ateistek

Nobelova nagrada za mir

Neprijetna resnica Ob imenu človeka, ki dobi Nobelovo nagrado, se podzavestno ustvari misel, da gre za izjemnega genialca in vseveda na področju znanosti. Tudi uradno jih formulirajo kot nagrade za različna področja znanosti. Večina nagrajencev na področju fizike, ki jo, poleg kemije, smatram za kraljico znanosti, je recimo Američanov. Zgleda, da vso fizikalno pamet sveta najbolj privabijo na tisti konec. Nagrada znaša okoli milijon evrov.
Velikokrat sem že ugotovil, da imajo Nobelove nagrade svoje neznanstvene plati, saj jih dobijo tudi ljudje, ki so kilometre stran od prave znanosti. Tako jo lahko dobijo tudi pisatelji, ekonomisti in mirovniki. Dopuščam, da je to za nekoga znanost, zame ni. Čas bi že bil, da jih drugače opredelijo. Osredotočil se bom na, zame najbolj diskutabilno kategorijo, “znanstveno” nagrado za mir. Letos jo je dobil Al Gore za svoj dokumentarec o segrevanju ozračja.

Mir in segrevanje ozračja imata seveda veliko skupnega čeprav na prvi pogled ne izgleda tako. Vprašanje časa je, kdaj bodo globalne spremembe začele vplivati na svetovni mir.

Ob gledanju filma so se pojavila vprašanja na katere sem iskal logične in predvsem prizanesljive odgovore. Film mi ni predstavil prav nobenega dejstva več, ki ga ne bi poznal preden sem se vsedel za ogled. Mogoče je poln neznanih dejstev za povprečnega, nevednega, republikanskega “fastfood” Američana. Sploh taki hodijo v kinematografe? S tem očitkom seveda nočem povedati, da smo pri nas kaj boljši. Spominjam se nekih mladih deklet, ki so se med predvajanjem strašansko dolgočasile in si izmišljevale glasne načine, kako čim bolj zanimivo premagati očitno predolgo minutažo filma. No, vsaj v kino so se spravile gledat nekaj o segrevanju ozračja in če si to zapomnijo ali ujamejo vsaj vsak deseti stavek, je izplen že kar velik.

Opazil sem, da se Gore v filmu prav ležerno prevaža z letali sem ter tja in daje avtoritativni vtis nekoga, ki ve kaj govori. Deluje kot da je v konstantnem gibanju in razmišljanu, kar naprej si nekaj beleži in nima časa za nič drugega kot da nam predstavi resnico, ki jo je, predvidevam, večina v tem prostoru že poznala. Vendar pa je ta, t.i. resnica produkt tima znanstvenikov, ki jih v filmu nisem opazil. Gore nam govori kot profesor na falulteti. Kot nek samozavestni znanstvenik. V resnici pa je zgolj manager, ki povzema in prodaja tisto, kar so mu rekli in pripravili drugi. V resnici nima pojma o CO2, zemeljskih dobah, dogajanjih v oceanih ali soncu, gibanju atmosfere….Možakar ima pravno izobrazbo a se kljub temu nahaja v družbi svetovnih znanstvenikov, kot so recimo fiziki ali kemiki. Priznam, imam probleme s sprejemanjem informacij od neavtentičnih ljudi. Seveda je tisto, kar Gore govori v filmu večinoma resnica, pa vseeno. Primer: če mi enako informacijo pove pravi meteorolog na RTVSlo ali “wannabe horny” napovedovalka vremena na komercialni televiziji, ki ne ve niti kaj je visoki zračni pritisk, jo bom neprimerno lažje konzumiral od pravega meteorologa.

Mislim, da gre za še en ameriški podjetni način vohanja in kopičenja denarja, saj je Gore pametno ugotovil, da mu bo ta tržna niša prinesla veliko slave in denarja, ki sta mu pobegnila z neuspešno nominacijo za predsednika ZDA. Da je do take ideje prišlo najprej v ZDA, se ne čudim, saj gre za najbolj podjetno državo na svetu. Kljub izjemnim osebnim koristim, je Gore “zagrešil” promocijo in večje zavedanje o problematiki segrevanja ozračja. Neprimerljivo več kot njegov takratni tekmec in zdajšnji predsednik, korporacijski bebček Bush z resnico svetovnih multinacionalk. Če me spomin ne vara, je bil tudi Bush med predlogi za nominirance za Nobelovo nagrado za mir.

Ah, če sem že pri tem imbecilu, moram pokomentirati dejstvo, da se je dva dni nazaj sešel z Dalaj Lamo (tudi dobitnikom Nobelove nagrade za mir), danes pa že posredno grozi s tretjo svetovno vojno. Sprašujem se, kaj je hodilo razvpitemu skrajnemu mirovniku Dalaj Lami, ki baje niti komarja noče ubiti, po glavi, ko se je sestajal s to brutalno, nepismeno človeško kreaturo. Verjetno bi se sestal tudi z vragom vragov, samo da bi se slišalo za trpljenje njegovega izmučenega in vse bolj asimiliranega naroda.

18 oktobra, 2007 - Posted by | Narava

5 komentarjev »

 1. Tukaj imaš en link o tem koliko gre verjeti dokumentarcu. Sicer pa sem o nobelovi nagradi za mir pisal tudi jaz.

  Komentar od Insomniac | 19 oktobra, 2007 | Odgovori

 2. Tudi uradno jih formulirajo kot nagrade za različna področja znanosti. […] Dopuščam, da je to za nekoga znanost, zame ni. Čas bi že bil, da jih drugače opredelijo.

  Odlična ideja. Treba bo le še zbuditi strica Alfreda od mrtvih in ga pripraviti do tega, da malo popravi svojo oporoke:

  The capital shall be invested by my executors in safe securities and shall constitute a fund, the interest on which shall be annually distributed in the form of prizes to those who, during the preceding year, shall have conferred the greatest benefit on mankind. […] one part to the person who shall have produced in the field of literature the most outstanding work of an idealistic tendency; and one part to the person who shall have done the most or the best work for fraternity among nations, for the abolition or reduction of standing armies and for the holding and promotion of peace congresses.

  Komentar od ill-advised | 2 novembra, 2007 | Odgovori

 3. @ill-advised: Ne glede na strica Alberta, ekonomijo, književnost in nagrado za mir ne morem šteti kot znanost. Čudno, da nagrade za ekonomijo niso podeljevali prej kot od leta 1969..Dvomim, da je takrat imel kaj stric Alfred prstov zraven… 🙂

  Komentar od ateistek | 2 novembra, 2007 | Odgovori

 4. Uh, OK, očitno nisem bil dovolj razumljiv. To, kar sem hotel povedati, je, da mi ni jasno, odkod ti to prepričanje, da bi morale imeti Nobelove nagrade zveze le z znanostjo. Zato sem ti citiral relevantne dele dokumenta, s katerim so bile te nagrade sploh ustanovljene. V njem je Nobel lepo napisal, za kaj želi podeljevati nagrade, in menda se dovolj jasno vidi, da je ta omejitev na znanost le v tvoji glavi, ne pa v Nobelovih načrtih.

  Glede nagrade za ekonomijo pa se strinjam, da to ni ena izmed tistih, ki jih je določil Nobel, in se meni osebno zdi (1) ne ravno najbolj lepo od njih, da se šlepajo na prave Nobelove nagrade, in (2) nemarno in šlampasto od medijev in vseh nas ostalih, ki govorimo o nagradi za ekonomijo tako, kot da bi bila to ena od Nobelovih nagrad. Je pa res, da je vsaj uradno ime te nagrade dovolj pošteno: “The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel”. Na webu imajo FAQ, kjer pošteno in jasno povedo, da je ne štejejo za eno izmed Nobelovih nagrad.

  Komentar od ill-advised | 3 novembra, 2007 | Odgovori

 5. @ill-adviser: Hvala za dodatna pojasnila.

  Komentar od ateistek | 6 novembra, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: