ateistek

Hilda Tovšak – primer kulturnega presežka

hilda202 “600 evrov dobi, pa še bosansko muziko bi poslušal…Saj moramo te Bosance naučit kulture in poskrbet, da niso moteči.
Napisal jim je (avtor okrožnice, op.), da tu živijo ljudje višjega sloja, hotel je povedati, niso taki butci kot vi!”
Hilda Tovšak v Finance. si.

Po medijih že nekaj časa kroži informacija, da se je Vegrad, za katerim stoji naša, kot kaže, kulturna Hilda, poslužil okrožnice, kjer je seznanil delavce v njihovih samskih domovih (pa pustimo zdaj kulturo bivanja v njih), da se nahajajo v kulturnem okolju in da se morajo temu primerno tudi obnašati, saj so v srcu Evrope. Kar, kot kaže iz zgorne izjave, prvenstveno pomeni, da ne smejo poslušati glasbe na glas oz. zganjati hrupa, ki je skoraj določen. Bosanska glasba. Če je kdo od njih na tako vrtoglavo visokem kulturnem nivoju, da celo posluša recimo glasbo, ki prihaja iz ZDA, posebej ne omenja.

O tem so se razpisali tudi po medijih republik bivše Jugoslavije ter še bolj očitno sprožili val vse večjega antislovenstva, ki se od kraje denarja varčevalcem ljubljanske banke in uvedb vinjet, le še bolj in bolj krepi.

In kulture jih torej hoče učiti neka napol pismena, malomeščanska povzpetnica in snobovska kapitalistka brez osebnega kulturnega nivoja ali zgleda. Predlagam ji, da jim da še kakšen dodatek k že tako “visoki plači” in jih pošlji v gledališče. Zakaj pa ne, če jo tako zelo skrbi njihove vzgoja? Celostno učenje kulture z nekim puhoglavim, fašističnim pamfletom bolj kot o njihovem obnašanju, govori o Hildini hitlerjanski preproščini.

Svoje primitivne nagone zaničevanja si kulturni mesija Hilda tolaži v preprostem dejstvu: biti oboževana, ker “ubogim, nekulturnim revežem” daje 600 evrov plače. V resnici pa bi, brez teh ljudi, vrednih le njenega prezira, tenko piskala, saj nihče v Sloveniji ne bi hotel delati za to mizerijo, ki jo ponuja.

Vsem, ki se strinjajo z našim “kulturnim Prešernom” v kikli, sporočam, da se lahko javite v njeni pisarni in podpišejo pogodbo o zaposlitvi. Sem prepričan, da se bo ljubezen do stališč slovenske “volumen” različice pokojnega Haiderja, kmalu nehala. Verjetno že ob prvem dežju ali vetru nekje 20 metrov visoko.

Ah, grem še malo bosansko glasbo poslušat, zvečer me pa tako ali tako čakata še dva Liffe filma, tako, da bo moj kulturološki saldo uravnotežen.

13 novembra, 2008 - Posted by | Slovenija

8 komentarjev »

 1. Kolko časa nisem že čul za njo ,.. lol

  Komentar od Luka | 13 novembra, 2008 | Odgovori

 2. Enkrat v prihodnosti bo ta pristala v zaporu. Skupaj s še nekaj njenimi kolegi.

  Komentar od jin | 13 novembra, 2008 | Odgovori

 3. Nočem delati primerjave,
  ampak zgolj za ilustracijo: V Velenju imajo že podobno izkušnjo.

  V petdesetih letih prejšnjega stoletja,
  ko so se zaradi industrializacije Velenja (Gorenje, Rudnik lignita, Termoelektrarna), zgrinjale množice delavcev v Velenje in s sabo prinašale svoje kulturne, takrat večinoma vaške navade, saj je šlo za preprosto, nekvalificirano delovno silo.
  Velenje jim je zagotovilo stanovanja in delo, vendar so zahtevali ustrezen kulturen nivo. Obstajala je komisija, ki je obiskovala stanovanja in kdor ni pazil na inventar, ni čistil, je izgubil stanovanje in delo ter so ga transportirali nazaj v Bosno, Srbijo itd.
  V dobrih dveh desetletjih so kultivirali prišleke in danes je Velenje prav sodobno, kulturno mesto.
  (res pa da tam še imajo radi Titeka in morda koga iz Lj to moti 🙂 )

  Avtor zamisli in izvajalec je bil takratni župan Nestl Žgank.

  Komentar od Rado | 13 novembra, 2008 | Odgovori

 4. Prenekateri delavci, tako slovenski kot tisti, ki so tu na zacasnem delu, delajo tudi za manjso placo (400e net).

  Komentar od Tomaž Z. | 14 novembra, 2008 | Odgovori

 5. @Rado: To, kaj delajo Vegradovi delavci v prostem času ni Hildina stvar ampak njih samih in slovenskih zakonov. Če jih kršijo, naj bodo zato sankcionirani tako kot mi vsi. Nihče pa jim ne bo govoril kakšno glasbo bodo poslušali, kako naglas, kdaj se bodo tuširal, kako bodo urejeni in podobno. Niso prišli sem zato, da jih bo neka Hilda prevzgajala v “kulturne” Slovence ampak zato, da bodo delali. Vse ostalo je izven njenih pristojnosti.

  @TomažZ. Pa dobivajo tudi take dekrete, kaj naj počnejo v prostem času? Ali ti “prenekateri delavci”, ki delajo tudi za manjšo plačo, delajo na dežju, mrazu, soncu, vetru in več metrov visoko?

  Komentar od ateistek | 14 novembra, 2008 | Odgovori

 6. Kar počenja Vegrad in Tovšakova s svojimi delavci, ni niti najmanj podobno kakšnemu kulturnemu okolju, kvečjemu peklu.

  Komentar od peter | 14 novembra, 2008 | Odgovori

 7. jin: Ženska ima veliko masla na glavi, ampak dvomim, da jo bodo spravili v arest.

  rado: Kaj je narobe, ce imajo v Velenju radi Tita? Na Jesenicah in v Kopru imajo še vedno Titovo cesto, pa se mi to ne zdi nič posebnega. Pač so za razliko od drugih krajev po Sloveniji ohranili nek (spoštljiv) odnos do svoje polpretekle zgodovine. Ne vem, zakaj nekatere moti, da imajo v Velenju Titov spomenik, s katerim se spominjajo obdobja po drugi svetovni vojni, v katerem je nastalo današnje Velenje.

  Komentar od Mirč | 16 novembra, 2008 | Odgovori

 8. Jin,
  nič nimam proti temu, da imajo radi Tita.

  Kot tudi nimam nič proti temu, da kdo koga pouči o kulturnem obnašanju.

  V konkretnem primeru bi rekel le, da način ni bil najprimernejši.

  Komentar od Rado | 18 novembra, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: