ateistek

Moj izbor: Elena Pečarič

Elena Pečarič Kako lepo se vidi v teh dneh, kateri od predsedniških kandidatov ima večji proračun za samopromocijo. Očitno je Peterletov najdebelejši. V teh dneh me njegov zoprni, poraščen obraz spremlja skoraj povsod. Pravzaprav je svojo predsedniško kampanjo začel že dolgo nazaj. Iz ozadja. Ne morem pozabiti plakatov, kjer se je reklamirala neka dobrodelna akcija s Peterletovo sliko. Dobrodelnosti je tudi potrebno dati predznak, mar ne? Zdaj, ko se bližajo vilitve, je okupiral celo internet. Na Najdi.si se še vedno ob besedah, ki imajo relacijo s predsedniškimi volitvami, tudi imeni drugih kandidatov, prikaže Peterletova pasica. Ne bom ga volil, ker že po nagonu ne maram tistega, ki ima največ moči. Raje ne pomislim, kdo vse stoji zadaj in kako zelo so mi ljubi. Kot preproga, ki jo dvigneš.

Turk me s plakatov ogovarja kot da je “moj.” Smešno. Vsiljiva “domačnost” in želja po pripadnosti v trenutku obkrožanja njegovega imena na volilnem lističu, mu pri meni ne bo prav nič pomagala. Rado se povdarja, da ima mož izkušnje v OZN-u. Torej organizaciji, ki večinoma obstaja zaradi sebe same in nebeških plač njenih funkcionarjev. Ni ravno neka referenca. Obvlada diplomatski jezik, ki ni nič drugega kot sposobnost ničesar povedati a vseeno govoriti.

Hladen, robotski Gaspari se celo kislo nasmeje za potrebe svoje reklame, čeprav ga pred TV kamerami še nisem videl drugačnega kot skrajno resnega. Baje da mu je pomembna prihodnost. Verjetno njegova. V primeru izvolitve ga čaka vrsta ugodnosti pa ne samo v času trajanja mandata ampak tudi po njemu. Ima sicer nakaj referenc ampak mi osebno ne pomenijo veliko.

Jelinčič je posameznik z astronomskim egom. Primitivec mačistično-nacionalističnega tipa (začuda mu manjkajo še atributi artritičnega katolicizma, ki gre skupaj s temi lastnostmi), plemenito nevreden niti tega stavka, ki sem mu ga namenil.

Piberlova mi deluje kot lažnivka, ki si je nabrala ogromno sovražnikov v svoji regiji in zdaj beži na državno. Oseba, ki ni znala niti pravilno vložiti vloge za kandidiranje. Skriva se za ženskami, čeprav mi deluje kot tipičen, zbegan moški.

Darko Kranjc je postregel z izvirnim sloganom: Vremena bodo s Krajncem se zjasnila. Ampak slogan je seveda le nepomembna zunanja šminka. Bolj pomembno je dejstov, da gre za osebo, ki je svoje politične izkušnje pridobivala na ljubljanski študentski organizaciji, kjer lahko vsak, ki ima pet minut časa, preizkusi svoje sposobnosti v dobro znani igrici, kako si čim prej napolniti svoj žep in pri tem navzven ostati pošten. Krasen izkustveni uvod za kasnejšo državno raven.
Kranjc deluje kot nekdo, ki si želi narediti ogromno. Potem ne razumem zakaj kandidira za predsednika države, ki ima zgolj simbolični pomen. Lahko sicer opozarja na družbene nepravilnosti vendar nima nobenih pomembnih izvršilnih funkcij.

In končno, Elena Pečarič. Nase je opozorila kot trmasta posameznica, ki se ni želela ukloniti oligarhičnim interesom predsednika Sveta invalidskih organizacij Borisa Šušteršiča. Ko sem poslušal njena razmišljanja, sem prvič začutil, da ima veliko podobnih stališč kot sam. Vem, ženska nima ravno veliko možnosti ali pa so celo nične. Ko jo ljudje vidijo, najbrž pomislijo, da je popolnoma opravilno nesposobna. Pomembnejše jim je vidno zaznavna informacija kot tisto, kar se ne vidi na prvi pogled. Njena izjemna volja do življenja, ki navdihuje.

Zame je njena 100% invalidnost popolnoma nepomembna. Gre za telesno hibo, ki je pozitivno vplivala na izhod njenih razmišljanj, ki se mi zdijo bolj zdrava od vseh drugih kandidatov. Ve in čuti, kako je, ko si na robu družbe. Zmaga take kandidatke bi pomenila, da družba resnično funkcionira po principu enakih možnosti. Njena zmaga bi imela ogromen simbolični pomen tako doma kot v tujini. Glas Eleni je pač še en odraz mojih utopičnih želja po lepšem svetu in beg za hipec iz realnega sveta, kjer zmagujejo le najmočnejši, najlepši, najbolj “naši”.

In če pride do drugega kroga, kjer Elene ne bo? Volim vsakogar, ki ne diši po “farških norčkih z orglicami.” Gre za instinktivni impulz na dozorevajoče, zoprno spoznanje, da bo najverjetneje vseeno zmagala podeželjska melodija iz orglic.

In še nekaj skrajno ciničnih in žaljivih “pestrosti,” kako razmišljajo nekateri Elenini nasprotniki. Takemu človeku bi iz zlobe celo zaželel fizično invalidnost (na umskem je že tako ali tako). Mogoče bi ga razrešila spon perverzne zlobe in sovraštva. 

6 oktobra, 2007 - Posted by | Slovenija

13 komentarjev »

 1. “Gre za instinktivni impulz na dozorevajoče, zoprno spoznanje, da bo najverjetneje vseeno zmagala podeželjska melodija iz orglic.”

  Ne panicari. V drugem krogu bo z zanesljivo prednostjo zmagal g. Turk, ker je v Sloveniji razmerje med levicarji in ne-levicarji v celotni populaciji najmanj 60:40, ce ne celo vec.

  “Hladen, robotski Gaspari se celo kislo nasmeje za potrebe svoje reklame, čeprav ga pred TV kamerami še nisem videl drugačnega kot skrajno resnega.”

  Gaspari je solski primer izrazeno introvertirane osebe, ki ji je zoprno javno nastopanje in je povsem nedoumljiva ekstrovertirancem. Google: introvert. (extrovert + clueless = introvert’s nightmare)

  Komentar od tax exile | 6 oktobra, 2007 | Odgovori

 2. Zelo dobri opisi vsakega od kandidatov. Pa vendar … ne morem glasovati za Pečaričevo, ker me ne prepriča. Bi zanjo ob njenih besedah in načrtu glasoval tudi, če bi ne bila invalid in bi bila introvertirana, kot Gaspari?
  Upam, da na odločitev o predsedniku ne bo vplivalo sočustvovanje, saj konec koncev iščemo vodjo države (pa čeprav le maskoto).

  Komentar od Saška | 8 oktobra, 2007 | Odgovori

 3. Ob takih stališčih bi glasoval zanjo ne glede na invalidnost. Dejstvo pa je, da je invalidnost ravno vplivala na njena stališča.

  Komentar od ateistek | 8 oktobra, 2007 | Odgovori

 4. Pohvala Saski za pronicljivost. Elena Pecaric zaradi invalidnosti ni primerna za predsednisko funkcijo iz enakih razlogov kot nekdo drug z dioptrijo 10 ne more biti pilot potniskega letala. Ali je zaradi tega diskriminirana? Ne, samo sili se tja, kjer ji ni mesto. Nismo vsi primerni za vse polozaje in poklice. Njena stalisca tudi niso posledica njene invalidnosti, marvec zivljenja v tej druzbi, politicne nepismenosti in politicnega diletantizma.

  Komentar od tax exile | 9 oktobra, 2007 | Odgovori

 5. Ah, spet Ver s Financ…Saška, pohvale ti je namenil neoliberalni buldog 🙂 ..Če je temu tako, naj se v ustavo zapiše, da predsednik ne more biti nekdo, ki je telesni invalid…

  Komentar od ateistek | 9 oktobra, 2007 | Odgovori

 6. Predlagam, da si ogledas zivljenje v Vancouver-Seattle area in ga primerjas s slovenskim. Ce ti je predalec, se lahko zapeljes do Avstrije ali Svice. Politicni diletantizem se – bottom line – ze po 50 letih za cele generacije pozna na trikrat nizjem standardu povprecnega cloveka.

  Nekdo, pa ni bil ver, je na Financah zapisal ultimativno resnico o vas. In ta se glasi (poudarek je na zadnji besedi, ce politicnim diletantom to ni jasno):

  ——————

  [op: prebivalci Slovenije] Kjer boste zahtevali:

  – visje place
  – nizjo inflacijo
  – vec delovnih mest
  – vec sociale
  – visje podpore
  – nizje davke
  – vecji tehnoloski razvoj
  – subvencije revnim
  – zascito zaposlenim pred odpuscanjem

  … a ne? In potem boste izvolili prvega kretena, ki bo obljubil vse to. Naenkrat.

  Komentar od tax exile | 9 oktobra, 2007 | Odgovori

 7. Ne bom jaz nič gledal kako je drugje, sploh pa ne tam, kjer tebi ustreza. Dovolj potujem po svetu, da vem kako se kje živi.
  Verči, daj ne zlorabljaj spet moj blog za svoje interpretacije kaj je prav na tem svetu in kaj ne…Saj veš, takoj sledi cenzura…

  Komentar od ateistek | 9 oktobra, 2007 | Odgovori

 8. Tax exile ali kdorkoli že se skriva za precej “davčnim” imenom …brrr 🙂 ; ne vem, če si me povsem dobro razumel. Sama ne bi imela prav nič proti 100% invalidu na mestu predsednika, če bi me ta prepričal s svojimi stališči. Ni mi pa všeč, da bo večina tistih, ki bodo glasovali zanjo, glasovali v največji meri predvsem zaradi njene invalidnosti.

  Komentar od Saška | 9 oktobra, 2007 | Odgovori

 9. Zgoraj je bilo v citatu govora o politicni demagogiji za politicno nepismene kretene. Ali morda ti ali tvoja kandidatka vesta odgovore na vprasanja, ki so bila zastavljena Pahorju? Beri spodaj in hvala Kovacu za spot-on timing.

  http://www.finance.si/193110

  (volite, kogar zelite, butalska us bi bila idealna za predsednika :))

  Komentar od tax exile | 10 oktobra, 2007 | Odgovori

 10. Slika je bojda zgovornejsa od 1000 besed, zato prilagam eno za kontemplacijo med umivanjem zob. 😀
  http://www.forbes.com/2007/05/03/forbes-misery-index-oped-cx_ja_0503misery_slide_2.html?thisSpeed=25000

  Ljubim vas, kako naj clovek ne ljubi tako mehkih, kosmatih, toplih, krotkih, stirinoznih, parkljastih bitij, zaradi katerih je Slovenija Indija Koromandija za socialno ozavescene politicne demagoge? To je vendar nemogoce!

  Ce ne bil taksna pokvarjena, brezcutna in brezobzirna neoliberalna svinja, bi sel takoj v slovensko politiko in vam obljubil vse, kar si zelite:
  – brezplacno solstvo,
  – brezplacno zdravstvo,
  – brezplacne vrtce,
  – brezplacen javni prevoz,
  – popolno socialno zascito – skupaj z UTD in brezplacnimi pocitnicami,
  – brezplacno kulturo,
  – brezplacen sport,
  – brezplacna stanovanja,
  – z dekretom bi kar ukinil brezposelnost in revscino,
  – _______________________ (dodajte vse, kar si se zelite in manjka; vase zelje = moj politicni program),

  … in mehka, kosmata, topla, krotka, stirinozna, parkljasta bitjeca bi me z landslide vecino izvolila za predsednika vlade ali najmanj predsednika republike.

  Lepo vas pozdravlja vas Neo-Aladin, saj veste, tisti s carobno lucko, ki izpolni vse zelje 😀

  Komentar od tax exile | 10 oktobra, 2007 | Odgovori

 11. Kakšna stališča pa ma Elena?

  Komentar od christooss | 11 oktobra, 2007 | Odgovori

 12. Dobra. Spremljaj malo več medije…

  Komentar od ateistek | 11 oktobra, 2007 | Odgovori

 13. Ja čak. Sej to je bilo resno vprašanje. Bloge jst jemljem kot MEDIJ! TV SUX!!

  Komentar od christooss | 11 oktobra, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: