ateistek

Zgodovina se ponavlja

Federal Reserve Dokler bo obstajal človek, se bo zgodovina ponavljala. Vedno bomo imeli enake interese in vedno se bomo kot skupnost v enakih situacijah tudi enako ali vsaj podobno obnašali.

Dogaja se nekaj, kar me spominja na nek drug čas. Čas velikih prevar, pohlepa in človeških tragedij. Čas, ko je nekaj posameznikov izpeljalo največji rop v zgodovini človeštva. Pa ne mislim zdajšnji čas, čeprav je tudi tam nekje. Pisalo se je leto 1929.

Od leta 1921 do 1929 je FED (ameriška centralna banka) drastično povečal ponudbo denarja v obtoku, kar se je odrazilo v povečani ponudbi posojil bankam in prebivalstvu. Zaradi izjemno ugodnih bančnih kreditov, so se pojavili t.i. margin loan krediti. Vlagatelji v delnice so lahko s takim posojilom vplačali le 10% cene delnic ostalih 90% pa so jim posodile borznoposredniške hiše. Nekaj let so cene delnic beležile visoke rasti, saj je bilo čedalje več ljudi, ki so jih kupovali s temi ugodnimi posojili in dvigali njihovo ceno v novo spiralo. Vendar pa je imelo posojilo določilo, da morajo najemniki v primeru zahtev upnikov le tega poravnati v roku 24-ih ur. Če se je tak odpoklic zgodil, so ga imetniki ponavadi poplačali tako, da so prodali delnice. 

Nekaj mesecev pred oktobrom 1929 so insajderji zapustili trg in prodali delnice. 24.10 1929 so začeli ponudniki posojil množično pošiljati upnikom zahteve po njihovem odpoklicu. Za poplačilo dolgov so začeli ljudje množično prodajati delnice. 25. 10.1929 se je zgodil borzni zlom, ki se je vlekel več let. Delnice so do sredine leta 1932 strmoglavile tudi za 90%. Dolgovi so ostali nepokriti. Marsikdo je bil prisiljen prodati premoženje po kakršnikoli ceni. Bankrotiralo je ogromno število bank in v zrak je izpuhtelo več milijard dolarjev. Zarotniki, ki so sproducirali množične odpoklice posojil, so začeli z odkupovanjem propadlih bank in podjetij po bagatelnih cenah. Ta največji rop v zgodovini so izpeljale 4 družine (Rockefeller, Warburg, Rothschild in Morgan), s pomočjo FED-a. Ta je z namernim zmanjševanjem denarja v obtoku poskrbel, da se je borzni šok sprevrgel v dolgoročno gospodarsko depresijo. Kljub komisiji, ki so jo ustanovili, da bi ugotovili zakaj se je šok zgodil, ljudem pravi razlog ni bil povedan. 

Eden izmed redkih kongresnikov, ki si je javno upal obtožil FED finančne zarote, je bil Louis Thomas McFadden. Ameriškim judom je očital, da kontrolirajo ameriško gospodarstvo in jih obtožil, da so prepričali ameriškega predsednika Roosvelta, da je umaknil vezavo dolarja na zlato. Zaradi vsega tega je bil deležen več atentatov in zastrupitve. Umorjen je bil 1936. v New Yorku.

Da je bančni sistem pomembnejši kot vojaški, so torej pametne glave vedele že zdavnaj. FED tiska denar, ki ga potem posoja bankam za obresti. FED je že v tridesetih letih prejšnjega stoletja ukinil vezavo denarja na zlato. Predstavljate si, da vsi dolarji v obtoku predstavljajo 100 enot. Ko jih je FED natiskal in posodil, je zanj zahteval še obresti, recimo 3 enote. In kje bodo potem dolžniki vzeli še tiste 3 enote, če jih je v obtoku le 100? Spet pri FED-u, ki bo natiskal nove. To pravzaprav pomeni, da hitrejše kot je tiskanje denarja, hitrejši je tempo zadolževanja. Ker pa spirala ne more iti v nedogled, je v končni fazi nujno potrebno vsake toliko časa sproducirati krizo oz. “vzdrževalna dela sistema”, saj se lahko podre in povzroči resne družbene nestabilnosti in pokaže, kako je v resnici absurden. In vsi tisti, ki imajo največ koristi od tega sistema, bi zaradi želja po spremembah, znali izgubiti svoje ugodne družbene položaje.
Ko nastopi kriza, ljudje in banke bankrotirajo, odpišejo se ogromna sredstva in spet lahko tiskamo nove bankovce in ustvarjamo nove dolžnike. Do naslednje krize.

In kaj me spominja na tiste čase?
Danes FED spet z izjemnim tempom tiska denar. Tokrat ne financira blagostanje ljudi ampak iraško vojno oz. stanovske kolege, naftne iluminate, vkolikor to niso oni sami. Prav tako je potrebno bankam, ki se še držijo pri življenju, posojati denar, da lahko pokrijejo izgube, ki so jih utrpele zaradi odpisanih nepremičninskih posojil. Da bi banke in obubožani posojilojemalci lahko denar vrnili, je nujno nižanje obrestnih mer. Vsaj toliko usmiljenja so pokazali. Zato pa so nadeli uzde izvoznikom na ameriški trg in jim oklestili dobičke z nižanjem vrednosti dolarja. Ti jih skušajo kompenzirati z varčevalnimi ukrepi doma in odpuščanjem delavcev. Ampak, kaj to FED briga.

Še ena podobnost.
Četrta največja ameriška investicijska banka Bear Stearns, je zaradi izpostavljenosti drugorazrednim hipotekarnim kreditom (zelo očitno spominjajo na zgoraj omenjena “marge” posojila, in so bila tudi visoko donosna in zaželjenja) razglasila bankrot. In veste kdo je njen kupec? FED jo je prodal družini Morgan. Banko je kupila s skoraj 99% popustom glede na vrednost bančnih delnic konec februarja.

Prepričan sem, da so v ozadju nepremičninskih manipulacij spet enaka imena. Saj me konec koncev ne bi niti brigalo, če ne bi posredno vplivali na cel svet, ki je z borznimi polomi prisiljen plačevati ameriške zapitke.

Se spominjate konca 80-ih in začetka 90-ih, ko so Američani navabili Japonce, naj svoje gospodarske presežke vlagajo v ameriške nepremičnine? Reveži so jih poslušali in na veliko kupovali že tako drage nepremičnine in cene še dodatno spravili v oblake. Seveda so sčasoma padle in japonske milijarde so se spremenile v drobiž, tako, da se Japonska še danes ne more povrniti v prejšnje stanje. Nikkei še vedno ni niti na polovični vrednosti kot je bil takrat na najvišjem vrhu. Ubogi Japonci. Že tako so nadpovprečno nagnjeni k samomorom.

Ves ta nepremičninski fiasko, ki ga gledamo ponovno, ne more biti naključje ampak nova, skrbno izdelana matematična igrica zasebnega bančnega sistema FED, ki bo izpeljana do logičnega zaključka. Kako bridek bo ta zaključek, ne vem. Lahko samo upam, da bodo imeli tokrat vsaj malo usmiljenja preden izpeljejo celoten plan ropa do konca. Sporazumom s komercialnimi bankami o ponovnem odkupu, po katerem FED od njih kupi vrednostne papirje, banke pa se zavežejo, da jih bodo ob boljših časih kupile nazaj, je velika olajšava, saj to pomeni, da FED, dokler se ne znebi papirjev, ne bo dopustil, da ti padejo. Upam, da se komercialne banke vseeno zavedajo s kakšnim hudičem imajo opravka. Kruto dejstvo, da imajo bančni iluminati enak interes kot so ga imeli v preteklosti, ostaja. Nesluteno bogatenje in moč, ki jo je potrebno ciklično obnavljati in nadgrajevati.

Da globalni trg deluje neodvisno od kogarkoli, so le pravljice za naivne. Nikoli ni deloval in nikoli ne bo. Ali so ljudje preprosto nezreli za njegovo samostojno obliko ali pa v praksi, v taki deviški obliki, kot so nas učili, sploh ni mogoč. Na tem svetu pač funkcionira dogovorna ekonomija oz. ekonomija striženja ovac. Tukaj se je težko zmotiti, saj je namen vedno jasen. Svet ni poligon svobode oz. svobodnega trga ampak interesov. Še bolj naivni pa so ljudje, ki ekonomijo celo smatrajo za znanost. Lepo vas prosim. Grow up!

20 marca, 2008 - Posted by | V razmislek

14 komentarjev »

 1. Prvi del tvojega zapisa je dobro predstvljen v filmu Zeitgeist, drugi del pa odlično nadaljuje pregled dogajanja v Ameriki.

  Komentar od Insomniac | 20 marca, 2008 | Odgovori

 2. odličen članek… čestitke. VIdim da bo treba bolj pogosto prihajati na tvojo stran, da dopolnim svoje znanje .

  Komentar od sigi | 20 marca, 2008 | Odgovori

 3. Tole kar si napisal so teorije zarote, ki nimajo nobene zveze z realnostjo.

  Če bi si malo prebral zgodovino, bi videl, da je bil FED ustanovljen ravno zato, da se preprečijo bank-runi, ki so se na prelomu stoletja dogaajali vsakih 5 let.

  Z uvedbo vezave na zlato bi največ pridobili ravno tvoji “iluminati, Rockefellerji in Rotschildi…”

  Zanimiva so tudi tvoja anti-semitska namigovanja. A si ta tekst pobral s kakega sajta od Rona Paula?

  Komentar od b | 20 marca, 2008 | Odgovori

 4. @sigi: Hvala za kompliment 🙂

  @b: Seveda so FED ustanovili z najboljšimi nameni. Vendar pa so se ga kaj kmalu polastili posamezniki iz omenjenih družin. Naredili so načrt za katerega so seveda potrebovali potrditev v kongresu. Izdatno so podprli Roosveltovo predsedniško kampanjo, ki je potem v zaslugo dosegel sprejetje zakona, ki je pomenil privatizacijo FED-a. Roosvelt se je kaj kmalu pokesal za svoje početje, saj je javno izjavil, da dejanje obžaluje.

  Uvedba vezave denarja na zlato bi preprečila neomejeno tiskanje, saj bi lahko natiskali le toliko denarja, kot je zlata oz. njegovih rezerv. Razlika je, če za nekim papirjem stoji konkretna kovina ali pa zgolj zrak.

  Ne gre za nobena antisemitska namigovanja. Da je med iluminati največ judov, ni moja krivda ampak le dejstvo. Kritika judov ni vedno antisemitizem. Za umor kongresnika sem slišal že prej, potrditev pa sem našel na Wikipediji.

  Komentar od ateistek | 20 marca, 2008 | Odgovori

 5. A pol je treba delnice prodati, dokler se za njih še kaj dobi?

  Komentar od A | 21 marca, 2008 | Odgovori

 6. Jao, kakšne neumnosti kvasiš.

  Roosevelt je bil prvi, ki je v ZDA uvedel prvine “socialne države”, kot jo poznamo danes. In njega naj bi podpirali “iluminati”? Ha ha!

  FED je bila delno sprivatizirana že ob začetku – FDR ni imel pri tem nobene vloge.

  Problem pri vezavi denarja na zlato je, kaj se zgodi, ko količina zlata ne narašča sorazmerno s gospodarsko rastjo. Če je zlata preveč, dobimo inflacijo – če pa ga je premalo, pa dobimo deflacijo. Španija je kot kolonialna sila recimo propadla zaradi uvoza ogrominih količin zlata iz Amerik, borzni zlom leta 1929 pa se je v veliki meri zgodil zaradi deflacije.

  Za denarjem ne stoji “zrak”, ampak državna garancija, da lahko z njim državi plačaš davke in sklepaš veljavne pogodbe…

  Komentar od b | 21 marca, 2008 | Odgovori

 7. Za denarjem ne stoji “zrak”, ampak državna garancija, da lahko z njim državi plačaš davke in sklepaš veljavne pogodbe…

  In kaj je to drugega kot zrak ?

  Komentar od Tomaž Z. | 21 marca, 2008 | Odgovori

 8. Roosevelt je prišel na oblast s pomočjo denarja iluminatov. To je tudi sam priznal, ko je javno izjavil, da mu je žal, ker je dal v sprejetje zakon o FED- u.
  Takoj, ko so se v ZDA formirale interesne skupine, je bilo konec s pravimi, ljudskimi predsedniki, tako, da v ZDA takih predsednikov ni že 150 let…Vsak novi predsednik je bil bolj in bolj pod njihovim vplivom. Danes pa je to seveda že pravilo, saj brez interesnih skupin v ozadju, ki priskrbijo milijone, kandidat nima nikakršnih možnosti. Predsednik ZDA ni nič drugega kot poligon, na katerem se pomerijo omenjene skupine, katera bo močnejša in si tako priskrbela njegovo naklonjenost. V primeru Busha pa so šle še celo dlje, saj so bebčka celo nastavile. Ni naključje, da imajo v ZDA dvopartijski sistem, ki omogoča enostavnejšo kontrolo volitev in da ima predsednik tako moč.

  Komentar od ateistek | 21 marca, 2008 | Odgovori

 9. … zanimivo bi bilo nadaljevanje leta 1929 v Evropi , kaj se je vzporedno dogajalo s kapitalom na stari celini , kako se je maksimalno koncentriral pri redkih posameznikih in kako se je zgodba v Nemčiji začela in končala z eno največjih morij v zgodovini človeštva – z 2.svetovno vojno …
  Upam le , da se zgodovina ne bo še tako kmalu ponovila v tem delu .

  Komentar od bralec | 21 marca, 2008 | Odgovori

 10. Ja, vse to bi bilo zanimivo vedeti. Sploh tisto, kar se je dogajalo za zavesami…

  Komentar od ateistek | 22 marca, 2008 | Odgovori

 11. Prvi del tega zapisa ni samo “predstavljen v filmu Zeitgeist”, ampak je ta del skoraj dobesedni prepis iz tega filma. Prav bi bilo, da v takem primeru pisec jasno pove in tudi polinka tja, od koder prepisuje.

  Komentar od ervinator | 1 maja, 2008 | Odgovori

 12. Tudi omenjeni film je iz nekih virov. Če že, potem bi moral navesti vse vire, ki so jih uporabili v filmu. In to samo zato, ker tebi, kot desničarju in nekomu, ki ne mara spreminjanje sistema, kot trenutno je, ni po volji. Sorči, Ervi…Prvi del posta je zgolj iztočišče za nadaljevanje, ki je moje. To je to..Za vire pa sam poskrbi, če bi jih rad. Imaš jih na koncu filma. Meni se jih pa res ne da prepisovati.

  Komentar od ateistek | 3 maja, 2008 | Odgovori

 13. Ateistek, ne pričakujem, da bo pisec ob popoldanskem razmišljanju in pisanju dnevnika navajal množico virov, s katerimi se je kdajkoli srečal. Seveda tudi ne tega, da bo iz filma navajal tiste vire, ki pa jih sploh ni videl. Ampak zgoraj je očitno, da si prvi del zapisa zapisal praktično dobesedno po filmu Zeitgeist (tretji del), zato bi se pač spodobilo, da bi že v zapisu navedel kot svoj vir in za svoje bralce podal tudi povezavo. To nima nobene veze s tem, ali sem sam politično desničar ali ne.

  Komentar od ervinator | 6 maja, 2008 | Odgovori

 14. Sploh ni pomembno, kako temu dogajanju rečemo – tarota zarte ali rop – dejstvo je, da je neka majhna skupina ljudi, ki jim lahko rečemo bankirji ali pa špekulanti s pomočjo politikov, pobrala denar navadnim ljudem, katerim lahko rečemo delavci.
  Najprej jim je pobirala denar skozi obresti na denar in za svoje “finančne storitve”, nato jim pobira denar preko inflacije, na koncu pa jim pobere denar še zato, da ne bi zaradi lastnih napak sama propadla…

  Najbolj smešni pa so njihovi ideologi – ekonomisti – ki vedno znova dokazujejo, da njihova razpredanja nimajo nobene zveze z realnostjo ali resno znanostjo temveč služijo predvsem kot prodajanje megle: so navadna laž, ki naj bi ob stalnem ponavljanju postala resnica.

  Najboljša pa je seveda državna garancija, ki ti iz tvojega lastnega žepa jemlje svojo garancijsko moč: država ti garantira, da ti bo vzela denar (ali pa kaj drugega), če ti ga banka ne bo mogla dati…

  Komentar od zirosi | 4 oktobra, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: