ateistek

Jutri 10.09.08

Jutri ob 9h zjutraj bodo v Cernu “zakurblali” super mašino in skušali najti morebitne, še manjše, do sedaj neznane, delce snovi. Jutri bodo imeli znanstveniki glavno besedo. V pospeševalniku dolgem 27 kilometrov in 100 metrov pod zemljo, bodo pognali delce materije, protone, skoraj do svetlobne hitrosti, ki se bodo zaleteli v nasproti drveče delce s podobno hitrostjo. Hitrosti zelo blizu svetlobne, se ne seštevajo med seboj kot v vsakdanjem svetu. Namen vsega je ustvariti enake pogoje, kot so vladali v prvi trilijoninki Velikega poka. Ustvarilo se bo ogromno energije, ki se bo razporedila po novih, manjših, t.i. božjih delcih. Kaj točno naj bi to bilo, pa je vprašanje. Izračuni in teoretične osnove so narejeni vendar potrebujejo potrditev v praksi.

Gre za veličasten spoj znanosti in tehnologije. Začetne ideje, kako naj bi se vse skupaj izvedlo, segajo več kot 40 let nazaj. Pri realizaciji zamisli je tako ali drugače sodelovalo več kot 7000 znanstvenikov. A ker gre za poskus, se je ustvarilo veliko mitov okoli tega, kaj vse se lahko zgodi, kar dokazuje tudi zgornji video. Povsem pričakovano, saj smo se ljudje vedno bali neznanega in nam je v takih pogojih strah podivjal v stanje nemoči ali pa se je spremenil v domišljijo, kjer nekateri posegajo po bogu in molitvah.

Z nestrpnostjo bom v naslednjih mesecih pričakoval zaključke, ki jih bodo znanstveniki, če bo šlo vse po načrtih, izluščili iz tega poskusa. Mogoče bomo imeli nekaj odgovorov, ki nam bodo pomagali izriniti religijska praznoverja s pojmom znanosti ali pa se bodo celo ustrarila nova vprašanja.

9 septembra, 2008 - Posted by | Vsega po malem

9 komentarjev »

 1. Napovedujem, da se ne bo zgodilo nič in bo vse skupaj veliko razočaranje. Sploh za tiste, ki pričakujejo sodni dan 🙂

  Komentar od jin | 9 septembra, 2008 | Odgovori

 2. Si opazil kako si sledijo številke na jutrišnji dan? 🙂

  Komentar od ateistek | 9 septembra, 2008 | Odgovori

 3. Jutri ga bodo tako ali tako samo vklopili in zagnali protončke po 27 kilometrov dolgi cevi, a samo v eno smer… če bo šlo vse po sreči, bodo kasneje šele (ne vem koliko dni pozneje) začeli s trki… in bing bangi:)

  Komentar od dalimili | 9 septembra, 2008 | Odgovori

 4. Eh, če ne drugega bodo oboževalci ozkih temnih prostorov prišli na svoj račun. Hecam se. Mogoče bodo odkrili da je temna snov tista, ki vpliva na vse murphyeve zakone””” mmmm

  Komentar od kajakaja | 9 septembra, 2008 | Odgovori

 5. @dalimili: Ja, trke bodo izvedli enkrat oktobra.

  Komentar od ateistek | 10 septembra, 2008 | Odgovori

 6. Ah, Ateistek, kaj sem se že kregal s tabo, kakšen mesec nazaj, zaradi česar sem si dal ime cern? Dvoličnost brez primere.

  Komentar od cern | 10 septembra, 2008 | Odgovori

 7. @cern: Kakšna dvoličnost??
  Tisto omenjanje črnih lukenj je bilo v kontekstu igranja z bogom oz. skrajnostmi in je bilo mišljeno ironično.

  Komentar od ateistek | 10 septembra, 2008 | Odgovori

 8. @Cern

  Vidim, da sem ravnal modro, ko sem se umaknil s tega bloga, saj debatiranje s takšnim dvoličnežem, kot je Ateistek, ne prija mojemu počutju. Tudi sam sem bral vajino debato o Cernu (ki jo je Ateistek zdaj umaknil iz arhiva ali kako, da je ne najdem, da bi prilepil kak “dokaz”)… Če je tisto Ateistkovo pisanje bilo mišljeno ironično, potem je ves ta blog mišljen ironično. Potem je to farsa brez primere…

  Zdaj pa res : Adijo.

  Komentar od Marko | 10 septembra, 2008 | Odgovori

 9. @Marko: O, dobrodošel. Ne razumem, kaj bi rad dosegel s tem svojim “poslavljanjem”, he,he…

  Ker se v ničemer ne strinjaš z menoj, je nekako pričakovano, da se boš postavil na stran vsakogar, ki mi kontrira. Ti prav nič ne zamerim, saj sem tudi sam tak, čeprav se trudim ne biti.

  Torej glede farse: Napisal sem, da se bodo znanstveniki, podobno kot verniki igrali boga in ustvarjali črne luknje. Ironični moment je v tem, da sem znanstvenike označil z verniki (torej tudi sebe, če greš pogledati rubriko “o meni”) in pod vprašaj postavil pravico do igranja z bogom. Če je to dovoljeno klasičnim, religijskim vernikom, mora biti tudi znanstvenikom. To je bilo celotno bistvo vsega. Če ga kdo ni razumel, še ne pomeni, da sem zato dvoličen.

  Pa pridi še kdaj. 😉

  Komentar od ateistek | 10 septembra, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: