ateistek

Je že čas za nakupe delnic?

article_shares Mediji nas že več mesecev neutrudno bombardirajo o finančni krizi. Z bombastičnim “Svet ob 18-ih na Kanalu A” načinom, nam dopovedujejo da je kriza, da bo nižja gospodarska rast, odpuščanja. Kot bi nalašč hoteli ustvarjati totalno paniko od katere pravzaprav nihče nima koristi. Niti mediji, saj v krizi, ko vsi varčujejo, tudi oglaševalci manj oglašujejo, nakup časopisa pa ne spada ravno pod neko življenjsko nujo. S tem usodno vplivajo na javnost in njihov občutek, koliko (ne)smejo zapraviti.

Novinarsko slaboumje očitno ne ve, da je zapravljanje pravzaprav glavni generator gospodarstva. Več kot zapravljamo, večja so naročila, kar pomeni tudi večjo proizvodnjo, večje potrebe po zaposlenih, več davkov za državo.

Ko nastane kriza, jo naprej občutijo delniški trgi s padci tečajev. Govorice, da je nekaj narobe se z borznih paketov preko medijev hitro razširi tudi med prebivalstvo, ki potem začne nekoliko bolj razmišljati o lastnem zapravljanju in finančnem stanju. Če povpraševanje po izdelkih pade, se kriza prenese v podjetja, ki začnejo krčiti stroške (torej tudi zmanjševati število delavcev) ali celo propadejo. Ker je bila tokratna finančna kriza sproducirana zaradi požrtnosti bank in izjemnem navdihu pri kreacijah finančnih inštrumentov, se je pojavil problem kreditiranja podjetij in prebivalstva. Torej, zmanjkalo je denarja. Banke, ki niso padle v brezno propada, so začele veliko bolj preverjati plačilne sposobnosti kreditojemalcev. Bolj kot bodo to počele temeljito, kasneje si bo gospodarstvo opomoglo.

Ko delniški tečajo dosežejo dno, je potrebnih približno pet mesecev, da se tudi gospodarstvo postavi na noge. Vsaj tako kažejo podatki zadnjih 10 kriz, ki so jih zapisali v Mojih Financah.

Naslednja stopnja je ugotovitev ali se bo kriza sprevrgla v dolgotrajnejšo, večletno ali desetletno depresijo oz. ali bo v obliki črke L (prispodoba za graf delniških tečajev). Če graf poprime prispodobo črke U, traja manj časa. Ob črki V pa je najkrajša. Ne bi špekuliral v kakšni črki je zdajšnja kriza vendar “L” definitivno ni.

Ne vem kako to, da v teh dneh nikjer ne morem prebrati pomembnih podatkov, ki sem jih odkril danes. Namreč, 20.11.2008 je ameriški delniški index z najdaljšo tradicijo DOW Jones Industrial dosegel dno v zdajšnji krizi (padel je s 14164 točk kolikor je maksimalno znašal 9.10.2007 na 7552 točk omenjenega dne) in se od njega do današnjega dne odlepil za slabih 14% v pozitivno smero. Nasdaq, še en od indexov, pa je danes glede na en mesec nazaj, ko je tudi on padel na najnižjo točko v tej krizi, skoraj 20% višje. Ali je to dober signal za nakupe ne vem, vsekakor pa je odsotnost negativnih novic, ki bi jih trg razumel kot izjemno pomembne v smislu nadaljnega nižanja tečajev, v zadnjem mesecu dni prinesla pozitivne odstotke rasti. Ta odstotkovna rast se mi ne zdi zanemarljiva.

Kak bombastičen naslov o rasti omenjenih indexov v medijih, ne bi bil prav nič odveč. Ah, seveda, zdaj je glavna tema blokada Hrvaške, mediji preprosto nimajo časa. Nacionalni interes branijo z vsakodnevnimi razpravami o tej tematiki namesto, da bi pomagali slovenskemu gospodarstvu s kakšnimi pozitivnimi novicami, ki bi vsaj malo razbremenili strah ljudi pred zapravljanjem.

Sicer pa, v delniškem svetu velja pravilo, da takrat, ko se mediji pozitivno razpišejo o delnicah, je vlak v večji meri že odpeljal mimo. Ko se aktivira čreda, je čas za razmislek o prodaji.

20 decembra, 2008 - Posted by | V razmislek

1 komentar »

  1. Sam sem mnenja da še ni no, po novem letu bi znalo bit pa že kr fajn za nakup 🙂

    Komentar od Urban | 20 decembra, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: