ateistek

Ratitovec

Fotke so nastale v soboto.
Čez noč se je precej ohladilo, v višinah tudi za 15 stopinj. Ikarus, ki vedno ve, kam jo je dobro mahniti ob lepem vremenu, je predlagal Ratitovec. Sicer sem že slišal zanj, vendar nisem vedel kje je to. Nek hrib pač nekje tam za Škofja Loko. Pa tudi Železniki, sem zvedel kasneje. Ustavili in parkirali smo se pri hrupni cerkvi v vasici Prtovče na 1011 metrih nad morjem. Okolica je bila posejana s hribi in vasicami. Od vrha Ratitovca vodita dve poti. Pot je dobro označena.
Pot smo nadaljevali po gozdu, ki je bil z višino vse bolj nizek in redek. Čez uro smo prišli do prevala Povden.
Kmalu se je v višini pojavila lepa slika golih sten, ki jih je dodatno povdarjal še novo zapadli sneg. Zaradi vetrovne noči in dežja, ki je potem prešel v sneg, so se pred nami pojavljala drevesa, ujeta v spihan led in sneg. Zgledalo je prav navdušujoče. Čeprav je bilo z višino vse bolj hladneje, sem kljub zelo premraženim rokam, vsakič na novo segel v žep in slikal vse te podobe. Na vrhu nas je pričakala koča, ki je odprta tudi v zimskem času. Na samem vrhu na 1667 metrih je bilo prav težko dolgo zdržati, saj je močno in mrzlo pihalo, termometer pa je kazal “prijetnih” -8 stopinj Celzija.

Borovničke, enolončnice in koča, poimenovana po Janezu Evangelistu Kreku, so nam spet vrnili prepotrebno toploto. Ker je Ratitovec zelo obiskan hrib tudi pozimi, je koča ob vikendih odprta celotno sezono. Razgled so ponekod zakrivale snežne plohe. Vseeno pa seje videla Selška dolina, Ljubljanska kotlina, Kamniško-Savinjske alpe, Triglav, del Bohinjskih gora…No, skoraj pol Slovenije glede na to, kako velika je.

24 novembra, 2008 - Posted by | Hribolazenje

Zaenkrat še ni komentarjev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: