ateistek

Žongliranja z geni

Geni Kar nekako mimo je šla novica, da je skupina slovenskih znanstvenikov, zbranih v odboru za namerno sproščanje gensko spremenjenih organizmom (kako militantno ime nekega odbora) predlagala ministru za okolje, naj zavrne vse pobude nevladnih organizacij in stranke Zares o preložitvi oz. zavrnitvi uporabe gensko spremenjene koruze podjetja Monsanto. O tem famoznem podjetju in še bolj famozni frankenštajn koruzi, sem že pisal.

Odbor sestavlja 7 slovenskih znanstvenikov; agronomi, biologi, zdravniki in veterinarji. Gospoda ni videla prav nikakršnih zadržkov v omenjeni koruzi. Ni jih prepričala niti Francija, ki je to koruzo zavrnila. Še več, njihova predstavnica je izjavila, da so bili zelo razočarani nad gradivom Francije, ki ga je izdala ob tej zavrnitvi. Bilo naj bi zelo površno oz. šlampasto.
Hecno je, da je enak argument uporabila tudi skupina neodvisnih znanstvenikov, ki je na svojo pest izvedla poskuse nad Monsantovo koruzo. Monsanto je celo blokiral dostop do svojih podatkov z obrazložitvijo, da sami niso opazili nobenih “večjih” odstopanj pri podganah, ki so jih hranili z gensko spremenjeno koruzo od kontrolnih. Kaj, hudiča, pomeni “večjih” ?

Monsantovim znanstvenim zombijem, ki žonglirajo z geni, kot jim odgovarja z namenom doseči čim boljšo prodajno uspešnico, ne morem zaupati. Jasno je, kakšni interesi so njihov glavni motiv. Močno dvomim, da si jih delijo s povprečnim potrošnikom.

Narava okoli nas je preveč kompleksna, da bi lahko neki posamezniki vedeli, kaj lahko vrsta sprememb naravnih izdelkov oz. genskih informacij, ki jih opredeljujejo, povzroči in kakšni so lahko vplivi v medsebojnem sobivanju na druge organizme. Tako nedolžno vse skupaj le ne more biti, saj gre za bistvene, strukturne spremembe.

Res je, ateist sem in verjamem znanosti vendar, ko pride vse skupaj tako daleč, da mi bo korporacijska znanost, ki ima ponavadi več zveze s prevarami kot dejansko znanostjo, govorila, kaj je zame dobro in kaj ne, s svojimi genskimi igricami, se ljubezen neha. Bolj zaupam naravi in njeni milijonov let dolgi evolucijski poti k rešitvam, kot tisti vrsti znanstvenikov, ki znanost frizirajo po naročilu multinacionalk. Kako hudičevo kratkoviden je lahko cilj slednjih, se je do sedaj neštetokrat potrdilo v praksi. Še huje, nekatere multinacionalke s svojim družbeno neodgovornim početjem, nas vodijo v propad.

Če bo naš, sicer funkcionalno precej nepismen okoljski minister res prisluhnil omenjenemu odboru, mu svetujem, naj predlaga, če lahko Monsantovo koruzo najprej preizkusimo kar na omenjenih znanstvenikih. Če so tako zelo prepričani v svoj prav, naj to dokažejo tudi v praksi. Torej, na sebi. Naj žrejo tisto koruzo nekaj let in potem pridejo na natančno kontrolo svojega organizma. In če bo vse v najboljšem redu, jo bom jedel tudi sam. Do takrat pa naj mi prosim nikar ne vzamejo še tisto malo svobode pri izbiri izdelkov preden v celoti zasužnjijo moj izbor in se bom na koncu tudi sam spremenil v gensko spremenjenega konzumenta.

Javnost bi se morala zdrzniti ob vseh teh novicah, ki tečejo mimi nas večinoma neopaženo in čim večkrat pokazati svojo voljo. Ste recimo slišali, da bi nemški BASF znal tožiti Evropsko komisijo, ker odlaša z odobritvijo njihovega gensko spremenjenega krompirja za evropski trg. Kot bi bile odobritve že same po sebi umevne!
BASF je v več evropskih časopisih objavil velike oglase, kjer poziva predsednika evropskega komisarja za okolje, naj čim prej odobri uporabo njihovega krompirjevega zvarka, saj naj bi pomenil veliko večjo konkurenčnost evropskega kmeta. Krompir sploh ni užiten, kar povedo tudi v podjetju, vendar bi ga lahko uporabljali za industrijsko pridobivanje škroba. In kaj bi se zgodilo, če bi tak krompir nek kmet po pomoti zmešal z navadnim? Seveda bi bil kriv kmet. Tako nekateri poznavalci predvidevajo, da danes na trgu ravno zaradi takšnega namernega ali nenamernega mešanja – saj je vseeno – praktično ni več soje, ki ne bi bila gensko spremenjena. Torej je zdaj na vrsti krompir.

Človeštvo gre res v franže. Namesto, da bi se usmerjali v bio kmetovanje, se gremo rajše genetskega popredalčkanja. In veste kam to pelje? Ko ne bo več klasičnih kulturnih rastlin ampak bodo le še genetsko spremenjeni patenti, bodo multinacionalke, kot lastnice, odločale o vsemu. Kdaj jih bomo sejali, kako, kakšna oz. čigava zaščitna sredstva bomo uporabljali, skratka, vse bo odvisno od njih. Kdor bo naredil drugače, ga bodo ali tožili ali pa ne bo pridelal ničesar. Kmetijstvo kot globalna panoga bo postalo lastnina nekaj podjetij. Kmetje bodo zasužnjeni. In preko njih tudi potrošniki. Se sploh zavedate, kaj pomeni imeti moč oz. kontrolo nad pridelavo hrane? Nafta, zlato? Ničla.

Govorijo nam, da vse to počnejo zato, da bi kmetje metali čim manj pesticidov in ostalih strupov, saj naj bi bile gensko spremenjene rastline odporne proti zunanjim vplivom. Po drugi strani pa nam primer Indije oz. pokrajine Andra Pradesh in gensko spremenjenega bombaža pokaže, kaj pomeni, ko nek povprečen kmet pade v kolesje pohlepa tovrstnih podjetij. Da ne omenjam spet tudi vpliva na zdravje ljudi, saj so znanstveniki tudi le ljudje in njihovo znanje nikoli ne more biti tako široko, da bo zaobjelo vse možne napake, ki lahko nastanejo v tako izjemno obširnem sistemu, ki se mu reče narava. Dovolj tvegamo že na drugih področjih, zakaj bi tudi tukaj, če to v resnici sploh ni potrebno?

19 aprila, 2008 - Posted by | V razmislek

21 komentarjev »

 1. Nekaj zate… 🙂

  Komentar od Foka | 21 aprila, 2008 | Odgovori

 2. Protiutež:
  tukaj
  tukaj

  🙂

  Komentar od Foka | 21 aprila, 2008 | Odgovori

 3. Točno to, kruto in resnično…

  Komentar od ateistek | 21 aprila, 2008 | Odgovori

 4. Pa še nekaj komentarjev na tvoje “protiuteži”

  Gospod, ki je napisal drug članak hoče tistim, ki nasprotujemo gensko spremenjenim organizmom povedati, da smo dvoličneži. Po eni strani tulimo, kako naj se ne uporabljajo pesticidi, po drugi strani pa govorimo proti gensko spremenjeni koruzi, ki kar sama proizvaja nek naravni insekticid, ki jo obvaruje proti škodljivcem oz. vešči.

  Tipično! Izpade, da je vsega krivo okolje v katerem živimo in prav nič človek. Korporacijska znanost nas postavi pred dejstvo: ali pesticidi ali GSO. Vendar, kakšna je to dilema? Seveda, črno bela oz. nadvse poenostavljena. Obstaja tudi tretja pot, ki se ji reče biološko kmetovanje oz. take vrste kmetovanje, kjer ne bomo takoj uporabljali celotnega arzenala orožja proti naravi. Obenem pa se tudi sprašujem, od kje ta razvajenost kmetov, da mora biti vsako leto pridelek 100%? Bolje je, če 20% koruze žrtvujejo vešči, kot da dopustijo da nas in okolje korporacijski znanstveniki zastrupljajo z nečem za kar še sami ne vedo, kakšne daljnosežne posledice ima. Ampak, potem ni zadoščeno pohlepu.

  Omenjena vešča, pred katero je zaščitega GS koruza, je kljub temu, da je sovražnica koruzi, naravi vseeno potrebna. Namreč, brez te vešče, bodo ogrožene čebele. Res je, da imajo te vešče rade satovje in ga lahko tudi uničijo, vendar pa so po drugi strani smetarji, ki poskrbijo, da je zapuščeno satovje v drevesnem duplo, kamor se naslednje leto lahko vrne zarod čebel, pospravljeno in kar je najpomembnejše, dezinficirano in ni leglo bolezenski klic.

  V državah, kjer je GSO koruza posejana na velikih površinah, so opazili, da voščene vešče izginjajo, nihče drug pa ni naravno “usposobljen” za opravljanje njihovega dela.
  GSO koruza pa je strupena tudi za druge predstavnike metuljev. Tako GSO organizmi v okolje vnašajo nemir, neke nove obrazce in kar je najhujše, zmanjšujejo biološko raznovrstnost.
  Podobno, kot se je zgodilo, ko je avtohtono živalstvo nekaterih območij začelo izumirati, ko je človek tja prinesel mačke, zajce, žabe, pse in še kaj, kar tja ne sodi…Vse to pomeni poseg v ustaljene vzorce in njihovo rušenje. To preprosto ne potrebujemo. Če kdo to potrebuje, potem je to kvečjemu Monsanto in njemu podobna podjetja. Vendar, kaj me briga za njih. So zamenljivi, narava pa je samo ena in vprašanje je, koliko napak nam bo še tolerirala preden poseže po skrajnem ukrepu.

  Komentar od ateistek | 21 aprila, 2008 | Odgovori

 5. Sej ravno v prostoru za ekološko pridelavo poljščin je problem… konec koncev je treba enormne kvadrature rodovitnih površin prepustiti pašnikom, da se lahko nafutra masovno populacijo krav, ki jih dnevno konzumiramo v ohoholala količinah…

  Komentar od Foka | 21 aprila, 2008 | Odgovori

 6. Ideja… laboratorijska vzgoja mišičnega tkiva krav… teoretično izvedljivo, nič več klavnic 🙂

  Komentar od Foka | 21 aprila, 2008 | Odgovori

 7. Imaš prav. Problematika je zelo kompleksna.
  Osveščeni ljudje jedo zelo malo mesa. Enkrat do dvakrat tedensko pa je dovolj. Če bi se to prepričanje razširilo na čim več ljudi, bi bilo tudi manj potrebne kvadrature za površine pašnikov. Mogoče bi prevzgoja pomagala.
  Žal je mesna industrija močnejša od zdrave pameti in nam vsakodnevno servira reklame, kako nujno potrebujemo meso čim večkrat, čim bolj. (Pre)velik odstotek Slovencev si sploh ne zna predstavljati niti enega od večjih obrokov brez mesa.

  Tvoja ideja ni slaba, če ne bo vplivala na zdravje ljudi. Ideja je nekaj povsem drugega kot GSO, ki vpliva na celoten krogotok narave in lahko, zaradi kompleksnosti, vpliva na več organizmov; efekt podiranja domin..

  Komentar od ateistek | 21 aprila, 2008 | Odgovori

 8. Kot zanimivost… krma, ki jo krava zaužije, da lahko pridela 1 kg mesa, bi za cel dan nahranila kar 14 odraslih ljudi… Sej drugače sem pa tudi sama nasprotnica Monsantove politike, samo zadevo sem hotela prikazati malce širše… genski inženiring ni tako “zlobna” zadeva, problem je ravno v tem, kot si napisal v postu, da bi zadevo izrabile multikorporacije…

  Komentar od Foka | 22 aprila, 2008 | Odgovori

 9. GSO je zlobna zadeva tisti hip, ko brez moje privolitve ali zaradi manipulacij, dobim v krožnik takšno hrano…S tem je moja svobodna volja izigrana. Kakšen hokus pokus zganjajo po laboratorij mi je prav vseeno, dokler ni kršena moja svoboda.

  Komentar od ateistek | 22 aprila, 2008 | Odgovori

 10. Mimogrede ker smo ravno pri hrani, v Sloveniji je odmrla polovica čebel, (pa nihče ne ve kaj je vzrok) prav tako po svetu, 90% rastlin oplodijo čebele. Anštajn je menda rekel: “ko bodo izumrle čebele bomo v štirih letih tudi ljudje”…

  Komentar od edn | 22 aprila, 2008 | Odgovori

 11. @edn: Oh, vedo oni za vzrok, samo povedati nočejo, ker bi se tako lahko odkrilo tudi kdo je krivec…Multinacionalkam pač ne bo nihče odžiral zaslužka pa kljub temu, da gre vse skupaj, zaradi njih, počasi v pm, ne?

  Komentar od ateistek | 23 aprila, 2008 | Odgovori

 12. Evo, pobuda za meso iz epruvete. 😉

  Komentar od PF | 23 aprila, 2008 | Odgovori

 13. Tistim, ki še niso preveč prestrašeni oziroma poleg religije v zaresovsko demagogijo še dopuščajo znanstveni dvom, priporočam v branje zapis, ki pojasnjuje vse zgoraj nametane zmote:
  http://novebiologije.blogspot.com/2008/04/komentarji-na-argumente-proti-gso-1.html

  Komentar od ervinator | 26 aprila, 2008 | Odgovori

 14. Da bomo zadostili ervinatorskıh ocıtkom o demagogiıji dajmo ljudem odvzetı svobodno voljo do izbıre. Takrat demagogija cudezno ızgıne kaj ne Ervı?

  Komentar od ateistek | 1 maja, 2008 | Odgovori

 15. Ateistek, jaz ti ne jemljem pravice do demagogije. Prav tako pa me ne preseneča, da svojo demagogijo zdaj “braniš” s podtikanjem, tako da še proti meni napišeš demagogijo.

  Komentar od ervinator | 1 maja, 2008 | Odgovori

 16. Ervi, pusti mi pravico do izbire pri hrani, preden mi očitaš demagogijo…Samo to bi rad, nič več. Sam presodi, kaj ima prednost. Nove biologije naj bodo stvar izbire in ne prisile!
  Če ti je GSO “domača” zgolj zato, ker ne maraš Zares-a in si Janšev volilec, še ne pomeni, da je GSO dobra. Res pa upam, da resnica vseeno ni tako kruto črno-bela.

  Komentar od ateistek | 3 maja, 2008 | Odgovori

 17. Ateistek, izbira pri hrani ni ogrožena, ta je zagotovljena z visokimi standardi nadzora v EU (odobren je komaj en GSR – koruza, katere gojenje v Sloveniji ne glede na Zaresovo peticijo itak ni smotrna).

  Glede na to, da mi spet podtikaš namene in motive, naj pojasnim še naslednje. Res ne maram Zaresa in njegove demagogije. Zavračam tudi podtikanje, da sem Janšev volivec. Tako me tipično vidijo zaresovski polpismeni jurišniki v svojem črno belem svetu.

  Komentar od ervinator | 6 maja, 2008 | Odgovori

 18. Ateistek

  populistično pisakanje o genetiki brez poznavanja osnovnih pojmov prinaša celotni družbi veliko škodo. Da boš bolje razumel celo zadevo te vabim, da si pridobiš osnovna znanja o temu “hudičunazidnamalanemu” v mojem blogu

  http://www.rtvslo.si/blog/odpisan/genetika-kloni-panika-bezite-skrijte-se/5765

  Komentar od odpisan | 14 maja, 2008 | Odgovori

 19. @Odpisani: Moram tudi tebi ponoviti osnovno stališče, da je moja svobodna volja pri izbiri tista, ki šteje. Ni je znanosti, ki bi me lahko prepričala, da naj svojo svobodo pri izbiri prilagodim laboratorijem, pa če so ti še ne vem kako brezhibni. Preprosto moram imeti pravico do izbire GSO nespremenjene hrane. Pika.

  Komentar od ateistek | 14 maja, 2008 | Odgovori

 20. Ti
  prosto izbiro imej – niblema – ne trosi pa med ljudi neresnic in neosnovanega strahu,
  ki izvira iz tvojega neznanja in neznanja množic tebi podobnih piscev in novinarjev, ki pisunijo bombastične članke, zaradi enega samega vzroka – s šokantnim prostim spisom prebiti se iz množice anonimusov.
  Pika!
  ;o)

  Če
  se lotiš nekega pisanja bodi objektiven in zberi prej dovolj informacij, saj drugače v strokovnih krogih izpadeš – oprosti prosim – smešen, ko malo dete, ki se trudi izreči svoj prvi “r”.

  Komentar od odpisan | 14 maja, 2008 | Odgovori

 21. Prav, pa naj bom smešen, neizobražen, glup.. (dodajaš lahko kot te je volja).
  Kot državljan te države želim svobodo pri izbiri, kaj bom jedel. Naj čarajo v svojih laboratorijih kar jih je volja in se gredo strokovnosti, samo naj mi tega ne vsiljujejo na krožnik.
  Imam pač to smolo, da sem neizobražen in neobjektiven bebec, ki si prej drzne zaupati naravi in njenim strukturnim rešitvam kot strokovnemu in vseobsegajočemu timu znanstvenikov, polnim informacij in objektivnosti. Tudi taki smo.
  Tebi, kot zagovorniku, ki si želi sprememb pa svetujem, da se javiš na preizkuse in ješ Monsantove zvarke kako leto ali dve. Potem te bomo priklopili na aparature, temeljito preverili tvoje zdravje in če bo vse ok, se ti pridružim.
  Če si želiš sprememb, jih najprej preizkusi na svoji koži. Tako boš najbolj verodostojen in boš opravil z vsemi mojimi glupimi oz. populističnimi argumenti na mah.

  Komentar od ateistek | 14 maja, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: