ateistek

Ko se morje obarva s krvjo

Spodnji posnetki niso za občutljive. Slike so posnete na Ferskih (ovčjih) otokih, med Škotsko in Islandijo, ki spadajo pod dansko krono. Sicer idilični a vsako leto se tam zgodi festival Grindadrap, gladiatorske igre v klanju kljunatih kitov. Gre za inteligentne živali z razvitim družabnim čutom, ki so bližje delfinom kot kitom in ne neke farmske piščance ali prašiče, ki so pravzaprav rejeni za prehrano.

Z motornimi čolni zbegane in panične živali naženejo v kakšnega od zalivov, v plitvino, kjer se potem začne mesarjenje. Nekoč jim je tako početje omogočilo pridobivanje zalog hrane za zimo. Danes pa je to ostal del krvave tradicije. Celo šolarji so na ta dan prosti šolskih obveznosti da lahko gledajo svoje ponosne očete, kako množično sodelujejo v privilegiju klanja. Meso kitov se nato zastonj razdeli. Vse, kar ostane, zgnije na obalah.

V 21. stoletju, času vsesplošne globalizacije, še vedno obstajajo otoki, kjer ljudje mislijo, da jih bo nek starodavni način lova rešil pred lakoto. Celo v Evropski uniji.
Kljub temu, da so ljudje tam daleč od tega, da bi bili lačni in vedo, da so v takem mesu velike koncentracije živega srebra (meso odsvetujejo nosečnicam), je nagon po klanju kot zabavi vseeno preživel. Verjamem, da je na teh, večji del leta oblačnih, hladnih in dolgočasnih otokih, tudi življenje tako. Masaker kitov vsekakor poživi utrip množicam, ki pod kolektivnim diktatom izključijo vsakršen dvom vanj. Ravno nasprotno, ponosni so nad dvigovanjem ostrih nožev in zabadanjem v vroče meso. Svoj nagon po preživetju kažejo v okoliščinah, kjer jim to pravzaprav sploh ne bi bilo potrebno. Podobno kot hišne mačke, ki jih nagon sili k ubijanju, čeprav jih lastniki redno hranijo.

Biti humanist in zaupati v razum človeka, je ob tem popolnoma nepotrebnem, svetopisemskem klanju, relikviji nekih starih časov, res težko. Grindadrap je eden mnogih dokazov, da tudi človek, kljub inteligenci, ni sposoben ločiti razuma od nagona.

whale-killing

6 novembra, 2008 - Posted by | V razmislek

6 komentarjev »

 1. Tudi ljudi ubijajo, mar ne?

  Komentar od Dinozaver | 6 novembra, 2008 | Odgovori

 2. @Dinozaver: Kdo ubija ljudi? Še največ ubija samega sebe….

  Komentar od ateistek | 6 novembra, 2008 | Odgovori

 3. Haha, tale post me spominja na neke PETA protestnike na Presernovem trgu pred nekje 8 leti… Protestirali so proti mucenju zivali za potrebe industrije krzna, potem pa odsli v McDonald’s na Big Mac. 😀

  Let’s be consistent, shall we?

  Komentar od Tomaž Z. | 7 novembra, 2008 | Odgovori

 4. @TomažZ: Pri tebi sem že navajen, da neko stvar prebereš in potem seveda dojameš tako kot bi rad in ne tako, kot je dejansko zapisano. Očitno se ti mojih zapisov v resnici sploh ne da brati. Potem ti predlagam, da me raje ne obiskuješ.

  Očitno si spregledal sledeči zapis:
  “Kljub temu, da so ljudje TAM DALEČ OD TEGA, DA BI BILI LAČNI in vedo, da so v takem mesu velike koncentracije živega srebra (meso odsvetujejo nosečnicam), je nagon po klanju kot zabavi vseeno preživel.”

  Zakaj mi lepiš hinavščino? Razumel bi to klanje, če bi bilo zaradi dejanske potrebe po preživetju, v resnici pa temu ni tako. Gre preprosto za zabavo, ki se opravičuje s tradicijo. Sva se zdaj razumela?

  Komentar od ateistek | 7 novembra, 2008 | Odgovori

 5. @ateistek: Pri tebi sem že navajen, da neko stvar prebereš in potem seveda dojameš tako kot bi rad in ne tako, kot je dejansko zapisano. Očitno se ti mojih zapisov v resnici sploh ne da brati. Potem ti predlagam, da me raje ne obiskuješ.

  Komentar od Tomaž Z. | 8 novembra, 2008 | Odgovori

 6. @TomažZ: Očitno si spregledal sledeči zapis:
  “Kljub temu, da so ljudje TAM DALEČ OD TEGA, DA BI BILI LAČNI in vedo, da so v takem mesu velike koncentracije živega srebra (meso odsvetujejo nosečnicam), je nagon po klanju kot zabavi vseeno preživel.”

  Komentar od ateistek | 8 novembra, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: