ateistek

Kilavo vodenje države

Slovenija je imela različne profile ljudi, ki so jim bile preko volitev zaupane naloge vodenja. Vendar pa še nikoli nismo imeli takega predsednika vlade, ki si pravzaprav sploh ne bi upal vladati. To se je z nastopom Pahorja zgodilo prvič odkar je Slovenija samostojna (karkoli že to pomeni). Sicer bi tudi pri vladi Bajuka lahko imeli podoben občutek, vendar je bilo tam popolnoma jasno, da vlada ni njegova.

No ja, povprečen državljan bi ob očitku na slabo vladanje pomislil na gospodarstvo. Ampak, jaz ne bom, saj v času te uvožene krize ni prav nobeno čudo, če so priljubljenosti vodilnih politikov na nizkih nivojih. S tem se bori tako Sarkozy, Merklova kot celo plastificirani Berlusconi.

Kriza bo odšla takrat, ko bo tudi drugje bolje (ko bo spet plasiran svež denar v gospodarstvo), saj ne obstajajo ukrepi, ki bi lahko Slovenijo prej spravili iz krize pred večjimi državami. Zato bom raje o Pahorju razmišljal z vidika kadrovskih menjav.

Svoj cincavo boječi značaj pod krinko spravnosti je pokazal že takoj po nastopu funkcije v primeru Rupla, dinozavra slovenske politike, ki je preizkusil skoraj vsa mogoča, dobro plačana delovna mesta v državni upravi. Tako je tudi pod Pahorjem dobil, zgolj zanj, prirejeno delovno mesto. Ta nezahvalni konvertit, ki mu pod Pahorjem ravno zato ni bilo potrebno spet zamenjati barve, se mu je, ob prvi priložnosti, ko je videl, da bo ostal v zunanjem ministrstvu, v znak zahvale, lepo podelal na glavo s svojimi izjavami, vsakič serviranimi po malem a zato čim bolj na veliko, pred novinarji. Zvenijo vedno enako: v Sloveniji je še vedno zlovešči komunizem in svobodoljubneži Ruplovega tipa, ki so za Slovenijo preprosto preveliki, morajo biti sprejeti z navdušenjem.
Namesto, da bi ga Pahor takoj, ko je prevzel oblast, poslal v penzijo, ga je obdržal zaradi “listka polnega imen pomembnih politikov v zunanji politiki”, kot da ta sila pomembna imena ne bi vedela, da se v normalni politiki ljudje menjajo z novimi.

Če ima prvo cincanje znake dobrikanja Ruplu, ima drugo cincanje znake odbrikanja Janezu Janši.

Spor Pahorja s Križaničem zaradi Isajloviča. Ker je slednji nekoč sodeloval pri aretacijah jugoanarhista Janeza Janše, je to seveda signal vsem državljanom, ki baje uživamo v blagodatih samostojne Slovenije, da gre za negativca, udbomafijca (karkoli že to je) in sicer sila slabega človeka, ki si ne zasluži državne službe. Sicer sem tudi sam zadržan do tega, da so državne jasli odlagališče vsakogar, ki ima še tako nepomembno poznanstvo z ljudmi na visokih položajih, vendar je v primeru Isajloviča jasno kam pes taco moli in koga moti.

Pritiski na Pahorja se nadaljujejo tudi pri Barbari Brezigar z državnega tožilstva Brezigar & family (tja do četrtega kolena?), ki se je nikakor ne sme zamenjati, saj bi to pomenilo, da se bo naenkrat odstranila zavora pri preiskavah nakupov Patrij oz. priljubljenih orožarskih poslih tudi iz preteklosti. Brezigarjeva tukaj nastopa kot dobra vila, ki se je v svoji dobroti do Janše in njegovih buddyjev že dokazala v devetdesetih. Naj malo osvežim spomin: posebna tožilska skupina, ki jo je takrat vodila, Janeza Janše ni upala (ali hotela) poklicati na informativni razgovor glede orožarske afere. Ovadbo je preprosto zavrgla, Janša pa sploh ni bil zaslišan.
Kako zelo močna ljubezen obstaja med njo in Janšo, dokazuje poslansko vprašanje iz Zaresa, zakaj je tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda. “Ta vrhovna” ga je označila za “škandal brez primere ter grob in primitiven pritisk na tožilca”. Eno pof. vprašanje pa taka živčna reakcija? Jasno je, da nekaj smrdi, bere pa se v smislu: Tožilstvo, to sem jaz.
Da bi Pahor le ostal prepričan, da je ne sme zamenjati, glava opozicije grozi celo z ulico. Kot kaže je prepričan, da ima dovolj vernikov, ki bi bili pripravljeni s svojimi telesi dokazati številčnost ljubezni svojega fuhrerja. Če jih pride zgolj tisoči del tiste številke, ki je bila baje pospravljena v obliki evrčkov v žep pri Patrijah, bo to izjemno močan signal Pahorju, naj papeža desnice pusti pri miru. Pahor mu s svojo mlačno obliko vladanja preprosto ni dorasel, saj ta ne generira toliko vernikov.

Si sploh ne predstavljam, da bi se pod vlado Janše lahko zgodilo, da bi se cela Slovenija ukvarjala z zamenjavami “nepravih” politikov. Ti so bili prej zamenjani preden smo sploh utegnili opaziti, kaj se šele pogovarjati o tem. Eh, Pahor, poleg Rupla, brcni tudi Brezigarjevo v rit, da bo letela do Finske. Dva samodržca manj.

Človek dejansko ne ve, kaj je boljše. Cincav predsednik danes ali diktator v prejšnjem mandatu. Vmesne različice žal ta država še nekaj časa ne bo zmogla.

24 marca, 2010 - Posted by | Slovenija

5 komentarjev »

 1. Borči se pravzaprav ne zaveda, da leva opcija ni toliko volila zanj, kot je proti Janši. Pričakovanja so bila usmerjna tudi v odstranitev vseh Janševikov iz vplivnih položajev. Čistka na celi črti. Le kdo na levici in velik del neopredeljenih bi bil danes še pozoren, če bi jeseni 2008 odstranil 1000 ljudi.

  In ker tega ni naredil, je razočaranje na levici veliko. In še nekaj je zastrašujočega. S to svojo mlahavo politiko posredno omogoča, da bo desnica dobila vsaj naslednja dva mandata. Kar pa bo za Slo na ravni liberalnih vrednot prava katastrofa.

  Komentar od Morten | 24 marca, 2010 | Odgovori

 2. Žalostno je to stanje v naši politiki… Če bi na naslednjih volitvah volil po svetovnem nazoru, vem, da bi volil socialne demokrate. Pa sedaj? Na desno se iz principa ne želim obrniti, na levi pa se ponuja politika mlahave cunje… Je potem najbolje preprosto ne-voliti?

  Komentar od Jan Kralj | 31 marca, 2010 | Odgovori

 3. Rdečkarji. Spokajte v muzej. Kakšne uspehe beleži vaša boratova vlada? Nikakršnih. No, hvalite se lahko z napovedanim
  osemodstotnim padcem BDP, pohvalte se lahko z alarmantnim proračunskim primanjklajajem, zadolževenjem pridelal pa ste že skoraj 100.000 brezposelnih. Res, ste slabši od mlahave cote.
  Napisal bi še kaj v uspehih vaše boratove vlade. Pa ne najdem ničesar.

  Komentar od Rexmundi | 3 aprila, 2010 | Odgovori

 4. @Rexmundi:

  Borat ni moj, če hočeš, si ga kar domov vzemi.

  Nekateri ste v svojih glavah preprosto preveč plehki, da bi doumeli, da niti kriza niti konjunktura v Sloveniji ne nastajajo v njej sami ampak obe prideta od zunaj. Kaj res misliš, da lahko dvomilijonski narod, ki mu vsaj 80% izdelkov manjka, sploh ustvarja svojo ekonomijo? Lol, bebec janševiški. Kaj vam govorijo na teh vaših SDS mašah, da ste tako tupi?

  Komentar od ateistek | 3 aprila, 2010 | Odgovori

 5. @ateistek – ko boš uspel potegniti glavo ven iz levo-desnega gnoja, boš morda spregledal, da so si oboji primerljivo podobni. Potem boš začel navijati za demokracijo, kar posledično pomeni konec tvojega sedanjega navijaštva, ker v sferi demokracije ne boš našel niti ene od sedanjih ali bivših parlamentarnih strank.

  Komentar od mi-ya-gi | 16 aprila, 2010 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: