ateistek

Cres

Prejšnji teden sem se nakaj dni potepal po Cresu.

Lubenice

Vasica Beli

Lep otok, kjer je ravno prav vrhov za pohajanje. Obiskal sem Sis in med slovenskimi turisti priljubljeno Osorščico. Navduši tudi razčlenjeni jug s kopico lepih zalivčkov ter mestom Cres, Mali in Veli Lošinj. Da je Mali Lošinj precej večji kot Veli, si ne bi nikoli mislil, če seveda izhajam iz imena. Nekaj je tudi zanimivih vasic kot sta Beli, Valun in Lubenice. Pri vasici Beli se da videti okoli 400 let star hrast z debelim, votlim deblom, kamor se da celo zavleči. Žal mu je nevihta pred nekaj leti zlomila debelo vejo in mu okrnila izgled. Pri Lubenicah je nekaj 100 metrov nižje tudi prekrasna prodnata plaža s sinje modrim morjem. Je težko dostopna, saj sta na izbiro le dve varianti;  ali slabo uro dolga še kar strma pot navzdol (in seveda kasneje navzgor, uh) ali pa čoln.

Mesto Cres

Nerezine z Osorscice

Vreme je bilo ob obisku cel čas lepo. Pravzaprav preveč lepo, saj bi bil kak dan z oblačnim vremenom prav dobrodošel. Sploh, ko sem hribolazil na omenjeno Osorščico. Bolj kot vzpon, mi je moči jemalo močno sonce. Zaslediti je, da obstajajo tri poti, jaz sem šel iz Nerezin. Je večinoma dobro markirana. Greben hriba je zelo dolg, tako, da je za zagnane, dovolj zgodnje hribolasce, dovolj hoje za cel dan. Obiščejo lahko več vrhov od katerih je najvišji Televrin (588 metrov). Na grebenu je tudi planinska koča, ki pa mi je ni uspelo obiskati. Razgled s svetega Mikula in nekaj minut stran oddaljenega Televrina, je prekrasen. Na zahodu so se videle Unije,  na jugu kupčki nadaljevanja Cresa, Malega Lošinja, Susak, na vzhodu pa Krk, Rab, celo Pag, na severu pa celina s komaj vidnimi odtisi Učke in širšega reškega območja. Pravijo sicer, da se da včasih videti celo Triglav, kar pa dvomim.

Lubenice plaža

Mali Losinj

Na otoku je tudi sladkovodno jezero (Vransko jezero) do katerega pa je dostop prepovedan, saj ga uporabljajo za pitno vodo. Ob poteh sploh ni označb zanj, saj ga skrivajo kot zlato. Je neokrnjeno in polno ptic, ki se preganjajo nad njegovimi višavami.

Vransko jezero

V teh dneh na Cresu bujno cveti žajbelj. In ko veter potegne čez vse te modrikaste cvetoče poljane, vse opojno diši. Vmes se znajde tudi kakšna ovčka, ki opozori na svojo navzočnost z meketom. Znajo celo priti do cest vendar so se naučile, da panično ne bežijo ampak mirno, pri kraju, mulijo travo.

Kupil sem žajbljev med (po zagotovilih prodajalca) vendar pa v njem ne začutim arome po žajblju. Nabral sem ga tudi nekaj za čaj, kjer pa njegova grenka aroma zagotovo ne bo ušla.

Cvetoci zajbelj

Star hrast

Na otoku je v tem času še zelo malo turistov. Plaže so skoraj prazne tako da vlada pravo razkošje pri izbiri pravega kotička. Ne vem zakaj tak čredni nagon pri odhodih na dopust, ki uniči marsikaj, kar je v tem času samo po sebi umevno. Žal pa tudi sedaj ni vse pozitivno. Recimo popravljanje cest, ki jih pred začetkom sezone hitijo pripravljati in ustvarjati zastoje. Ponekod so omejitve hitrosti, namerno ali ne, prenizko postavljene. Malo naprej pa zasede policajev, ki radi krepko oglobijo. Motijo pa tudi črede motoristov, ki se preganjajo po otoku in z nadležnim hrupom kalijo njegov mir.

Pogled z vrha Sisa

Sveti Mikol - Osorscica

Veli Lošinj

26 maja, 2009 - Posted by | Potovanja

7 komentarjev »

 1. Lošinj, kamp Čikat recimo je raj. Je pa res tudi to, da je to, da prideš na otok enako festialu na Lentu. Tu in tam kdo ni iz Cjala /Celja/ ali pa Maribora. Tisti ostali so iz Veleja./Velenja/
  Za družinske voznike je opcija preko Delnic, nato na Krk in s trajektom na Cres sanjska. Je pa dobro ko zapelješ s trajekta spustiti vse naprej, ker so turisti pogosto zelo nestrpni. Za bolj doživetij željne pa na lokacijo Porozine Brestova. In potem kakšnih 12 kilometrov klanca od o nadmorske do 500 m. Za hrano je daleč najboljša varianta za kamp Čikat tista veletrgovina v Malem Lošinju Konzum, ki je identična Sparu ali pa Mečkatorju, stržejo hitro, so prijazne, cene pamentne za turistični kraj. Kako lepo je lahko življneje.

  Mitja

  Komentar od mitja vilar | 26 maja, 2009 | Odgovori

 2. @MitjaVilar:

  Ja, tudi na Čikatu sem bil. Tam je krasno sprehajališče po borovem gozdu ali po sami obali, kjer pot žal okrnijo ostanki razpadajoče JLA vojašnice. Sploh ne razumem zakaj tega do zdaj še niso odstranili in naredili sprehajališče bolj prijazno tudi za kolesarje.

  Slovencev je pa tam res veliko.

  Na Cres sem šel s trajektom v Brestavo, nazaj grede pa sem ga zamudil, tako da je bilo potrebno iti nazaj na drug trajek (uh, ne vem kako se že imenuje mesto) do Krka in potem preko mosta na celino. Je pa pot iz Porezine res zanimiva, sploh tam, kjer se odpre zelo lep pogled na drugo stran otoka in proti drugim otokom Kvarnerja.

  Komentar od ateistek | 27 maja, 2009 | Odgovori

 3. To pa si ne bi mislil, da bodo noreli po Cresu z radarjem. Kvečjemu na kakem Krku ali Pagu.

  Komentar od pijanec | 27 maja, 2009 | Odgovori

 4. Ja tile kraji so res božanski. Že nekaj let redno hodim tja dol in jih že kar dobro poznam:) Se pa do nekaterih krajev voziš po nemogoče ozkih cestah, ampak občasno se pa splača toliko vožnje do kakšnega kraja:)

  Komentar od Matjaž | 27 maja, 2009 | Odgovori

 5. @pijanec: Tam, kjer je odcep za lošinjsko letališče, je bil radar. Omejitev 60, čeprav je cesta široka, izven naselja, bi človek pričakoval vsaj 80. In tako potem kasirajo.

  @Matjaž: Uh, vidiš, to sem pa pozabil napisat. Do Lubenic je prav neverjetno ozka cesta in če se srečaš s kom, je zelo zoprno. Glavne ceste pa so večinoma OK.

  Komentar od ateistek | 27 maja, 2009 | Odgovori

 6. Ne pozabi da si slikal tudi simbol krščanske indoktrinacije.
  Kako si lahko pravi ateist to sploh dovoli.

  Komentar od . | 8 junija, 2009 | Odgovori

 7. Glede na to, da so cerkve skoraj po pravilu postavljene v samo središče mest, je težko naredti fotko, ne da bi bile tudi one gor.

  Komentar od ateistek | 8 junija, 2009 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: