ateistek

Ponovoletni občutki

Ognjemet No, pa se je končal tudi ta statistični džumbus, ki se mu reče vstop v novo leto. Seveda ne bo nič drugače kot je bilo prej.

Človeštvo bo še naprej uničevalo naravo v enakem ali hitrejšem tempu po premosorazmernem obrazcu med zažiranjem v resursno substanco planeta in gospodarsko rastjo. Kolonialne sile oz. korporacije bodo enako nadaljevale s svojim dehumaniziranim izčpravanjem človeških resursov in jih, kljub delu in plačilu, ironično obsojale na večno revščino.

Planet se bo še naprej segreval ne glede na sestankovanja uradnikov, ki svoje (ne)posle raje pregovarjajo na lepih, idiličnih destinacijah planeta namesto na najbolj prizadetih, kjer se učinki že vidijo. 

Krizna območja bodo še vedno aktualna, lahko samo upamo, da jih ne bo še več.   

Ljudje bodo ostali ljudje ne glede na ves pozitivni fluid novoletnih pričakovanj, ki je v teh dneh zajel skoraj celotno človeštvo; ne glede na intenziteto ognjemetov, ki so, by the way, manifest kontroliranih eksplozij, ki onesnažujejo okolje in so prijetna le človeškemu očesu, za ostale prebivalce tega planeta, ki so baje bolj glupi kot naša vrsta, pa nasilje; ne glede na količino popitega alkohola ali kakšnega drugega načina vživetja v pozitivistična pričakovanja v novem statističnem obdobju.

Človeštvo pozablja, da ne bo nič boljše, če samo ne bo naredilo teh sprememb. Bogu, naravi oz. sili v katero verjame, je prav vseeno ali obstajamo ali ne in kakšna je obča kvaliteta tega obstajanja.


Mad world

Doma smo v novo leto vstopili z novimi, seveda višjimi cenami. Tako so nam trgovci, takoj prvi dan, prisolili klofuto realizma s požrtnostjo svoje panoge. 

Tiny Slovenia, kot so poimenovali to državo na CNN- u, je prevzela vodenje EU. To pravzaprav pomeni zadolžitev za zagotavljanje lahkosti vodenja enega največjih birokratskih konglomeratov. Slovenija bo tako pol leta uradniški poligon. Zagotavljanje nemotenega vodenja EU, nas bo stalo milijone in milijone proračunskega denarja. Vendar drugače očitno ne gre, saj bi brez uradniškega razkošja in zato večjega stresa znali, ubogi uradnički, sprejeti več napačnih odločitev. Poleg tega pa je zoprno začeti varčevati pri sebi.
EU kot ideja skupnosti je res dobra, saj je končno prekinila (ali vsaj preložila) primitivno ratobornost njenih narodov vendar me njen požrešni, birokratski stroj res jezi. Prav perverzno je, da njeni uradniki uživajo veliko več pravic kot povprečni delavci, izpostavljeni trgu, ki jim, preko davkov, financirajo vse te ugodnosti. Socializem bi bil premalo ugodna oznaka za pravilnike o delu njenih uradnikov.  

Ampak, če vsaj malo zanemarim svoj, že po naravi dan prioritetni pesimizem in kritiziranje, bom vse globalne težave raje, naj se sliši še tako egoistično, zamenjal s pogledom na svoje življenje v preteklem letu. Zakaj? Ker imam to moč, da vplivam nanj v vseh tistih segmentih v katerih se to da in lahko nase pokažem s prstom glede uspešnosti ali neuspešnosti takih dejanj.

Torej, še nikoli nisem toliko potoval, videl toliko krajev in si razširil obzorja, kot v minulem letu. Zame je bilo nadvse uspešno. Glede na to, da se tudi rad igračkam s trgovanjem z delnicami, se mi je, za zdaj še nerealizirana vrednost v 365 dneh povečala za slabih 40%. Tudi zdravje mi služi dobro. Ljudem, ki so mi blizu, se tudi ni zgodilo nič slabega ali celo tragičnega, skratka, 2007 je bilo zame res super leto, vredno ponovitev. Pa ne mi zavidat 🙂 . Saj je bilo tudi kaj grenkobe vendar je teža tega daleč manjša. Sploh, če se lahko iz tega kaj naučim.

Vonj leta 2007 mi bo navdih in poživilo za naprej.

2 januarja, 2008 - Posted by | V razmislek

6 komentarjev »

 1. Vse lepo in prav, a slišim, da h globalni otoplitvi veliko bolj kot avtomobili prispevajo letala…Si kaj pomislil na to, ko si švigal sem in tja in si širil obzorja?

  Komentar od A | 2 januarja, 2008 | Odgovori

 2. Sem slišal drugače. Letala naj bi zmanjševala učinek globalnega segrevanja zaradi zatemnjevanja. Sicer pa bi lahko tak očitek namenil veliko ljudem, tudi Al Goru, ki se je vozil z letalom sem ter tja za potrebe dokunentarca o globalnem segrevanju. Očitno tistih, ki so mu podelili Nobelovo nagrado ni motilo.

  Naj mi ponudijo prevoze z letali, ki bodo manj onesnaževala okolje tudi, če bo nekoliko dražje. Prepričan sem, da tehnologija obstaja. Vendar tega ne storijo. Saj veš zakaj, ne? In če veš, potem ne bo težko ugotoviti kdo nosi glavno krivdo.

  Komentar od ateistek | 2 januarja, 2008 | Odgovori

 3. Salonski levičar, ki služi z delnicami (je torej kapitalist) = par excellence sociopat.

  Komentar od a | 4 januarja, 2008 | Odgovori

 4. Mogoče je pa nekaj narobe s tvojimi pojmovanji levice?
  Tudi z delnicami se lahko služi na moralen način…Čudim se, da tega ti, kot liberalec in hud zagovornik trga, ne veš..

  Komentar od ateistek | 4 januarja, 2008 | Odgovori

 5. :))

  Komentar od A | 8 januarja, 2008 | Odgovori

 6. Tisto glede zatemnjevanja ne bo držalo. Če bi bilo res, bi moralo biti najbolj vroče ob jasnih dneh in nočeh in najbolj mrzlo ko je oblačno. Ali še drugače: ko ni oblakov je v bistvu tako kot da bi kurili peč na prostem! Zato je z oblaki topleje saj so kot nekakšna izolacija. Sonce obseva Zemljo in je pri tem tisto zakrivanje veliko pomebneje šele potem – po odboju žarkov od površja Zemlje, ko se toplota dviga.

  Letala pakta NATO celo načrtno proizvajajo oblačnost (tako kažejo fotke) – zdaj tudi nad Slovenijo – in z njo segrevanje. Mimogrede, ali ve kdo o tem kaj več?

  Komentar od A | 8 januarja, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: