ateistek

Vroč dokumantarec

Dokumantarec pokaže marsikaj. Če je bila tisto hiša gospoda Cekute, neuspelega kandidata za predsednika Slovenije, ki, vsa v steklu in izstopanjem daleč naokoli, bolj spominja na grad, ki povrhu še nosi oznako “Lions club”, potem lahko hitro zaključim, da se lahko s slikanjem očitno dobro obogati. Kako je uspelo slikarju, ki je, roko na srce, skoraj neznan, razpolagati s takim premoženjem, ne vem. Prav nič mu ne zavidam a vseeno sem prepričan, da slik ne prodaja po 10.000 evrov.

Erjavec na vprašanja novinarja odgovarja skupaj z Draganom Bavčarjem in za njim, kot tepček Mister Bean, ponavlja besede. Človek se takoj vpraša, kdo pravzaprav vodi naše ministrstvo za obrambo.

Dokumentarec doživlja veliki medijski bum, naši kriminalisti, ki se obnašajo, kot da je afera Partia šele od včeraj, pa hitijo zasliševati tiste posameznike, ki so obremenili Janeza Janšo, medtem, ko za Cekuto, Erjavca, Bavčarja, Lebana ali Janšo, še niso pokazali interesa. Več kot očitno je ustvarjanje javnega vtisa, komu je potrebno najprej poslati kriminaliste na vrat, oz. kdo je bad guy, čeprav se v pravni praksi usmerja pozornost tudi na tiste, ki so obtoženi. Nedopustno je, da se je notranji minister kar postavil na stran predsednika vlade in že deli sodbe. Res, da je Janša njegov big boss, vendar to še ne pomeni, da je zato čist.

Novinar nam ne predstavi dokazov, kar je glavni očitek zagovornikov Janeza Janše. To pravzaprav sploh ni novinarjeva naloga. Če nekaj trdi, je zanj nadvse pametno, da ima dokaze. Zato se mi zdi nujno, da Janez Janša, ki pričakovano nastopa s pozicije vlade RS, čeprav je direktno obremenjen on, vloži tožbo proti novinarju, saj je edino sodišče tisto, ki je pristojno za razkrivanje dokazov in ne novinarji TV dokumentarcev. Če je novinar neumen, da si upa posneti tako obremenilen dokumentarec, ne da bi imel dokaze, potem naj plača za svojo novinarsko neprofesionalnost. Verjamem pa, da tako neumnih novinarjev ni, kaj šele nacionalnih televizij. Prej ali slej se bo ujel v svojih lažeh in dobil nogo v rit. Dvomim, da bi zaradi nekega “J” tvegal svojo kariero.

Vsiljuje se vtis, da nastopajoči v oddaji sramotijo Slovenijo. Da je Slovenija dežela skorumpirane politične elite pač ni samo njena posebnost ampak je, več ali manj, pravilo pri večini držav, sploh, če je vsota posla vredna četrt milijarde evrov. Ob takem denarju se vsem zacedijo sline. Kdor to ve, je lahko kvečjemu zadovoljen, da je v družbi še vedno nekaj zdravih impulzov in raziskovalnega novinarstva. Brez tega bi se elite še bolj usmrdele. Če je že kaj sramotnega v vsem skupaj, je to, da so nam Finci pomagali videti ali vsaj podvomiti in ne lastna država oz. njene institucije.

Novinar se je obrnil tudi na Janšev kabinet, vendar ga je pričakalo hladno nesodelovanje in zaprta vrata. Če bi se vsi od nastopajočih obnašali tako kot njegov kabinet, oddaje sploh ne bi bilo mogoče posneti. Zato smo lahko kvečjemu zahvalni Cviklu, Kosu in še komu, ki so dodali oddaji nekaj teže in novinarju omogočili izpolniti namen. Tudi oboževalci Janše, saj bodo tako le mogoče dobili potrditev, da je res bog.

Oddajo je finska nacionalna televizija predvajala v ponedeljek, v času, ki je vsak teden predviden za aktualne dokumentarce. ki jih na naši nacionalki zaradi obsedenosti s polpreteklo povojno zgodovino, kronično primanjkuje. Očitek, da se je to zgodilo ravno v predvolilnem času, je nadvse naiven. Konec koncev, kaj jih briga. Dokumentarec je bil namenjem domačim in ne našim gledalcem. Še bolj domišljava pa se mi zdi zahteva, da se finska televizija komur koli opraviči. Njena edina odgovornost, ki jo ima, je do njenih gladalcev, ki jo tudi plačujejo, ne pa do potencialno skorumpirane elite neke banana republike. Zato tudi nimajo niti najmanjše dolžnosti odgovarjati na teženja slovenske vlade, ki se ji mudi zaradi bližajočih volitev. To preprosto ni njihov problem. Svoje delo so v tem konteksu dolžni pojasnjevati le preko sodišč. Vse ostalo je vmešavanje v suverenost finske nacionalne televizije. Če je lahko urad vlade preprosto odslovil njihovega novinarja, ne vem, zakaj enako ne bi mogli narediti tudi oni.

Tudi, če je dokumantarec nalašč lansiran zdaj, pred volitvami, to ne sme biti sporno. S tem potencialni krivci ne smejo biti v naših očeh rehabilitirani. Opažam, da spolskost ledu pri izražanja lastne pripadnosti nekomu, tukaj spodnese marsikoga. Jambrek, ki se ima za nekega intelektualca, kar ni mogel skriti razočaranja in ogorčenja, ker se je nekdo lotil njegovega ideološkega voditelja v predvolilnem času. Roko na srce, da bi kdo glodal Janšo, bi mu bilo vedno odveč. Jaz, nasprotno, pa kar pokam od veselja :mrgreen: Samo, da pri meni ni ideološkega voditelja, ki bi ga ščitil in ob tem užival, ker je njegov nasprotnik v težavah.

Finskega novinarja je po Ljubljani spremljal novinar Dnevnika, ki se mu očita, da je vedno zraven, ko je potrebno blatiti vlado in predsednika. Pa kaj. Biti kritičen do vlade in njenega predsednika je povsem legitimna stvar. Kdor pričakuje, da bo samo ljubljen, naj ne hodi v politiko. Tudi sam bi mu z veseljem pomagal, če bi vedel kaj več in bi to ovekovečil. To preprosto imam pravico. Pri tem me nekdo s pozicije moči lahko ustavi edino preko sodišč, če bi pri tem zagrešil kaj protizakonitega, vse ostalo pa diši po diskurzu Golega otoka. Več kot je vladi kritičnih novinarjev, bolj je družba razvita, saj ji več ostane v proračunu, ki tako manj pokriva nečedne posle vodilnih elit. S tem stališčem se ne bi strinjale le še politične relikvije Ruplovega tipa, ki so zaradi politične večnosti pozabili, da so tukaj zaradi nas in ne obratno. Zato naj si ne drznejo vihati nosov, če se, kot delodajalci, vmešavamo v njihovo delo.

Mislim, da dokumentarec ne bo imel bistvenega vpliva na volitve ampak bo le še bolj razmaknil prepričane na levici in desnici. Dvomim, da bo kdorkoli serviral dokaze do 21. 9. Mogoče povzroči, da bo vsaj volilna udeležba nekoliko večja. Bomo videli, je rekel slepi…

Ah, dosti imam žvečenja te teme. Mediji me kar posesajo vanjo…Fino je, ker se končno nekaj zanimivega dogaja v predvolilnem času in niso samo soočenja tista, ki bi odnesla vso pozornost. Slovenska družba je končno pokazala nekaj temperamenta pa čeprav so nam ga podkurili s tradicionalno hladnega severa.

4 septembra, 2008 - Posted by | Slovenija

10 komentarjev »

 1. Dobro napisano. Se strinjam z večino.

  Pri vsej zadevi me najbolj moti to, da si JJ upa vložiti tožbo v imenu Slovenije, kar pomeni, da jo bo plačal narod in ne on. Tu pa se diskreditira Slovensko ime in naš ugled v mednarodnih odnosih.

  Komentar od krtek | 4 septembra, 2008 | Odgovori

 2. @Krtek: Avtoritativneži njegovega kova prav hitro vsilijo pojmovanje, da je on enako država.

  Komentar od ateistek | 4 septembra, 2008 | Odgovori

 3. Menim, da bi “nepridiprave”, ki so zagrešili kriminalno dejanje, bilo potrebno postaviti na mednarodno sodišče v Haag. Tako bi lahko delali družbo raznim Karadžićem, Šešljem, obenem pa bi lahko igrali skupaj tudi partijo pokra ali šah.

  Komentar od Neprebujeni | 4 septembra, 2008 | Odgovori

 4. “Novinar nam ne predstavi dokazov, kar je glavni očitek zagovornikov Janeza Janše. To pravzaprav sploh ni novinarjeva naloga. Če nekaj trdi, je zanj nadvse pametno, da ima dokaze.”

  Vidiš, tega pri nas ne razumemo (več). Pri nas se preprosto trdi. Niti novinarjev ne potrebujemo več – kot je razvidno iz tistega brezplačnika, ki ga slovenska desnica deli po manjših krajih in vaseh (seveda). preprosto se nekaj trdi in ko kaj dokazuje nasprotno, se to ignorira in trdi dalje. Dokazi? Ah, pa kaj bi komplicirali. Pri nas se folk farba.

  Do kdaj, pa je od folka odvisno.

  Komentar od PF | 4 septembra, 2008 | Odgovori

 5. @neprebujeni

  Praviš: Menim, da bi “nepridiprave”, ki so zagrešili kriminalno dejanje, bilo potrebno postaviti na mednarodno sodišče v Haag…

  Se strinjam. Zgago v Haag, poleg njega pa še Kosa, Cvikla in tistega čudaka, ki je govoril in argumentiral v dokumentarcu, kako ve, da je JJ baraba, z “because i know”…

  Poglejete, jaz se s tega bloga za nekaj časa poslavljam. Ateisteku želim vse dobro, upam, da me ne bo preveč pogrešal.

  Grem pa zato, ker me začne črvičiti v trebuhu, ko vidim, kar sem vedel že vnaprej. Da bo Ateistek takoj zagrabil priliko in zapisal nekaj o aferi, kako je to katastrofa, kakšna baraba je JJ…

  Namreč, ne prenesem takšne dvoličnosti, da se Ateistek, ki se na vsakem koraku razglaša za razumnika, pusti prepričati od tako insinuiranega dokumentarca, in ne pokaže niti malo dvoma, čeprav ni nobenega dokaza…

  Srečno. In še to, Ateistek, ne delaj drugemu to, česar ne bi sam sebi.

  Komentar od Marko | 5 septembra, 2008 | Odgovori

 6. Ne bom komentiral čudaka po imenu Marko, ker nima smisla. Se pa popolnoma strinjam z Ateistkom. Napisal si točno tako kot je.

  Komentar od popotnik | 5 septembra, 2008 | Odgovori

 7. @Marko: Ne vem zakaj vse skupaj jemlješ tako smrtno resno. Saj gre samo za moje mnenje. Vseeno lahko kdaj malo poškiliš sem 🙂

  Komentar od ateistek | 5 septembra, 2008 | Odgovori

 8. Moralna dolžnost vsakega poštenega slovenca v tem zgodovinskem tenutku je da voli Janeza Janšo. Enkratna prilika za narodno spravo. Če ga volimo ker ni kriv,potem je prav da je izvoljen, če pa bo izvoljen in se izkaže da je kriv, potem se bomo strinjali da za njega ni več prostora na naši politični sceni. Torej pozivam vse da ga volimo in si tako končno in brez rizika izberemo svobodo.

  Komentar od nac | 7 septembra, 2008 | Odgovori

 9. @nac: Če ga volimo, ker je kriv, ni prav, da je izvoljen, če pa bo izvoljen pa ne bo kriv, se bomo strinjali, da zaradi drugih napak, za njega kljub vsemu ni več prostora na naši politični sceni. Torej pozivam vse, da ga ne volimo in si tako končno in brez rizika izberemo svobodo.

  Komentar od ateistek | 7 septembra, 2008 | Odgovori

 10. Žal se ne strinjam. Če ne bo izvoljen in ne bo kriv se bo vrnil z dvojnim pospeškom. Če pa ga izvolimo se bo ukvarjal s sodiščem in dobimo vsaj leto svobode.

  Komentar od nac | 8 septembra, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: