ateistek

Kaj pa sionistični zid?

gaza-wallCel zahodni svet se s ponosom spominja padca komunističnega berlinskega zidu. Medijska pijanost nam je odvzela miselno uravnilovko logike zidu, da bi lahko pogledali po svetu. 5 metrski zid v Gazi nam ni v vidnem dosegu, je daleč od srca in je pač manjši trn v peti, ker se je uveljavilo prepričanje, da je komunizem zlo, okušeno na lastni koži, sionizem pa zgolj opravičljiva potreba, katerega zlo smo katarzično in velikodušno pustili okušati drugim. Pri sionizmu obstaja kopica izgovorov, zakaj imajo njegovi zidovi pravico obstajati, čeprav v praksi povzročajo enako sranje. Čas obstajanja sionističnih zidov je popolnoma neodvisen od tega, koliko trpljenja lahko ti zidovi prinesejo delu človeštva. Torej, pri njih ne velja logika, da bolj kot so nehumani, prej bodo padli, saj se niti samega sionizma sploh ne prepoznava kot nevarne ideologije. Če že, potem so to zgolj obskurne skupine, ki se jih takoj prime zelo slabšalen naziv.

Žal si večina ljudi na Zahodu sploh ne predstavlja kako zgleda zid v Gazi, medtem, ko so kosi podrtega berlinskega zidu lahko celo tržno blago.

Gaza je poleg Zahodnega brega območje, ki si ga Izrael, zaradi prevelike številčnosti Palestincev, ni mogel prilastiti, saj s teh področij ljudje niso v tako množičnem številu zbežali pred izraelsko državo kot se je to zgodilo na drugih območjih, ki se danes preprosto imenujejo Izrael. Gaza je območje, veliko približno kot Hvar in na eni strani omejeno z morjem, po vseh ostalih kopenskih straneh pa je zazidano z visokim zidom. Tako je Gaza v celoti izolirana od zunanjega sveta. Zid na eni strani meji z Egiptom, drugje pa z Izraelom. V njem se drenja skoraj 1,5 milijona ljudi, praktično zapornikov. Pri izhodu in vhodu, kjer ljudje ponavadi hodijo na delo oz. pravilno rečeno na tlako v Izrael, so podvrženi skrajnemu poniževanju izraelske vojske. Najprej so teroristi, nato podgane, kakšnemu od vojakov pa se tu in tam vseeno utrne misel, da gre mogoče tudi za ljudi. Razlog zakaj so Gazo zazidali, so našli v temu, da meji na Egipt, ki je Palestince oskrboval z orožjem. Medtem, ko Izrael vsakodnevno, z velikimi čezoceankami, nemoteno prejema pošiljke orožja ali materiala za njegovo izdelavo ali pa orožje izvaža, se nekaj pušk in ostalega precej zastarelega orožja, ki jih skušajo Palestinici prinesti v Gazo v rovih pod zidom,  imenuje tihotapljenje oz. terorizem in kaznuje z visokimi kaznimi ali smrtjo. Izraelci, ki sicer tolerirajo rove, saj se ti skoraj vedno uporabljajo za prenos življenjskih potrebščin, saj drugače sploh ne gre, jih občasno vseeno uničijo. Dovolj je par namigov, da se v njih prenaša orožje in že si Izrael poleg že vzete pravice do postavitve zidu, vzame tudi pravico do bombardiranja. Če so notri mogoče takrat ljudje ali ne, je nepomembno, saj se hitro poseže po interpretacijah, da gre tako ali tako za teroriste.

Džaber Vishar (palestinski center za človekove pravice v središču Gaze) za Dnevnik:

Med zadnjo vojno so porušili vse tovarne, vse upravne zgradbe in uničili tisoče stanovanj. Ne dovolijo pa uvoza cementa za obnovo. Ljudje ponovno živijo v šotorih.

Držijo nas v ogradi, kjer nimamo pravice do človeškega življenja in razvoja. Čez spustijo ravno toliko stvari, da lahko preživimo. Ne smemo pa obnoviti tovarn in zgradb. Lahko pa kopljemo predore pod zemljo in tihotapimo stvari iz Egipta. To pomeni, da je vse drago in nedostopno. Imamo pravico do življenja v skrajnem pomanjkanju. Lahko imamo avtomobile, ne smemo pa asfaltirati cest. Uničili so letališče, vendar tolerirajo predore, skozi katere se plazimo kot podgane. To je skupna politika Izraela, Združenih držav in Evropske unije. Načrtovana nerazvitost. Strašna kazen.

Včasih me je nagonsko sram v katerem delu sveta živim, včasih pa si rečem, mah, glavno, da je meni in ljudem, ki mi kaj pomenijo, dobro. Palestincev v Gazi ni potrebno biti ničesar sram, žal pa si niti včasih ne morejo privoščiti misli, da jim je dobro. Moč odmerjanja njihove svobode in interpretacij, kaj je to dobro in kaj ne, je v rokah drugih. Tako kot ti pri nas odmerijo zidove, če storiš nezakonito delo, ki ti je praviloma dokazano, te v Gazi čakajo zidovi, ker si pač imel to smolo, da si se rodil materi Palestinki. Sionistična logika svobode pravi, da je to povsem dovolj, da si kriv in obsojen.

12 novembra, 2009 - Posted by | V razmislek

2 komentarja »

 1. Se zelo strinjam s tabo – sionizem je dejansko problem. Ne v smislu nekih zarot, ampak kot religiozna ideja. Izvor zla namreč tiči v religiozni ideji izvoljnegea ljudstva, ki je, kakšno naključje – tudi srž sionizma. Seveda tudi muslimanske države v okolici niso povsem brez masla na glavi. Prav nasprotno. In tudi med Gazo in Egiptom je zid. Odnos Egipta do Palestincev je najmanj dvoumen. V resnici jih ne marajo preveč. Pa tudi prijateljstvo med Saudovo Arabijo in ZDA je simptomatično. Prepletenost interesov in nenačelnih zavezništev pokaže veliko bolj kompleksno sliko. Krivcev je preprosto preveč. Seveda so Palestinci tist, ki so ujetniki in poglavitne žrtve. V tem smislu bi jim težko naprtili krivdo. Problem je v tem, ker stanje, kakršno vlada, ustreza vsem, razen Palestincem. Tudi v Bosni bi vojna lahko trajala v nedogled, če bi za vojno obstajal interes in zadosten (tihi) konsenz. Pa na srečo ni. Vojno v Bosni so ustavili iz ekonomsko-političnih razlogov in ne zaradi kakega usmiljenja ali človeške solidarnosti.

  Gaza je res največje koncentracijsko taborišče na svetu – tako veliko, da ga je moč gledati iz vesolja oziroma iz satelita. Judovski zid je še bolj “impozanten” kot Kitajski zid. Res grozljivo! A kaj, ko je zid še zmeraj premajhen, da bi ga opazil pravični Bog, ki se smeji nekje na drugi strani mlečne ceste in se mu sladko jebe za svoje častilce na planetu Zemlja.

  Netivo, ki proizvaja napetost in sovraštvo, pa je vedno religija – srčika spopada pa je seveda sveto mesto Jeruzalem, ki je v resnici najmanj sveti kraj na zemeljski obli. Jeruzalem seveda pripada arabcem. Jeruzalem je arabsko mesto! In Judje ne potrebujejo Jeruzalema. Tistih nekaj tempeljskih kamnov nima nikakršne praktične vrednosti. Eno samo otroško življenje je več vredno, kot vse cerkve, vsi zidovi in vse džamije v Jeruzalemu. Vojne bo konec šele, ko bodo ljudje bolj cenili življenje na zemlji, kot pa življenje po smrti. Bližnji vzhod lahko ozdravi samo očiščenje od svetih knjig in od vse svete nesnage, to pa je zelo malo verjetno, saj se “svetost” na Bližnjem vzhodu kopiči že nekaj tisoč let. Mogoče pa vseeno, če ne prej – čez sto let. Ali na nekem drugem planetu.

  Komentar od Marko | 12 novembra, 2009 | Odgovori

 2. Ja, sem si Gazo ogledal z Google Earth in se zid lepo vidi. Grozljivo! Bil sem pa tudi tam pred devetimi leti, ko zidu še ni bilo a vseeno so bile že takrat razmere katastrofalne.

  Oh, seveda tudi muslimani niso brez masla na glavi. Sistemsko so jih razdelili po interesnem ključu, tako da se jim kratko malo jebe za Palestince. Po moralni strani je to za Zahod huda sramota, saj je vse to ravno on dopustil, po interesni strani pa velik plus, saj bi vsi tenko piskali, če bi muslimani končno stopili skupaj in začeli z izsiljevanjem. Vse skupaj pa nima veliko s sionizmom, ki skuša zaradi svojih spletkarskih, zemeljskih interesov in vkomponiranosti v tkivo Zahoda, svoje probleme z muslimani,predstavljati kot problem vsega Zahoda.

  Meni osebno je prav vseeno ali Izrael obstaja ali ne (roko na srce, raje bi videl, da ga ne bi bilo), čeprav mi skušajo sionisti indoktrinacijsko dopovedovati, da je pomen obstoja Izraela pravzaprav tudi moj problem. Hudiča, kaj pa počnejo tam in kaj so vendar pričakovali, če nekomu preprosto vzamejo zemljo,nekaj pokupijo, drugo pa prilastijo s pregonom. Če poči, naj bo to predvsem njihov problem in naj ne pričakujejo mojega sočutja. So pričakovali, da jih bodo Arabci zasuli z vrtnicami ob vsem tem, kar so jim naredili in jim delajo? Kaj me briga, če so si sposodili biblijske pravljice in verski fanatizem zato, da drugemu kradejo zemljo. Sem ateist in zame biblija tako ali tako nima nobene vrednosti. Okrvljeno sranje, ki si ga nekdo sposoja zato, da bi po hitlerjansko dokazoval lastno večvrednost in prelil še več krvi. V čem je potem večvreden?

  To je tisto, kar me najbolj moti in jezi pri sionističnem konstruktu. To patološko versko ozadje in kolektivni egoizem, ki presega vsak zdrav razum.

  Komentar od ateistek | 13 novembra, 2009 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: