih dobičkov podjetij in prejemkov prebivalstva, v naslednjem fiskalnem letu poberejo manj davkov. Ker se njihove potrebe ne zmanjšajo kot se zmanjša davčni izplen, se poglobi proračunska luknja. Začne zmanjkovati denarja za pokojnine, socialo in množice zaposlenih v javnem sektorju. Ker se evra vseeno ne da štancati tako kot dolarje, se pojavijo prve države na robu bankrota. Grčija, Portugalska, Španija, Irska, Italija.

Zelo pogosto se ljubezen neha pri denarju. Tako je tudi med državami. Ko nastopi nepredvideno stanje, vsaka začne gledati nase. Hitro se izriše hierarhična slika. Nemčija in Francija kot največji državi EU z evrom, nadzirata tiskanje denarja. Dejstvo, da je evropska centralna banka ravno v Frankfurtu, seveda ne more biti naključje, saj je kuro, ki nese zlata jajca, najbolje imeti nekje pri roki. Sami sta si ga natiskali dovolj in ga večinoma preko industrij, ki jim je najbolj grozil kolaps (npr. avtomobilske), prelili v gospodarstvo. S tem upata, da drugim ne bo potrebno pošiljati svežih evrskih žemljic, saj lahko okrepitev njihovega gospodarstvo poveča naročila tudi po drugih državah. Vendar plane prekriža nesrečna Grčija, ki v svoji moderni zgodovini ni nikoli bila ravno vzor neke pridnosti oz. uspešnega gospodarstva (komu se pa da delati po tistem vročem soncu, lol), kjer je utajevanje davkov nacionalni šport.

Vsaka nova grška vlada je, podobno kot pri naših železnicah, na novo zaposlovala svoje ljudi, stare pa pustila, kar je pripeljalo do pravega razbohotenja državnih, zakrnelih uslužbencev. Ob tem pa je podkupovala vse te ljudi, ki so hkrati tudi velika volivna baza, z raznimi predvolilnimi bonbončki, ki seveda stanejo (npr. grški uradnik dobi dodatek na sevanje računalnika ali dodatek za redno obiskovanje službe).

Ker Grčija nima svoje valute, ki bi jo lahko zdaj natiskala pa čeprav bi s tem utrpela nekaj inflacije, je na vratu celotne EU oz. Nemčije, ki jo s svojim velikim gospodarstvom tudi najbolj simbolizira. Ker si ta ne želi, da bi šle stvari preveč gladko skozi (simbolično gledano: nekaj kamionov svežega denarja pa bi bila kriza rešena čez noč), brez, da bi Grki in tudi ostali opazovalci dogajanja iz celotne zgodbe izvlekli nauk, je potrebno postaviti pogoje, torej urediti javne finance, kar pomeni rezanje državnih stroškov. Zoprno pa je to, da ko enkrat ljudem nekaj daš, jim je to težko vzeti. Javnim uslužbencem se tako zdi nezaslišano, da ne bi tudi letos dobili trinajste ali celo štirinajste plače ali, kar je še huje, da bi jim znižali redne plače. Vrstijo se demonstracije, jezni ljudje iščejo krivca v politikih, ki so tako ali tako nek sinonim za lopove (roko na srce, veliko jih to tudi je). Kako bo grška vlada umirila ljudi, jim zmanjšala prejemke in kaj to zmanjšanje pomeni za grško gospodarstvo, bomo videli kaj kmalu.

Evro izgublja vrednost vendar to za Nemčijo kot eno največjih izvoznic sveta niti ni tako zelo zaskrbljujoč podatek. Tudi naš Križanič ne deluje preveč zaskrbljeno, če je seveda ta zmeda od človeka sploh lahko kak indikator. Slovenija bo morala prispevati skoraj 400 milijonov za bankrotirano Grčijo. Slaba dva nakupa patrij.
Pomen reševanja Grčije bo velika preizkušnja EU, vendar ne zaradi Grčije, saj bankrot države sam po sebi ni nič nenavadnega, ampak preživetja ideje EU in evra. Hecno je, kako si Islandija želi v EU, ker jo je kriza udarila izven te skupnosti in misli, da bi ji vstop pomagal, Grčija pa ravno obratno.

Same po sebi se vsiljujejo primerjave med EU in ranjko Jugoslavijo (aja, obletnica Titove smrti je, torej SMRT FAŠIZMU!). Delati tovrstne primerjave je sicer bogokletno, sploh med janša-desničarji. Slovenija je imela v Jugi večji ugled in veljavo kot jo ima v EU. Prepričan sem, da 2/3 njenih prebivalcev niti ne zna pokazati Slovenije na karti. Gospodarski izplen Slovenije je bil veliko večji kot je v EU, saj je bila v prejšnji državi na strani ekonomskega ekspanzionista (še danes je izvoz v nekatere nekdanje republike tudi 10x večji kot uvoz), v EU pa nastopa med najmanjšimi, popolnoma nepomembnimi državicami s ceneno delovno silo (zato tudi Revoz v Sloveniji), brez omembe vrednega izvoza lastnega znanja- ne vem o čem Pahor kokodajsa, ko govori o slovenski nadpovprečnosti in kje jo je našel. No, saj nekega znanja nismo imeli niti v Jugi, vendar je bil tamkajšnji trg tudi precej manj zahteven. EU je pravzaprav Jugoslavija s to razliko, da je v njej še večje število različnih narodov kot je to bilo v Jugoslaviji, ki so si po stopnji razvitosti še v večjem razkoraku. V tem smislu je prav vseeno kam gre denar, če ga moraš dati.

Svet se torej vrti naprej in prav nič ni dolgočasno.

p.s. Hrvatom se že smeje, saj lahko grške nestabilne politične razmere pripeljejo več turistov.

5 maja, 2010 - Posted by | V razmislek

11 komentarjev »

 1. Ko že ravno omenjaš Ameriko, morda ne bi bilo odveč dodati, da ameriške zvezne države NIMAJO možnosti se zadolžiti. Kar bi bilo zelo zelo primerno tudi na primeru EU, kar se lepo vidi na primeru Grčije pa še kakšen se bi našel.

  Komentar od (jm) | 5 maja, 2010 | Odgovori

 2. Tale stavek je vreden ponavljanja, ponavljanja in ponavljanja:
  Davkoplačevalci so zato vse bolj zadolženi, saj se izgube finančnega sektorja socializirajo, medtem, ko so bili še dovčerajšnji dobički privatizirani.

  In spomnim se, čeprav sem bila najstnica, so osamosvojitev Slovenije opevali kot nujnost, da nam bo bolje. Da nas preostala JU ne bo več “cuzala”. Da bomo vsi bogatejši, imeli boljši jutri. Pa imamo – kapitalizem, evropske cene in balkanske plače. In gre nam dobro, a ne? Odlično, ja… :S

  Komentar od PF | 7 maja, 2010 | Odgovori

 3. Edini, ki smo bili, smo in bomo vedno proti bailoutom finančnega sektorja, smo klasični lberalci (za socialiste: neoliberalci). Saj ćez 30 let se vam bo morda le posvetilo, da smo vaši najboljši prijatelji. 🙂

  To pač ne pomeni, de je treba dolgove Grkom odpisati. Nihče jih ni silil v prekomerno javno porabo in zadolževanje.

  Postopek z bankrotiranimi državami bi moral biti enak kot z bankrotiranimi posamezniki, najprej se jim zaseže in proda, kar je vrednega, ostalo, če dolg s tem ni poplačan, pa odpiše.

  Potem pa lahko začnejo znova.

  Komentar od canol trail | 8 maja, 2010 | Odgovori

 4. Mimogrede, socialisti ste tisti, ki pravite, da je sistem, v katerem vsakdo POLNO odgovarja za svoje poteze in odloćitve, seveda tudi za napake, prekrut. Jebigasad, če se vam to prepričanje vrne kot bumerang.
  http://www.maxmore.com/libresp.htm

  Komentar od canol trail | 8 maja, 2010 | Odgovori

 5. @PF:

  Od razpada Juge so imeli največje koristi tisti, ki so jo rušili. Zelo dobro so vedeli zakaj to počenjo in širijo zlo nacionalizma med ljudi. Gledano ekonomsko, je Slovenija imela veliko večji profit od Juge, kot jo ima zdaj od EU. Ampak, zdaj lahko njeni državljani rečejo, da so ponosni Slovenci, ki lahko hodijo na volitve in da imajo svojo državo, ki pa je v resnici veliko manj njihova, kot je to bila v Jugoslaviji. Če pogledamo druge narode v Jugi, pa je ta slika še hujša. Bosanci so se zato, da so lahko veliki Srbi, Hrvati ali Bošnjaki (muslimani), raje spravili v vojno in nazadovali 50 let, kot da bi bili del neke večje države, ki ima še največ zaslug za njihov razvoj. Prav neverjetno je, kako znajo biti ljudje iracionalno-živalsko-nagonski, ko zagrabijo za kost narodne ali verske pripadnosti.

  @canol trail: To kaj pravijo socialisti, mi je popolnoma vseeno. Ni mi pa vseeno, ko najbolj zadrti kapitalisti tega planete, ki jih vi liberalci sicer kujete v zvezde in padate vznak od njihovih “sposobnosti”, postanejo čez noč komunisti, ko je potrebno reševati njihove riti.

  Komentar od ateistek | 8 maja, 2010 | Odgovori

 6. Kriv je ekonomski sistem, ki je sužnjelastniški (kar se lepo vidi na borzah ko ‘pravne osebe’ lastijo ena drugo vsepovprek) in v kratkem bo na mojem blogu prevod 5000 let zgodovine dolga, ki to tudi argumentira.

  Da je pa grčija samo lekcija za države, pa se vidi iz spodnjega grafa zadolženosti:

  http://www.nytimes.com/interactive/2010/05/02/weekinreview/02marsh.html?ref=global

  Grčija ima pač preveč družbenih gibanj, ki se že skoraj desetletje močno upirajo neoliberalnim reformam, ki so prvemu maju odvzele že toliko…

  Komentar od Iatromantis Apollo | 11 maja, 2010 | Odgovori

 7. Se ne strinjam s pogledom na Slovenijo v Jugi in EU. Daleč od tega, da je EU idealna, ampak menim, da je bolje biti zadnji v mestu kot prvi na selu.
  Sam si zapisal, da je Sloveniji v Jugi ustrezal nezahteven trg. Zato pa je v tistih 45 letih GRČ, ki je bila pred tem precej zadaj, prehitela SLO po razvitosti, podobno kot ITA, AVT, za katero je SLO prej še nekako capljala, pa ji je kar precej ušla (z 80 je SLO padla na 40 odstotkov njenega BDP). Pa, prosim, če boš slučajno repliciral, ne govoriti o relativnosti BDP.
  Če bi JUG še obstajala, bi lahko še zmeraj bili prvi na vasi, ampak saj je tudi nevemkateri -stan najrazvitejši v Osrednji Aziji. In mu to najbrž ne pomaga prav dosti, ko se primerja s kakšno zahodno državo. Kljub temu pa bi Jugoslovani najbrž vseeno hoteli imeti evropske plače, kot jih Slovenci tudi zdaj, ko smo zadnji v mestu, in kot to želijo Grki, čeprav še zmeraj produktivnost zaostaja.

  Komentar od Domen | 13 maja, 2010 | Odgovori

 8. Borut Pahor je v današnjem intervjuju za Finance izjavil, da kot predsednik vlade trenira štiri ure na dan, šest dni na teden. V okvirčku na dnu intervjuja.

  Tole moram razposlati prijateljem po svetu, ker je tako neverjetno, država tone kot Titanik, debil pa štiri ure na dan telovadi.

  http://www.finance.si/279646/Intervju—Borut-Pahor-Lani-je-Slovenijo-tresla-kriza-zdaj-jo-bodo-reforme

  Komentar od canol trail | 17 maja, 2010 | Odgovori

 9. Mimogrede, že od pasje afere naprej mi verjamejo in se strinjajo z menoj, da se po količini norosti celo ZDA gladko skrijejo pred Slovenijo.

  Tudi Avstrijci so bili po objavi pasje afere v njihovih medijih mnenja, da so Slovenci postavili prečko zelo visoko v primerjavi z njihovim Fritzlom.

  http://derstandard.at/1267743312869/Regierungskrise-nach-Hundesex-Skandal?_seite=8&sap=2

  Komentar od canol trail | 17 maja, 2010 | Odgovori

 10. @Domen:

  Raje sem prvi na vasi kot zadnji v mestu. Če si prvi na vasi, lahko odločaš in imaš veliko več potenciala v svojih rokah, kot če si zadnji. Beseda zadnji vedno pomeni le zadnji, ne glede na okoliščine. Biti prvi na vasi v času, ko tvoja vas, združena, vstopa v EU, pomeni biti dvakrat nagrajen.

  @canol trail:

  Intervju v Financah kar pošlji svojim prijateljem v ZDA, da se lahko prepričajo v kakšno krizo je po ameriški zaslugi padla tudi Slovenija. Upam le, da ti tvoji prijateljčki nimajo kratkega, ribjega spomina, kot ga imaš sam.

  Avstrijci so videli v slovenskem primeru zoofilije moment, skozi katerega lahko na nek perverzen način opravičijo svojega sadističnega incestneža.

  Incest in vse okoliščine, ki jih je Fritzl naredil, se mi osebno zdijo hujše kot zoofilija. Zakaj? Zato, ker se lažje poistovetim z nekim človekom, ki ga lastni oče prisili v spolne odnose in mu povrhu še naredi otroka, kot z nekim posiljenim psom. Jebat ga, vrstna pripadnost.

  Komentar od ateistek | 17 maja, 2010 | Odgovori

 11. Hehe, the payback time has come
  http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042360799

  Komentar od canol trail | 20 maja, 2010 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: