ateistek

Religijski peskovnik

Allama Show Prejšnji teden je bil v vsiljenem znamenju največjega krščanskega praznika, celo uzakonjenega na nivoju države. Cela država se je spremenila v vatikanski reklamni plakat. Zakaj je to največji praznik in kdo ga je razglasil za tako pomembnega, si torej lahko mislim. Velik pomeni, da ima veliko dodano vrednost, kar v religijskem pomenu pomeni stopnjo fantazijske obdelave. Bolj kot je vključena fantazija oz. večji kot je fantazijski odmik od realnosti, bolj vreden je.

Papež je v soju kamer in institucijskega blišča ter v imenu “Očeta, Sina in Svetega Duha” (predvidevam, da mu je omenjena trojica poslala fax, da nekaj naredi v njihovem imenu), krstil 7 spreobrnjencev, med njimi tudi italijanskega novinarja egiptovskega rodu Magdija Allama, prej muslimana. Pravzaprav se mi smilijo ljudje, ki mislijo, da take iniciacijske obrede papež naredil zgolj slučajno in da je, javnosti najbolj znan posameznik, zgolj slučajno musliman. Na nivojih institucije nič ne počnejo slučajno ampak je vse rezultat skrbno pripravljenega scenarija oz. PR- a. Papež je seveda vedel, da bo s tem povzročil ogorčene odzive v muslimanskem svetu in iz Allame naredil neke vrste mučenika, ki je prešel iz nadvse konkurenčne vere kot je muslimanska, v njegov ideološki peskovnik. S tem je seveda namerno prilil olja na ogenj v vse bolj otipljivem verskem konfliktu med temi dvemi religijsko – industrijskimi velesilami. Iniciacijsko obredje bi lahko opravili izven blišča kamer in javnosti, vendar bi to bila izguba nadvse dobre priložnosti pokazati, kako je naše boljše kot vaše, kako od vas bežijo k nam. Ravno tako bi bila izgubljena priložnost za prikrito ideološko rekrutacijo svojih poslušnih ovčic, ki jo je potrebno periodično obnavljati, saj ne smejo pozabiti, komu pripadajo oz. za koga se bodo postavili.

Do so konvertiti vedno najhujši fanatiki, dokazuje tudi omenjeni “TV krščenec”. Namreč, je goreč kritik Korana (jaz tudi, s to razliko, da rad kritiziram tudi biblijsko slaboumje). Je celo javno nasprotoval gradnjam mošej na Apeninskem polotoku, ni se strinjal, da se mora papež opravičiti za govor v katerem je citiral nekoga drugega, da pravzaprav pove svoje mnenje (za osvežitev, citiral je bizantinskega cesarja Manuela II: “Pokaži mi, kaj je novega prinesel Mohamed, in videl boš le slabo in nečloveško; vero, ki jo narekuje pa širi z ognjem in mečem“). Konvertit je tudi velik zagovornik izraelske države in napada na Irak, Skratka, zagovarja vse, kar prizadene muslimane. Ne dvomim, da ga bomo še videli med prvimi vrstami katoliških hujskačev.

Zelo pogosto serviran argument, kako papež, ta in prejšnji, že desetletja spodbujajo dialog z muslimanskim svetom, je tokrat spet pokazal svojo plehkost. Vatikanski PR je spet dokazal, da se od neposrednega islamskega fundamentalizma loči le po eni stvari: manipulaciji. Ker pa od centrov religij žal ne moreš pričakovati iskrenosti ampak jasno izpolnjevanje ciljev za dobrobit institucije, lahko izbiraš, kaj ti bolj leži pri srcu: doseganje takega cilja na manipulativen oz. posreden način ali direktnega. Izbira je vaša. Tretje možnosti pač ni.

29 marca, 2008 - Posted by | Religije

3 komentarji »

 1. A se je mogoče dal krstit tudi Mr. Bean? Poglej sliko bolj natančno!

  Komentar od Gorazd | 30 marca, 2008 | Odgovori

 2. Že nekaj časa objavljaš zatežene prispevke. Kdaj te bomo videli v gatkah, v kopalkah, … golega? Mi čakamo le na to! Zato te klikamo! 😉

  Komentar od Glavca | 30 marca, 2008 | Odgovori

 3. @Gorazd: He, he, pa je res nekaj podobnega..
  @Glavca: Le kaj bi jaz brez tvojega humorja :mrgreen: Klikaš me samo zaradi takih pričakovanj..No, zdaj sem pa užaljen 🙂

  Komentar od ateistek | 31 marca, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: