ateistek

Človekove pravice po vladnih kriterijih

Skrunjena partizanska spomenica V ponedeljek bo državna proslava, kjer se bo naše vodstvo poklonilo človekovim pravicam. Kdor misli, da so človekove pravice nekaj univerzalnega, se moti ali pa pozablja v kakšnem sistemu vrednotenja se trenutno nahajamo. Proslava bo imela motiv in sicer bo namenjena vsem političnim zapornikom, ki so trpeli pod prejšnjim režimom. Torej od leta 1945 do 1990. Da bi jo recimo namenili vsem ljudem, ki se jim v zdajšnjem času krši pravice, bi bila pregrešna želja, saj bi lahko kršilce kar lepo, na proslavi, nazorno videli zbrane na kupu. Med vladajočimi kot med opozicijo.

Da živimo v času makartističnega relativizma, ko se vse, zaradi potreb po čim večji polarizaciji in radikalizaciji volilnega telesa, vrti okoli časa v okvirju zgornjih naštetih letnic, je res kruta, a resnična ugotovitev. Logika nedolžnosti je definirana časovno. Tisti, nedolžni, ki so se jim krivice dogajale med prvo sv. vojno ali do konca druge svetovne vojne, so manj nedolžni kot tisti, s krivicami zaznamovani, po drugi sv. vojni. Da ne omenjam aktualnih kršitev.
Mogoče naš pravosodni minister, malteški princ, herr Flick, kmalu tudi določi presečni datum. Tako bomo vedeli ob komu več in ob komu manj točiti solz.

Da je vse skupaj res postalo nevzdržno, dokazuje tudi sledeči primer. V središču Ljubljane so našli okostja nekaj ljudi. In prvo vprašanje, ki se je pojavilo je, ali okostje pripada pobitim po vojni zaradi komunističnih čistk. In ko so odkrili, da pa le ne spada, smo zdaj lahko vsi mirni. Nikogar več ne zanima. Kdo je sprovociral taka vprašanja? Meni istomisleči, ki smo že siti poslušanja o povojnih pobojih ali nekdo drug, ki misli, da mora skoraj vsakodnevno bombardirati slovensko javnost s takimi polpreteklostmi?

Kako si v teh časih predstavljamo vrednotenje kršitev človekovih pravic, pokaže tudi letošnji dan mrtvih, ko so oblastniki raje polagali cvetja in vence na grobove po vojni pobitih, medtem, ko je na partizanskih obiležjih večinoma vladalo dolgočasje in odsotnost TV kamer. Večja enakomernost tej vladi zaradi želja po t.i. spravi očitno še ni v interesu. In ji tudi ne bo, vse dokler bo na oblasti.

Vse to veliko pove kaj je komu pomembno in kako so kršitve človekovih pravic relativen pojem. In zato je skrajno neokusno, da si ta vlada sploh upa prirejati take, tematsko omejene proslave s proračunski denarjem, saj s tem zgolj dela nove delitve. Kot bi nalašč provocirali. Prav malo jih briga za nedeljivost ali aktualnost človekovih pravic, saj so najbolj glasni in najbolj vplivni med njimi, mentalno še vedno v letu 1945. Kdor tako omejeno vrednoti pomen človekovih pravic, jih ne bo nikoli razumel.

Slovenijo je z Janšo prizadela blažja oblika poljskega sindroma. Upam, da se bo v naslednjem, volilnem letu pokazala naveličanost z zdajšnjim političnim diskurzom in bo ta dežela končno postala normalna evropska država, ki bo gledala v sedanjost in prihodnost. Vlada si zasluži dokončno zaušnico in prostor na smetišču zgodovine. Naj gre tja, od kjer jemlje svoj navdih.
Po vojni pobiti so bili že preveč zlorabljeni za njene primitivne cilje. Ljudem bodo še oni začeli hoditi na živce, če jim še ne. Kot bi konzumirali vedno eno in isto jed. Ričet naš vsakdanji.

K sreči bom v Keniji, ko se bodo oblastniki trli v prvih vrstah in poslušali Janšev govor. Marsikaj mi bo s tem prihranjenega.

8 decembra, 2007 - Posted by | Slovenija

13 komentarjev »

 1. Jaz mislim, da je Slovenija že sedaj pokazala naveličanost z zdajšnjim političnim diskurzom in bo to zagotovo pokazala tudi na volitvah. Upam samo, da bodo volilci prišli na volišča. Še enkrat pa poudarjam kar sem se že večkrat spraševal. Zakaj Vlada vedno obtožuje opozicijo, da se ukvarja s preteklostjo, če pa to počne sama. Pa koga sploh briga kaj je bilo pred 60. leti? Mene prav nič. Imaš prav. Ukvarjajmo se s sedanjostjo in prihodnostjo.

  Komentar od Popotnik | 8 decembra, 2007 | Odgovori

 2. Poklon te vlade človekovim pravicam??

  Ob Izbrisanih??

  To je višek perverzije.

  Komentar od PF | 8 decembra, 2007 | Odgovori

 3. Kratek medklic v enoumje: čemu niso problema izbrisanih rešile že prejšnje tri vlade, imele so možnost in dovolj časa?

  Komentar od a | 8 decembra, 2007 | Odgovori

 4. Bom kar sam napisal odgovor, ker letim naprej: ker je levičarjev samo gobec o človekovih pravicah, v dejanjih pa so še za 10% večje svinje.

  Komentar od a | 8 decembra, 2007 | Odgovori

 5. Opravičujem se štirinožnim svinjam, ki so čisto prijazne in pametne živali in si res ne zaslužijo, da bi jih primerjali z največjimi dvoličneži na tem planetu, ki eno na ves glas kričijo, nekaj povsem drugega pa dejansko delajo – levičarji.

  Komentar od a | 8 decembra, 2007 | Odgovori

 6. Sedanji oblastniki gobezdajo, da so proti kulturnemu boju, a ga v praksi z vso močjo izvajajo vsak dan!

  Komentar od A | 9 decembra, 2007 | Odgovori

 7. Še dobro, da bom za novo leto v New Yorku na Times Square in nato I’ll kiss you goodbye!

  Komentar od a | 9 decembra, 2007 | Odgovori

 8. Zeh…

  Komentar od Foka | 10 decembra, 2007 | Odgovori

 9. Hahaha, Foka, imaš prav, tako ste dolgočasni. :))))

  V vsem, kar mislite, ste in počnete, ste sveeeeeeeetlobna leta daleč od Resnice, tiste z veliko začetnico, razsvetljenske. :))))

  V življenju vas časa do nje še veliko trpkih lekcij, naj vam bodo prijetne. :))))

  Komentar od a | 10 decembra, 2007 | Odgovori

 10. čaka – i’m being scatty lately :))))

  Komentar od a | 10 decembra, 2007 | Odgovori

 11. apropos …

  “Mogoče naš pravosodni minister, malteški princ, herr Flick, kmalu …”

  In ogledalo levičarjem spregovori: Šturm šepa zaradi posledic otroške paralize, antiteistični levičarski homoseksualec, ki se sicer razburja zaradi nestrpnosti do homoseksualnosti, mu strpno reče herr Flick.

  Boste strpneži dali to oznako tudi v SSKJ za ljudi, ki trpijo zaradi posledic te bolezni?

  ohromélost -i ž (ẹ́) lastnost, stanje ohromelega: zaradi ohromelosti ne more premikati rok; ohromelost udov; pren. duhovna ohromelost ● knjiž. otroška ohromelost otroška paraliza, poliomielitis ♦ med. popolna ohromelost ● ohromel človek: herr Flick

  Komentar od a | 11 decembra, 2007 | Odgovori

 12. Verjetno že dolgo nisi bral Mladine…

  Komentar od Dikembe | 11 decembra, 2007 | Odgovori

 13. @a: Vidim, da si prav briljiral medtem, ko me ni bilo.

  Herr Flick ni moja pogruntavščina. Ne vem zakaj od mene pričakuješ strpnost do politikov, saj gre za tak profil ljudi in dela, da je to skoraj nemogoče. Biti nestrpen do politikov je skoraj must be. Saj to vedo že prej, preden se spustijo v ta, ponavadi privatni posel. Če pa tega ne vedo, pa naj se poberejo iz politike.

  Antiteistični, levičarski homoseksualec?…Yess, to mi deli 🙂

  @Igor:Ja, bom nehal jokcat ampak šele takrat, ko takih kot si ti, zmanjka…Torej, nikoli. Dela bo zato vedno dovolj.

  Komentar od ateistek | 16 decembra, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: