ateistek

Ženska emancipacija je stvar moških

Ženska miška V teh dneh spremljam ameriško demokratsko tekmo med kandidati za predsedniške volitve. Še nekaj časa nazaj je zelo dobro kazalo Hillary Clinton, vendar zadnji dogodki kažejo da tako lahko le ne bo šlo. Razlog težav je predvsem v ženskem volilnem telesu. Ta podatek se mi je zdel prav presenetljiv. Kaj ni čudno, da ženske nočejo glasovati za drugo žensko kljub temu, da se njihovemu spolu prvič v zgodovini nasmiha, da bi zasedel tako pomembno mesto kot je predsednica države. Mislim, da je to več kot dober mobilizacijski trenutek. Vseeno upam, da ji bo uspelo v drugih zveznih državah.
Zanimiv je bil komentar Vlaste Jeseničnik, ki je Clinotonovi zaradi čustev in solz, ki jih je pokazala na enem izmed predvolilnih govorov, očitala utrujenost. Čudno, da to ženska reče drugi ženski, ki naj bi bile že tradicionalno bolj čustvena bitja.

Sam bi glasoval za Hillary že zgolj zaradi zgodovinskega presedana. Res je sicer, da tudi črnec še ni bil predsednik ZDA, vendar so nas učili, da je potrebno dati ženskam prednost, ne? Hm, zmagovalna kombinacija bi bila potem črnka. 🙂 Poleg tega pa se mi zdi Hillary dober primer ženske s katero bi se lahko istovetile vse tiste ženske, deležne moževih varanj, ki so bile vseeno pripravljene odpustiti. Še več, lahko bi si zaslužila tudi glasove vseh tradicionalistov, ki si pravo žensko, vedno pripravljeno odpuščati, predstavljajo na tak način.
Po nekaterih ameriških forumih sem spremljal komentarje obiskovalcev na to temo in sem bil prav zgrožen na seksističnimi izpadi konzervativcev (čeprav me ameriški križarji vse manj presenečajo), saj so njo obtolževali za moževe cigaretne zabave z Moniko češ, če ni bila sposobna krotiti svojega moža, kako bo vodila državo.

Kakšna ženska bi lahko rekla, da ne vidi razloga, da bi volila drugo žensko zgolj zaradi istega spola. Vendar, če jih vprašaš kateri so potem ti razlogi, vsaj po mojih izkušnjah, večinoma dobiš odgovor, kot so bolje podane misli, karizma, uglajeno nastopanje, simpatičnost. Ker tudi ženske vse to lahko imajo, je jasno da pomemben del volilk raje voli moške zaradi spolnih preferenc pa naj se sliši še ne vem kako grobo.

Vendar, kje pa je tukaj emancipiranost, občutek za drugo žensko v smislu širših družbenih povezav? Prepričan sem, da je to v rokah moških oz. njihove dobre volje, saj se ženske preprosto niso sposobne bolj družbeno uveljaviti ali organizirati. Niti jih kaj takega preveč ne zanima. Žal pa se tudi dogaja, da se pojavijo posamezne kandidatke, ki celo izkoriščajo mobilizacijski trenutek emancipacije za lastne potrebe, če se samo spomnim smelih poizkusov Monike Piberl na zadnjih predsedniških volitvah.

Zgleda, da če je ženska izvoljena, je to ponavadi zato, ker moški protikandidati ne zgledajo preveč simpatično in je zato žensko volilno telo sploh opazilo, da obstaja tudi druga ženska, ki (če!) kandidira. Mogoče so izjema skandinavske države, kjer tudi ženske bolj pogosto kandidirajo.

Vendar, zakaj se pri moških ne javi signal simpatičnosti? Verjetno zato, ker moški in veliko konzervativno vzgojenih žensk pač kandidatkam večinoma ne zaupajo nekaj tako pomembnega kot je vodenje države, kar zasenči vizualni signal. Poleg tega pa pojmovanje moških o tem kakšna je lepa ženska, praviloma sega v njena mlajša leta, ki so veliko premalo, da bi taka oseba kandidirala na volitvah. Pri moških pa tako ali drugače velja pravilo, da so s starostjo vse bolj šarmantni.

Tudi če bi kandidatka poskušala z lepoto nekaj doseči, se seveda lahko v najbolj mačo glavah takoj pojavijo namigovanja, da je kurba. Takšni pač čutijo potrebo po obvladovanju žensk. In če je kakšna pretrd oreh, si to opravičujejo na tak način. Če ženski rečeš, da je kurba, je to izrazita žaljivka, medtem, ko moškim ponavadi rečemo žigoloji, donjuani, dobri ljubimci, skoraj nikoli pa kurbirji.

In ko je ženska izvoljena, se pojavi še večja nevarnost. Lahko prevzame hladne moške vzorce vladanja. Njena ženskost je zgolj zunanja embalaža. In tako je ženska emancipacija spet izigrana s strani samih žensk.

Bolj kot je neka družba konzervativa in obremenjena z ideologijo organiziranih religij, ki so vedno v rokah moških, manj je ženske emancipacije.

Današnji modeli interpretacije islama, so pravi šolski primer, kako zatreti žensko emancipacijo v sami kali. Narediš ji kopico otrok, religijskemu sistemu, ki ti je kot moškemu seveda pisan na kožo, pa prepustiš, da jo zavija celo življenje v posebna oblačila. Vsaj ljubosumen ti ni treba biti, če jo imaš seveda sploh rad, ob pogledih drugih moških.

Pri Judih celo obstaja molitev v kateri se zahvaljujejo, da se niso rodili kot ženska.

Ženska emancipacija je dosegla najvišjo stopnjo na Zahodu, kljub nasprotovanju krščanske tradicije. Emancipacijo začnejo križarji hitro enačiti s skrajnim feminizmom, kot družbeni grožnji ali prevedeno v zemeljski jezik, grožnji moškemu egu. Tako je Ratzinger še kot kardinal, kako predvidljivo, obsojal skrajni feminizem (očitno ne more biti drugačen kot skrajen) in ga označil kot smrtno grožnjo družinskim vrednotam. Skratka, ženske je potrebno posaditi za štedilnike in pralne stroje, kjer se kalijo družinske vrednote.
Začuda se ženske kljub temu prikritemu zaničevanju njihove samobitnosti in izkazanemu nezaupanju katoliške institucije, ki jih kaže že od svojega nastanka, opredeljujejo kot katoličanke. Ne gre pozabiti, da vatikanska testosteronska geriatrija ne dopušča sodelovanja žensk v višjem organizacijskem ustroju katolištva.

Poleg tega pa veliko žensk v konzervativnih okoljih prej razvije mazohistični sindrom in moževo nasilje tiho prenaša celo življenje ali ga, paradoksalno, celo smatra kot nekaj normalnega.

Vendar, kaj bi se zgodilo, če bi se ženske v stilu revolucije uprle tej moški nadvladi in zahtevale tudi kaj pomembnejših mest v družbi? Bolje, če bi se odločile množično nadeti deviške pasove in moške kaznovati s seksualno abstinenco. Saj so ponavadi moški tisti, ki potrebujejo več seksa, ne? Glede na to, da so moški močnejši spol, sem prepričan, da bi spet ženske potegnile krajšo. Porasla bi posilstva. Mogoče kaj tečajev karateja pred tem. :mrgreen: In naj že enkrat nehajo celo same, moške, ki jim znajo prisluhniti, klicati copati.

“Največja čast, ki jo ima ženska, je zlasti ta, da se po njej rodijo moški.”
Martin Luther King

“Moški fetus postane človek po 40 dneh, ženski po 80 dneh. Deklice nastanejo zaradi poškodovanih semen ali vlažnih vetrov.”
Tomaž Akvinski

9 januarja, 2008 - Posted by | V razmislek

14 komentarjev »

 1. “V teh dneh spremljam ameriško demokratsko tekmo med kandidati za predsedniške volitve. Še nekaj časa nazaj je zelo dobro kazalo Hillary Clinton, vendar zadnji dogodki kažejo da tako lahko le ne bo šlo. Razlog težav je predvsem v ženskem volilnem telesu. Ta podatek se mi je zdel prav presenetljiv. Kaj ni čudno, da ženske nočejo glasovati za drugo žensko kljub temu, da se njihovemu spolu prvič v zgodovini nasmiha, da bi zasedel tako pomembno mesto kot je predsednica države. Mislim, da je to več kot dober mobilizacijski trenutek. Vseeno upam, da ji bo uspelo v drugih zveznih državah.
  Zanimiv je bil komentar Vlaste Jeseničnik, ki je Clinotonovi zaradi čustev in solz, ki jih je pokazala na enem izmed predvolilnih govorov, očitala utrujenost. Čudno, da to ženska reče drugi ženski, ki naj bi bile že tradicionalno bolj čustvena bitja.”

  Hahaha. :))) Ne poznaš žensk, te si kot volivke vedno same izkopljejo grob.

  Chris Rock: Women HATE women. You get any two girlfriends in this room, been girlfriends for 25 years, you put a man in between them, “Fuck that bitch, ” “Fuck that bitch.” Guys are not like that. Guys actually think that there are other fish in the sea, and if a guy introduces his boy to his new girlfriend, and when they walk away, his boy goes, “Aww man, shes nice, I gotta get me a girl LIKE that.” If a woman introduces her new man to here girlfriend, and they walk away, her girlfriend goes “I gotta get HIM, and I will slit that bitches throat to do it.” Every girl in here got a girlfriend they don’t trust around their man.

  Vir, preden me kdo obtoži šovinizma, naj povem, da mi je za Chrisa povedala prijateljica: http://www.imdb.com/title/tt0405832/quotes

  Komentar od a | 9 januarja, 2008 | Odgovori

 2. Seveda je bilo tako tudi pri Barbari Brezigar, saj je žensko volivno telo iracionalno glasovalo za tistega opravilno nesposobnega debila z Zaplane.

  Komentar od a | 9 januarja, 2008 | Odgovori

 3. @a: Vsaj malo spoštovanja bi lahko pokazal glede na to, da človek verjetno počasi ugaša…

  Komentar od ateistek | 9 januarja, 2008 | Odgovori

 4. Si kdaj pomislil, koliko življenj je ta komunistični aparatčik zagrenil, skrajšal drugim? Samo svoj karmični dolg plačuje, to je vse, še nekaj naslednjih življenj ga bo!

  Komentar od a | 9 januarja, 2008 | Odgovori

 5. Kakšnega bo potem šele Janša and co. odplačeval… ta karmični dolg je šele težek!

  Komentar od Foka | 10 januarja, 2008 | Odgovori

 6. kar daš , to dobiš … tudi “a” ni izjema in ne zavidam mu njegovih nekaj naslednjih življenj … slej ko prej , pomnite!

  Komentar od bralec | 10 januarja, 2008 | Odgovori

 7. “Ženska emancipacija je dosegla najvišjo stopnjo na Zahodu, kljub nasprotovanju krščanske tradicije. Emancipacijo začnejo križarji hitro enačiti s skrajnim feminizmom…”

  Apropos skrajni feminizem: rdeče fukatožne terciarke (feministke) so na las podobne črnim fukatožnim terciarkam. :))

  Komentar od a | 10 januarja, 2008 | Odgovori

 8. @ateistek; morda bi bila potemtakem primerna Oprah.. že samo v mesni industriji se je radikalno zmanjšalo povpraševanje zaradi ene same izjave, ki jo je karizmatična persona izrekla v devetdesetih.
  @a: a kot aseksualen, a kot aboten ali zgolj a kot anonimno pogumen provokator? drugačno mnenje še ne da povoda za primitivno, nizkotno in žaljivo pljuvanje vsepovprek. barbara brezigar je bila predvsem medijsko netalentirana, nekarizmatična in okorna v svoji politični prezenci. lahko da povsem sposobna v vsvoji stroki, vendar enostavno neustrojena za politični ring. vendarle je to stara juha, ki je nima smisla pogrevati. da se le krešejo iskre, kajne?

  Komentar od erlend | 11 januarja, 2008 | Odgovori

 9. Ženska emancipacija je še največ dosegla tam kjer so začeli prodajati masam dostopne pralne stroje. In slučajno (ali pa ne) je bilo to najprej na Zahodu.

  Komentar od A | 15 januarja, 2008 | Odgovori

 10. hm, no, reče se tercialke, tretjerednice, verjetno si to mislil. Pomanjkljiva izobrazba…

  Komentar od Metka | 16 januarja, 2008 | Odgovori

 11. Ne Metka, tudi ateistke in prvorazrednice so prej prale na roke ali pa so na roke za njih to počeli drugi. Prvi pralni stroji so bili še nerodni, vijak se je vrtel na dnu posode in kakor da samo malo mešal vodo. Ti stroji so imeli včasih nekakšne valje za ročno ožemanje. Šele kasneje so se pojavili učinkoviti stroji na boben, ki so tudi cenrifugirali. Zanimivo je, da so ženske pogosto zavračale pomivalne stroje, a tista, ki se je navadila ve, da je to imenitna iznajdba. Pomeni tudi prihranek pitne vode, saj na roke nihče ne opere s tako malo litri vode.

  Vztrajam da so pralni stroji naredili za žensko emancipacijo več kot mnoga dobronamerna gibanja skozi čas skupaj. Naj mi katera ali kdo dokaže nasprotno, me poduči v čem nimam prav? No, bo kaj? 🙂

  Komentar od A | 17 januarja, 2008 | Odgovori

 12. Ja A glede pralnih strojev se čisto strinjam s tabo, zaradi njih je položaj žensk mnogo boljši. Samo poglej, to šele kaže, kako so ženske tudi na Zahodu še krepko zatirane. So ekonomsko samostojne, baje, pa kljub temu pranje zadeva samo njih. Tudi ti tako praviš. Malo čudna emancipacija je tole. Nič kaj dosti boljše ni kot v sveti, katoliški in apostolski cerkvi.

  Komentar od Metka | 17 januarja, 2008 | Odgovori

 13. Kje pravim da pranje zadeva samo ženske? Podtikaš mi nekaj kar nisem rekel. Je pa dejstvo, da so ženski prej prišli na pomoč stroji kot moški. Domnevam da je stroj resda izumil moški, ki je želel pomagati na svoj način. Sicer pa, lenoba, želja po udobju, je gibalo napredka.:)

  Ekonomsko osamosvojena ženska lahko počne kar hoče. Zakaj gledaš tako črno? Po moje je moški tisti, ki se zadnje čase povsod vse bolj umika in je vedno bolj v škripcu.:)

  Stanja ne bi primerjal z RKC.

  Komentar od A | 17 januarja, 2008 | Odgovori

 14. Oj A! Nekateri moški, poudarjam, NEKATERI, se res od vsega umikajo, tudi od pranja, pospravljanja, kuhanja…

  Resnično ekonomsko samostojne ženske pa so tudi v RKC in v islamskem svetu, če je že to zate edini problem. Zakaj potem stanja ne bi primerjal z RKC? Sicer mi ni jasno, kakšen odnos imaš ti do RKC, jaz sem jo omenila, ker gre za ateistkov blog.

  Zdaj bom pa rajši prenehala s to razpravo, se mi zdi, da že malo spominjam na kakšno črno ali rdečo tercialko.

  Lepo se imej!

  Komentar od Metka | 18 januarja, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: