ateistek

Moj vsakodnevni čaj

Čajevec Odkar sem se vrnil z Mauriciusa in si tam dodobra napolnil zaloge črnega in zelenega čaja, ga pijem skoraj vsak dan. Tudi prej sem ga, vendar mi je zdaj to opravilo postalo še bolj prijeten obred. Čaju ne dodajam ničesar. Dlje kot ga pijem, bolj odkrivam nove vonjave in arome, ki jih prej nisem nikoli. Ko sem se pred leti odločil, da bom resno začel s tem obredjem, sem si kupil posebno šalico s cedilom, pokrovom in podstavkom. V cedilo nasujem toliko čaja, da pokrije dno in ga prelijem z vročo vodo ter počakam 4-5 minut. Nič novega, vse znano.

Čaja iz vrečk nikoli ne pijem, če obred opravljam doma, saj se mi zdi, da vrečka “ukrade” veliko arome. Večinoma pijem zeleni čaj, še najraje imam gunpowder. Ko čaj spijem, šalice nikoli ne pomijem ampak zgolj površno splaknem. Šalica, ki je bila na začetku snežno bela, je zdaj neugledno temna. Temna prevleka je prekrila celo njeno notranjost. Ponekod je prevleka postala tako “debela”, da se je kar odluščila in se na teh mestih spet dela nova. Opazil sem, da se iz vroče pare ne glede na vrsto čaja, dvigne poseben in zelo prijeten vonj, ki se prej ni, ko je bila šalica še čista. Žal pa hitro izgine pa če še ne vem kako ovohavam paro in ga iščem 🙂 .

Legenda pravi, da so čaj odkrili po naključju na Kitajskem že daljnega leta 2737 pred našim štetjem. Ko je vladar počival v senci dreves, je njegov službanik zavrel vodo, veter pa je z bližnjega čajevca v lonec odpihnil nekaj odpadlih listov. Ko je možakar pozneje srknil požirek vode, je bil nad njenim okusom navdušen. Tako naj bi čaj, takoj za vodo, postal najbolj priljubljena pijača na svetu. Največja izvoznika čaja sta Kitajska in Indija.

Beseda “te” oz. “cha” ali “chai” izvira iz kitajščine in jo je v eni ali drugi različici posvojil cel svet.

Ločimo tri vrste čaja : zeliščni, sadni in pravi. Od vsake od teh skupin, pa jih lahko rezdelimo še v podskupine. Zeliščni čaji so iz posameznih zelišč (kamilica, bezeg, šipek, meta..) ali pa mešanice zelišč. Ljudje zeliščne čaje uporabljajo za zdravljenje, lajšanje in preprečevanje zdravstvenih motenj, poškodb in za krepitev imunskega sistema. Vsako zelišče in njegova čajna mešanica imajo različne učinke na organizem. Cimet in bezeg telo segrejeta, lovor, rdeči sončnik, lapuh, žajbelj in poprova meta pa spodbujajo delovanje imunskega sistema. Kopriva je učinkovita pri revmi, težavah z jetri in žolčnikom ter pri lajšanju spomladanske utrujenosti. Šentjanževka se uporablja pri motnjah zbranosti in pri občutljivosti na vremenske spremembe. Bela omela krepi srce in ožilje in preprečuje povišan krvni pritisk.

Sadni čaji so se pojavili v 90. letih prejšnjega stoletja. Razvili so se iz zeliščnih čajev. Šipku in hibiskusu so dodajali suho sadje. Sam ga ne maram preveč, saj me po okusu preveč spominja na sokove.

In zdaj moja poslastica, pravi čaji. Iz čajevca (Camellia Sinensis) izdelujejo štiri vrste čaja: zelenega, črnega, rdečega in belega. Razlikujejo se po tem, kako so lističi po obiranju predelani. Pri zelenem čaju lističe po obiranju segrejejo z vročim zrakom, pri črnem listke zvaljajo, tako, da se izločijo sokovi. Temu sledita še fermentacija in sušenje. Rdeči čaj je vmesna oblika, beli pa je nepredelan, saj lističev ne posušijo. Bolj kot je čaj predelan, višjo temperaturo zahteva pri pripravi. Tako naj bi imela voda za zelene čaje okoli 80 stopinj, za črne pa blizu 100, saj se veliko aktivnih sestavin črnega čaja sploh ne razvije, če je voda nižje temperature. Zato pitje črnega čaja na višjih nadmorskih višinah, kjer voda zavre pri nižjih temperaturah, ni nikoli tako “okusno” kot v nižinah.

Veliko ljudi dodaja čaju tudi mleko, česar sam nisem pristaš, saj se okus spremeni in potem to ni več absolutno čajni napitek. V arabskem svetu čaj točijo z višine, saj velja prepričanje, da daljši stik čaja z zrakom sproducira nove arome.

Pravi čaj vsebuje več kot 4000 različnih kemičnih sestavin. Najučinkovitejši so polifenoli, ki jih najdemo tudi v rdečem vinu in jagodičju. V eni sami skodelici kuhanega črnega čaja je približno 268 mg flavonoidov, v zelenem pa nekaj več kot 316. To je petkrat več kot v rdeči čebuli, ki je tudi dober vir teh snovi. Najmočnejši polifenol je katehin, ki je celo učinkovitejši antioksidant kot vitamina C ali E.  Obstajajo številne študije, ki so pokazale, da redno uživanje čaja zmanjšuje možnosti za nastanek raka želodca, dojk, trebušne slinavke, debelega črevesja, danke, požiralnika, mehurja in prostate.  Katehini zmanjšajo možnost celičnih mutacij in deaktivirajo različne rakotvorne snovi. Največ teh snovi je v belem čaju, malo manj v zelenem in najmanj v črnem, saj se uničijo med postopkov pridelave. Vseeno pa raziskave potrjujejo, da črni čaj učinkuje kot antioksidant, saj je še obilica drugih snovi.   

Beli čaji so izredno cenjeni vendar pa pri nas niso tako priljubljeni. Najboljše vrste prihahajo iz pokrajine Fudžian na Kitajskem. Po raziskavah, naj bi med vsemi pravimi čaji vsebovali največ antioksidantov. Ker sestavine belega čaja učinkovito napadajo proste radikale, ki povzročajo  staranje kože, njegove sestavine vse bolj pogosto uporablja kozmetična industrija.  

Pitje čaja je ena izmed tistih žlahtnih malenkosti v življenju. Trenutno vsakodnevno pijem zeleni čaj Lung Ching – izjemen priokus, ki me spominja na kostanj.
Pa dobro pitje!

(manjši del je povzet po reviji “Moje zdravje”, Dnevnik)

10 marca, 2008 - Posted by | Vsega po malem

6 komentarjev »

 1. Zaloga čaja pri nas ne bo tako hitro zmanjkala. Sestra je s Šri Lanke novembra prinesla toliko robe, da se bojim, da se bo “pokvaril” in ga ne bomo utegnili spit.

  V pravi čaj nujno stresem par kristalčkov sladkorja, ampak res PAR, mleko no way, raje imam črnega kot zelenega.

  Mislim, da je prav, da šalčke ne pereš, prav tako svetujejo za čajnike. Da ga samo malo oplakneš, da se naredi tista prevleka (mislim da se ji reče patina) in da prav tisto da čaju vsakič boljši okus!

  Komentar od sovica oka | 11 marca, 2008 | Odgovori

 2. Pomoje prvič, da mi je v roke prišel ‘Moje zdravje’ in sem z zanimivostjo prebrala članek o čajih. in zdej še enkrat 🙂

  Komentar od tjasulja | 11 marca, 2008 | Odgovori

 3. Ah no, tista dva ali tri prepisana odstavka boš pa ja preživela 😀 Sicer je pa tudi tam nekaj z Wikipedije 🙂 .

  Komentar od ateistek | 11 marca, 2008 | Odgovori

 4. A ne bi rajš pivo? 😉

  Komentar od Gaber | 12 marca, 2008 | Odgovori

 5. Čaj in čajni ceremonial (oz. ceremoniali-cha no yu, gong fu cha…) res tvorijo tako prostran svet, da omogočajo življenjedolgo raziskovanje. Veseli me, da je čedalje več čajnih raziskovalcev. Napisanemu bi dodal zgolj nekaj malega, morda (še) prezrt kotiček čajnega sveta, ki ni bistven za razumevanje a morda prispeva k lepoti le-tega. Poleg Thea sinensis obstaja avtohtona vrsta Thea (ali Camelia) assamica, prave čaje dobimo torej tudi iz te rastline in njunih križancev. Poleg navedenih “vrst” obstajajo tudi rumeni čaji in pa Pu erh (ehr),ki je nekaj posebnega. Pravzaprav se zeliščni in sadni naj niti ne bi imenovali čaji ampak poparki ali nekaj podobnega. Pa še nasvet; poskusi vsaj za vsako vrsto čaja imeti svoj čajnik, pa seveda čimbolj mehko vodo, predvsem slednja ima velik vpliv na okus. In še o temperaturi vode bi lahko razpravljal, vendar se mi zdi najbolje, da vsak najde svojo pot do Čaja. Pa obilo užitkov ob pitju.

  Komentar od dorian | 1 aprila, 2008 | Odgovori

 6. @Dorian: Hvala za tvoje izkušnje 🙂
  Sam sem začel ob pitju čaja jesti pravo, grenko čokolado z vsaj 80% kakava in z dodatkom čilija…Kombinacija je enkratna. Čisto malo, dovolj je že en košček, ki ga potem zelo počasi degustiram ob srebanju 🙂

  Prav imaš, mehka voda je najboljša.Imam aparat za povratno osmozo.

  Komentar od ateistek | 2 aprila, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: