ateistek

Dragi bratje in sestre!

Tudi tako se lahko začnejo raznorazni pridigarski govori na nedeljskih mašah ali drugih religijskih srečanjih. Torej, neko vzbujajanje kolektivne, celo rodbinske pripadnosti, ki jo je primitivizem Biblije iz katere se napaja krščanstvo, poln. Ampak, nekaj tukaj ni v redu. Kako lahko ljudi, ki enako verujejo oz. razmišljajo kot mi, poimenujemo kar za naše brate in sestre? Zakaj recimo poimenujemo neko nuno za mati Terezo, ko pa ima vsak od nas le eno mater, torej le eno žensko na tem svetu, ki si dejansko zasluži tako poimenovanje. Saj nuna Tereza ni edina ženska na tem svetu, ki je (pogojno!) delala dobro za ljudi, kar naj bi bila tudi prispodoba za mamo in njenega otroka. Sploh obstaja kje kakšna dobrotnica izven cerkvenih krogov, ki bi jo poimenovali kar za mater?
In zakaj se duhovniki pustijo poimenovati celo kot očetje, papež celo kot sveti oče? V resnici gre za mentalno samokastrirane ljudi, s celibatno plombo, ki skušajo preko ideologije doseči, da celo njih kdo kdaj poimenuje za očete.

Hecno je, ampak zgleda, da taki bleščeči, rodbinski nazivi pripadajo tudi cerkvenim ljudem. Cerkvena ideologija si je dejansko prilastila tako pomembna poimenovanja za svoje interese in vsilila imenovanja svojih operativcev s temi nazivi, kot da gre za naše najbližje krvno sorodstvo.

Niso vsi ljudje dobri očetje, matere, bratje ali sestre. Družine so lahko tudi vir vseh mogočih nasilnih dejanj in travmatičnih izkušenj. Nekateri je sploh nimajo in z družinskimi nazivi poimenujejo ljudi, ki so jih posvojili. Ker pa so pri večini ljudi te najtesnejše rodbinske vezi le vrednota, si je tovrstno obče razširjeno pojmovanje sposodila tudi vrla religija, češ, vsi smo mi ena velika družina sploh, če povrhu verujemo (po navodilih centra, seveda) v istega boga. Vera v enakega boga je poleg logičnega nesmisla tudi patološko precenjena saj s temi družinskimi pojmovanji postane neke vrste nova maternica, nova krvna vez. Ni čudno, da si religije izmišljujejo razne iniciacijske obrede s katerimi še bolj utrdijo in zmanipulirajo občutek vernika o pripadanju “novi družini”. Meni se to zdi nedopustno saj religija preprosto nikoli ne sme prerasti najbolj uveljevljenega pomena družine oz. očeta, matere, sestre ali brata.

Religija je nadvse vešč manipulator, ni kaj. No, toliko vešča je, kolikor so vešči tisti, ki jo ustvarjajo za odrom. Dela neke izmišljene vezi med ljudmi, ki v resnici nimajo nič več skupnega kot sicer. Sploh se ne poznajo med seboj, edino kar jih veže je skupni religijski center, isto zakulisje navodil v kaj, kdaj, kje in kako verjeti.

27 septembra, 2008 - Posted by | Religije

1 komentar »

 1. Mal si že dolgočasen s temi enimi in istimi posti v zvezi z religijo. Pa sem se vprašal zakaj to pošneš. Izločil sem dva odgovora.

  Kot velik vernik ateizma si postal njegov svečenik in hočeš ljudem oznanjati njihovo neumnost.

  Drugi odgovor. Opazil si, da si s takimi posti dviguješ obisk svojega bloga, predvsem pa število komentajev. Znova se ni težko navezati na prvi odgovor.

  Saj ne rečem če človek vsake toliko časa objavi svoja mišljenja, ampak zdaj je bil pa res vsak drugi post v zvezi s tem (če ne v zvezi z Janšo). Počasi se boš približal Lei, ki ne živi za nič drugega kot to.

  Če nimate drugega smisla v življenju…joj prejeoj. Kje so tvoji posti o gorskih poteh in potovanjih?

  Komentar od cern | 27 septembra, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: