ateistek

Slovenska nedoraslost Evrosongu

Saj ne, da bi bil nek navdušenec tega glasbeno-teatralnega tekmovanja ampak, ko gledam vse te kisle obraze slovenskih izglasovanih predstavnikov in poslušam njihove po večini samovšečne izjave, v kontekstu, češ, za slabo uvrstitev so krivi drugi, ne jaz, ki sem vse naredil, me vedno spreletavajo prizori iz basni o lisici in kislem grozdju.

Evrosong je pri Slovencih v večini okarakteriziran po kriterijih mehiških žajfnic. Prevladuje kritiziranje a hkrati tudi zanimanje. “Žajfnost” bo trajala dokler izvajalci ne bodo deležni boljših rezultatov. Višje kot je poslani izvajalec uvrščen, manj je kritik. Več stavkov “and twelve points go to Slovenia” (če seveda spoh pride do finala) in manj bo Evrosong zanič. Tako preprosto je pravzaprav.

Obnašanje užaljene Rebeke, katere obrazci medijske pojavnosti, ki so ji prinesli uspeh v glasbeno relativno nezahtevni Sloveniji (vsaj tisti, ki se vključuje v glasovanje), je pravzaprav simptomatično za razvajeno smrkljo z ranjenim egom, nedoraslo zahtevnejših prijemov, ki ne bi le promovirali domače zaplankanosti.

Vendar Rebeka ni nič drugačna. Pravzaprav ni v ničemer. Dolgočasno, izpeto povprečje. Podobno so užaljeni glasbeni ustvarjalci in nekateri prejšnji izvajalci, ki so bili ravno tako deležni evrosongovskih kislih limon. Če se tako obnašajo fundamenti, ne moreš več pričakovati niti od konzumentov.
Čas, ki ga ustvarjalci in izvajalci porabljajo za kujanje naj raje porabijo za izboljšanje ponudbe glasbe v EMI tistim, ki radi vrtijo številke in glasujejo. Dvomim, da je krivda konzumentov, ker pošiljajo slabe pesmi na Evrosong. Če vsako leto iščemo najmanj slabega med slabimi, potem to ni recept za uspeh. Sicer pa, kaj sploh lahko pričakujemo, saj se v tej mikro Sloveniji vsako leto obrazi na EMI ponavljajo, torej tudi pesmi in vrednotenja, kaj je primerno za izvajanje in kaj ne.

Ne more biti problem (če seveda smatramo slabe uvrstitve Slovenije za problem in Evrosong kot nekaj pomembnega) v celotni Evropi ampak je lahko le pri nas. Da bi se vsi motili le mi ne, je zelo malo verjetno. Nekdo bo rekel, da naši izbrani komadi niso bili slabi. Vendar, problem je v tem, da smo naše komade tudi največkrat slišali, kar pomeni neko vrste okuženosti, saj tisto, kar slišimo večkrat oz. nam gre “v ušesa” ponavadi zelo radi ocenimo kot boljše. Dokaz, da tudi možgani pri večini ljudi radi delajo po principu najmanjšega upora.

Slišim tudi kritike raznih “poznavalcev umetnosti”, kako je Evrosong postal kič brez primere, cirkus, maškarada, kuhinja in podobno.

Jaz bi temu preprosto rekel evolucija, “poznavalce umetnosti” pa preprosto postavil v kot. Umetnost sem vedno smatral kot stvar osebnih in ne splošnih percepcij, ki ti jih nekdo predstavi ali celo nauči, kar lahko pripelje do reciklaže.
Če bi bil danes Evrosong takšen kot je bil recimo v 60-ih, bi današnji vse bolj razvajeni gledalci verjetno spali zraven ali preklopili na sosednji program, kjer se ravno predvaja reklama za brezhiben pralni prašek. Evrosong gre preprosto v drugo smer kot naprimer popevke San Rema. Od njega se preprosto pričakuje, da ni več le pevsko tekmovanje ampak postaja tudi teater z maskami, šminko in sceno.  Ne vem, zakaj bi to bilo slabo. Ne vem, zakaj si Evrosong ne bi smel zgraditi neke svoje podobe in logike, iti v svojo smer ter se tako razlikovati od prave inflacije raznoraznih glasbenih tekmovanj.

Če mi okolica vsiljuje slaboumje iger z žogo kot nekega občega, skupinskega mobilizacijskega momenta, potem mi ni težko preživeti niti ” kiča, cirkusa, kuhinje ali maškarade” Evrosonga. Vse to je zelo podobno in ima fundament v “kruhu in igrah”.

28 maja, 2008 - Posted by | V razmislek

7 komentarjev »

 1. Podpišem celoten prispevek in ja, to je pomemben aspekt. Za nas pomemben in koristen v primerjavi z vsemi izgovori, ki kljub morebitni resničnosti (čeprav v tem primeru res ne obstajajo) ne prinašajo slovenskemu razvoju umevanja in nadaljnjega delovanja nobene koristi. Samo še dodatek, kar se šova tiče … nič nenavadnega ni, da gre za šov in ja strinjam se s tabo, da je to premosorazmeren razvoj Eurosonga s trendi siceršnje komercialne muzike. Gre namreč za dobo videospotov in vsesplošno vizualizacijo komercialne glasbe. Tudi koncerti popzvezdnikov so vedno okrancljani s plesnim in drugače okitenim “spektaklom” (tudi Madonna ne stoji zgolj na odru, ampak zganja svašta). Pravzaprav gre za prenašanje spota na oder ali pa scensko plesno koreografijo, ki ni nič specifično kičasta za Eurosong. V starih časih pač tega še ni bilo, kot mobitelov, interneta in še marsičesa ne. So se pa ravno tako na odru trendom primerno obnašali. In jokanje za starimi časi, ja, se strinjam je retardiran čas in povsem nelogično za pričakovat, niti smiselno.

  Komentar od Simona Rebolj | 28 maja, 2008 | Odgovori

 2. Jaz Rebeke nič ne kritiziram, šla je na EMO in tam smo /so/ jo izglasovali. Šla je na Evrovizijo in grozno grdo je od vsakogar, ki misli, da ni naredila vse kar je lahko. Nobenih prepotentnih izjav ni dajala. Priznati, da si razočaran, menda ni greh.

  Kakšen način izbiranja slovenskega predstavnika za Evrovizijo imamo, je pa druga pesem. Kdor odloča o tem, ta je kriv za naše uvrstitve.
  Je pač treba imeti pravi čut za muziko in ves teater, ki sodi zdraven.
  Govoriti o slovenski nedoraslosti je bedarija. Jaz bi itak izbrala kaj popolnoma drugega.

  Saj Slovenci v povprečni ponudbi na Emi niso imeli kaj izbirati.

  Komentar od Nevenka | 28 maja, 2008 | Odgovori

 3. Vsekakor bi se Langa in civili bolje znašli v tem evrovizijskem cirkusu, kot pa se je Rebeka.

  Sicer pa bi rad povedal tole. Moti me, da Rebeka enkrat govori eno, drugič pa spet drugo. Zakaj je po zmagi na Emi dejala, da to ni bil njen cilj in da ni pričakovala zmage ampak drugo mesto? Da je šlo v bistvu samo za promocijo njene nove skladbe? Sedaj pa govori, da je bil njen cilj zmagati na Emi in priti v finale Eurosonga in ne vem kaj še vse?

  Komentar od popotnik | 28 maja, 2008 | Odgovori

 4. Danes sem slišal dve izjavi, ki sta me izjemno presenetili in dokazali, da so nekateri naši izvajalci res postali izjemno samovšečni in so izgubili stik z realnostjo.
  Prvi je Lado Leskovar. Gospod se je čudil, kako to, da danes lahko že vsak ocenjuje glasbo. Ocenjevanje glasbe je očitno nekaj, kar zahteva vsaj relevantno fakulteto, če ne celo doktorat. Torej, če si želite odgovoriti ali vam je neka melodija všečna ali ne, morate najprej vprašati Ladota ali pa kakšnega “glasbenega strokovnjaka”, ker vi, kot “vsak” pač nimate relevantnega mnenja. Kaj šele, da bi kaj javno napisati o glasbi, ne da bi predhodno dobili Ladotov “strokovni” blagoslov.

  Druga izjava pa je Rebekina. Namreč, nikoli več ne bo nastopila na Evrosongu, razen, če jo Slovenija ne bo nanj poslala brez EME. Skratka, dajmo angažirat ministra za kulturo, naj naslednje leto našo velecenjeno Rebeko prosi v imenu vseh državljanov, za kar bomo imeli predhodno referendum z DA in NE, naj nas zastopa. Mogoče bi bilo ceneje, če bi kar zdaj, ko nas čaka referendum o pokrajinah, še povprašali državljane o prošnji Rebeki. Mogoče se nas pa gospodična pevka le usmili.

  Komentar od ateistek | 28 maja, 2008 | Odgovori

 5. Po moje bi si zaslužila uvrstitev v finale.

  Komentar od hujšanje | 29 maja, 2008 | Odgovori

 6. Rebekina izjava: “Dala sem vse od sebe,” je nedvoumno resnična, a pač v skladu z njenim dometom! Pri nas je žal tako, da so se praktično vsi resni glasbeni ustvarjalci iz EME umaknili in se nanjo prijavljajo le še neki lokalni zabavljači, kot bi se šli stave: jst si pa upam. Na žalost si jih upa preveč…

  Komentar od PF | 30 maja, 2008 | Odgovori

 7. Drugo leto pravijo da bo šel Lepi Dasa, da bomo vsaj v finale prišli.

  Komentar od kuharski recepti | 9 junija, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: