ateistek

Maratonsko branje Biblije

Strateškemu štabu RKC nikoli ne bo zmanjkalo idej, kako čim bolj spromovirati svojo institucijo in si povečati lojalnost članstva. Sploh, kot pravi papež, ” v modernem času, ko celotni narodi izgubljajo svojo identiteto prav zato, ker se boga razglaša za mrtvega, kar vodi do škodljivih in uničujočih posledic za celotno družbo zaradi vplivov moderne kulture. Ob tem se tisti, ki razglašajo smrt boga, sami sebe predstavljajo v njegovi vlogi. Vse to pa naj bi pripeljalo do “arogance, sebičnosti, nepravičnosti, izkoriščanja in nasilja.”

Klap, klap. No, zamenjajte vsako besedo bog z besedo RKC, pa vam bo jasno čemu ta papeževa ihta. Stvar naenkrat postane še kako logična. Navadna tržna bitka za občestvo, ki jim ga krade zdajšnji čas. Beri, potrošništvo in konkurenčne religije.

Zaradi “groženj modernega časa” so se spomnili maratonskega branja Biblije, ki ga v Italiji celo predvajajo po TV-ju (RAI) vse do nedelje, pri nas pa je branje k sreči ostalo v okvirjih cerkva, brez vsiljevanja v javno sfero. Ampak, pomislil sem, da pravzaprav ne bi bilo slabo, če bi Biblijo brali javno, izven cerkvenih prostorov, recimo nekje pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani. Tako bi lahko končno protestiral nad njeno zločinsko, hujskaško in krvavo vsebino. S protestnimi transparenti bi počakal na branje naslednjih citatov iz Stare Zaveza in jih hrupno izžvižgal:

Če kdo prešustvuje z ženo svojega bližnjega, naj bosta oba usmrčena, prešuštnik in prešuštnica. (3 Mz 20,13)

Če kdo leži z moškim, kakor se leži z žensko, sta oba storila gnusobo: naj bosta usmrčena; njuna kri pade nanju. (3 Mz 20,13)

Človek pa, ki bi predrzno ravnal, tako, da ne bi poslušal duhovnika, ki tam opravlja službo Gospodu, tvojemu Bogu, ali sodnika, ta človek mora umreti. ( 5 Mz 17,12)

Če ima kdo trmoglavega in upornega sina, ki ne posluša ne očetovega ne materinega glasu in ju ne uboga, čeprav ga strahujeta(!), naj ga oče in mati primeta in peljeta k mestnim starešinam, k vratom njihovega kraja. Rečeta naj starešinam njihovega mesta: “Ta najin sin je trmoglav in uporen, ne posluša najinega glasu, požrešnež je in pijanec(?).” Potem naj ga vsi možje njegovega mesta posujejo s kamenjem, da umre..(5 Mz 21,18-21)

Bibilija je prežeta s citati, ki več kot očitno pozivajo k usmrtitvam takšnih ali drugačnih nepridipravov, celo otrok. Zanima me, kaj bi se zgodilo, če bi bralca ob teh citatih tožil za javno vzbujanje nestrpnosti in sovraštva? Kaj ni že skrajni čas, da se biblijsko hujskanje končno privede pred roko pravice 21. stoletja ali se bomo raje sprenevedali in dopustili, da se vatikanski ideologi večno zgovarjajo na diskurz simbolike? Torej, kakšna simbolika je v tem, da želite prešuštniku, neposlušnem otroku ali homoseksualcu smrt? Če napišem, da želim smrt vsakemu vatikanskemu škofu in si ob tem izmislim neko ateistično simboliko do katere imam popolnoma enako pravico kot verniki do verskih, saj je v nasprotnem kršena moja (ne)verska svoboda, me v pogojih enake obravnave ne sme nihče preganjati. V nasprotnem bi lahko gay organizacije ali vsi tisti, ki ne poslušajo duhovnikov, tožili Vatikan, ki jim preko Biblije, ki je njihova temeljna ideološka knjiga, želi smrt.

Hecno je to dojemanje simbolike. Tudi tukaj si je religija izborila presežek, ki se kaže v neverjetnem manevrskem prostoru celo pri tolmačenju besed, kot je recimo smrt. Če bi si nekaj popolnoma istega privoščil tudi sam in iz tega hotel ustvariti religijo, bi verjetno hitro končal v kehi.

Naj še citiram besede francoskega teologa Michela Onfraya: “Če bi nas obstoj boga, neodvisno od njegovega judovske, krščanske ali muslimanske oblike vsaj deloma ščitil pred lažjo, nasiljem, krajami, nemoralo, izkoriščanjem, lažnim pričanjem, prisilo, prezirom, zlobo, zločinom, korupcijo, nesramnostjo, lažnim pričanjem, pokvarjenostjo, pedofilijo, ubijanjem otrok, pijančevanjem, sprevrženostmi, potem ne bi videli ateistov – saj so oni v bistvu nagnjeni k grehu – temveč rabine, svečenike, papeže, nadškofe pastorje, imame in z njimi njihove vernike – to pa je velik del sveta – kako delajo dobro, kako se odlikujejo z vrlinami, dajejo primer in dokazujejo sprevrženim brezbožnikom, da je morala na njihovi strani, da skrajno strogo spoštujejo deset božjih zapovedi in se pokoravajo izbranim suram, da torej niti ne lažejo in ne ropajo, ne kradejo in ne posiljujejo, ne pričajo krivo in ne ubijajo, še posebej pa ne vzpodbujajo k terorističnim napadom na Manhattan, na kazenske ekspedicije v Gazo in ne prikrivajo postopke svojih duhovnikov, pedofilov. Če bi bilo tako, bi videli vernike kako spreminjajo ljudi okoli sebe z vzornim obnašanjem! Namesto tega pa…,”

8 oktobra, 2008 - Posted by | Religije

1 komentar »

  1. Živjo!
    jaz bi pa rajši počakal na evangelije, ki razlikujejo krščanstvo od judovstva, ker se z njimi bolj istovetim.

    Komentar od savinja | 2 novembra, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: