ateistek

Kuhano vino na stojnicah

kulinarika27 Ljubljana je lepo okrašena. Ker si s srakami delimo isto lastnost, da nam je všeč skoraj vse kar se sveti in blešči, bo potrebno dejstvo o nezaslišanem svetlobnem onesnaževanju zanemariti.

Ob opazovanju vseh tistih “Janković” lučk, nam prej ali slej od nekje zadišijo negeljnove žbice ali cimet, ki se namakajo v vročem, kadečem, kuhanem vinu s stojnic. Seveda ga skoraj ni junaka, ki se ne bi vsaj enkrat ustavil pri kakšnem od ponudnikov te, lahko že rečemo, novoletne konstante ulic v starem delu središča Ljubljane.

Ne vem, če je kdo, ki ponavlja prakso pitja kuhanega vina od enega do drugega veselega decembra, opazil, da se je okus vina v zadnjih dveh, treh letih občutno spremenilo. Okus belega vina je postal tak, kot da bi v slabo spran kozarec, kjer je ostalo še nekaj pralnega sredstva, nalil vino. Lansko leto sem misli, da je to zgolj pri enem ponudniku, vendar letos ugotavljam, da temu prav odvratnemu okusu ne uidem nikjer na stojnicah. Zato sem presedlal na rdeče vino, ki še vedno ohranja enak okus, čeprav se mi zdi bolj razredčeno.

Res ne vem, kaj se dogaja zadnjih par let. Upam, da ponudniki niso ugotovili, da se vino ne glede na to, koliko ga razredčiš in umetno obdelaš, vedno dobro prodaja. S ponujanjem “toplega, belega vinskega pralnega praška” mogoče nižajo stroške in tako skušajo čim več iztržiti ob pregrešno dragem najemu stojnic. Belo vino, ki ga pripravim doma ob vseh potrebnih sestavinah, je vedno boljše in nikoli nima priokusa pralnega sredstva.

Hm, najbolje bo, da si ga res pripravljam doma in ga v termovkah nosim v staro Ljubljano ter z družbo srkam ob svetlobnem ugodju. Če bi nas več naredilo tako potezo, mogoče ponudnike prisilimo, naj nas nehajo goljufati in imeti za bebce. Lahko pa bi, v duhu ljubljanske, žal izumrle tradicije kaznovanja goljufivih pekov, kakšnega od ponudnikov kuhanega kvazi vina, še kazensko namočili v Ljubljanici. V teh dneh, ko je zelo deroča, bi bilo nadvse zanimivo.

Še vedno pa se lahko tolažim, da je le z mano in mojim okusom nekaj narobe. Kar pa vseeno dvomim.

18 decembra, 2008 - Posted by | Vsega po malem

8 komentarjev »

 1. Ravno zadnjič se je ekipa iz radia Val 202 sprehodila skozi stojnice in spraševala v kakšnem razmerju redčijo predrago (oba pomena besede) vince. Zapomnil sem si izjave v smislu 1:5 z vodo, nekje celo 1:3. Poudariti gre, da so bile to “uradne” razlage vinoponudnikov, ki pa lahko, če smo upravičeno malo skeptični, v realnosti dosežejo še malo večje odstopanje. Zatorej se ne bi čudil, če bi dobil ponujeno neko buzovno, ki bi bila že skoraj pol vino, pol voda.

  Termovka pa gas!

  lp, Jaka

  Komentar od bhcband | 18 decembra, 2008 | Odgovori

 2. @bhcband:
  Če vino razredčijo z vodo, potem mu morajo nekaj še dodati, da prikrijejo redčenje, saj vemo vsi, da voda okuse zmanjšuje, ker je pač sama brez. Lahko mu dodajo več sladkorja ali pa še kaj. In tisto “še kaj” mene spominja na okus po detergentu. Bljak! Res morajo vse uničit s profitom? Po mojem so tako požrtni po zaslužku, da bi nadaljevali z isto prakso, tudi, če bi jim Janković znižal najemnine stojnic.

  Komentar od ateistek | 18 decembra, 2008 | Odgovori

 3. Po mojem ga redčijo z vodo in dodajajo filter vrečke z aromo belega vina… vsaj tko bi jst delala 🙂
  Pole bomo nesli termoske s sabo drug teden? Moja drži 1,6 L! 😀
  Bomo pri PF kuhali?

  Komentar od Foka | 18 decembra, 2008 | Odgovori

 4. Drugače pa Pr`skeletu nč ne redčijo koktejlov 😉

  Komentar od Foka | 18 decembra, 2008 | Odgovori

 5. @Foka: Uh, ne vem kje je moja termovka.
  Saj bo tvoja od 1,6L dovolj. Bo še kdo mislil, da smo pijančki 😉

  Komentar od ateistek | 19 decembra, 2008 | Odgovori

 6. A jst bom zadevo samo vohala ali bom smela tudi en deci zvrniti? Foka?

  Komentar od PF | 19 decembra, 2008 | Odgovori

 7. @PF: Glede na tisto razredčenost, boš lahko tudi dva 🙂

  Komentar od ateistek | 19 decembra, 2008 | Odgovori

 8. Se strinjam zelo,pravzaprav ga kuhajo nekako kot čaj-z aditivi,prejšnje leto je bil edini štant ¨”Prekmurska Iža”,kjer so imeli pravo “kihano vino “,letos pa še tega ne več.Se pridružujem “bojkotu s termoskami”,saj tukaj po 9-14 kuhanih vinih lahko popolnoma trezen pelješ domov.

  Komentar od NHSH | 1 februarja, 2009 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: