ateistek

Božič – vsakoletna lažna fantazija

Marija in Jezus Vsako leto se ponavlja ena in ista zgodba, ki je postala resnica. Oz. vsaj postala je take vrste zgodba v smiselnost katere se ljudje ne spuščajo več. Vsaj ne v njene tehnične detajle. Tehnično božična zgodba zgleda takole: ženska je oplojena brez posredovanja penisa oz. spolnega odnosa (takrat pač oploditev v epruvetah ni bilo), s strani mističnega svetega bitja, neke energije oz. nečesa kar sploh nima oblike. Pojavi se angel, ki ji sporoči, da bo rodila božjega sina. Ženska nato na božični dan, po zgodbi, res rodi otroka, ki kasneje v življenju počne čudeže (hodi po vodi, zdravi z dotikom, spreminja vodo v vino, pomnoži kruh in ribe, itd) in si tako prisluži brezpogojno ljubezen in čaščenje dela človeštva, ki si ga je zbralo za ideološkega voditelja, in se, po njem, poimenovalo kristjani. Posredništvo pri tem vodenju si je vzela kopica krščanskih religij oz. posameznikov, ki tičijo za njimi od katerih je, pri pridobivanju članov, najbolj uspešna katoliška, vatikanska različica. Zato na dan vsakoletnega čaščenja tega “dogodka”, doživlja izjemno pozornost družbe.

Hecno je, da če zgodbo povprečnemu jezusovemu sledniku predstaviš na tak način, zna biti užaljen, saj lahko užališ njegova verska čustva oz. ideologijo. Taka predstava preveč grobo posega v lepoto idealizirane božične zgodbe. Zato obstajajo jaslice, da s pomočjo ovčk, kravic, povitega, krhkega dojenčka in ljubeče matere, prekrijejo fantazijsko izdatno obdelane dele zgodbe. Jaslice so stvarna prispodoba fantazije.

Kako bi gledali na žensko, ki bi vam povedala, da bo rodila novega božjega sina, ker ji je to spet povedal angel? Verjetno, da gre za “noro babnco”.
Začuda Marijo nihče ne tretira kot noro žensko. Jo ne more, saj ni nikjer stvarnih in nedvoumnih dokazov, da je sploh živela in da je res rodila božjega otroka, ki je kasneje v življenju delal čudeže. Je stvar vere in ne dejanskega obstoja. Stvar vere je pa lahko vse, kar si zamislite oz. izmislite ne glede na zdravo pamet.

Obstaja pa tudi filozofija, ki si je to fantazijsko oploditev sposodila za subtilnejšo razlago, ki trka na človeška čustva, češ, rodilo se je novo življenje, nov začetek, novo upanje in veselje za vse nas. Filozofija zahteva sledenje instituciji, ki bo pokazala kako biti najbolj podoben Jezusu, saj bodo sledniki zato nagrajeni. Le kaj je lahko v tem slabega, bi znali reči.
Slabo je to, da ljudje za pojmovanje realnosti potrebujejo fantazijske zgodbe, Harryje Potterje. Potrebujejo posrednike, ki jim bodo govorili zgodbice zato, da bodo v njih zbudili nek pozitivizem. Slabo je, da ljudje vse to počnejo na ukaz. Ob božiču se aktivirajo spomini iz rane dobe, ko poteka večina indoktrinacijskih prijemov, obredja itd. Slabo je, da se ljudje identificirajo z neko osebo, katere obstoj ni nikoli stvarno dokazan. Slabo je, da ljudje niso apriorno zazrti v same sebe ampak v institucijo. Sama je zato bogato nagrajena, zelo ugodno živi, njeni najbolj izpostavljeni posamezniki so zvezde, kopiči premoženje ter si tako ali drugače skuša ideološko svobodo ljudi položiti na svoje prsi preko psiholoških trikov obredja od njihove rane mladosti naprej. In če sem že omenil Potterja; pisateljica, ki si ga je izmislila, je ena izmed najbogatejših zemljank. Kako bogata je lahko potem šele institucija, ki že dva tisočletja prodaja svoje fantazije?

Nesprejemljivo se mi zdi, da predstavniki cerkve v teh dneh govorijo o zlu potrošništva, če pa cel december tudi sami suvereno nastopajo na polju religijskega marketinga z neformalnim vplivanjem na celotno družbeno substanco. Prav nič se ne branijo nastopanja pred tv kamerami in izražanja misli. Za njih je to celo zastonj. Ko so si oni kalili svoj trg, so to počeli še bolj brutalno kot to počnejo današnja podjetja. “Stranke” so si pridobivali na silo, z ognjem in mečem. V resnici se bojijo t.i. sekularizacije božiča. Bojijo se, da bi jim lahko potrošništvo iz rok iztrgalo lastno trgovsko znamko, božični know-how, ki ga gradijo že stoletja.

Božič je čas skrajne ideološke prizanesljivosti in servilnosti instituciji, ki svoje prave, zemeljske namene prodaja preko idealizma, ki nima namena vzgajati ampak upravičiti obstoj njenega glasnika.

Bodite človeški do ljudi, ki vam nekaj pomenijo vsak dan v letu in pustite vse te zgodbice institucije, ki si na tak način kuje smisel lastnega obstoja. Pravzaprav je nihče ne potrebuje kot le ona samo sebe. Božič je le njen ceneni, promocijski trik.

Želim vam vse najboljše v novem statističnem obdobju, ki ga poimenujemo leto. Naj bodo končni rezultati vašega dela oz. dejanj kar se da pozitivni za vas in vaše bližnje. 

21 decembra, 2007 - Posted by | Religije

4 komentarji »

 1. Recimo če pogledaš malce bolj ironično, z nekaj distance, kristjani pravzaprav verujejo, da te bo vsemogočni židovski zombie, ki je v resnici sam svoj oče, naredil nesmrtnega, če boš v cerkvi simbolično pojedel njegovo meso in mu telepatsko sporočil, da ga sprejmeš kot rešitelja in gospodarja ter da lahko iz tvoje duše prežene zlo dušo, ki je prisotna v človeštvu zato, ker je ženska, ki je nastala iz rebra, ugriznila v jabolko, potem ko jo je v to pregovorila govoreča kača. In potem tebe čudno gledajo, so užaljeni do konca, ker ne verjameš v to pravljico. Še bolj čuden pa si, če rečeš, da verjameš v kaj bolj logično verjetnega, recimo vesoljčke.

  Komentar od blogar | 21 decembra, 2007 | Odgovori

 2. Kaj pa pomeni stvarno dokazati obstoj neke osebe izpred 2000 let? Ali ni pisna omemba v treh virih takratnih zgodovinarjev dovolj?

  Potem praviš, da RKC že stoletja trži to božižno znamko. Vendar to ne drži. Božič je v cerkvi manjšega pomena kot velika noč, ki pa ji potroštništvo, ne nameni kaj prida stvari. Kdo pa si je izmislil božička? In po letu 1947 je beseda božič zginila iz javnega obličja, božič je bil navaden delovni dan. Vendar, zakaj ga praznujejo z jaslicami tudi izpričani ateisti? Zakaj ateisti praznujejo valentinovo, ki se imenuje po sv. Valentinu?

  Ja po mojem pa res ni treba vsega dobrega, kar je povezanega z vero zavreči? Še ne zavedaš se, kaj vse bi morali potem zavreči in koliko veliko bi izgubili.

  Vseeno pa se moram strinjati s tabo, o sprijenosti vseh teh praznikov in dogajanja okoli tega. Mislim, da je šlo že zdavnaj preko meja okusnega.

  Komentar od izbruh1 | 21 decembra, 2007 | Odgovori

 3. ———–Kaj pa pomeni stvarno dokazati obstoj neke osebe izpred 2000 let? Ali ni pisna omemba v treh virih takratnih zgodovinarjev dovolj?——-

  Ne dvomim, da je še več pisnih omemb žensk, ki so rodile v tistem času. Vprašanje pa je, kako so spočele in kdo od teh piscev je bil zraven,he,he….

  ——Božič je v cerkvi manjšega pomena kot velika noč, ki pa ji potroštništvo, ne nameni kaj prida stvari.———-

  Je prav vseeno kaj je manjšega in kaj večjega pomene. Pomembno je, da je čim več takih dogodkov, ko se ljudje spomnijo verske institucije.

  ————Vendar, zakaj ga praznujejo z jaslicami tudi izpričani ateisti? Zakaj ateisti praznujejo valentinovo, ki se imenuje po sv. Valentinu?———-

  Tudi med ateisti imaš take, ki so iz svojega nazora popolnoma izluščili vplive institucionaliziranih religij, drugi pa so se nekje zgubili v lastni evoluciji filozofije ateizma.

  ——-Kdo pa si je izmislil božička? In po letu 1947 je beseda božič zginila iz javnega obličja, božič je bil navaden delovni dan.—–

  Božička si je izmislila Coca-Cola. Da bi bil danes božič navaden dan, je še najbolj nepredstavljivo cerkvi. RKC je zaradi zaostrovanja potrošništva tudi sama prisiljena zaostrovati pristop do vernikov, drugače ji bodo verniki oz. stranke počasi ušle.

  ———–Ja po mojem pa res ni treba vsega dobrega, kar je povezanega z vero zavreči?———

  Se strinjam ob pogoju, da je vera stvar individualne izkušnje in ne črednega nagona. Takrat postane institucija, diktat, posel….

  Komentar od ateistek | 21 decembra, 2007 | Odgovori

 4. Kot paralelo “rdilo se je novo življenje, nov začetek, novo upanje in veselje za vse nas” pa bi ti podal se en praznik, katerega je krscanstvo v svojem razvoju prevzelo, in iz katerega je nastal zdajsnji Bozic. In sicer slisi na ime Yule, vrsi se na noc med 21. in 22. decembrom (torej na zimski solsticij — soncni obrat), ko je najdaljsa noc v letu. V takem kontekstu Yule pomeni ponovno rojstvo svetlobe ter s tem povezanega zivljenja. 😉

  Komentar od Tomaž Z. | 22 decembra, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: