ateistek

Izsiljevanje “Esmeralda” gostincev

Stop cigaretam v zaprtih, javnih prostorih Določeni, predvsem manjši gostinci so se v teh dneh odločili pokazati državljansko nepokorščino in bodo kmalu dovolili svojim obiskovalcem za nekaj časa prižgati cigareto. Sicer jih k temu ne bodo spodbujali, pravijo. Nekaj podobnega, kot da bi žabo silil, naj skoči v vodo.
Bojda jim je promet strmo padel zaradi uveljavitve novega protikadilskega zakona.

Nedopustno je, da nekdo na tak način skuša spremeniti sprejeto zakonodajo. Zgolj jamranje o tem, kako bodo propadli, nas ne bi smelo preveč zanimati. Če bo samo 5 odstotkov ljudi zaradi novega zakona manj kadilo, se splača žrtvovati prav vse te majhne nepomembneže, ki tudi delno nosijo krivdo zakaj kadilci prej ne nehajo kaditi.

Kot bi rekli liberalci delavcem, bom jaz rekel njim : pa se prestrukturirajte.

Če želijo, da pridem kdaj k njim in zamenjam vsaj enega izmed smrdeče kadilske klientele, naj spremenijo svojo bedno ponudbo, prilagojeno kadilcem. Recimo, ponudijo naj izbiro naravnih sokov, ki jih bodo iztisnili pred menoj. Zjutraj ni boljše stvari kot spiti naravni pomarančni sok. Zanj lahko računaš veliko več kot za kavni zvarek iz avtomata, ki so ga kadilci obredno navajeni piti s prižgano cigareto.

Sam bom prav v vsakem primeru prižgane cigarete v zaprtih, javnih prostorih, poklical inšpekcijo. Številko že imam shranjeno v GSM aparatu. Moja pravica do čistega zraka je pač bolj vredna kot kadilčeva do prižgane cigarete, saj ga moja pravica prav nič ne ogroža. In s to preprosto filozofijo naj se sprijaznijo tudi Esmeralda gostinci. Če so lahko ljudem v svojih majhnih prostorih do zdaj omogočali nikotinsko-kofeinske naslade in ob tem dobro služili, se bodo morali sprijazniti, da so ti časi mimo. Prihajajo nove tržne niše in nov način razmišljanja.

10 oktobra, 2007 - Posted by | Slovenija

18 komentarjev »

 1. Ej, meni gredo tudi ti gostinci na živce. Naj raje pocenijo svojo ponudbo in bodo stranke prišle nazaj.

  Komentar od Popotnik | 10 oktobra, 2007 | Odgovori

 2. A so slovenski arhitekti prezračevanja že prišli do točke, toliko zraka ven, kolikor noter, tudi obratno drži…bi pa za gostince bilo drago-vhodni zrak gret in dva meseca hladit, ene 4 mesece bi pa z Naravno temperaturo šlo…ne, sej je res brez veze, nekaj po spominu pišem, če pa že po čist drugih pravilih razmišljanja živim oziroma se mi zdi normalno … to iz spomina je pa milo rešeno nenormalno in fejst noro…ko sem v Lipica Baru klimo pržgal, so Gostje protestirali, ker so mislili, da obvladam trik, da jih v Vesolje odpdeljem, pa niso bli nikoli sigurni, če znam tudi nazj … in sem stroje po eni minuti moral ugasnt … vsi so raje v cigaretnem dimu bli, da ga bi lahko z nožem rezal…samo, da so gole Punce gledali…takrat Konji še niso ravno gladovali, žejo bolj pogosto.

  Komentar od dahvor | 10 oktobra, 2007 | Odgovori

 3. …jaz vsako jutro pol kile si pomasranč stisnem, vmes ko kavo kuham in zraven že prvega puham,,,baje kajenje potroši več vitaminov in mineralov v telesu,,, zato vzamem še ribje olje in multivitaminsko tableto za zdravje, potem je pa že BLT zajtrk na sporedu je ob poti, z pol litra čaja z medom…blt pomeni – slanina, jajca, solata-zelena in paradižnik, v prevodu, če pa BLT brez zajtrka rečeš, ob treh popoldan, ti brez jajc dajo….in potem do večera samo zdrave pijače in nič kadit…potem je pa vsak večer skoraj drugače-odvistno je zelo od Lune in Vremena in Explozij na Soncu, kašni se zberemo, za to noč…u take pazle, ki ti komandirajo normalno obnašanje, pa že leta nihče veš ne hodi – telefoni so bolj krivi, da so lokali prazni … no saj takega tipa lokalov sploh ni -kafiči-napajevalnice, sem danes nabolj novo prebral in se s tem izrazom globoko strinjam-zbirajo se Ljudje, da se ga na svoj ali tuj račun napijejo…so pa recimo v SF lokali z vodnimi pipami na mizah in se tobak odišavljen lahko kadi … Pametni Ljudje znajo in vedo, kaj za bodočnost in tolerantnost in pisanost Kultur vzpodbuja…samo tako se Ljudje streznijo in postanejo maxkreativni…da bi bil cel Svet tak kot je Ljubljana, Kranj in N Gorica in ostali…taka Kultura vladala, Res, takoj grem v najbližji krematorij kr sam, prtostovoljno, kakor mi zmaj49 priporoča, no saj je zmajček in kaj od zmajčka lahko pričakuješ, mi glih ena vraževerna Kitajka razlaga … cela umetnost, znanost in še filozofija.

  Komentar od dahvor | 10 oktobra, 2007 | Odgovori

 4. in še tretji … Špeckahl nihče ne mara … posebno, če je toliko tega že leta za zašpecat, pa ne, kadilci so ja taglavni problem … inšpektorji posebno ne, ker morajo delat, razen, če sedaj, ko je vse ovrednoteno-kapitalizem, od Rojstva do Smrti in umes Zdravje, niso po prometu plačani-zaradi nevarnosti posla vsaj netto20%, od kasiranga…samo špeckahle ne potem provizije zahtevat – delaš za čisti zrak, bolje bi bilo, če bi št. kakšne fajn deklice sapravu … jaz si še danes zapomnim, samo, da mi na brzino jo mi zdrdra…ker bo ta zakon pozabljen, kakor je bil referendum , o zapiranju v nedeljo trgovine, pozablje..sem prepričan, da vsi predlagatelji danes trdijo, da niso taqqko0 mislili apak denar je le denar in Sveta vladar … mi gkih Kitajka razlaga, kako je pohlep po Denarju premagalo vse zmajčke, torej je za nekaj tudi dober – Denar…pa sploh ni važno ali si ateistek ali vernik ali nekaj vmes, lahko tudi šaman intd., kadilc, nekadilec…Vsem nam samo Denar vlada … glej europske bankirje kako se sekirajo, ko jih denar zajebava.

  Komentar od dahvor | 10 oktobra, 2007 | Odgovori

 5. Takšne mamo radi 😉 In že sam sem poudarjal, naj spremenijo kaj, ne pa da iz dneva v dan gobcajo, kako jim je promet upadel. To, da so podražali storitve, bomo pa vsi spregledali.

  Komentar od sekundek | 10 oktobra, 2007 | Odgovori

 6. naj spremenijo svojo bedno ponudbo, prilagojeno kadilcem. Recimo, ponudijo naj izbiro naravnih sokov, ki jih bodo iztisnili pred menoj.

  WTF?

  Kakšno bedno posploševanje!!! Tisti, ki pijejo kavo so kadilci? Kadilci nimajo radi soka stisnjenih pomaranč?

  Vem banaliziram ampak… šeenkrat WTF?

  In pocenitve ne bodo pripeljale nazaj gostov. Ker nikoli ne hodiš v lokal zaradi cen. Ja res je (posplošujem kot pisec najzgornejših vrstic) na cene gledajo vaški pijančki, kje bodo cenej prišli do šnopsa in pira!

  BTW zakon NI namenjen odvračanju kadilcev od kajenja! Je pač samo zaščita za delavce!

  Komentar od christooss | 10 oktobra, 2007 | Odgovori

 7. Pa so našli izgovor, tile gostinci, da prikrijejo, zakaj jim promet pravzaprav upada. Cene so višali in višali, se zgovarjali na Evro, pa dobavitelje, obisk, naročanje držjih pijač, s tem pa dobiček je upadal. Sedaj pa so našli grešnega kozla, po katerem streljajo, češ dobiček nam pada. Protikadilski zakon, pa ja. 🙂 Prozorno, preveč prozorno.

  Komentar od PF | 10 oktobra, 2007 | Odgovori

 8. Christos, dejsto je, da je večina kadilcev pila kavo in kadila cigareto, ne pa pila pomarančni sok in kadila cigareto.

  Zakon ni samo zaščita delavcev pred negativnimi vplivi pasivnega kajenja ampak tudi nekadilce, hkrati pa pomeni tudi neformalni pritisk na kadilca, da mogoče razmisli, da je njegovo početje vse bolj javno nezaželjeno. Večino kadilcev tak pritisk ne prepriča, nekaj pa je takih, ki jih. Dovolj je že nekaj procentov, pa se je splačalo.

  Komentar od ateistek | 10 oktobra, 2007 | Odgovori

 9. Če krivite slab obisk na račun cen se slepite. A je veletrgovcem kaj upadel promet. NIČ. Hm kako to? Saj so neverjetno dvignili cene? Kajne? Ali so pocenili.

  Face it. Kadilci so razlog upada prometa. Pa če imate radi ta razlog ali ne.

  Komentar od christooss | 11 oktobra, 2007 | Odgovori

 10. Prvi, ki so v Sloveniji po uvedbi evra začeli s tihim dvigovanjem cen, so bili gostinci…Zdaj jih dvigujejo drugi, tudi veletrgovci. Njim težko upade promet, saj so baza vsega. Če ne greš niti k njim po nakupe ker so dvignili cene in nimaš nekega kmeta, ki bi ti ugodno prodajal hrano, niti se sam ukvarjaš s kmetovanjem, boš pač lačen.
  Zdaj imajo gostinci ponovno izgovor za nov dvig cen…
  Kadilci so razlog upada prometa še najbolj pri tistih gostincih, ki so se specializirali na kadilski obred cigarete in kavice. Naj spremenijo svoj koncept in se skušajo spomniti nečesa drugega. Trg pač vedno zahteva prilagajanja…

  Komentar od ateistek | 11 oktobra, 2007 | Odgovori

 11. Hja v gostilni kjer delam je dvig cen povezan s dvigom cen t.i. življenjskih potrebščin. Šunka, sir, moka, tudi embalaža. Vse to je prineslo k dvigu cen. In ne en jebeni zakon!

  Največji upad jst opažam v drugih lokalih je zvečer. In ne zjutraj ko je na vrsti OBRED.

  Komentar od christooss | 11 oktobra, 2007 | Odgovori

 12. hehe, vidim da se strinjava se o marsicem razen ateizma 😉
  http://tea.sopca.com/2007/10/10/sem-kadilka-in-podpiram-zakon-o-omejevanju-kajenja/

  Komentar od Tea | 11 oktobra, 2007 | Odgovori

 13. Glej, glej, pa res 🙂

  Komentar od ateistek | 11 oktobra, 2007 | Odgovori

 14. Hmja, jaz pa takole; sem nekadilka in strastna kofetarka. Kofe vedno in edino v lokalu, doma ga ne pripravljam. Moj mož nekadilec in kofetar in svežestisnjenpomarančnisok-pivec … vse to v lokalu.
  Navdušena sva, da lahko končno v lokalu posediva brez da sva popolnoma zasmrajena. Pa se strinjam z zakonom? Mah, ne … pravzaprav ne.
  Ne vem, če se res ni dalo malce drugače vse skupaj izpeljati … diskoteke, pajzli, ki razen kave in takratkih itak nimajo kaj bistveno drugačnega v ponudbi lahko zaradi mene še vedno gostijo predvsem in le kadilce. Kako selekcionirati? Sigurno obstaja način … naj bo davek na lokale, ki so kadilski, večji, naj bodo plače za delavce v takšnih lokalih večje (zaradi pogojev na delovnem mestu) …
  To, kar je sedaj definitivno ni rešitev za zdravje natakarjev. Sedaj se bodo preko cele zime sprehajali do grelnikov na vrtu? Vrata v lokal pa bodo itak na stežaj odprta? Saj ne vem ali me bolj moti mraz ali smrad po cigaretah!!!!

  Komentar od Saška | 11 oktobra, 2007 | Odgovori

 15. Če bi uvedli višje davke za gostince, ki imajo kadilske lokale, sem prepričan, da bi poslušali podobno lajno kot jo danes. Verjetno bi tudi skakali po sodiščih in se zgovarjali na neenakopravnost.
  Enako, če bi morali več plačevati za natakarje. Preprosto jih ne bi, saj je ponudba takega poklica na trgu dela velika. Da bi administrativno določili plače na principu tega v kakšnem lokalu kateri natakar dela, pa je popoln nesmisel, ki nima prostora v tržnem gospodarstvu..

  Pri tem zakonu ne gre samo za zdravje osebja ampak tudi ostalih, nekadilcev. Obenem pa je neke vrste neformalna oblika pritiska na kadilca, ki se bo počutil vse bolj izoliranega. Ta občutek pa bo pri katerem od njih mogoče močnejši od potrebe kadilske razvade in bo mogoče tudi prenehal kaditi.

  Popolna prepoved, kot dokončno zaprtje nekega poglavja v zgodovini gostinstva se mi zdi najboljša rešitev. Se bodo že osebno angažirali in spremenili ponudbo. Če pa ne, pa naj kar propadejo.

  Komentar od ateistek | 12 oktobra, 2007 | Odgovori

 16. Boste nehal debatirat o tem? Sprostite se… Pojdite lepo v lokal, naročite sveže stisnjen pomarančni sok in sproščujoče vdihnite svež zrak… Kolk pašeeeee!

  Komentar od Popotnik | 12 oktobra, 2007 | Odgovori

 17. Pojdite v lokal in vdihnite svež zrak napolnjen s potom in drugimi ogabnimi vonji, ki jih je prej zakril vonj cigaret. Kolk pašeeee!

  Komentar od christooss | 12 oktobra, 2007 | Odgovori

 18. Christooss, res ne vem v kakšne lokale zahajaš ti, ampak tam kjer jaz pijem kavo nikoli ne smrdi po znoju in drugih ogabnih vonjih. Kaj v “tvojih” lokalih ljudje medtem, ko pijejo pijačo, še kaj počnejo? V “mojih” so vonji povsem podobni tistim v trgovini, kinematografu, pisarni … nič manj, nič bolj ogabni in preznojeni. Mogoče pa je čas, da zamenjaš lokal in trust me …veliko je takšnih, kamor zahajajo ljudje, ki se znajo umiti.

  Zanimivo razmišljanje in prav nerodno, da s takšno inovativno idejo nisi prišel že prej na plan, ko je kajenje v javnih prostorih bilo še dovoljeno. Lastniki kakšnih fitnes klubov bi ti bili nadvse hvaležni, ko bi njihovi prostori iznenada ne smrdeli več po znoju in ostalih ogabnih vonjih (le kaj bi to bilo??!!), ampak le po čudovitem vonju cigaretnega dima.

  Komentar od Saška | 13 oktobra, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: