ateistek

Saj ni res, pa je

Vsako leto se čudim, kako je mogoče, da imamo praznik, ki se mu reče Marijino vnebovzetje. Kako je mogoče, da sploh imamo verske praznike, ki so ponavadi sinonim za pravljice, na nivoju države, ki zase pravi, da je laična? Papir res vse prenese.

Pravljica pravi, da je nekoč živela neka ženska, ki jo je zaplodilo mistično bitje. Kako je to zgledalo v praksi, si ne predstavljam. Klasičen scenarij, ko se dva zaljubita in se nato odločita imeti potomce odpade. Pravzaprav ne smemo reči, da je sploh seksala, ker je seks kot tak umazano početje s katerim se ukvarjajo le izvirno grešni. V vsej tej čistunskosti je čudno že to, da je sploh bila noseča, saj je nosečnost preveč naravni potek rojstva običajnega človeka, ki nima ničesar mističnega. Vse je krvavo in umazano. Too messy, ampak, ok. Zato imamo lahko božič, kjer se je pokazala vsebina njenega trebuha. Ampak ta ni bila kot bi gledali film Alien s Sigourney Weaver. Bilo je čisto navadno človeško bitje. No, ja, sprva, potem, ko beremo pravljico naprej, vidimo, da je to postal izjemen retorik in revolucionar, nakrancljan z vsemi možnimi superlativi, ki si jih lahko izmislite. Nevarno se je celo spogledoval z ideologijo komunizma oz. skrajne družbene pravičnosti, ki se je rodila več kot 18oo let kasneje v glavi nekega žida, ki se je pisal Marx.

Ker nam je omenjena ženska podarila takega izjemnega človeka, ki se po njemu začuda, kljub milijardam in milijardam rojstev ni več ponovil (Marijin oplojevalec je pa res škrto bitje), si je seveda zaslužila nagrado. Pravljica pravi, da je ob smrti ne le njena duša odšla v nebesa oz. prostor nagrajencev ampak celo fizično telo. Torej, nekako se je dvignila in “odlevitirala” nekam v vesolje. Mogoče nekje kroži kot satelit, kdo bi vedel.

Da, dragi moji, tudi take pravljice si zaslužijo svoj praznik. Pa ne zato, ker bi bile nekaj izjemnega (v desetih minutah bi se lahko spomnil česa še bolj “sapo jemajočega”) ampak, ker je nekaj idiotom nekoč uspelo prepričati ljudi, da jo dvignejo na tako raven dojemanja, ki se je celo prezrcalila na državne nivoje. Upam, da med temi idioti niso tudi znanstveniki v Cernu, ki bodo v teh dneh pognali hadronski trkalnik ter ustvarjali črne luknje v laboratorijih in se, podobno kot RKC na svojem področju, igrali boga.

15 avgusta, 2008 - Posted by | Religije

46 komentarjev »

 1. Gotovo je, da stvari, o katerih pišeš le malo poznaš. Znanstveniki v Cernu ne bodo ustvarjali črnih lukenj in posledično konec sveta, ampak bodo potrjevali oz. iskali nove teorije, ki najbolj opisujejo ta svet (oz. pričetek vesolja).

  Drugič; o mističnosti Jezusa in njegove matere Marije je bilo na znanstvenem nivoju že veliko povedanega, splošno pa je sprejeto dejstvo, da se je Jezus rodil 7 do 3 leta pred našim štetjem (pr. Kr. bi zvenelo malce smešno).

  Odrekati pravico verovanja ostalim ljudem in jih imeti hkrati za največje bedake sveta je skrajno samovšečno dejanje, ki v sebi ne nosi niti kanček spoštovanja do sočloveka. Še posebej, ker zgodbo prirejaš svoji žaljivi domišljiji. Zato, da bi argumentiral prvi odstavek, bi si lahko izbral drugačno pot.

  Lahko se pogovarjamo o tem, kaj je državni praznik in kaj ne, ne pa o tem, kaj kdo verjame ali hoče verjeti.

  Komentar od cern | 15 avgusta, 2008 | Odgovori

 2. Vse je stvar interpretacije, a porod brez komplikacij je pravzaprav zelo lep. 🙂 Čeprav, ne vem, zakaj se oglašam, ker sem fant in še nisem rodil. 😉 Iztok K

  Komentar od Glavca | 15 avgusta, 2008 | Odgovori

 3. @Cern: Gotovo je, da ne odobravaš tega kar pišem. Zato taka pokroviteljska reakcija.
  Znanstveniki v Cernu ne vedo, kaj bodo ustvarjali, zato se temu tudi reče poskus. Skušali bodo najti še manjše delce od znanih obstoječih. Pri tem pa ne vedo, kaj vse se lahko zgodi. Obstaja kar nekaj znanstvenikov, ki na vse skupaj gledajo zelo skeptično. Še dobro, saj znanost za razliko od RKC ne vsebuje dogem, ki bi si jih nekdo izmislil. Upam pa, da skeptični le ne bodo imeli prav.

  In kaj znanstvenega je bilo povedanega o spočetju Jezusa ali Marijinem vnebovzetju? Tudi, če je res živel, kar ni noben čudež, je potrebno znanstveno dokazati nadnaravno oploditev (če ne, je bil zgolj “klasično pripeljan na svet”) )in Marijino levitirajoče telo, ki je odšlo neznano kam.

  Nikomur nikjer ne odrekam pravice, da bi verjel v karkoli tudi v leteče slone ali lebdečo Marijo. Sicer bi se dalo razpravljati o tem, koliko je katolištvo dejansko svobodno v smislu pristopa ampak pustimo to. Imam pa vsekakor pravico povedati na sebi lasten način kako to dojemam. Če je kdo ob tem užaljen, to ne more biti moj problem. Tudi sam sem bil prevečkrat užaljen s strani uradnih stališč RKC, pa kaj.

  @Glavca: Še najlepša je realnost, ki ji je dodana domišljija. Sploh, če imaš z njo namen prepričevati ljudi. No, res pa je, ne glede na domišljijo, da midva ne bova nikoli rodila. Lahko pa poskusiva, vsemu skupaj dodava pravljične elemente in s tem začneva z novo religijo :mrgreen:

  Komentar od ateistek | 15 avgusta, 2008 | Odgovori

 4. Kaj pa sploh je važno, kakšen praznik je? Glavno, da je in ni treba v službo.
  Sicer pa, Jezus je bil Črnogorec. Obut je bil v opanke, jahal je osla in če je že kaj naredil, je bil čudež.

  Komentar od Gorazd | 16 avgusta, 2008 | Odgovori

 5. O tem, da ima znanost tudi svoje dogme sva že razpravljala. Rad bi samo poudaril nevarnost tvojega razmišljanja:

  …Če je kdo ob tem užaljen, to ne more biti moj problem.

  …Upam, da med temi idioti niso tudi znanstveniki v Cernu,…

  Dejstvo je, da si pri repliki na moj komentar obral povsem drugačno pot kot v samem postu, zaradi česar človek lažje komunicira.

  Nikjer ni bilo nobenega žaljenja. Upam, da boš enkrat za vselej že razumel, da boš več ljudi pritegnil s vsaj približno objektivnim pisanjem (v postu si rekel, da bodo znanstveniki ustvarili črno luknjo, v odgovoru pa da peščica znanstvenikov ima tako teorijo; glede zgodovinskosti Jezusovega rojstva, ki ga ti pač vsekakor ne boš nikoli sprejel – sem pogledal v OŠ učbenike, in še tam piše o tem – sem pa že napisal) in spoštovanjem drugega prepričanja. V tvojem odgovoru je neko spoštovanje do mene, v postu pa vsekakor ne.

  Komentar od cern | 16 avgusta, 2008 | Odgovori

 6. Ateistek, končno se je poleg mene še našel nekdo, ki ti ne ploska tukaj na javnem blogu…

  Da Cernu očitaš pokroviteljstvo, je neokusno, saj so vsi tvoji dosedanji zapisi ravno takšni. Pa tudi, ko si videl, kako se je Cern dejansko sposoben okusno in intelektualno nevsiljivo in neomalovažujoče pogovarjati s tabo, si se tudi sam naknadno spustil na malo bolj kulturni nivo.

  Skratka, še enkrat želim poudariti, da je tvoje pisanje žaljivo in neokusno, sploh pa ne vem, zakaj svoja stališča skrivaš za nekim domnevno intelektualnim in razgledanim kontekstom, če pa je jasno, da to nisi… Pa brez zamere, sicer bi namreč premogel več presoje, kaj je to svoboda izražanja. Sicer pa si sam priznal, da te prav malo briga, če žališ Cerkev, saj po tvojem mnenju tudi ona žali tebe (s čim točno? da ne podpira prakticiranja homoseksualnosti?)

  Komentar od Marko | 16 avgusta, 2008 | Odgovori

 7. Religion is what keeps the poor from murdering the rich.
  :mrgreen:

  Komentar od Foka | 17 avgusta, 2008 | Odgovori

 8. samo kot dodatek, jaz sem agnostik. da ne bo še dodatnega blatenja mojega razuma s strani ateistea, ki je nekje zapisal, da sem jaz “uspeli primer transformacije katolištva”, karkoli pač že to pomeni…

  Komentar od Marko | 17 avgusta, 2008 | Odgovori

 9. Ne razumem, zakaj bi moral tematiko, o kateri pišeš, sploh (dobro) poznat. Popravi me, če se motim, ali ni to tvoj osebni blog? Ni naključje, da je podnaslov mojega “razmišljanja in dogodivščine” in da s tem poudarjam, da pišem o stvareh, ki (in kako) jih doživljam.

  Fascinira me dejstvo, da verjamejo v … to, kar pač verjamejo, in da jim to daje mir, spokojnost, srečo, jih dopolnjuje inkajjstvemkajže. Pravzaprav sem že kar malo nevoščljiva, da dobre in slabe stvari pripišeš nekomu, ki je bil odgovoren, da so se zgodile. Jaz pa, budalo, vsak kiks pripišem svoji lenobi in nesposobnosti, vsak uspeh pa pridnosti in požrtvovalnosti.

  Ti prazniki me sicer ne motijo. Moti me bolj netolerantnost nekaterih katolikov do drugih ver oz. ateistov. Priznam, malo sem bila hudobna zadnje čase – nekomu sem vsilila Zeitgeist, da ga je pogledal. In mu porušila nekaj gorečih prepričanj o JK.

  👿

  Komentar od sovica Oka | 17 avgusta, 2008 | Odgovori

 10. Ups, nisem vedela da dvopičje-evil-dvopičje tudi tukaj naredi sličico… Hotela sem enega nasmejanega vražička 🙂

  Komentar od sovica Oka | 17 avgusta, 2008 | Odgovori

 11. @cern: Ne vem o čem sva midva vse razpravljala, saj ne poznam nobenega, ki bi prej nastopal s tvojim nickom. Razen, če nisi tisti posameznik, ki menja nicke hitreje kot jaz gate, torej energetik, ver, a, itd..
  Logično je, da je več znanstvenikov, ki so za poskus kot skeptikov, drugače se poskus sploh ne bi opravil. Vseeno pa je dejstvo, da se igrajo boga in to je bil namen moje trditve o skeptičnosti.
  Ne vem zakaj tako ljubosumno skrivaš znanstvenost okoli Jezusa. Napiši, kaj piše v teh knjigah za OŠ in kako so na znanstveni način dokazali njegovo brezmadežno spočetje in Marijino vnebovzetje. Ponavljam, obstoj Jezusa, če je bil spočet na naraven način, ni vprašljiv, čeprav v njega dvomim amapak to ni bistveno.

  @Marko: Nekako je logično, da se postavljaš na stran vsakogar, ki se ne strinja z mano saj tako lažje opravičiš tudi sebe.

  Namen mojega pisanja ni ustvarjanje občutka, da sem razgledan ali inteligenten ampak zgolj pisanje. Ne vem zakaj bi se na lastnem blogu moral komur koli opravičevati za sebi lasten način pisanja in razmišljanja. Tak pač sem. Imaš tudi ti kak blog, da bi malo poškilil o čem pišeš in kako razmišljaš? Vendar ne pričakuj, da ti bom zato rekel, da si nerazgledan.

  Res je, prav vseeno mi je za Cerkev oz. celo raje bi videl, da je sploh ne bi bilo. Cerkev ogroža moj individualizem, ogroža moj mir in moj način ateističnega dojemanja sveta. Več kot bo ljudi njej sledilo, manj bom imel pravic udejanjati svoj način življenja. Dejstvo pa je, da bo ona mene prej ogrozila kot jaz njo, saj sem nepomemben, obroben posameznik.

  Praviš, da si agnostik. To je podobno kot biti vetrnica, ki se obrne tako, kot zapiha veter. Si ali pa nisi vernik religij, tretje opcije pač ni.

  @Foka: Res, z religijo, ki pomeni način kontrole prebivalstva, se vzdržuje neko družbeno stanje. Zato sta religija in desnica (spoštovanje avtoritet) vedno na enakem polu.

  @sovica Oka: Vse to drži, vendar kot vidiš, se vedno najde nekdo, ki ti očita, da si žaljiv. Tako so t.i. žaljenje verskih čustev pravzaprav točno to, kar sama praviš; netolerantnost katolikov do drugače mislečih. Upodobi Jezusa kako poriva Magdaleno ali da ima zaradi mazohističnega ugodja erekcijo na križu ali papeža, kako se samozadovoljuje…(izmisli si še kaj) pa lahko končaš z ovadbo kakega indoktriniranega debila, ki ti ne dopusti, da prirejaš njihove svete simbole. Pa pravijo, da smo opravili s svinčenimi časi. Ali je svoboda popolna ali pa je ni.

  Komentar od ateistek | 17 avgusta, 2008 | Odgovori

 12. @sovica oka:

  nisi hudobna, da si nekomu vsilila Zeitgeist, samo naivna si strašansko, če verjameš takim zmazkom…

  @ateistek:

  dejansko si žaljiv do RKC in dejansko se ti to očitno zdi čisto cool… Poglej, glede tvojih sprevrženih idej kako upodobiti jezusa, saj so ga že na vse mogoče načine upodobili, pa ni bilo nikomur nič. Poglej malo, kaj se je pa zgodilo, ko je skandinavski časopis objavil karikature Mohameda.

  Potem, ko boš to dvoje primerjal, pa dajmo diskutirat o takoimenovani netolerantnosti RKC.

  Komentar od Marko | 17 avgusta, 2008 | Odgovori

 13. @Marko: He, he, se mi je zdelo, da imaš tako stališče do Zeitgeista…

  Res je, Islam je še bolj nazadnjaški kar se tiče svobode. Vendar, ne pozabi, da so ravno ljudje, ki so bili na mojem bregu, “krivi” za to, da imamo danes na zahodu več svobode. Menda ne misliš, da je RKC sama dopustila ljudem toliko svobode. To je nemogoče, saj si nobena ideologija ne pljuva v lastno skledo.
  RKC je, enako kot islam, v svojem bistvu totalitarna, le izgubila je nekaj bitke v boju z laičnostjo. Za moj okus še vedno premalo…

  Komentar od ateistek | 17 avgusta, 2008 | Odgovori

 14. @Ateistek

  Glede Zeitgeista in vseh mogočih zarot in new-age navlake je takole, da tudi od tebe pričakujem zadržanost, kajti deklariraš se za razumnega človeka.

  Problem je v tem, da te teorije stojijo na tako trhlih temeljih, da je kar smešno, poleg tega gre za tipičen propagandni material, pač v kontra smer…

  Pa še nekaj: Ne verjamem 100% v Boga, dopuščam pa možnost, da obstaja, saj tudi v neobstoj ne morem trdno verjeti. A se temu ne more reči agnostik in pustiti pri miru vetrnice?

  Kajti, naš razum ne more dojeti ali samemu sebi potrditi obstoja nečesa takega, kot je Bog, potem to namreč več ne bi bil Bog…

  Komentar od Marko | 17 avgusta, 2008 | Odgovori

 15. @Marko: Saj ravno razum mi pravi, da je film resničen. Kaj ni povsem logično, da obstajajo na svetu ljudje, ki imajo tako veliko premoženja in tako tudi moči, da so si lahko podredili svetovno politiko, trg in kreirajo realnost v tisto smer, kot bi sami radi. To pa res ni nič posebnega, če poznaš človeško naravo.

  Glede boga: Tvoje razlage in prepričanja so gledano z družbenega vidika pravzaprav irelevantna vse do trentuka, dokler se ideološko ne obrneš do RKC in se začneš izjasnjevati kot njen vernik. S tem presežeš vprašanja boga in osebno filozofijo podrediš totalitarnem diskurzu dogem.

  Komentar od ateistek | 18 avgusta, 2008 | Odgovori

 16. Jaz pa se strinjam z ateistekom. Če že praznujemo dan pravljic, zakaj še ne bi praznovali npr. rojstva Batmana? A ne bi ta isti, ki poveličujejo boga, mislili, da smo prizadeti oz. zmešani? Seveda bi. Kaj bi šele bilo, če bi želeli postaviti stavbo v podporu Batmanu in želeli novačiti otroke v to novo religijo in jih učiti, da bodo po smrti imeli nadnaravne moči in da bodo nekateri Batmani, drugi pa Jokerji.

  Religije seveda z znanostjo nimajo nobene veze. Že samo cerkevno sklepanje je skregano z zdravo pametjo. Ne moreš podati sklepa, dokler ga ne moreš dokazati. Način kako delajo religije, pa je tak:
  a) Bog obstaja. b) Če tega ne verjamite, dokažite, da to ni res. Ker neobstoječih stvari ne moreš dokazati, je to za njih avtomatsko potrditev. Tako seveda to ne gre.

  To je isto, kot da bi jaz rekel:
  a) odkril sem učinkovit avtomobilski pogon na vodo. b) če ne verjamete, dokažite, da ga nisem. To seveda nikomur ne bi uspelo dokazati, zato je moj sklep po njihovo pravilen, pa čeprav je izmišljen. Pa še smejali bi se mi.

  Kar potrebuje naša država, je učinkoviti šolski sistem, ki bo opravil s pravljičarjanjem, tako kot je s tem opravil v Skandinaviji in Vzhodni Aziji.

  Komentar od Skip | 19 avgusta, 2008 | Odgovori

 17. “ker je nekaj idiotom nekoč uspelo prepričati ljudi”

  Corr.: enemu idiotu. Idiotki pravzaprav. Če si ne bi izmislila tako neverjetne laži, bi jo najverjetneje kamenjali. Jo povsem razumem. 🙂

  Ne razumem pa talentov, ki še 2 kilo-leti kasneje nosijo okoli lesene kipe in se obnašajo (dobesedno!) kot da so (kipi napreč) ona sama (a la “Marija je na svoji poti prišla v Prekmurje, kjer jo je pričakalo pecto vernikov”).

  Komentar od tsirk | 19 avgusta, 2008 | Odgovori

 18. @skip: Žal je tudi država prežeta s filozofijo njihovih ideologov, ki so si za ta namen izmislili termin verska čustva.
  @tsirk: Pravzaprav bi se moral popraviti. Tistim,ki je uspelo krščanstvo dvigniti na tak družbeni nivo ne bi smel reči idioti ampak inteligentno pretkani lisjaki.

  Komentar od ateistek | 19 avgusta, 2008 | Odgovori

 19. Ampak, kakorkoli obrnes, vsi pa se vedno uporabljamo datumski sistem baziran na tej pravljici 😉

  Komentar od Tomaz | 20 avgusta, 2008 | Odgovori

 20. Porka-svet no, da poskuša odrasel človek upravičiti cerkvene dogme in dan aviacije, hočem reči dan Marijinega vnebovzetja, te pa res popade obup. 😕

  Kdaj bo to človeštvo dozorelo in se nehalo zatekati v omejujoče, izključujoče in hujskaško pravljičarstvo, imenovano religija? Meni je prav zelo naporno sprejemati dejstvo, da v 21. stoletju še vedno obstajajo religije.

  Osebno imam človeka, ki se okliče za vernega, za nezrelega. Hudo nezrelega.

  Agnostika pa imam za potuhnjenega človeka, ziheraša, ki bi rad bil vse po malem in nič, predvsem pa nad vsem. Malo bogec osebno. Heh.

  Komentar od PF | 20 avgusta, 2008 | Odgovori

 21. Bravo PF! 🙂

  Komentar od Vojko | 22 avgusta, 2008 | Odgovori

 22. Ne vidiš, kaj je tvoj post naredil? Namesto, da bi debatirali o smiselnosti, da je Marijino vnebozetje državni praznik, nas ti in tvoji somišljeniki zasuvajo z nespoštljivmi besedami, ki včasih mejijo že prav na sovraštvo. Bojim se vas. Bi se nas znebili kot komunisti po 2.svetovni, ali bi nas dali v prevzgojne domove, kjer bi mi sprali iz glave omejujoče, izključujoče in hujskaško pravljičarstvo, imenovano religija. Kdo smo mi, ki smo pripadniki religij (in ne kot vi napačno pravite: verjamemo v religije; prav je vera). Več kot pol zemljanov in smo stari že več kot 20.000 let, ko so predniki začeli pokopavati svojce in častili njihove duše po smrti.

  Komentar od cern | 22 avgusta, 2008 | Odgovori

 23. Vsi srčni fanatični sovražniki Cerkve, preberite si tole iz Vašega Dnevnika, avtor je Crnkovič:

  Na lestvici stopnje vernosti, ki jo je sestavil Richard Dawkins v knjigi Bog kot zabloda, bi se sam uvrstil na šesto od sedmih stopničk, seveda na ateistični strani: “Tega ne morem zatrdno vedeti, vendar menim, da je bog le malo verjeten, in živim v skladu z domnevo, da ga ni.” Tako kot avtor tudi mislim, da ateisti niso dolžni dokazovati, da boga ni. Dokazno breme je na strani tistih, ki verjamejo. S prepričljivimi dokazi pa nam ni postregel še nihče, od Akvinskega in Pascala pa vse do današnjih teologov. A zato še nisem antiklerikalen. Vernike in cerkev kot institucijo toleriram. Mislim, da sodobnega individualizma in tudi ateizma brez krščanstva ne bi bilo. Sakralno umetnost cenim tako kot vsako drugo. Tudi osvetljene cerkvice na slovenskih gričih so mi všeč, ker prispevajo h kulturni identiteti. Še ne dveletnemu sinu rade volje dovolim, da se pusti fascinirati tihoti in kičeraju cerkvenih interierov, da pošilja poljubčke reliefnim anglečkom na oltarjih in da reče bam-bam, kadar zagleda kakšno cerkev. Niti obvezen verouk se mi ne bi zdel nič slabega. Na splošno ne polemiziram ne z vero ne z verniki ne s cerkvijo. Bog in božje ni moj life. Civilizacijski background krščanstva sem racionaliziral in ponotranjil, zato me niti najmanj ne moti.

  Komentar od Marko | 23 avgusta, 2008 | Odgovori

 24. @Marko: To, kar je napisal Crnkovič pravzaprav kaže na tipičnega katolika, ki se zgolj slepi, da je ateističen.
  Ko napiše, da ga osvetljevanje cerkev ne moti, da verouk ni nič slabega, da pusti lastnega otroka fascinaciji s cerkvenimi interierji, da je reciklaža verske umetnosti enakovredna ostali in da ne polemizira s cerkvijo ali verniki, pravzaprav pomeni, da je katolik. Saj vendar katolicizem potrebuje take ljudi. To je najboljša možna umestivev verske sprogramiranosti v današnji zahodni svet.

  Medtem, ko njih nič ne moti, si RKC zopet malo po malo utrjuje pot k slovesom stare slave.
  Taki ljudje kot je Crnkovič, so s svojo pasivnostjo ali celo slepljenjem, da so “seveda ateisti”, pravzaprav nevarni za laično družbo.

  Komentar od ateistek | 23 avgusta, 2008 | Odgovori

 25. @ateistek:

  Ti ocitno pojmujes ateizem samo kot strogo in neusmiljeno tolcenje cez RKC na vsakem koraku.

  Umiri se malo in globoko vdihni. 😉

  Komentar od Tomaž Z. | 23 avgusta, 2008 | Odgovori

 26. @Tomaz:

  Se strinjam z vsako tvojo besedo.

  Ateistek, resnično ti povem nekaj, pa čisto res mislim: Ti si v svoji protiRKC naravnanosti veliko večji fanatik kot katerikoli vernik v svoji veri…

  Tako očitno na stvari pač je – po zdravi kmečki pameti…

  Globoko vdihni, pa da rečemo kakšno res normalno besedo okoli tega…

  Komentar od Marko | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

 27. Ateistek, ki se sklicuješ na RAZUM: poslušaj le-tega tudi sam in boš slišal, kaj ti pravi… Ampak res prisluhni. Vprašaj se, od kod tolikšno sovraštvo do Cerkve. In nam vsem povej odgovor. Iskren. Iz prve roke. Hvala…

  Komentar od Marko | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

 28. @Marko in TomaŽ: In kaj je narobe s tem, če tolčem po RKC? Saj tudi sama, na vsakem koraku, pri vsakem javnem oglašanju, na posreden ali neposreden način “tolče” po tistih, ki niso njeni člani. To je preprosto dejstvo. Institucija pač mora preživeti in to je njen način. Brez tega bi nanjo pozabili, kar je enako kot njena smrt.

  Če v tem vidita fanatizem, prav. Za to se ne mislim nobenemu opravičevati.

  Moje sovraštvo do RKC izhaja iz preprostega dejstva: ne želim nikomur pripadati kar tako, brez kakršne koli kritične presoje. Še manj pa bom dopustil komur koli, da mi bo flancal kako naj živim ali celo čutim. Moje življenje je preprosto preveč vredno, da bi ga prilagajal vsiljenim ideologijam čaščenja. Želim si svobode. In RKC jo, s svojo uniformiranostjo družbe in s svojo resnico, polarizira in s tem posredno skuša doseči, da vsakogar, ki se ne vklaplja v njen koncept vrednotenja, izloči. RKC je v svojem bistvu totalitarna tako kot vsaka ideologija, ki za svoj obstoj zahteva skupine ljudi in njihovo pripadnost..

  Komentar od ateistek | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

 29. Tomaž in Marko, kolikšno svetohlinsko sprenevedanje. Zrel, demokratičen, svobodomiselen in odrasel človek ne more drugače, da ne bi problematiziral, kritiziral in opozarjal na nedemokratično, avtoritarno, diskriminatorno institucijo, kot je RKC.

  Komentar od PF | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

 30. Ateistek:

  Praviš: In kaj je narobe s tem, če tolčem po RKC? Saj tudi sama, na vsakem koraku, pri vsakem javnem oglašanju, na posreden ali neposreden način “tolče” po tistih, ki niso njeni člani.

  Torej ti je edino načelo “milo za drago”? In potem pričakuješ, da bo okolica strpna do tvoje recimo homoseksualne usmerjenosti?

  Praviš: Moje sovraštvo do RKC izhaja iz preprostega dejstva: ne želim nikomur pripadati kar tako, brez kakršne koli kritične presoje. Še manj pa bom dopustil komur koli, da mi bo flancal kako naj živim ali celo čutim. Moje življenje je preprosto preveč vredno, da bi ga prilagajal vsiljenim ideologijam čaščenja. Želim si svobode.

  Praviš, da sovražiš cerkev. Glej, primitivec slepo sovraži, razmišljujoč človek pa polemizira in je kritičen. Tu je razlika. Praviš, da bi rad bil svoboden? Mislim, da zavajaš samega sebe, kajti v prejšnjih postih sem zasledil, da odkrito simpatiziraš s komunizmom???

  Komentar od Marko | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

 31. @Marko: V vsakem primeru sem jaz tisti, ki je pri tej bitki z RKC poražen, saj si je sama vzpostavila kopico široko razširjenih mehanizmov s katerim se bo neovirano prenašala na nove rodove.
  Vendar, na mojem mikro nivoju si lahko privoščim njeno odsotnost. No, tudi prisotnost, predvsem skozi kritiziranje. Tak je tudi moj blog.

  Kaj, za vesoljno, fizikalno voljo, ima spolno nagnjenje z religijsko opredelitvijo? Prva je naravno dana, druga pa je umetno ustvarjen, mišljenski produkt človeka. Verniki bi se tega morali zavedati, ne pa, da zato, ker sam postavljam njihovo vero pod kritiko, razni Markoti postavljajo istospolno usmerjenje pod vprašaj? Smešno! To počnejo v večini, apriorno, že tako ali tako tudi brez kakršne koli moje kritike.

  Tudi če polemiziraš o neki stvari, jo lahko sovražiš.
  Komunizem (govorim o tisti vrsti, ki je utemeljen v knjigah in ne “praktičnega”, ki smo ga lahko videli v nekaterih državah v prejšnjem stoletju) je v svojem bistvu popolnoma enako nesvoboden kot RKC, saj zahteva apriorno podrejanje skupnosti v kontekstu občega dobra. Vseeno pa bolj verjamem v oprijemljivost kot pravljičarstvo. In to je tisto s čem simpatiziram.

  Komentar od ateistek | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

 32. @Ateistek

  Spolno nagnjenje sem omenjal zato, ker sam pišeš o tem, kako si zaradi njega žrtev nestrpnih sodržavljanov. In ti pravim, da – če si sam nestrpen (recimo kako sovražiš RKC) – kako lahko pričakuješ od drugih, da bodo strpni do tebe? Se ti ne zdi, da si sam – sicer diametralno nasprotno – enak?

  Kar se pa tiče komunizma, praviš, da simpatiziraš z njegovo teoretično zasnovo. Ampak poglej: v komunizmu je vsa lastnina v lasti celotne skupnosti, vsi ljudje pa imajo enak družbeni in ekonomski položaj… (wikipedija) To se meni recimo zdi čisto mimo. Jaz bom sposoben, energičen, željan dela in uspeha, ampak bom zaslužil enako kot nekdo, ki bo zgolj posedal za tekočim trakom? Denimo, da sem inteligentnejši (zgolj predpostavka) od nekega proletarca – a res naj oba enako zasluživa? Ni to ravno nasprotno od pravične ureditve? A ni že sam zakon narave tak, da močnejši preživijo? Pri živalih to pomeni močnejšo žival, pri ljudeh pa poleg tega tudi inteligenco in podobno???

  Torej, edini pravični in možen sistem je KAPITALIZEM. Tako po mojem pač je… Komunizem je žalostno propadel, teorija na papirju očitno ne pomeni prav veliko…

  Komentar od Marko | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

 33. @Marko: Mislim, da sem ti v prejšnjem postu napisal vse. Nadaljuš z dvemi dejstvi, ki si mi jih pripisal.

  Razložil sem ti razliko med spolno nagnjenostjo in versko opredeljenostjo Niti pod razno ne bom pristal na tvoje izenačevanje v kontekstu, češ, če si gay in nestrpen do vernikov potem je normalno, da so verniki nestrpni do tebe, ker si gay. Tako pač ne gre! Biti gay ni stvar izbire ali odločitve ampak je diktat narave, religija pa stvar izbire. Zato vernik ali institucija, ki ga zastopa preprosto nima nobene moralne pravice obsojati istospolno usmerjenega človeka, saj pravzaprav obsoja naravo. Religija je stvar razprav, naravna predeterminiranost, ki ne pomeni nasilja nad drugim človek, pa žal ne.
  Če tega ne ločiš, potem je bolje, da odnehava.

  Prav tako sem ti napisal kaj pomeni komunizem in kako (ne)svobodnen je v svojem bistvu. Res ne vem zakaj mi vse to razlagaš, saj se s tem ne bi mogel nestrinjat.
  Dopolnil bi te v točki, da biti bogatejši ne pomeni biti inteligentnejši. Dejstvo je tudi, da kapitalizem brez nekaterih socialnih prvin in bolj pravične prerazporeditve ni možen in se, podobno kot komunizem, v praksi prej ali slej sprevrže v monopolno diktaturo( kapitalska, kulturna in mišljenska). Kapitalizem brez ustreznih regulacij bo prej ali slej prišel do točke, ko bo začel žreti samega sebe. Ko ustvari končnega zmagovalca, medtem, ko so vsi ostali poraženci, je njegova pot zaključena.
  Sam se zavzemam za udejanjanje vseh tistih prvine socalnega čuta, ki bo družbo še vedno ohranil kapitalistično in svobodno, v znosnih pogojih, ki bodo ljudem, tudi manj uspešnim( v pridobivanju materialnih dobrin, seveda), omogočali neko stopnjo svobode in normalnega življenja. Če to interpretiraš kot zavzemanje za komunizem, prav.

  Komentar od ateistek | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

 34. @ateistek:

  Ponavljajoci vzorec v tvojih komentarjih je, da nikoli ne odgovoris na vprasanja, temvec samo nakladas in razpredas.

  Od cloveka, ki je (po svojih besedah) rojen leta 1973, bi pricakoval dosti bolj razumsko delovanje. Tako pa se tvoj blog bere kot slaba sala pubertetnika s prevec casa. Se posebej posti, ki zadevajo “ateizem” in “RKC”.

  Zase pravis, da si toleranten, pri tem pa neprestano tolces tako po RKC (kot, da ni v Sloveniji in bliznji okolici nobenih drugih verskih institucij;)), kot tudi po ljudeh, ki se s tvojim mlatenjem ne strinjajo.

  Pa nikar se spet na dolgo in siroko ne razpisi o tem, da sovrazis RKC zato ker obstaja samo zato, da opravicuje lastni obstoj. To je navaden bullshit s katerim nekaj napises, poves pa nic. (“Sovrazim X ker obstaja zato, da obstaja.”)

  Kvazi-intelektualizem ti ne pristoji.

  Komentar od Tomaž Z. | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

 35. @Tomaz Z: Mi hočeš vzbujat slabo vest? :mrgreen:
  Te nobeden ne sili, da bereš moj kvazi intelektualizem in mlatenje. Tak pač sem (v tvojih očeh, seveda). Za nekatere očitno poln napak. Se ne trudim nobenemu ugajati.

  Komentar od ateistek | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

 36. @Ateistek: Ko praviš Tomazu, da ga noben ne sili, da bere tvoj blog, si zelo podoben nekemu levičarskemu političnemu uredniku na Radiu Marš, ki sem mu pred leti napisal na forum en kup kritike na njegova izvajanja, pa mi je znal odgovoriti le tole: “Če ti ni všeč Radio Marš, imaš gumb in premakni postajo…”

  Komentar od Marko | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

 37. @Marko: To pravilo je tudi drugače zelo pogosto v življenju, če nisi vedel 😉

  Komentar od ateistek | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

 38. Ateistek: Že, že, pa vendar je to vseeno malce šibko zaledje, če je to edino, kar stoji za tvojimi stališči? Češ, če se ne strinjaš z mano, pojdi drugam? Pogovarjal bi se rad samo s tistimi, ki mi dajo prav? :):):):):)

  Komentar od Marko | 24 avgusta, 2008 | Odgovori

 39. @Marko: Sploh ne. Rad se pogovarjam z drugače mislečim, vendar vseeno ne pričakujem reakcij kot je Tomaževa, ki pravzaprav niso odraz želja po debatiranju ampak osebni, pokroviteljski napad, ki postavlja osnovno stvar pod vprašaj: zmožnost celotnega razmišljanja namesto konkretnega primera.

  Komentar od ateistek | 25 avgusta, 2008 | Odgovori

 40. No, jaz ne bi bil tako kritičen do Crnkoviča. Lahko ne verjameš v religijo, ampak jo še vedno toleriraš.

  Jaz toleriram vernike, vendar tako dolgo, dokler ne začnejo posegati v mojo svobodo in pravice. Potem pa se začne direndaj. Npr. če jaz hočem v nedeljo okoli hiše kaj delati, imam do tega vso pravico. Ampak verniki to radi spodnašajo. Jaz njim nisem nikoli spodnašal, da v nedeljo tulijo tisti zvonovi in da v nedeljo rinejo v “fantasy-land”. Oni torej v nedeljo lahko hodijo naokoli in molijo, jaz pa okoli hiše ne bi smel zapeljati 2 samokolnic zemlje!?!? Še bolj pa me razjezi, ko lokalni župnik govori (in verjamem, da to počnejo vsi) o vzgoji otrok in o starševstvu in kaj je oz. ni primerno za otroka. In to govori nekdo, ki nima nobenega otroka in ne bo nikoli starš.

  Resnično pa nisem pa nikoli razumel vernikov. Vera jih uči, kako morajo biti strpni in da za njih velja “pro-life” usmeritev, oni pa bi najrajši poklali vse homoseksualce in vsakega kriminalca. Tudi tujcev ne marajo. Iz dosedanjih življenjskih izkušenj sem tako prišel do zaključka, da so najbolj verni ravno tisti, ki potrebujejo vero za krinko zaradi svoje nestrpnosti.

  Komentar od Skip | 25 avgusta, 2008 | Odgovori

 41. @Skip: Glede Crnkoviča: Nisem vedel, da je Marko iz celotnega teksta vzel le en del, ki mu najbolj odgovarja. Danes sem prebral celega in verjetno ne bi napisal enako. Skratka, bil sem zmanipuliran.

  Komentar od ateistek | 25 avgusta, 2008 | Odgovori

 42. Lahko bi tebe zabili na križ in bi imeli še kak praznik

  Komentar od Hrvoje | 26 avgusta, 2008 | Odgovori

 43. Verni mislijo da imajo pravico, celo dolžnost biti verni. To , da se držijo božjih zakonov jih dela boljše, večvredne in zato imajo pravico vladati. Boga sicer ni, ampak je velik. Večji od vseh butastih ateistov, ki mislijo da pamet vlada svetu.

  Komentar od nac | 7 septembra, 2008 | Odgovori

 44. @nac: Božji zakoni? Kako pa veš kaj so to? Ti jih je bog poslal po faxu? Mogoče jih je papežu?

  Boga ni ampak je velik? Wtf??

  Biti dober do ljudi ni stvar vere ampak karakterja.

  Komentar od ateistek | 7 septembra, 2008 | Odgovori

 45. Boga ne obstaja pa vlada svetu. Razum obstaja a ne vlada. Dokler bodo ateisti mislili, da lahko zavlada razum so butasti.Otroštvo brez dedka mraza nima smisla. Vsi miti so polni smisla,a razum? Razum pravi da je vse brez veze. Pedvsem tole moje pisanje. A vendar pišem!

  Komentar od nac | 8 septembra, 2008 | Odgovori

 46. @nac Vidiš tole si pa dobro napisal “razum pravi da je vse brez veze” seveda da je življenje vseh bitij bilo in je brez veze če zanemarimo razmnoževanje in posledično Darvinovo teorijo… Zato so se pa našli prebrisani razumniki in izkoristili to dejstvo sebi v prid in prodajajo ljudem razna verstva. Seveda se da od tega zelo dobro živeti, vladati ljudem na nasilen ali manj nasilen način. Razni komizmi, nacizmi in ostale ideologije pa tudi niso daleč od tega…:)))

  Komentar od edn | 8 septembra, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: