ateistek

Spet ta nesrečna ljubljanska džamija

minaret Že velikokrat sem napisal, kaj si mislim o monoteističnih religijah. Torej, še enkrat na kratko: idealno sredstvo poneumljanja, kontroliranja in duhovnega pohabljanja.

Pri nas je bil pojem verska svoboda, po zgledih iz tujine in s pomočjo določenih interesnih skupin, vrinjen v javno sfero kot zelo pomemben element, ki se tolmači tako zavzeto, da bi ga lahko primerjali s privatno lastnino ali celo nedotakljivostjo življenja. Verska svoboda pravzaprav pomeni, da imate pravico verjeti v trupla na razpelih, žensko, ki nekje leta po vesolju, vrtne palčke, Božička ali Dedka Mraza, zobne miške ali, če pomislim na Janeza Janšo, leteče slone, pa vas nihče ne sme zaradi teh prepričanj kakorkoli zakonsko preganjati. Torej, imate popolno svobodo pri svojih fantazijah. Sicer se potem pojavi vprašanje, kje je meja med versko svobodo in zdravniki, ki nekomu postavijo recimo diagnozo shizofrenije in ga zaprejo v temu primerne institucije, ampak o tem mogoče kdaj drugič.

Kljub gorečim ljubiteljem verske svobode, ki so “zgolj naključno” iz katoliških vrst, pri nas obstajajo religije, ki se jim onemogoča uveljavaljati njena osnovna načela. Ker je ta prostor ideološko že markiran z institucionaliziranim katoliškim urinom, so vse ostale religije, ki lahko pomenijo določeno stopnjo konkurence, tretirane podtalno sovražno. Biblijski citat iz Stare zaveze zelo dobro opisuje, kako se je potrebno obnašati, ko trčimo ob druge religije: podrite njihove oltarje, razbijte spomenike in posekajte njihove svete kole. No, tokrat je zgodba ravno obratna. Druga religija je trčila ob primarno, zmagovalno in zahteva lasten oltar za svoj izplen duš.

Opazujem in poslušam vse te duhovne opeharjence, ki hitijo razlagati, zakaj ne smemo pri nas dovoliti mošeje. Od zamer, ki so se prenašale od generacije do generacije in se vlečejo iz časov turških osvajanj, do danes bolj aktualnega islamskega terorizma. Zanimiv je naš samooklicani, plemeniti možakar z nič kaj plemenitim obolenjem, narcizmom, ki ga je unikatno vpel v nacionalizem, Zmago Jelinčič. Rad pokritizira katoliško cerkev ampak se je vseeno tokrat postavil v prvo vrsto, ko jo je potrebno braniti. S TV zaslonov nas podučuje o recipročnosti religijskih objektov pri nas in v islamskem svetu. S tem nas pravzaprav žali. Ateiste še najbolj, saj sporoča svetu, da se v Sloveniji radi primerjamo s standardi nekih zatohlih držav, kjer vladajo pobesnele sile prevladujoče religije, ki si je polastila funkcijo države ter ne pusti drugim, da bi uveljavljali svoja prepričanja. Kljub kritikam, sem krščanstvu nadvse hvaležen, da je v zadnjih stoletjih le priznalo, da je izgubilo bitko pri stegovanju rok po državi, kar pa za države, kjer prevladuje islam, niti približno ne bi mogel reči. Napredek od časov srednjega veka do danes, je na Zahodu vseeno viden, kljub očitnemu diskurzu prisesavanja na državni proračun.

Zmagi predlagam še obisk papeža. Tam naj se mu pohvali s svojimi podvigi. Kdo ve, mogoče se je pa zdaj odločil po smrti postati svetnik. Dvomim, da taki nazivi niso izziv za njegov ego.

Če v islamskem svetu ne dovolijo gradenj verskih objektov zmagovalne religije, to še ne pomeni, da moramo početi enako. Meni osebno bi sicer ustrezalo, da se ne gradijo stavbe organiziranih, ekstravertiranih religij, vendar pa ne morem biti pomirjen, ko preberem podatek, da imamo 3000 cerkva in da 50.000 ljudi, ki so okuženi z neko drugo religijo, ne morejo imeti svojega prostora, kjer bi se predajali svoji bolezni. Če je to dovoljeno katoliškim bolnikom celo na 3000 mestih, kamor hodijo po zasužnjevalske infuzije, ne vidim nobenega razloga, zakaj istega ne omogočiti tudi ostalim obolelim.
Poleg Zmage, ki oporeka izgradnji islamskega infuzijskega centra, je vlogo hudičevega odvetnika prevzel tudi možakar iz Liste za čisto pitno vodo, Mihael Jar(a)c in zagrozil, da bo organiziral vse potrebno za vsedržavni referendum, ker ga moti lokacija, višina minareta, skratka vse, kar se tiče te nesrečne mošeje, trna v mesu. Škoda, ker se omenjeni z isto vnemo ne bori prav tako za pitno vodo, ki tudi v Sloveniji zaradi intenzivnega in nespametnega načina kmetovanja počasi postaja privilegij preteklosti. Referendum za obvezno šolanje kmetov pri uporabi pesticidov ali okoljske osveščenosti, bi bil veliko bolj v domeni tistega za kar se prodaja javnosti.

Kljub vsemu upam, da v Sloveniji ne bo prevladala “pamet”, ki jo trosita omenjena in tako zastrupljata speče vernike zmagovalne religije. Ti namreč ne potrebujejo veliko, da zaslišijo Pavlov zvonček, ki jim bo namesto refleksa slinjenja po hrani povzročil slinjenje po rekrutaciji. Da jih je RKC s ponavljajočimi iniciacijskimi obredi pripravila v zdresirano soldatesko, niti najmanj ne dvomim.

3 decembra, 2008 - Posted by | Religije

19 komentarjev »

 1. ma zakaj sem se zaletela v tvoj zapis sedaj, ko sem že total crknjena telesno in umsko…:-)))

  Vodstvo rimokatoliške cerkve v ( tudi Uran na javni tv ) naši državi se je javno izreklo ZA GRADNJO! Kolikor sem uspela v preteklosti slišati mnenje Paroha Perana Boškovića in seniorja Geze Erniša tudi onadva zagovarjata pozitivno mnenje glede objekta, ki bi bil namenjen muslimanom za njihove verske potrebe. Razni Jarci in Jelinčiči nimajo neposredne zveze s Cerkvijo na Slovenskem…in je njihovo mnenje zgolj nabiranje političnih točk in zaveznikov.

  Džamija kot nek verski objekt najbrž za večino Slovencev ni moteča, se je pa treba vprašati ali ni primerneje, da bi bila ta zgradba tako grajena, da ne bi bistveno izstopala kot madež ali kot biser iz sedanjega skozi stoletja zgrajenega arhitekturnega okolja naše države in pokrajine, za katero so ( pač jasno je, za kašno vero se opredeljuje večinsko prebivalstvo skozi nekaj stoletij ) značilne gore in doline ter hribčki posejani s cerkvicami.

  Pravzaprav ne razumem, zakaj citiraš staro zavezo, kot neko pasee obdobje, ker bi sicer tudi jaz tebe lahko okarakterizirala kot atesista iz vrst “zmagovitih partizanov”, ki so ob koncu vojne v imenu ateizma zagrešili masaker nad pripadniki lastnega naroda.

  Ideološko okarakterizirati sočloveka, ker ima drugačno mnenje od tvojega z vsaj neprimernimi izrazi (katoliški urin) je vsaj tako nestrpno, kot sta mnenji že omenjenih politikov.

  Komentar od nocnimetulj | 3 decembra, 2008 | Odgovori

 2. Dober članek.

  @nocnimetulj: verjeti v pravljice kot odrasel človek je za mene bolezen. Kriči po ulici, da si videla Batmana ali pa vesoljčke in hitro boš končala na psihiatriji. Zakaj se kaj podobnega ne zgodi s temi, ki vidijo razne Marije in Gospode, ne vem.

  Komentar od pijanec | 3 decembra, 2008 | Odgovori

 3. Meni je pa ta stavek strasno vsec “Ker je ta prostor ideološko že markiran z institucionaliziranim katoliškim urinom”. Mogoce si ga bom kdaj izposodila 😉

  Komentar od Tea | 3 decembra, 2008 | Odgovori

 4. @nocnimetulj:
  Povsem pričakovano je, da so bo Uran zavzemal za gradnjo verskega centra. Vendar, ne bo pa nič osebno naredil, da se kaj premakne v tej smeri. Naj škofje javno namenijo nedvoumen poziv svojim vernikom, da naj ne blokirajo izgradnje mošeje sicer jih čaka poguba pekla. 🙂

  “”Džamija kot nek verski objekt najbrž za večino Slovencev ni moteča, se je pa treba vprašati ali ni primerneje, da bi bila ta zgradba tako grajena, da ne bi bistveno izstopala kot madež ali kot biser iz sedanjega skozi stoletja zgrajenega arhitekturnega okolja naše države in pokrajine, za katero so ( pač jasno je, za kašno vero se opredeljuje večinsko prebivalstvo skozi nekaj stoletij ) značilne gore in doline ter hribčki posejani s cerkvicami.””

  No, pa smo tam, pri Jarcu in Jelinčiču. Torej, naredite svoj verski objekt, ki nam bo čim manj moteč in bo čim manj ogrozil naše predstave o verskih objektih in pravilnost verskega prepričanja.
  Mene izjemno moti pokrajina, posejana s cerkvicami, ki so povrhu še ponoči agresivno osvetljene. Pa? Se bo kdo obregnil ob to? Ne, pač trpi in bodi tiho. Če odmislim, da gre za versko navlako, bi lahko rekel, da so mošeje arhitekturno lahko lepše od cerkva in petje mujezinov manj vsiljivo kot ropotanje po kovini.

  “”Pravzaprav ne razumem, zakaj citiraš staro zavezo, kot neko pasee obdobje, ker bi sicer tudi jaz tebe lahko okarakterizirala kot atesista iz vrst “zmagovitih partizanov”, ki so ob koncu vojne v imenu ateizma zagrešili masaker nad pripadniki lastnega naroda.””

  Citiram jo zato, ker je osnovni dokument na katerem temelji tudi katolištvo. Zakaj bi iz nje citirali le lepe prilike, kot to počnejo na mašah? Biblija ni samo lepo, kot to skušajo javno vsiliti. Jaz jo poleg dobre mere pravljičarstva razumem predvsem kot prikaz zverinskosti človek, če so za to primerne okoliščine.

  Očitno je, da nimaš ravno jasnih predstav o ateizmu.
  O maščevanju zmagovalcev nad poraženci kot neki organski potrebi, ki ni značilna samo za povojni čas 2. svetovne vojne ampak se je skozi zgodovino dogajala kar naprej, ne bom razpravljal.
  Mene, kot ateista ne vežejo prav nobene dogme, za razliko od katolika, ki mu vsiljujejo t.i. verske resnice oz. napotke, kako mora razmišljati, da se lahko še vedno šteje za katolika. Torej, pri pojmovanju ateizma, imam skupnega z drugimi ateisti le tisto, da enako zavračam pripadanje religijam, vse ostalo pa je prepuščeno meni samemu. Tako niti pod razno ne čutim prav nobene povezanosti sebe z nekimi partijskimi, maščevalnimi silami po drugi sv. vojni. Za mano ne stoji nobena biblija, nobena institucija, nihče, le jaz sam. Zato prosim, da me tako tudi jemlješ.

  “”Ideološko okarakterizirati sočloveka, ker ima drugačno mnenje od tvojega z vsaj neprimernimi izrazi (katoliški urin) je vsaj tako nestrpno, kot sta mnenji že omenjenih politikov.””

  Grem stavit, da te je ravno takšen ironičen način pisanja pripravil do tega, da si “se zaletela v moj zapis sedaj, ko si že total crknjena telesno in umsko” :))

  Ne smeš me jemati dobesedno. Če si kanček katoliškega vernika potem moraš imeti to sposobnost, saj le ti znajo zelo dobro brati Biblijo, kjer se razne krvavosti in telesna razkosavanja berejo v prenesenem pomenu. Torej, ne bi smelo biti problema.

  @Tea:
  Prosim. Bom zelo zadovoljen 🙂

  Komentar od ateistek | 3 decembra, 2008 | Odgovori

 5. Če je verska svoboda, potem je lahko tudi džamija. Brala sem huda razburjanja o tem, da bo “turn” zelo moteč. Teh istih ljudi ne motijo turni cerkva. Potem to, da bodo “glasno klicali k molitvi”. Moja najbližja cerkev je tudi strašno glasna, ko zvonijo, se ne moreš pogovarjati po telefonu pri odprtem oknu.

  Če dovolimo, moramo dovoliti vsem. To je moje mnenje.

  Komentar od zogca | 4 decembra, 2008 | Odgovori

 6. “se je pa treba vprašati ali ni primerneje, da bi bila ta zgradba tako grajena, da ne bi bistveno izstopala kot madež ali kot biser iz sedanjega skozi stoletja zgrajenega arhitekturnega okolja naše države in pokrajine, za katero so ( pač jasno je, za kašno vero se opredeljuje večinsko prebivalstvo skozi nekaj stoletij ) značilne gore in doline ter hribčki posejani s cerkvicami”

  Od kdaj je preprosta “navajenost očesa” merilo sedanjosti in prihodnosti? Ah, sem naivna, od nekdaj… potrebne so izjeme, da se kaj premakne.

  Naj že enkrat bo, ta džamija, velika in mogočna, glasna in živa, verska in kulturna, kar pač hoče!

  Komentar od PF | 4 decembra, 2008 | Odgovori

 7. Omejitev višine stavbe seveda mora biti. To imajo vsa normalna mesta, da potem stavbe lahko tvorijo neko arhitekturno celoto. Nihče ne bi dovolil v centru Ljubljane postaviti npr. 300 metrsko poslovno stolpnico.

  Komentar od pijanec | 4 decembra, 2008 | Odgovori

 8. Pijanec…ne moreš me kvalificirati…žal sem tudi jaz med tistimi, ki verjamejo v otipljivo… in Stephen Hawking ( samo doktor fizike in znanstvenik..)je za tebe bolan odrasel človek, ker veruje ali mogoče bolan zato, ker je v resnici priklenjen na invalidski voziček?

  Eh Uran ima dost dela že s svojimi ovčicami, zakaj bi se ukvarjal z muslimani???.. važno je, da je podal pozitivno mnenje in če bi ga vsaj polovica njegovih vernikov posnemala…bi bile besede Jarcev in Jelinčičev brezpredmetne.
  Posebej sem poudarila, da je nova džamija lahko madež ali pa biser….
  Nekatere motijo cerkvice ( za tebe so navlaka ateistek??? sem prav prebrala ? )….jao..pa kaj naj bi sedaj naredili…šli podirat tisto, kar so sezidali naši predniki stoletja nazaj… ker peščico državljanov sedaj motijo… ker bi nekateri sedaj raje videli v našem kulturnem prostoru minarete????
  Arhitekturna ureditev pokrajine je taka, kot je nastajala v naši pretekli zgodovini, in žal so naši predniki imeli slabe izkušnje z muslimani na naših tleh….se je kdo od piscev tukaj vprašal, zakaj se je šele sedaj pojavila potreba po džamiji na slovenskem, če pa nekateri vidnejši predstavniki te vere skušajo dokazovati, da muslimani naseljujejo našo državo že od srednjega veka, oziroma iz časov, ko je Bosna pripadala Avstroogrski monarhiji…

  Smo mogoče sedaj Slovenci vendarle liberalnejši od naših prednikov?..ali smo preprosto pozabili na krvavo zgodovino turških vpadov?

  Glede tvojega ateizma,… spoštujem tvoj ateizem ravno toliko, kot ti spoštuješ kanček mojega katolicizma, iz katerega sem pobrala za življenje samo tisto, kar se meni zdi pozitivno; spoštuj očeta in mater, ne ubijaj, ne kradi,ne pričaj po krivem,….

  Žogca…kaj je prej stalo tam? Cerkev ali tvoje stanovanje?…če te moti saj poznaš odgovor :-)))

  Telesno in umsko izčrpana tudi danes od dela…z ljudmi, pravzaprav jih ne sprašujem kakšne veroizpovedi so…je mogoče kaj narobe z mano?

  Komentar od nocnimetulj | 4 decembra, 2008 | Odgovori

 9. “kanček mojega katolicizma, iz katerega sem pobrala za življenje samo tisto, kar se meni zdi pozitivno; spoštuj očeta in mater, ne ubijaj, ne kradi,ne pričaj po krivem,….”

  To je pa zalostno, ce si za te ugotovitve potrebovala katolicizem.

  Komentar od Tea | 4 decembra, 2008 | Odgovori

 10. si nastavla Miklavžu nocoj Tea? :-)))

  Komentar od nocnimetulj | 6 decembra, 2008 | Odgovori

 11. Ne vem, ali si vulgarna, ali samo naivno bedasta.

  Komentar od Tea | 6 decembra, 2008 | Odgovori

 12. 😉 očitno tebi ni nič prinesel..;) hja pozabila sem, da neverniki..pač nimate Miklavža…bedasta, da sem Tea??? si šla lepše na wc, ko si bruhala tukaj?: -)))

  Ateistek tebi pa priporočam en članek v Delu z dne 5.12,” : Minister Maroni proti mošejam je naslov in 1 stavek :” Najbolj odločno se je Maronijevemu moratoriju uprla katoliška cerkev, ki poziva oblast, naj ne zapira svetišč in naj ne prepoveduje gradnje novih….”

  In če naj bi pri nas cerkev delovala v skladu z odločitvijo iz Vatikana,, potem je jasno, da je tvoje pisanje v tvojem postu napačno !
  In ker je tvoj blog, itak ne pričakujem , da boš popravil svoje izjave…

  lep dan vsem

  Komentar od nocnimetulj | 6 decembra, 2008 | Odgovori

 13. @nocnimetulj:Bom citiral Teo: Si naivno bedasta.

  Povej mi, katera religija je tako strpna do konkurenčne religije, da bi ji rade volje dopuščala, da širi svojo mrežo pripadnokov na njenem teritoriju? To, kar mi hočeš očitati, ni v skladu z zdravo pametjo. Katolicizem samo prividno tolerira islam. V resnici si želi čim več Maronijev. Če bi Maronijev zmanjkalo in bi se vsi strinjali s čim večjo pristonostjo islama na katoliškem teritoriju, bi se v Maronija spremenil Vatikan. Seveda pa se to ne bo zgodilo nikoli, ker je dovolj indoktriniranih vernikov, ki bodo raje sami stopili v prve vrste kot čakali, da to naredi vodilni ideolog iz ozadja. Tem se po pravilu nikoli ni potrebno mazati rok s “krvjo”. Zgodovina je pri tem zelo priročna učiteljica.

  Komentar od ateistek | 7 decembra, 2008 | Odgovori

 14. hehehhe tudi ti “ateistek” ??????… napovedujem ti bleščečo politično kariero…, ker DEJSTVA, napisana in izrečena, celo zgodovinska dejstva spreobračaš….seveda brez argumentov….in ja, do sedaj ti ničesar nisem očitala… tole pa je očitek….!!!! najprej , da razčistiva… z nobeno vero ne simpatiziram niti po golem slučaju…če ne bi verjela v svoje starše, prijatelje, v um, v ljubezen, v strpnost , v razvoj…potem bi si celo drznila tudi sebe razglasiti za atesita…ampak JAZ VERJAMEM!!! tudi Vatikanu, ko se javno izreče, tudi naslednicam Matere Terezije, ki delajo z obolelimi ( ne samo okuženimi ) za gobavostjo, aidsom, kolero, hepatitisom…., tudi DALAJLAMI, tudi znanki muslimanske veroizpovedi, ki pravi, da jo je strah romanja v Meko, tudi Jehovim pričam, ki sta se pritihotapili na Onkološkega in mi ponujali “njihovo sveto pismo”,,, VERJAMEM vsem dobrim ljudem, ki zlo ne mislijo….in predvsem ne uporabljajo žaljivk zato, da bi diskreditirali sogovornika…

  naj te odrešim svojih komentarjev “ateistek”!in tudi tebe Tea…verjamem, da s svojo nestrpnostjo ne bosta daleč prilezla…

  vse dobro

  Komentar od nocnimetulj | 7 decembra, 2008 | Odgovori

 15. @nocnimetulj: No, vidiš, pekel je za naju s Tejo neizogiben. Dober občutek, kaj ne? Navrgla si kopico ljudi, ki sploh ne sodijo skupaj. Od katoliških fanatikov tipa duhovnice Tereze do pripadnikov religij, ki ne potrebujejo agresivne ekstravertiranosti za lasten obstoj…Ah, whatever..Ti kar verjami, samo čim več kot naštevaš, bolj ugotavljam, da so te potegnili za nos, lol…

  Komentar od ateistek | 8 decembra, 2008 | Odgovori

 16. Oj, po dolgem času! Ful fajn blog stran!

  Samo neki bi pripomnil. Da ste ful smešni v svojem zgubljenem, čustvenem razmišljanju.

  “Ti kar verjami, samo čim več kot naštevaš, bolj ugotavljam, da so te potegnili za nos, lol…”

  Ah, whatever.

  Komentar od cern | 10 decembra, 2008 | Odgovori

 17. @cern: O, pozdrav tudi tebi. Seveda pod “fajn blog stran” ne misliš na vsebino, ne? 😉

  Komentar od ateistek | 10 decembra, 2008 | Odgovori

 18. Vse je že povedano – le dobre knjige je treba brati.
  Zato citiram: » … Namesto imena džamija, slovenski intelektualci rečejo: Islamski kulturni center. Torej, pri izpopolnjevanju nedostojnih nalog, so novodobni intelektualci naravnost briljantni. Že s tem, da človeka pripravlja na verovanje namesto spoznavanje, je vsaka vera globoko antikulturna. Ko odmislimo vse zločine, ki jih je skozi zgodovino v imenu Boga in vere zagrešila katoliška cerkev, če zamalomarimo sporočila duhovnikov v obdobjih pred volitvami; ko odmislimo vse šole terorizma v mošejah posejanih po Evropi, in se ozremo na učenje verskih uslužbencev – krščanskih, islamskih, katerihkoli – v »normalnem stanju«, danes, tukaj, pri maši oziroma molitvi, v stanju sproščenosti, vidimo, da gre za negacijo temeljnega človeškega stremljenja: spoznavati misterij življenja in se uresničevati na višji življenjski ravni. Pri veri, katerikoli, ni duhovnega večglasja, ni spoznavanja, je le verovanje. Vera. Povsem logično. In zares: takšen intelektualen zločin – versko zbirališče poimenovati kulturni center – lahko stori le intelektualni banavz ali obrezdušeni trgovec z duhom. Ja, obrezdušeni trgovec z duhom. … Mohamed je prerok boja in vojne. Kar je najprej napravil v svojem, arabskem okolju, je zapustil kot oporoko za prihodnost svoje skupnosti: boj proti nevernikom, vendar ne toliko kot širitev vere, temveč bolj kot širitev sfere njene moči, ki je sfera Alahove moči. Bojevnikom islama gre bolj za podvrženje kot za spreobrnitev nevernikov.« (Anej Sam: Kam greš, Evropa, str. 134)

  Komentar od knjizni molj | 13 decembra, 2008 | Odgovori

 19. @knjižni molj:
  Zanimiv vidik. Vendar podoben problem kot pri religijah, je tudi pri branju knjig. Svet doživljati le preko knjig, je kot lizati sladoled čez šipo….

  Komentar od ateistek | 13 decembra, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: