ateistek

Prodajni zgodbi nesposobne vlade

Evro znak In katere “prodajne zgodbe” imam v mislih? Prodaji deleža NKBM in Mercatorja. Saj jih je še, vendar se mi ti dve zdita bisera.

Hecno, kako je vlada, kot uradno zelo dober gospodar, prodala premoženje NKBM, čeprav je čez en teden njena vrednost zrasla za 40 %. Logično je, da čim večji je ta procent, slabše izpeljan je posel in obratno. Trg je pokazal, kako slabo je vlada ocenila pravo vrednost banke. Če želim kot delničar doseči take zaslužke, potrebujem kar veliko znanja in sreče. V primeru NKBM pa bi mi vlada kar podarila vse te odstotke brez nekega pretiranega truda.

Kaj vlada ni vedela, da bo cena zrasla? Seveda je vedela in sicer po burnem, javnem odzivu zainteresiranih vlagateljev, ki so ji celo ponujali višje cene od predlaganih okvirjev. Edino, kar ni vedela je, za koliko. Zakaj torej ni zahtevala višje cene? Ker je nesposobna; ker je hotela dopustiti svojim sestavnim delom, posameznikom, hiter zaslužek.
Zanimivo bi bilo vedeti, koliko teh, ki so sodelovali pri določitvi oderuško nizke cene delnice ali so kakorkoli povezani z vlado, je kupilo delnice in kakšne odstotke delnic so dobili na vložena sredstva. Razlika je, če nekdo kupuje delnice zato, ker zaupa nekemu podjetju (nešpekulativni vlagateljev) ali če jih kupuje zaradi določenih informacij, ki imajo kratkotrajen a pomemben značaj in jih pozna le on. Kdo je tak norec, da ne bi kupil  delnic za katere bi že v naprej ve, da bodo zrasle oz. jih prodal, če bi vedel enako? No, ta norec je naša “strokovna” vlada. Zaradi premajhnega iztržka je prodajo NKMB zajebala kot vlada, nagradila pa je nekatere posameznike v lastnih vrstah, ki so vedeli več kot ostali. Res je, da so dobili tudi vsi mali vlagatelji, vendar ne zaradi špekulacij ampak zaupanja v banko. Drugih informacij niso imeli.
Vseeno pa bi bilo za to državo bolje, če bi postavila višje cene delnic in tako iztržila več za državni proračun kot da je podarila zaslužke takšnim ali drugačnim vlagateljem, ki predstavljajo le manjši odstotek državljanov. Bodo še utegnili misliti, da je na borznem parketu tako enostavno tudi, ko za delnicami ne stojita več Bajuk in država.

Pri Mercatorju je zgodba hujša. Tam je vlada nagradila občutno manjši delež ljudi. Vlada ga je prodala oz. recimo delno podarila točno tistim ljudem, za katere je Janša pred nekaj časa v govoru v parlamentu rekel, da so tajkuni. Torej jim je s podcenjeno prodajo Mercatorja omogočil dodatno tajkunizacijo oz. utrditev položajo. In zakaj vsa ta stvar zgleda na prvi pogled nelogična? Zato, ker smo zanemarili pomembno stvar. In sicer, kaj so Janša in njegovi podrepniki dobili od te prodaje. Nisem tako naiven, da bi mislil, da so pomembni posamezniki v vladi kar tako pod ceno prodali Mercator. No,no. Bodimo logični. Prej so bili prijatelji v istih interesih, nato je nekaj počilo med njimi in zdaj so razpadli na dva, med seboj sovražna pola. Da je Janša poln nepredvidljivih muh in lahko zvestobo “prijateljem” kar čez noč prelomi, je že dokazal z razpadom Demosa.
Zdaj se maščuje tako, da kaže na njih kot tajkune s katerimi je potrebno obračunati. No, saj so res tajkuni, vredni le moralne obsodbe saj jih na sodiščih zaradi slabo napisane zakonodaje tako ali tako ne bi mogli obsoditi. Vendar pa zato Janša, zaradi svoje spletkarske politične igre, ni prav nič večji junak.
V javnosti je otročje lahko uspeti s populističnim, “robinhoodovskim” diskurzom obračunavanja z grdimi bogataši, preko spreminjanja zakonodaje. Vendar, zakaj je ni spremenil že prej, ko še ni bilo toliko oškodovanj državnega premoženja? Zakaj šele sedaj nekaj poskuša, ko prijateljstva (beri, osebnih koristi) ni več? Enako seveda velja za vse vlade pred njegovo. Pa smo spet pri bogu in bradi.
Zdaj je očitno ocenil, da so koristi pri zbiranju političnih točk pomembnejše od še včerajšnje simbioze s tajkuni. Kljub vsej lahkosti te naloge z manipuliranjem z javnostjo, mu ni uspelo. Javnost ga je zelo dobro prebrala in mu ni nasedla, če sklepam iz zadnjih javnomnenjskih raziskav o priljubljenosti njegove vlade. Ah, saj res, spet berem le medije “kontinuitete”, sovražne vladi. Ne dvomim, da nam bo ob naslednjem propagandnem gostovanju na RTVSlo ob Vodušku, postregel z drugačnimi podatki.

20 decembra, 2007 - Posted by | Slovenija

Zaenkrat še ni komentarjev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: