ateistek

Eksplozija tečajev delnic

7ceb140e479a2f5ae58bdcd874be7fa3dolarji Danes je DJI skoraj 7% v plusu glede na petek oz. 20% višje od dna pred dvemi tedni, še najbolj pa so eksplodirale delnice bank. Delnice CitiGroupa so v zadnjih 14 dneh zrasle za neverjetnih 190% oz. skoraj 3 krat. Ker popušča strah pred recesijo, se tudi cena nafte dviguje, trenutno je že spet čez 50 dolarjev. Padla pa sta dolar in jen v primerjavi z evrom. Padec slednjega mi zelo odgovarja zaradi obiska Japonske 😉 .Še dobro, da sem počakal na zadnji dan nakupa pred odhodom, saj je jen v zadnjem mesecu izgubil skoraj 10% v primerjavi z evrom.

Pogumni se, kot kaže, vračajo nazaj na borzo, tisti, najbolj pogumni, ki so vstopili dva tedna nazaj na njenem dnu pa so že nagrajeni z lepimi dobički.

Pravijo sicer, da je za medveda značilna velika volatilnost delnic oz. nagli izbruh optimizma, ki se potem vrne nazaj v padanje, vendar, to še ne pomeni, da se trend ob zadnji eksploziji ni obrnil v bika. Obamina administracija bo počistila bilance bank oz. slaba posojila celo do višine 1000 milijard dolarjev. Logika gašenja starega dolga z novim, je navdušila Wall Street, kjer, za razliko od pohlepa, ni vedno prostora za moralo ali zdravo pamet.

Se je ameriška privatna tiskarna denarja oz. FED, ki je Obami posodil denar, končno odločil obrniti trge navzgor? Pravi odgovor na to vprašanje je lahko zelo dobičkonosen. Škoda, ker tako nepomemben smrtnik kot sem sam, ne ve, kaj se podi po glavah bančnih bogov – Rothschildov, Morganov ali Rockefellerjev, ki preko “nevidnih” niti usmerjajo svoje marionetne lutke oz. tržišča v željene smeri

24 marca, 2009 - Posted by | Vsega po malem

15 komentarjev »

 1. Ateistek bravo, odličen prispevek, končno nekdo, ki pozna finančni sistem, in razume od kje kriza, me pa zanima kdaj bodo to zastopili naši kvazi ekonomisti in politiki in če bodo imeli jajca, da to pojasnijo mormalnim ljudem, kot se mi dozdeva sedaj, delajo ravno kontra kot bi morali, skoraj tako kot bi si želeli, da nas bankrotira čim več.

  Aja sem pozabu, da na ekonomiji tega ne učijo!!!!

  Naj te prebere in sliši čimveč ljudi!!!!

  Komentar od lala | 24 marca, 2009 | Odgovori

 2. @lala: Ekonomisti so iz dirigirane ekonomije naredili znanost, čeprav ima globalna ekonomija več zveze z mafijsko logiko kot dejansko znanostjo. Svobodni trg v pravem pomenu besede je enaka utopija kot komunizem po Marxu.

  Kdo ve, mogoče so se bančni bogovi ustrašili revolucije, glede na to, kako narašča število “šotorašev” po ZDA in so svoje načrte nekoliko omilili.

  Komentar od ateistek | 24 marca, 2009 | Odgovori

 3. Ja sej to je problem ekonomisti vedno stvar tako zakomplicirajo, da zakrijejo tisto kar je res pomembno, po drugi strani je pa problem, da finančnih zakonov ne postavljajo ljudje, temveč bančniki sami sebi, zato tudi niso narejeni v korist ljudi, temveč le bančnikom, oz ljudem, ki iz ozadja vlečejo niti, to pa si sam že odlično povedal. (Rothschildov, Morganov ali Rockefellerjev)

  Komentar od lala | 24 marca, 2009 | Odgovori

 4. Tale zapis je danes eden najbolj smešnih: uvodoma izraziš optimizem nad bežnim trenutkom, ko se je nekaj tečajev malenkost povišalo, potem se umakneš, jasno, saj si se v preteklosti s tovrstnimi napovedmi že precej opekel, zaokrožiš pa s teorijo zarot, ki je v popolnem nasprotju z opisom popuščanja strahu pred recesijo. Za poln pisker smeha manjka le še razkritje, ali si se zdaj vrnil na borzo oziroma iz katerih naložb se sploh nisi umaknil. 🙂

  Komentar od ervinator | 25 marca, 2009 | Odgovori

 5. ervinator, sva že dva :))))))))))))

  Zgodovinski spomin, zadnji odstavek na prispevku spodaj. :)))))))
  https://ateistek.wordpress.com/2007/11/20/borze-niso-enako-kot-casinoji-in-pika/

  Komentar od bf | 25 marca, 2009 | Odgovori

 6. BF sem prebral tvoj članek, in če sem prav razumel se nekaj ukvarjaš z delnicami, enkrat zelene številke, enkrat rdeče, trenutno so, praviš rdeče, jasno zdele gre vsem na vzdol, vendar se zavedaj, da če bi imel res kaj pojma, bi tvoje zelene številke, v takšnih časih še pozelenele, ljudje, ki poznajo delovanje finančnega sistema niso nikoli na izgubi, pa četudi se vsi tečaji obrnejo v rdečo!!

  Komentar od lala | 25 marca, 2009 | Odgovori

 7. lala, ko noro rastejo vsi tečaji, vsi služijo in so vsi pametni, od septembra lani dalje pa na volatilnosti služijo samo znalci

  moje likvidno premoženje je zdaj 28% večje kot v začetku septembra lani (ujel dva pravilno napovedana politično pogojena borzna skoka lani jeseni in valutna nihanja), imam pa že od konca novembra lani ves denar na bankah, ker trenutno nimam časa spremljati dogajanja, to je full-time job, rad tudi mirno spim

  ateistek pa se samo blamira, škoda, ker se novembra 2007 Foka ni zadolžila in mu dala denarja v upravljanje, danes namreč ne bi bila več prijatelja :)))))))

  Komentar od bf | 25 marca, 2009 | Odgovori

 8. Ervinator, cel point tega posta je bil nic drugega kot zelja, da bi vedel ,kaj se podi po glavah usmerjevalcev trgov in da bi k temu tudi sam pristavil svoj loncek. Da nekdo usmerja trge, ni nobena teorija zarote ampak preprosta logika. Samo najvecji naivni zagnanci verjamejo v iluzijo, ki se ji rece svobodni trg.

  Komentar od ateistek | 27 marca, 2009 | Odgovori

 9. Bf, nimam kristalne krogle. Dejstvo pa je, da mora investiranje v delnice biti dolgorocno.Ti si pac iskoristil padec in me skusas ocrniti, enkrat, ko delnice zrastejo bi lahko jaz naredil enako in osmesil tebe. Upam, da cim prej.

  Komentar od ateistek | 27 marca, 2009 | Odgovori

 10. Ateistek, sam sebe pobijaš s svojimi “argumenti”. Po eni strani nasprotuješ ideji prostega trga, se zakopavaš v teorijo zarot in interioriziraš vlogo ubogega finančnega špekulanta. Po drugi strani pa se spogleduješ s stohastičnmi značilnostmi gibanja delnic na prostem trgu (“pravijo, da”).

  Opravičuješ se, da nimaš kristalne krogle, ampak samo izražaš željo vedeti. Vendar se v isti sapi hvališ, da si v preteklosti dobro špekuliral – in si prepričan, da so sedaj trgi na poti navzgor. No, vsaj nekaj konkretnega od tebe. 🙂 Upam, da te tvoji bralci v svoje finančno dobro ne jemljejo preveč resno. Jaz trdim, da na finančnih trgih še vedno gledamo le odboj mrtve mačke.

  Verjetno je moja svetovnonazorksa pozicija res diametralno nasprotna tvoji. Moja je radikalno centristična, tvoja je zamejena v teorije zarot. Ampak to v tem primeru ni bistveno. Tvoj zapis, tvoja želja, da bi se na trgu priključil tistim, “ki ga usmerjajo”, je smešna tudi s pozicije vernikov v teorije zarot. Še vedno se čudim učinkovitosti mehanizmov, s katerimi se samo-varajo tisti brez smisla za logiko.

  Komentar od ervinator | 29 marca, 2009 | Odgovori

 11. Ervinator, ne, prav nic ne nasprotujem ideji prostega trga, pravim le, da je utopicna. Tudi komunizmu ne nasprotujem, ceprav je ravno tako utopicen. Tvoj skoraj deviski pogled na svobodni trg je rezultat mrkaicizma oz. crno-belega prepricanja, da nam je bila odsotnost kapitalizma tako usodna, da ga zato lahko sprejmemo v njegovi cim bolj cisti obliki in da zato, tisti, ki ga imajo dlje od nas, vedo vse o njemu, mi smo pa tukaj, da nam dajejo lekcije. Se vec, pojavili so se nam domaci svetovalci, ki celo vedo vec o njem od omenjenih.

  To kar jaz pisem o delnicah sploh ni misljeno kot nasvet.Od kje bi lahko jaz nekomu delil nasvete o tem, ce sem sam sebi v zadnjih dveh letih na tem podrocju najvecji sovrazanik? Preprosto sem pac pisal o zadnjem vrhu na delniskih trgih in zraven dodal svoje prepricanje o njegovem mafioznem ustroju od katerega si zelim tudi sam kaksno drobtinico.

  Ucinkoviti mehanizmi? He, he, svet je ze zdavnaj dobil koncnega zmagovalca kapitalizma, ki si je podredil vse mehanizme. Vse ostalo pa je predstava za naivne.

  Komentar od ateistek | 29 marca, 2009 | Odgovori

 12. Ateistek, razpredaš o kot-da mojem pogledu na svobodni trg, o katerem (mojem pogledu) v resnici očitno ničesar ne veš. In mi ob tem podtikaš še nek idiotski kontekst mrkaićizma, kateremu tudi sam sicer nasprotujem. Prav v takšnih rebolj-idiotskih (črno-belih) izpeljavah se razkriva beda tvojega sveta, ki ne premore osnovne logike.

  Pa sploh ne gre za to, ali želiš komu deliti investicijske nasvete. Za kogar je tak zapis relevanten, je itak prav, da se opeče. 🙂

  Komentar od ervinator | 29 marca, 2009 | Odgovori

 13. Whatever Ervinator, imam pomembnejsih svari za poceti kot se besedno jajcati s teboj. Ajd, mudi se mi raziskovat Japonsko…

  Komentar od ateistek | 30 marca, 2009 | Odgovori

 14. Ateistek, točno tako: ker ne zmoreš niti osnov logike (kar vsakič potrdiš z odgovorom), od tebe ne pride smiselna debata, ampak le jajcanje.

  Komentar od ervinator | 30 marca, 2009 | Odgovori

 15. Evinator, če misliš, da je teorija zarote fikcija, te moram razočarat, je realnost, samo nekateri smo jo sposobni prepoznat, drugi pač ne!!!!
  Ne vem sicer zakaj jo niste sposobni prepoznat, ko pa je tako očitna!!! ( Že po logiki akumulacije KAPITALA)

  WOODROW WILSON 1913
  “we have come to be one of the worst ruled, one of the most completly controlled governmants in the civilized world, no longer a government of free opinion, no longer a government by a vote of majority, but a government by the opinion and duress of a small group of dominant men.”
  “Some of the biggest men in the united states, in the field of comerce and manufacture, are afraid of something. They know that there is a power somewhwre so organized, sosubtle, so watchful, so interlocked, so complete, so pervasive, that they had better not speak above their breath when they speak in condemnation of it.”

  Komentar od lala | 30 marca, 2009 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: