ateistek

Polnočnica – aktivizacija institucijskih manipulacij

slika Prav žalost se mi stori pri srcu, ko vidim vso to čredo zmanipuliranih ljudi, ki v sebi čuti potrebo po čaščenju svoje ikone v institucionalnih prostorih uradne religije, ki si je to isto ikono izbrala za svoj trade-mark. Jezus je kot argument pridobivanja vernikov oz. strank. Bi bil omenjeni kaj manj počaščen, če bi se ga ljudje spominjali doma? Je vso to zborovanje res čaščenje Jezusa ali potrjevanje svoje skupne ideologije z maso z namenom prikritega čaščenja institucije? Če nekdo reče, da je katolik pomeni, da je svojo potrebo po čaščenju in izbiri predmeta čaščenja pravzaprav prepustil presoji institucije, sam pa ji bo, bolj ali manj poslušno sledil. Ta je tudi že pripravila vse potrebne prijeme, da bo vse skupaj prenesel na svoje naslednike.

Verjetno je dober občutek, ko ob polnočnici vidiš okoli sebe ogromno ljudi, ki so si za svojo zvezdo vodiljo, skozi generacijsko vodeno manipulacijsko obredje (ne)prostovoljno izbrali istega človeka. Še boljši občutek je, če vse skupaj opazuješ s strani institucije, ki ti pokaže kako uspešno ali neuspešno opravljaš transformacijo svoje ideologije skozi generacije.

Tako kot večina Slovencev tudi ta in ta družina danes praznuje božič in je skupaj, so besede, ki jih lahko v teh dneh kar naprej poslušamo v pomensko podobnih izvedbah. Ta uniformizem se mi zdi prav perverzen vendar je žal resničen. Kot da ljudje potrebujejo stilizirane izmišljotine, da so srečni in skupaj.

Je vera res tako zahtevna zadeva, da je potreben posrednik ali celo institucija v ozadju? Seveda ni. Veliko bolj zahtevno je pridobivanje strank, ki se bo z navrženo ideologijo na koncu tretirala kot “večina”. Ko se to zgodi, je cilj uspel, kolesje se podmazano in utečeno vrti. Stanje je zgolj potrebno vzdrževati. Polnočnica je ena izmed takih vzdrževalnih opravil.

Božiček

24 decembra, 2007 - Posted by | Religije

20 komentarjev »

 1. že 2000 let institucija gradi svojo moč na masi.
  večina današnje mase je tu radi pogojenega refleksa.toliko bolj žalostno,saj to pokaže koliko ljudi uporablja lastne možgane

  Komentar od nichiren | 24 decembra, 2007 | Odgovori

 2. Uh, pred polnočnico imam še čas, da napišem svoj komentar na tale prispevek, ki me, po pravici povedano, sploh ne gane, oziroma ima to zmerjanje kristjanov, kamor se tudi sam v osnovi prištevam, z zmanipulirano čredo, ki baje ne zna uporabljati svojih možganov, nasprotni učinek, še z večjim veseljem praznujem ta večer, ki nima zgolj religioznega temveč dosti več drugih pomenov. Skratka, ti zagrenjeni in patetični poskusi zbijanja morale drugače mislečim, v tem primeru kristjani, več povedo o avtorju samem kot o tistih, na katere se naj bi ta sestavek nanašal. Ne vem pa, zakaj bi bil žalosten za druge, prav nič ti ni treba biti žalosten za nas, bolj se mi zdi, da si žalosten zaradi sebe. Pa veliko uspeha pri tem vašem uporabljanju svojih možganov.

  Komentar od Farad | 25 decembra, 2007 | Odgovori

 3. @Farad: nisi me prav razumel. Ne zamerim ti, ker si padel na izpitu institucionalne zmanipuliranosti ampak RKC, ker te je naredila za takega. Žalosten sem pa zato, ker je RKC uspelo ljudem vcepiti,da potrebujo take trike prevare, da odkrijejo, kako je lahko življenje lepo. Ne me imeti za zagrenjenega, saj sem zdavnaj odkril, da je lepota življenja veliko več kot simbolika obredja neke lokalne religije.
  Namen RKC pri vsem tem je pri ljudeh zbuditi pozitivne občutke, da bi jih povezovali tudi z njo. Kar na koncu spet pomeni, da bo zato na koncu prava zmagovalka ona, ne vi, individualci, ki ste ji zgolj sredstvo uspeha.

  Komentar od ateistek | 25 decembra, 2007 | Odgovori

 4. @Kar na koncu spet pomeni, da bo zato na koncu prava zmagovalka ona, ne vi, individualci, ki ste ji zgolj sredstvo uspeha.

  Daj bodi že enkrat mal bolj uvideven: RKC ni oseba, institucija ne more uživat, ne more zmagovati. V vsem tem času nisi pisnil niti ene besedice proti bogatašem, ki zapravijo miljarde za svoje jahte, avtomobili,… in ravno oni so krivi za komercializacijo božiča.

  Kot psiholog se mi zdi nadvse pomenljivo to, da ravno ob krščanskih praznikih pišeš o teh temah, kot da imaš neko nezavedno frustracijo iz otroštva.

  In če si tako prijazen in načelen do RKC, pojdi k družini, ki je dobila pomoč od Karitas in jim povej, da zgolj manipulirajo z njimi. Povej enako 300.000 prebivalcem Madagaskarja, ki jih je rešil smetišča misijonar Pedro Opeka skupaj s prijatelji(čeprav jih je zelo malo sprejelo vero) in to še vedno nadaljuje).

  Komentar od izbruh1 | 25 decembra, 2007 | Odgovori

 5. @izbruh1:

  —-RKC ni oseba, institucija ne more uživat, ne more zmagovati.—-

  Institucijo tvorijo ljudje, ki se z njo poosebljajo, istovetijo in jo živijo. Vrh institucije, ki živi v materialnem in pozornostnem izobilju je pravi zmagovalec.

  ————V vsem tem času nisi pisnil niti ene besedice proti bogatašem, ki zapravijo miljarde za svoje jahte, avtomobili,… in ravno oni so krivi za komercializacijo božiča.——–

  Tudi papež ima vse od naštetega, kar očitaš bogatašem. Božič si je izmislila krščanska ideologija za svoje propagandne potrebe vendar pa ima v tržnem gospodarstvu prav vsak pravico, da tudi sam pristavi svoj lonček pri tem. Če si hud na druge, potem si pravzaprav hud na osnovne principe tržnega gospodarstva.

  ———–Kot psiholog se mi zdi nadvse pomenljivo to, da ravno ob krščanskih praznikih pišeš o teh temah, kot da imaš neko nezavedno frustracijo iz otroštva.——–

  Hm, torej tisti, ki kritizirajo krščanstvo in njihove praznike to počnejo zaradi frustracij, ostali, ki pa se vdajajo vsem tem izmišljenim oslarijam zaradi prodobitvene dejavnosti RKC, pa so normalni, zdravi ljudje?

  ————In če si tako prijazen in načelen do RKC, pojdi k družini, ki je dobila pomoč od Karitas in jim povej, da zgolj manipulirajo z njimi.————–

  No, z njimi ne manipulirajo, manipulirajo pa takoj, ko si to družino sposodijo kot primer svoje dobrodelnosti. Namreč, potebno je vedeti, da RKC na leto prejme toliko in toliko denarja za take potrebe od vernikov. In vse dokler bo imela pozitivno razliko med tovrstnimi prihodki in drugimi odhodki, bo lahko manjši delež dala za take posameznike kot sredstva promocije. Torej, pravo dobrodelnost bo katoliška ideologija pokazala takrat, ko bo zarezala v svojo institucijo in začela deliti lastna sredstva, ki se pod papeževo ritjo kopičijo že stoletja in ne zgolj manjši del sredstev, ki jih dobijo od vernikov.

  ————-Povej enako 300.000 prebivalcem Madagaskarja, ki jih je rešil smetišča misijonar Pedro Opeka skupaj s prijatelji(čeprav jih je zelo malo sprejelo vero) in to še vedno nadaljuje).———

  Rešil jih je smetišča???
  Če RKC lahko pomaga 300.000 ljudem s svojimi sredstvi, se zastavi vprašanje koliko sredstev šele dobi. Ne biti naiven. Če RKC nekaj da, bodi prepričan, da mora zato dobiti vsaj še enkrat več. Račun se mora vedno iziti tako, da bo na koncu razlika pozitivna. Vendar to potem ni tista prava, utopična dobrodelnost, ki jo je zagovarjal revolucionar Jezus, če je seveda sploh kdaj živel.

  Komentar od ateistek | 25 decembra, 2007 | Odgovori

 6. Mene je čisto “urilo”, ko smo skupaj skozi okno zagledali tiste odrasle, kako ob 22h proti cerkvi korakajo z lučko v roki. Spomnili so me na sedem palčkov, ki se v pravljici o Sneguljčici zvečer vračajo domov.

  Ista pašta: tudi božič je pravljica, a ji naseda ali v njej participira tako veliko odraslega sveta, da se resno vprašam, kje je človeška evolucija spregledala možgane…

  Vendar me nič ne moti, če nekdo potrebuje pravljice, da zna in zmore živeti, jezi me, ko se tudi od mene pričakuje, da se vdajam tem neumnostim. Vsiljuje se mi pričakovanja na “sveti” večer. Če nisem verna, naj verski praznik sprejmem vsaj kot “družinski” in podobno. Pa voščevanje srečnega in ne-vem-kakšnega-še božiča. Ga ne praznujem, hvala. Četudi je dela prost dan, ga prosim po radiu in TV ne voščujte vsem povprek, ker sicer pričakujem, da se vsem povpreku vošči tudi pravoslavnega, pa kakšen islamski praznik in kar je še ideoloških, pardon, verskih praznikov.

  Tko. 🙂

  Komentar od PF | 26 decembra, 2007 | Odgovori

 7. Mimogrede, odličen medo. 😉

  Komentar od PF | 26 decembra, 2007 | Odgovori

 8. Ista pašta: tudi levičarstvo je pravljica, a ji naseda ali v njej participira tako veliko odraslega sveta, da se resno vprašam, kje je človeška evolucija spregledala možgane

  Komentar od FDP | 26 decembra, 2007 | Odgovori

 9. Vendar me nič ne moti, če nekdo potrebuje pravljice, da zna in zmore živeti, jezi me, ko se tudi od mene pričakuje, da se vdajam tem neumnostim.

  Komentar od FDP | 26 decembra, 2007 | Odgovori

 10. FDP – ah dej no, le kdo od tebe pričakuje in te sili, da bi se vdajal levičarskim neumnostim. Si mogoče v prime terminih na vseh naših TV postajah zasledil kakšnega Kidriča, vabilo na obletnico Dražgoške bitke, hišo cvetja….
  Če si bil slučajno odsoten, ti namignem, da so že en teden vsa poročila tretjinsko zapolnjena z Vatikanom, božično koreografijo, Uran-om podolgem in počez, Stres v prime terminih…luč miru, skavti tam, skavti tu, skavti gor, skavti dol…
  Ti mogoče kdo 5x na dan predvaja partizanske pesmi po ozvočenju…ali ti zvonijo iz cerkevih turnov, ne glede na vse lokalne in državne uredbe o omejevanju hrupa….saj ne rečem, da ni zvonjenje del naše identitete, kulture, ampak minimalno 5x na dan???…Turki itak pridejo na Brnik (Pučnik mi ne gre…)in za njih poskrbijo letaliko-mejni organi, za poplave imamo gasilce in CZ, za obveščanje pa Center za obveščanje.
  Ali se v dobi interneta, mobi tehnologije, vseobsegajočega radijskega obveščanja ljubitelji srečevanj v cerkvah ne bi mogli obveščati na kakšnega prej navedenih načinov, ali moramo za njihove seanse vsi vedeti…

  Komentar od Dikembe | 27 decembra, 2007 | Odgovori

 11. Dikembe – tole si pa dobro napisal se popolnomastrinjam s tabo!

  Komentar od dare | 27 decembra, 2007 | Odgovori

 12. @dikembe & dare

  Trditi v družbi, kjer je vse do zadnjega atoma levičarsko, od medijev, politikov, prebivalcev, do zdravstvenega, izobraževalnega, davčnega, pokojninskega, socialnega sistema, da te nihče ne posiljuje s temi neumnostmi, je zelo smela trditev … popolnega bedaka.

  Komentar od FDP | 27 decembra, 2007 | Odgovori

 13. No, bedaček….če je res vse do zadnjega atoma tu levičarsko, potem res nima nikakršnega smnisla s tem še posiljevati. Ravno zato mora “druga” stran biti še toliko bolj vsiljiva in glasna, da se jo sliši…
  In če je kljub 3letni vladavini klenih desničarjev tu še vse “levo”, potem nekaj ne štima. Bo res držalo, da imamo slabo in neučinkovito vlado..

  Komentar od Dikembe | 27 decembra, 2007 | Odgovori

 14. @PF: Ja, medo je “simpatično konkreten”, he,he……
  @Dikembe: FDP (verjetno gre za a-ja) je še en v vrsti obolelih za makartizmom.

  Komentar od ateistek | 28 decembra, 2007 | Odgovori

 15. @ na 5. komentar

  –Tudi papež ima vse od naštetega, kar očitaš bogatašem–

  ko boš pa papeža slikal na jahti z martinijem v roki, ti dam 100€… prvi strel v prazno

  –kritizirajo krščanstvo in njihove praznike to počnejo zaradi frustracij

  mogoče znaš ločiti med ednino im množino. Omenil sem samo tebe in ne mene, ki tudi kritiziram Cerkev. Vendar na bolj argumentiran način, na pa za gostilniškim šankom… drugi strel v prazno.

  –Zgleda da ne poznaš funkcioniranja Karitas. karitas je formalno neodvisna od RKC, zato ima tudi lastne vire prihodkov, sestavlja jo več kot 90% prostovoljcev, med drugim recimo recimo podpira časopis Kralji ulice, vsak dan brezplačno brezdomcem deli topel obrok… In če si kdaj prebral Kralje ulice, veš da tu ni prav nič v zvezi z RKC. Raje se pozinimaj o čem govoriš… tretji, močan strel v prazno.

  —glede Pedra Opeka, ko mi boš argumentirano pokazal, da je on zgolj orodje RKC (čudno, katero orodje pa so protestanski misijonrji?!), ti dam 100€. Kdo je on (prepisano iz 24.ur): S svojimi sodelavci je leta 1989 ustanovil človekoljubno organizacijo Akamasoa, ki je pomagala 2900 družinam zgraditi stanovanja. Postavil je 6 zdravstvenih domov in pomagal ustanoviti več kot 70 šol za izobraževanje otrok in mladih.
  V osemnajstih letih je Opeka tako neposredno pomagal kar 250.000 revnim prebivalcem Madagaskarja. Njegovo delo podpirajo različne človekoljubne in humanitarne organizacije. Za svoje dosedanje delo je bil tudi nominiran za Nobelovo nagrado za mir.

  In ponavljam, le majhen del magašijev se je odločil za vero. In ne vem, kaj lahko tukaj potegne ven RKC, ki itak skor nč nima zraven. Nemi rečt oglaševanje, ker to je pa že res žalite v njega osebno. Velik, res velik strel v prazno.

  Komentar od Izbruh1 | 28 decembra, 2007 | Odgovori

 16. Hm, FDP, alias a, anonimni in kar imaš še identitet: pa ne, da se je dopust izjalovil?!?

  Hm, in tako sveže v zakonu: kako to, da zveniš tako običajno togotno nepotešeno?!?

  Komentar od PF | 28 decembra, 2007 | Odgovori

 17. Glede prvega strela v prazno: papež se preprosto ne more kazati v jahtah. Pa ne zato, ker ne bi mogel ali ne imel sredstev ampak zato, ker bi mu padel rejting. On mora izigravati reveža, čeprav je to absurdno. Hodi po svetu in se razkazuje v posebnih, zanj prirejenih avtomobilih, vse njegove stroške plača država kamor pride.

  Glede drugega: Ti kritiziraš RKC? Res? Sem kaj zamudil? Kaj konkretno te moti?

  In še tretjega: Kolikor jaz vem, se omenjeni časopis financira preko prodaje.Slučajno poznam osebo, ki je začela s tem projektom, je njegov nosilec in ni nikakor povezana z RKC. Je ateistično usmerjena. Bom pa vsekakor preveril, če to drži.
  Za kosila pa vem. Če je Karitas res tako sveto ločen od RKC, se čudim, da si ga RKC rada sposoja kot prepričevalni argument kako dobra je. Se bojim da tudi sam počneš enako. Zanimivo je, kako trdiš, da je Karitas ločen, ne vidiš pa da s tem daješ meni prav.Namreč, če izhajam iz tvoje trditve, da je ločen, pridem hitro do smiselnega odgovora zakaj: ločen je zaradi denarja. Zakaj bi se denar RKC zapravljal za Karitas,saj ta lahko jutri, če verniki zaprejo pipice, bankrotira? Edino kar šteje je pozitivna bilanca, remember?

  In kar se tiče Opeke; ponavljam, nič od tega kar on počne, ne gre iz Vatikana ampak je rezultat njega samega in njegovih dejanj. Res upam, da tega ne počne v imenu institucije, saj bi to bil višek naivnosti. Prej ali slej si ga bodo sposodili kot promocijski element lene vatikanske, geriatrične duhovščine. Sicer pa, saj sam priznavaš, da ga podpirajo različne človkoljubne in humanitarne organizacije, kamor Vatikana ne gre šteti.

  Komentar od ateistek | 29 decembra, 2007 | Odgovori

 18. No takole ateistek, v samo enem od 10 internetnih medijih so poročali o naslednjem dejanju visokega predstavnika rimske kurije:

  Kardinal Rode je ob blagoslovu vina prejel 4000 evrov, ki naj bi jih zdaj izročil slovenskemu misionarju na Madagaskarju Petru Opeki. Klet je denar zbrala skozi letošnje leto s prodajo Kardinalskega vina, Rodetu pa ga je predal vodja prodaje v Kleti Bistrica Matjaž Libnik. Opeka bo denar porabil za gradnjo slovenske vasi na Madagaskarju.

  O Karitas pa res zgleda nimaš pojma, ustanovitelj je slovenska škofija, prostore za shrambo podarjenih stvari dajejo župnije.

  Da debata je seveda debata brez konca. Vseeno pa te pozivam, da preden koga ali kaj kritiziraš se natančno pozanimaš o sami stvari. Sicer je vsa kritika le neko godrnjanje za gostilniškim šankom.

  Pa srečno novo leto in še več zanimivih (pravih) objav na blogu!!

  Komentar od izbruh1 | 30 decembra, 2007 | Odgovori

 19. 4000 evrov? To je prava revščina za institucijo, ki se pahlja na milijardah..Bolje, da niso poročali o tem stiskaštvu, ki je hkrati hinavščina.

  Zakaj nimam pojma o Karitasu? Mislim, da si ti tisti, ki maš probleme. Enkrat rečeš, da ni pod RKC, drugič da je ustanovitelj slovenska škofija…Karitas je mednarodna organizacija za humanitarno pomoč rimokatoliške cerkve.Prva Karitas organizacija je bila ustanovljena v Freiburgu v Nemčiji leta 1897. Sledile so Karitas v Švici, ustanovljena leta 1901, v ZDA, ustanovljena leta 1910, sledile so ustanovitve Karitas organizacij povsod, kjer je lahko delovala rimokatoliška cerkev, danes je teh držav že preko 200, vključno s Slovenijo.Pika.

  Torej, kot sem že trdil na samem začetku je Karitas odraz manjšega dela pozitivne bilance RKC in ne predstavlja rez v njihovo nakopičeno bogatstvo, ki se kopiči tudi naprej. Ponavljam, to ni Jezusov način darovanja, ko odvzameš od svojih ust in daš drugemu ampak nekaj drugega. Je promocijska služba ustanovljena ravno zaradi takih kot sem jaz, kritikov. Vsaj malo jim skušajo s tem zapreti usta. Ampak, vsaj kar se mene tiče, brezuspešno, saj sem realist in sem prepričan, da so sredstva, ki jih RKC kot globalna institucija usmeri v Karitas, mizerija mizerij od tistega kar dobi. Pomenljivo je že to, da nihče ne ve, koliko globalna RKC dobi denarja od vernikov in koliko jih potem plasira naprej in koliko obdrži sama. Objava takih podatkov bi bila poštena do vseh tistih, ki so si RKC izbrali kot posrednika distribucije njihove humanitarne pomoči.

  Če se z nečem ne strinjaš, tega ni potrebno tretirati kot neresnico in vsemu skupaj na tak način odvzemati kredibilnost.Tudi tebi vse najboljše in še več zanimivih(pravih)debat.

  Komentar od ateistek | 30 decembra, 2007 | Odgovori

 20. No takole izbruh1, v Delu sem prebral, da je bilo približno 150.000 litrov mašnega vina, ki je dozorelo v hrastovih sodih v Kleti Bistrica v Slovenski Bistrici, ki je v lasti nadškofijskega podjetja Rast (zmogljivost kleti je 1,2 milijona litrov vina). Nadškof Kramberger je Kleti izročil certifikat za pridelavo mašnega vina, ki ga tako lahko uporabljajo duhovniki po vsem svetu.”….”Del izkupička od prodaje t. i. kardinalskega vina v višini 4000 evrov bodo namreč namenili misijonarju slovenskega rodu na Madagaskarju Pedru Petru Opeki, ki ga je izbral kardinal Rode.”

  Zdaj ne vem. Ali je Opeka dobil le del od 4.000 evrov in ali je kardinalsko vino isto kot mašno vino?

  Tudi če je Opeka dobil 4.000 evrov in je 150.000 litrov prodanih za 150.000-300.000 evrov, je 4000 bolj malo za tako velik EPP, mar ne? Druga podjetja namenjajo reklami veliko več finančnih sredstev.

  Komentar od A | 8 januarja, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: