ateistek

Samooklicani varuhi morale spet na delu

Kmetija Spet sem pri Kmetiji. RTVSlo in društva za pravice otrok želijo preko sodišča doseči, da bi se termin te oddaje preselil na kasnejšo uro.  In kaj konkretno jih moti? Prizori spolnosti, golota (gole ženske prsi in golo moško telo), preklinjanje (“pizda”, “jebi se”, “kurac”, “zdej bo pa pizda materina”, “boli me kurac”), vulgarno govorjenje (“zajebat”, “a jo čm na mavši u guzico”), kajenje zvitkov na način, ki asociira na uživanje prepovedanih substanc.

He, he, sploh to zadnje je nadvse zabavno. Ko človek prebere te njihove obtožbe dejansko pomisli, da na Pop TV vsak dan predvajajo povprečen pornografski film, čeprav je seveda obtožba napihana kot milni mehurček.

Vedno sem se bal samooklicanih varuhov morale.

Raje gledam 100 Kmetij kot Možinine dokumentarce o povojnih pobojih, Stalinu, 18 let stare Dnevnike, Duhovni utrip, govejo “Na zdravje” ali vedno enak nedeljski diskurz Galuniča, ki se že leta in leta vleče kot čreva. Ali nas tlačijo nekam v zgodovino 60 let nazaj, vendar ne zato, da bi nas kaj naučili ampak predvsem pravilno “politično izobrazili”, ali nam prodajajo verski fanatizem ali pa dobro zapakiran zvočni dolgčas nakrancljan s superlativi tradicije. Da o Mariu niti ne izgubljam dodatnih besed. Lahko rečem le hvala Ladotu in Juretu za njuno oddajo v tem nedeljskem terminu, če sem seveda takrat pred TV.

Zadnjič sem v Duhovnem utripu zasledil neko “zadekano” nuno, ki je za debelimi rešetkami nekega samostanskega reda v poltemi majhnih okenskih lin razlagala, kako je srečna, saj je našla popolno svobodo. Ali pa kopico ljudi, ki v neki zamaknjeni verski ekstazi pojejo pesmice, se smejčkajo pred kamero kot zadnji bebci in plešejo kot drevesa v vetru, ter razlagajo, kako se pogovarjajo z bogom. Grozljivo! Pa to oddajo predvajajo popoldne in se nihče ne pritožuje.

Če bi imel otroka, bi mu seveda pustil, da gleda Kmetijo in mu dodatno razložil, zakaj so ljudje lahko pasji eden do drugega in kako je z vsemi temi deli telesa, ki smo jih tabuizirali. To bi bil vendar krasen čas in priložnost, da ga na čim bolj mehak način soočim z realnostjo. Bolje, da jih sami pripravimo nanjo, kot da naenkrat trčijo z njo popolnoma nepripravljeni in jih zato napolni z nevrotičnostjo.Konec koncev je Kmatija posnetek realnega stanja obnašanja ljudi, le da je sproducirana na umeten način. Zakaj bi otroke zavijali v vato, če je realnost takšna kot je in jim jo lahko na primeren način tudi razložimo? A da nimamo časa? No, potem si otroka niti ne zaslužimo.

Kaj pa naj otrokom rečemo, ko vidijo nekega norca na Možina TV, ki reče, da se je pogovarjal z Jezusom? No ja, vedno lahko rečemo, da gre za verske blazneže. Vendar, zakaj je v našem prostoru verska blaznost dopuščena in se ob njo nihče ne spotika oz. je interpretirana celo kot “versko čustvovanje”, posnetek neke socializacije med ljudmi pa je že skoraj kriminaliziran? Če eden drugega pošljejo v tri krasne, pa kaj? Kdo v družini pa pred otrokom ni kdaj zakolnil? Če La Toyi “zgolj slučajno” pogleda leva silikonska joška ven, pa kaj. Saj revica drugih atributov kot so “big tits”, niti nima. Če Artur gol koplje krompir in je ob tem sneman od daleč, pa kaj. Če si Salome raje sama zvije cigarete kot da bi kupovala že pripravljene, pa kaj? Obogatitev obreda kajenja.

Ko pa nekdo javno reče na nacionalni televiziji, ki jo povrhu plačujem tudi sam, da se je včeraj pogovarjal z bogom ali Jezusom, potrebuje posteljo v psihiatrični bolnišnici, saj širi versko blaznost. Tam ga nihče ne bo motil pri “čveku”. In predvsem, ne bo motil mene kot mentalno zdravega človeka.

Sicer je pa tako ali tako jasno, zakaj se RTVSlo pritožuje čez Kmetijo. Delajo jim preveliko konkurenco. Gledanost je blizu pol milijona gledalcev, kar se lahko primerja s TV prenosi večjih nogometnih tekem. Če si nekdo noče priznati, da je zanič in zato raje kompenzacijsko udriha po tistem, ki je boljši, je to tisto, kar je najbolj izrojeno.

26 oktobra, 2009 - Posted by | Potovanja

5 komentarjev »

 1. Tako kot se za vsako višjo duhovno Resnico skriva Sancta Semplicitas, se tudi za primitivizmom Kmetije skriva predvsem parodija. Na ravni zunanje prezence pa je oboje samo pastoralni »show« za množice. Nekaj malega pomaga samo popolno abstiniranje od televizije – kot radikalni ukrep v duhovni samoobrambi. Za tiste, ki hočejo, seveda.

  Komentar od Marko | 26 oktobra, 2009 | Odgovori

 2. @Marko:

  No, je nekaj razlik:

  V “pastoralo” Kmetije me nihče ne sili, medtem, ko me v pastoralo duhovnosti, ki si jo pri nas lasti krščanstvo, prisilijo že v otroštvu s krstom in upajo na čim boljši izplen pri lovu na mojo dušo.

  Pri Kmetiji ni filozofskega diskurza, s katerim bi se javnost prepričevalo, da gre za oddajo neke višje filozofije kot je to pri nategu krščanstva, kjer njegovi “možgani” za javno podobo oz. teologi, prodajajo svoj lastni drek za zlato. Vendar, če se svet ni podrl kljub prevladi in dekadenci krščanstva, se ne bo niti zaradi Kmetij in vsega širšega, kar takšni šovi poosebljajo.

  Komentar od ateistek | 26 oktobra, 2009 | Odgovori

 3. Imaš prav, svet se podira že dva tisoč let, pa se kar noče podreti in tudi Jezusa na oblaku ob trušču trobent ni od nikoder. Apokaliptično čvekanje ob hkratnem moraliziranju zaradi “gnilobe časa” je bilo vedno dobro za biznis. In seveda duhovne vaje vseh vrst. Ljudje v težkih časih potrebujejo upanje in smisel. Pa čeprav temelji na laži. Brez religije in drog bi se civilizacija v trenutku podrla. In to govorim kot ateist in kot popoln abstinent.

  Kmetija pa, ta sicer res ne posiljuje nikogar. Oddaljena je natanko za en gumb na daljincu. Tako blizu in daleč hkrati. Problem je v zapeljevanju – ljudje ne potrebujejo več (fizične) prisile – z množičnimi mediji pobebavljenja se pustijo “krstiti” kar sami. Živimo v matrici medijskih simulakrov. Pustijo, da njihova življenja živijo drugi. Občutek svobode je lažen, tako kot so lažni realnostni šovi. Zato se jim tudi reče “realnostni”.

  Ampak tista rdeča tipka na daljincu zares pomaga. Tistim, ki hočejo, seveda.

  Komentar od Marko | 26 oktobra, 2009 | Odgovori

 4. Ma, prav nisem mogel verjeti, ko sem med komentatorji dogajanja v Kmetiji videl Angelco Likovič. Janševa učiteljica, ženska hudo visokih moralnih nazorov sodeluje v studiu Kmetije? Pa vedno je imela tako veliko negativnega za povedati čez vse te “big brother” šove kot razvrat najhujše sorte. Jah, denar premika vse, tudi nazore v glavah 🙂 Še najhitreje v najbolj moralnih, lol.

  So pa zviti tile uredniki Kmetije. Povabijo v goste ravno tiste, ki jih največ kritizirajo, he, he. Kdo ve, mogoče pride tudi Rode, če seveda ne bo preveč zaposlen z urejanjem svoje nove luksuzne kopalnice 🙂

  Komentar od ateistek | 26 oktobra, 2009 | Odgovori

 5. Kaj je Kmetija? Kaj pa pastorala?

  Komentar od bf | 30 oktobra, 2009 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: