ateistek

Bliža se Japonska

geo3 Jaaapoonska? Šit, kaj boš pa tam? V naših glavah je dlje kot Nova Zelandija.

Pomlad prihaja, vse bo zacvetelo, japonski vrtovi, japonske češnje, moja obsesija bonsaji, lepa narava, ateistični zen-budizem, gora Fuji, najsodobnejša tehnologija, dobra hrana, hitri vlaki.

Sitnoooo. Še 6 dni. Priznam, da me je kar malo strah. Popolnoma drugačen svet. Naporno bo. Vstati bo treba ob 4. zjutraj, nato vožnja do Trsta. Od tam let do Pariza, nato presedanje, ki mu sledi 13 urni let do Tokia, kjer bom, tudi zaradi časovne razlike, šele drugi dan zjutraj. Prava agresija na bioritem. Ampak, vzburjenje pred neznanim odtehta.

Načrt: 6 dni Tokia, 3 dni Takayame, 5 dni Kyota in nato povratek v Tokio in domov. Nakup letalske karte na Odklopu je bil dokaj ugoden (600 evrov z vsemi taksami, skoraj pol manj kot sicer), saj je že več kot tri mesece odkar sem jo kupil.
Kakšen mesec nazaj sem kupil tudi karto za ugodno vožnjo po njihovih hitrih železnicah. Japan Rail ticket, 7 dni 211 evrov. Ker so vlaki zelo hitri, se da v enem dnevu premagati več 100 kilometrov in si ogledati znamenitosti daleč naokoli. Spal bom po hostlih, povprečna cena pa je okoli 30 evrov na dan, živel pa od sušijev (sploh ne vem kako se sklanja ta reč), ki jih ali sovražite ali pa imate radi.

“A, odkud ti lova, frajeru?” Denarnica se bo sicer popolnoma spraznila vendar, če človek pametno načrtuje potrošnjo denarja in se na enem koncu odreka zato, da ima na drugem, gre.

Proračun za celotno potovanje in vse stroške bivanja in hrane, je max. 2000 evrov, kar je bistveno ceneje kot organiziran obisk Japonske preko turističnih agencij, ki brez težav lahko presega 3000.

S seboj bom vzel majhen, 8,9 inčni prenosnik in sproti iskal dodatne zanimivosti.

Kako zgleda, ko se znajdeš pred velikim, nakrancljanim strojem, kjer moraš potrditi karto in je vse napisano v njihovih grabljicah ali se v tisti poplavi vlakov vsesti na pravilnega in nato pravilno izstopiti? Uh, ne, ne grem sam, si ne bi upal 😉

Povzetek potovanja s fotkami tukaj

19 marca, 2009 - Posted by | Potovanja

11 komentarjev »

 1. Srečno pot!

  Sem ti kar fouš 😉

  LP

  Komentar od DjJuvan | 19 marca, 2009 | Odgovori

 2. @DjJuvan: Hvala! Vidim tudi zakaj 😉

  Komentar od ateistek | 19 marca, 2009 | Odgovori

 3. Upam, da znas vsaj osnove hiragane in katakane, ter nekaj osnovne japonscine, ker so japonci nasplosno notoricni po svojem neznanju anglescine, pa tudi napisi niso povsod dvojezicni. 😉

  Pa da ne bos jedel samo susija (ki je, mimogrede, edninski nestevni samostalnik), poskusi tudi kako drugo lokalno specialiteto. Pa nikar se ne zgovarjaj, da zaradi potencialnih prebavnih motenj tega ne bos storil, ker se ti le-te lahko pripetijo tudi zaradi bolj eksoticnih vrst susija. V vsakem primeru pa se izogibaj restavracij, ki strezejo fugu sashimi.

  Komentar od Tomaz Z. | 20 marca, 2009 | Odgovori

 4. 2000 €? To je pa poceni za Japonsko. Pa letalska karta samo 600 €? Wtf??? Cool!!! Jaz tudi že kar nekaj časa razmišljam o Japonski, toda kaj ko sem iz večih koncev slišal, da je Japonska fuul draga. Pa očitno ni tolk. No ja, mogoče me pa prepričaš, ko se vrneš in nam postrežeš informacije iz prve roke. Predvsem kakšni bodo tvoji dnevni stroški in kakšni so kaj tam hostli, ki sicer meni ne dišijo ravno najbolj.

  Uživaj in pa najej se sušija še v mojem imenu. 😀

  Komentar od popotnik | 20 marca, 2009 | Odgovori

 5. @TomazZ:
  Sliši se, kot da si že bil tam.
  Ne, tiste ribe pa ne bi rad probal. Saj to je tista riba, ki ob nepravilni pripravi človeka za nekaj časa paralizira? Oh, seveda bom poskusil čim več hrane. Ko sem šel na Tajsko, sem par dni skeptično gledal na hrano, ki so jo stregli po ulicah ampak kaj kmalu je zadržanost popustila in sem se predal uživanju. Če je šlo tam prebavnih motenj, bo šlo na Japonskem še lažje, saj so vsekakor višji higienski standardi.

  Moje znanje japonščine je enako ničli. Ampak, se bomo že znašli. Če človek nekaj mora, pač mora 😉

  @popotnik: Hvala za lepe želje!

  Ja, kar poceni sem jo do sedaj odnesel. Letalska karta je bila “ujeta” naključno. Za to pa je potrebno “dežuranje” na Odklopu in čakanje na ugodno ceno.
  Hostli so že rezervirani. Upam le, da hrana ni preveč draga. Vsekakor bom poročal.

  Komentar od ateistek | 20 marca, 2009 | Odgovori

 6. Ljubljana – Amsterdam – Seattle te pride v obe smeri 800€, če pa se ljubi komu, da te zategne do Münchna, pa samo 500€.

  Vzemi si enkrat čas še za zibelko svetovnega zla in njeno severno sosedo. :)))))

  Komentar od bf | 22 marca, 2009 | Odgovori

 7. Fugu? Nič te ne paralizira. Če te začne črvičit po obroku, imaš mogoče še pol ure časa, da se posloviš, nato pa kar lepo zapustiš tale svet. Japonsak cesarska družina ima prepoved uživanja omenjene ribe. Ne priporočam!

  Komentar od Gorazd | 23 marca, 2009 | Odgovori

 8. Statistics from the Tokyo Bureau of Social Welfare and Public Health indicate 20 to 44 incidents of fugu poisoning per year between 1996 and 2006 in all of Japan, where a single incident may involve multiple diners. Each year, these incidents led to between 34 and 64 victims being hospitalized and zero to six deaths, for an average fatality rate of 6.8%. Of the 23 incidents recorded within Tokyo between 1993 and 2006, only one took place in a restaurant, while the others all involved fishermen eating their catch.

  Komentar od Mythbuster | 23 marca, 2009 | Odgovori

 9. @mythbuster: Si me ravno prehitel.

  Sicer pa me zdaj bolj skrbijo spet vse te letalske nesreče.. 😉

  Komentar od ateistek | 23 marca, 2009 | Odgovori

 10. Vzemi s seboj zabojček donata – moj nasvet. Letala so bolj varna kot avti. Zdaj dolgo ne bo nobene nesreče.

  Komentar od A | 24 marca, 2009 | Odgovori

 11. Glede trenutnih cen. Vsekakor odsvetujem hostle, preko raznih online rezervacij se dobi hotelsko sobo *** za 30- 35 EUR na noc na osebo, razen v Tokyu. Ryokani so polni tujcev, ne vem sicer zakaj ampak meni so sli na Japonskem blazno na živce. V principu je zelo malo turistov in kadarkoli kakšnega vidis strmi vate.

  Na tržnicah in nekaterih restavracijah se najes že za 1000 jenov, kar je cca 8 eur. Pivo je cca. 2 do 3 EUR. Zgane pijace in koktajli cca. 5 EUR. Trenutne cene na Japonskem so zelo podobne nasim. Ne vem od kje ta mit, da je Japonska najdrazja, ampak pojdite v London ali v Pariz na kavo .. v Tokyu smo pojedli 12 porcij sušija in plačali 40 EUR. Več daš za pohanega piščanca pri Gorjancu..

  Komentar od Traveler | 23 maja, 2009 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: