ateistek

“Sodobnost” britanske kraljice

Elizabeta II Slišim, kako je britanska kraljica Elizabeta II, poleg vseh superlativov tudi sodobna, saj uporablja YouTube za komunikacijo z ljudmi. Seveda, na posebnem kanalu oz. The Royal Channel.

Bolj kot “sodobnost” kraljice me moti dejstvo, da imamo v 21. stoletju še vedno monarhije, torej sistem delitve oblasti, kjer se po načelu dedovanja delijo najvišji družbeni položaji. Zaudarja po primitivnosti. Vsaj meni, saj menim, da so izvoljeni predstavniki vladanja državi ter vse materialne ugodnosti, ki jih skoraj po pravilu najprej dodelijo sebi, nato bližnjim, mogoče še daljnim sorodnikom in interesnim prijateljem, že preveč za finančno izčrpavanje mas. Ampak kljub vsemu sem bolj prizanesljiv do izvoljenih kot krvno dedovanih oblastnikov. Prvi so morali pokazati vsaj nekaj znanja oz. spretnosti pri prepričevanju množic, drugi pa so se samo, po igri naključja, rodili iz “pomembne” maternice.

Monarhizem bi moral biti le še dejstvo nekih drugih časov, iz zgodovinskih čitank saj je v direktnem konfliktu z ustavnim načelom o enakopravnosti. Vem, to načelo je kršeno povsod in je zgolj dokaz, da papir, tudi če je Ustava, prenese tudi tako neživljenjsko neumnost. Vendar se mi pri monarhizmu vse skupaj zdi še večja naivnost. Še bolj iluzorno je pričakovati, da bo britanska kraljica ali kdo iz družine, enakovreden povprečnemu britanskemu državljanu. Veliko bolj, kot če je namesto kraljice nek bogat posameznik.

Grozno je tudi dejstvo, da so različne evropske kraljeve družine, za vojne, ki so jih bile med seboj, pošiljale navadne ljudi v klanja, same pa so se dolgočasile po razkošnih dvorih ali se celo poročale med seboj.

Kraljeve družine me spominjajo na naglavne uši, ki se redijo na človeških masah. Dober primer tega je bila ruska kraljeva družina Romanov, ki je imela, preden so jih krvavo pobili Leninovi revolucionarni boljševiki (tudi ti niso bili kaj prida boljši vendar je tokrat tema o monarhiji) leta 1917, nepredstavljivih 45 milijard dolarjev. Hm, danes bi to bilo, koliko, 1000 milijard? Ne ustvarjajo ničesar ali pa zgolj uspešno ali neuspešno obračajo premoženje, ki so si ga nekoč preprosto prilastili. Skozi generacije se to pozabi in potem ljudje dejansko mislijo, da so, poleg vseh kraljevskih “oh in sploh-ov” tudi pravi poslovni uspešneži.

V sodobnih časih šteje ugodje, ki ga, nikomur potrebne kraljevske družine, ustvarjajo bedakom s praznim življenjem, ob opazovanju takih “nadbožjih” družin pred TV kamerami oz. rumenem tisku ali vzhičenem vzdihovanju ob njihovem izmišljanju populističnih pristopov, kako upravičiti svojo ekskluzivnost oz. “modro kri”. In med njihova sredstva promocije se je, pričakovano, vpisal tudi YouTube.

26 decembra, 2007 - Posted by | V razmislek

Zaenkrat še ni komentarjev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: