ateistek

Trenja o predsedniški rezidenci

Vila Podrožnik Slišali smo argumente od skrajno servilnih, do skrajno odklonilnih. Baje da je Türk v predvolilnem času izjavil, da mu palače in rezidence niso pomembne. Sam tega nisem slišal ampak nihče tega v studiu ni negiral. Torej je resnica. Zdaj, ko je izvoljen je spremenil mnenje. Baje, da zaradi varnosti. Hm, če bi kdo danes od bivših predsednikov potreboval varnost, je to Milan Kučan, saj pri t.i. desnici predstavlja pravi prototip komunističnega veljaka. Nekateri volilci SDS in NSi so na robu histeričnega napad ob omembi njegovega imena. Najhujši znani histerik je Slivnik, ki je nekoč na Kučanov račun pisal neštete članke v Magu. Ampak, pustimo Kučana in nevrotičnega Slivnika.

Zanimivo, da uradnega argumenta o varnosti v oddaji nisem slišal. Sem pa slišal vse druge. Tako naj bi od predsedniške rezidence bila odvisna nacionalna zavest. Slovenija je blazno resna država, katere začetki so bili zelo težavni in si kot taka zasluži imeti tudi predsedniško rezidenco. Če se že skoraj vsi Slovenci lahko vozijo v ne vem kakšnih džipih, zakaj ne bi mogel predsednik imeti svoje rezidence, je bilo stališče našo natupirane in nadvse pomembne pripadnice meščanstva Jaklinove. Predsednik naj se ne bi več smešil pri obiskih drugih državnikov. Za svoje delo naj bi potreboval bolj primerne prostore, ne pa stanovanje ali celo šotor, je v navalu silnega usmiljenja do predsednika države, rekel sicer cerkveni odvetnik Starman. Predsednik naj si ne bi želel razkošja ampak zgolj dobre delovne pogoje ter prostore, ki so že narejeni in kot taki ne potrebujejo dodatnih trošenj sredstev iz državnega proračuna, so bila stališča predstavnika Türkovega kabineta.

Nasprotniki so videli v rezidenci le dodatno zapravljanje proračunskega denarja, predsednik naj bi se z rezidenco v nekem simbolnem pogledu odmaknil od preprostih ljudi in da je nadvse neprimerno, da se o tem pogovarjamo v času velike inflacije in socialnih stisk ljudi. Če sta prejšnja dva predsednika lahko svoje delo opravljala normalno, jih lahko tudi Türk. Imel naj bi že dovolj protokolarnih objektov, tako da je rezidenca odveč.  Častna straža, ki je ob tem predlagana, pa je bila pri večini odveč.

Slabih 14.000 gledalcev je z 58/42 glasovalo v prid rezidenci. Darko Krajnc, kot eden izmed sodelujočih v debati,  je izjavil, da so očitno glasovali le tisti, ki imajo več denarja, saj se veliko ljudem zdi neumno plačati 0,42 evra za glas.

MOJE MNENJE

Mislim, da je rezidenca odveč. Dovolj je protokolarnih objektov. Če bi bilo karkoli pomanjkljivega in premalo razkošnega za ves ta uradniški cirkus, bi to že zdavnaj slišali. Brez skrbi, za uradnike vseh sort, bo vedno dobro preskrbljeno. Nimam nič proti Türku, tudi volil sem ga. Vendar, naj se drži dejstva, da je v Sloveniji, ne več v OZN (tam je bilo uradniško razkošje verjetno kar precejšnje) in svojega stališča o rezidenci iz predvolilnega časa. Bolj primerno se mi zdi, da se po končanih predsedniških obveznostih umakne v svoje stanovanje, kot da kar naprej biva v istih prostorih, kjer tudi opravlja svoje delo.

Janševa vlada je lansko leto spomladi, ko je predlagala rezidenco in častno četo, bila prepričana, da bo zmagal Peterle. No, takrat je res tako zgledalo. Rezidenca in častna četa naj bi bila dva izmed več ukrepov, ki bi pri ljudeh vzbujali domoljubje. Zgleda, da se domoljubje v plehkih glavah lahko vzbudi tudi preko bivanjskega razkošja predsednika in klovnovskih predstav vojakov.
Glede tega lahko rečem, da je vlada tipično desničarska. Ljudem dopoveduje, naj proslavljajo državne praznike z izobešanjem zastav, naj se preko slovenstva identificirajo z ostalimi, ki jih je, tako kot njih, naključje postavilo na ta konec sveta. Govorilo se je celo o neki vojaški paradi, ustvarilo se je nekaj antikomunističnih herojev, kot je recimo leteči Pučnik, itd. Skratka, cel kup neke cenene ikonografije in obredja, ki naj bi ljudem pomagala za lažjo identifikacijo z državo.
Ne rečem, pri tistih najbolj tradicionalno-nacionalističnih volilcih sedanje vladajoče garniture, je to seveda takoj uspelo. Tudi brez tega, saj je slednje le še večji mobilizacijski moment. Takim pravzaprav zavidam. Tako malo rabijo, da so zadovoljni. Izobesijo zastave, verjamejo v kult vodilnih, vojsko, tradicijo, duhovnike in najdejo osebnostno večvrednost v tem, da so Slovenci.
Sam državo jemljem predvsem preko njenih spoštovanj človekovih pravic, preko pogojev, ki jih z zakonodajo ustvari za normalno življenje, preko življenjskega standarda, nivoja zdravstvenih in socialnih storitev, pravnega varstva in še česa. Pravzaprav sem jaz tisti, ki bo zahteval od države, da se mi izkaže in ne obratno. Dovolj je že, da je državljanom vsilila oderuške davke in jim tako odvzela veliko ekonomske svobode za lastno mašinerijo pod pretvezo prerazporejanja za vse njene zgornje funkcije, ki sem jih naštel.
Dokler se bodo njeni funkcionarji vozili z najnovejšimi limuzinami, blokirali svobodo gibanja ljudem zaradi lastne ekskluzivnosti, si preko raznih komisij, skupin in ne vem še česa izplačevali dodatke na že tako visoke plače, imeli privilegije pred zakoni ali jih celo, spet s kopico privilegijev, pisali sebi v prid, bogateli na račun državnih poslov ali jih delili svojim najbližjim, naj mi ne govorijo o domoljubju ali prerazporejanju.
Dokler bom pri zdravnikih vedno plačeval storitve kljub temu, da plačujem tudi dodatno zdravstveno zavarovanje in bom živel v prepričanju, da od pokojnin ne bo nič, če sam danes nekaj ne storim za svojo prihodnost, naj mi ne govorijo o državotvornosti.
Da bi državo avtomatično ljubil zgolj zato, ker mi je to določilo neko naključje dogodkov in se počutil povezanega z ljudmi, ki jih sploh ne poznam, je zame preveč abstraktno pričakovanje. Nihče nima te pravice, da bi kaj takega avtomatično pričakoval. Država je samo tisto, kar imam od nje kot posameznik, vse ostalo je vsiljena iluzija njenih vodilnih uradnikov oz. elit. Imam samo eno življenje, zato preprosto nimam časa, da bi ga zapravljal še na iluzije drugih.

25 januarja, 2008 - Posted by | Slovenija

1 komentar »

  1. Zelo dobro, a ne ostani le pri blogu, ampak deluj tudi na druge načine.

    Komentar od A | 25 januarja, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: