ateistek

Brezvezna dopustniška razglabljanja

Sem na Hrvaškem. Tam, kjer sem že tretje leto zapored ob tem času. Mestece Brela, pod gorskim masivom Biokovo, v hotelu Marina.

Dnevi minevajo v sencah, po smoli dišečih, borovih dreves, ob petju škržatov in omamnih vonjavah morja. Morje je precej toplo, ravno tako zrak. Sopara je pravilo. Večina turistov se ne pusti motiti in se, brez pomislekov, zadovoljno predaja sončnim žarkom. Bo že farmacevtska industrija s svojimi strupenimi mažami poskrbela, da jih ne opeče.

Sliši se dolgočasno vendar ni. Vsakič, ko pridem sem, se rad prepustim utripu okolja v »lijepoj njihovoj«. Prebiram časopise, opazujem ljudi, stanje v družbi, način razmišljanja. Veliko tega odsevajo časopisi.

Država se predaja domoljubju. Pravzaprav nič novega za klerikalno-nacionalistično okolje ( bog, družina in domovina, bi rekel prikriti ustaš Thompson).
Torej, Oluja. Mineva že 13. leto odkar so hrvaške oborožene sile pregnale okoli četrt milijona srbskih civilistov. Seveda je to dejanje sila junaško dejanje. V Vijesniku tako celo zapišejo, da gre za »eno najbolj čistih akcij v zgodovini človeštva, ki sodi v učbenike pravilnega vojskovanja«. To naj bi hrvaški državi priznali izraelski strategi, ki so to »laskavo oceno« poleg svojim akcijam napram s fračami oboroženim Palestincem, namenili tudi Američanom (?).
Večernji list skupaj z nakupom časopisa namesto dvd-ja ali knjige prilaga nakup hrvaške zastave. Predvsem moški nosijo majice ali kape z motivi hrvaške zastave. Zasledil sem nekega voznika, ki si je na sprednjo stransko šipo zataknil hrvaško zastavo. Da se ob tem vozi v srbskem Yugu, si ni kaj preveč gnal k srcu. Zblojeni nacionalisti in njihova načela.
Obžalujem, ker EU kot pogoj sprejetje Hrvaške, ni postavila tudi plačilo odškodnin za uničeno ali odvzeto premoženje pregnanim civilistom. Tako pa se je država spet izvlekla. Podobno kot se je med 2.sv. vojno, ko jo zavezniki niso prav nič kaznovali za kvizlinško NDH.

Turistov je tudi letos zelo veliko. Slovencev, pardon, državljanov republike Slovenije, ki govorijo slovensko, ni veliko opaziti. Cene so seveda navite. Sadje, ki ga ponujajo turistom, je vsaj 100% dražje od istega v marketih. »Nabiram«ga v hotelu in ga nosim na plažo. Plače osebja je pričakovano enako kot lansko leto. Hotelski natakar zasluži od 3000 do 3500 kun. Lastnik hotela, ki si jih lasti še 14 (veriga BlueSun), je znan hrvaški tajkun. Ravno včeraj sem imel priložnost videti njegovo »skromno« jahto. No, če sem že pri tajkunih, dobil sem info, da so model privatizacije na področju bivše Jugoslavije predlagali Jeffrey Sachs (svetovno znan ekonomist) oz. ameriška vlada. Torej, čim hitrejše lastninjenje s pomočjo bančnih kreditov, ki se odplačujejo z dobički podjetij. Ni ravno neka huda pogruntavščina, pa vendar.
Janša, kot znan slovenski borec proti tajkunom (no, vsaj v glavah povprečnega volivca SDS) skoraj ljubezensko izkazuje čustva Bushu, ki kot izrazit republikanec in desničar z vso mašinerijo v svojem ozadju pooseblja svetost (svoje) lastnine, ne glede na način prisvojitve….

Ah, dovolj je, grem nazaj počivat v hlad borovcev. Do naslednjega časopisa 🙂

Jutri grem na enodnevni izlet do Hvara in Brača.

4 avgusta, 2008 - Posted by | Potovanja, Vsega po malem

7 komentarjev »

 1. Ateistek, dober komentar.
  Veliko tega, kar si napisal, se tudi sam sprašujem.Vidi se ti,da si dokaj razgledan in da po mojem mnenju veliko bereš, znaš kritično opazovati in logično sklepati.
  Moreš pa kljub vsemu temu tudi nekaj vedeti…”Če ti seljak napade mesto, je logično,da ga boš pred “divjaki” branil.To so Hrvati tudi naredili.
  Veliko uživanja še naprej.

  Komentar od Neprebujeni | 5 avgusta, 2008 | Odgovori

 2. @neprebujeni: Hvala za lepe besede.

  Mislim, da branjenje ne pomeni pregona. V vojni se ve, kdo je njen aktivni udeleženec in kdo ne. Civilisti, ne glede na to, kaj podpirjo, niso udeleženci. Zato misil, da vsi, ki so pregnani (prav vseeno za koga gre), zaslužijo odškodnino, saj jim je nekdo odvzel premoženje.

  Komentar od ateistek | 5 avgusta, 2008 | Odgovori

 3. Domoljubje, ki se mu predajajo Hrvati, je le eden od obrambnih mehanizmov, da ne bi razmišljali o realnosti, sicer bi jih pobralo od bede, v kateri živijo. Sicer pa se mi ne zdi, da bi bilo ekonomsko stanje na Hrvaškem kaj prida drugačno od slovenskega. Večina prebivalstva je zakreditiranega in zadolženega, upokojenci životarijo z bornimi pokojninami, privatizacija je v polnem teku, le da je njihov odziv na dogajanje drugačen od našega. Tisto, kar sem Hrvatom od nekdaj zavidal, je ravno njihovo domoljubje, ki ga sami ne premoremo niti za zdrav vzorec, temveč smo povsem negativno nacionalistično naravnani ravno tam, kjer je to najmanj potrebno. Hrvati znajo stopiti skupaj, premagati notranja nasprotja in nekaj narediti, pa najsi gre za povsem običajno kulturno prireditev ali pa za trženje Hrvaške v svetu. Tega pri nas nisem opazil; pri nas postane prej ko slej vse politični problem.
  Do neke mere razumem tudi poveličevanje herojev in borcev njihovog “domovinskog rata”, saj je bila agresor Srbija in zato operacija Oluja ena najbolj uspešnih na hrvaškem ozemlju. Nam v Sloveniji je zelo lahko soditi in nakladati, ker se nas je vse skupaj zgolj dotaknilo s t. i. sedemdnevno “vojno”, prave pa nismo nikoli doživeli in zato do svoje države, zgodovine in jezika po mojem tudi zaradi tega nimamo prav nobenega odnosa. Dejstvo pa je, da so Hrvati v vojni ravno tako zagrešili številne zločine, čemur pa se sedaj od aretacije Ante Gotovine z vso silo upirajo in morajo po mojem glede svoje preteklosti, tako kot Srbija, še marsikaj razčistiti.
  Vsakič, ko grem v Zagreb, sem kar hvaležen, da pri nas cerkev še nima tako velikega vpliva kot pri njih, čeprav so tendence k temu zelo izrazite. Po zadnjem popisu se je na Hrvaškem več kot 90 % prebivalstva izreklo za katolike. Pa tudi pri njih imajo s cerkvijo iste težave kot pri nas, od pedofilskih škandalov, do licemernega odnosa cerkve glede podpiranja izdajalcev v drugi svetovni vojni. Njihov nadbiskup Boznanić je pravkar vložil tožbo zaradi nekoga, ki je pred kratkim znova poudaril, da je cerkev na Hrvaškem odkrito podpirala ustaše in je tako posredno kriva za smrt številnih v taborišču Jasenovac in drugje.
  Razumem tudi, zakaj se Hrvati tako otepljejo Evropske unije, saj ji javnomnenjske raziskave slabo kažejo. Verjetno so že zdaj uvideli, da od tega ne bodo veliko imeli. Znano, ne?

  Komentar od Tristan | 5 avgusta, 2008 | Odgovori

 4. Ateistek, malo ga že preveč lomiš s temi Janša in Bush zaljubljenimi igricami… Kaj nimaš kaj bolj pametnega za počet na dopustu? Bytheway, če bi bil Drnovšek premier trenutno in bi bil Bush na obisku, ne bi noben govoril, da sta zaljubljena, kar vam pa zdaj, ko Janša dobro vlada, nekako neokusno in osladno uide z jezika…

  Eh, brezveze… Svetujem ti kakšno bolj konstruktivno porabo časa na dopustu, morda poležavanje na plaži, vsak dan…

  Lp

  Komentar od Marko | 9 avgusta, 2008 | Odgovori

 5. @Neprebujeni: jaz pa bi rekel, da ni razgledan, pač pa kvazinačitan…

  Komentar od Marko | 9 avgusta, 2008 | Odgovori

 6. @Marko: Primerjava med Drnovškom in Janšo ni na mestu. Boj proti tajkunom je zgolj izmišljotina Janševega PR-a. Nekako se mi ne zdi verjetno, da bi pokojni Drnovšek plačeval druge, da bi mu izmišljali politične konstrukte z namenom, da bi ostal na oblasti.

  Sicer pa, brez skrbi, uživam na dopustu.

  Komentar od ateistek | 10 avgusta, 2008 | Odgovori

 7. me veseli, da uzivas…

  glede drnovška: primerjava z janšo je še kako na mestu, po mojem sta dokazljivo to 2 najboljša slovenska politika zadnjih 2o let.

  lep dopust še naprej!

  Komentar od Marko | 10 avgusta, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: