ateistek

Apriorno spoštovanje domovine

Slovenija Kar naprej poslušam ljudi, sploh politike, ki govorijo, kako je potrebno spoštovati domovino. Kar tako, že v naprej.

Spoštovati domovino pomeni spoštovati njene ljudi oz. širše, narod. Prav.
Pravijo, da ima vsak narod svoje značilnosti. In značilnost slovenskega naj bi bila miroljubnost. Pa majhnemu narodu preostane kaj drugega kot miroljubnost? Večji kot si, več si lahko privoščiš. Apriorno spoštovati ta narod ali njegove posameznike, ker me je pač igra slučaja postavila na njegovo geografsko področje, je zame preveč abstraktna kategorija. Naključnost pač še ne rodi apriornega spoštovanja.

Spoštovati domovino pomeni spoštovati njeno zgodovino. Prav.
Zgodovina temelji na zapisih, pričevanjih, najdbah, interpretacije vsega tega pa si vsak lahko tolmači po svoje. Sicer v zgodovini obstajajo neizpodbitna dejstva, vendar je problem, da širša ko je interpretacija nekega dejstva, več je različnih mnenj. Tako lahko hitro postane manipulacijsko sredstvo zgodovinarja ali politike zaradi različnih koristi. Apriorno spoštovanje tako spet odpade.

Spoštovati domovino pomeni spoštovati njene vrednote in simbole. Prav.
Izraz država je Nič, ki ga fizično osmislijo in mu vdihnejo življenje šele politiki. Nekoč so politike zamenjevali razni vladarji, ki so se imenovali zgodovinskemu času primerno. Spoštovati državo torej pomeni spoštovati vrednote politične opcije, ki je v nekem trenutku njen sinonim. Kar spet pomeni, da je spoštovanje države enako kot v tem trenutku spoštovanje politično najmočnejšega človeka v državi in njegovih vrednot. In ko nekdo omeni tega človeka, torej Janeza Janšo, je apriorno spoštovanje domovine, njenih vrednot in simbolov pri meni, v tem trenutku, takoj spet na psu.

Bolj ko so državljani nezahtevni do države, jo spoštujejo, lažje in enostavneje jim je vladati. Najbolj pogost motiv in smisel vladanja v t.i. demokraciji je opredmeten z materialnim zadovoljevanjem. Vse ostalo je idealizirana iluzija poslušnih in nesvobodnih državljanov, ki med predajanjem zavednosti državi in narodu, zgolj ribarijo v kalnem in se predajajo neživljenskim strastem. Nacionalizem kot čutno nezaznavna prvina, je skrajna oblika take ljubezni in poteka v obratni smeri kot bi morala. Torej bi morala država oz. domovina biti tista, ki se apriorno nauči spoštovati svojo osnovno enoto, državljana. Vse ostalo je zgolj način kako državljana zmanipulirati do tega nivoja, da v nekaterih osnovnih stvareh ne misli več s svojo ampak “domovinsko” glavo in ob tem ustvariti materialno korist v sicer precej kratkem mandatnem obdobju.

Naj si zaslužijo mojega spoštovanja. Nič ni samo po sebi umevno. Ti časi so mimo.

23 avgusta, 2007 - Posted by | Slovenija

9 komentarjev »

 1. In šele, ko bo država poskrbela, da se bom dobro počutila v svoji državi (torej, ko bo urejena zdravstvena oskrba, socialna oskrba, kultura,…) , šele takrat bom ponosna, da sem Slovenka! Do takrat pa mi nacionalna zavest ne pomeni več, kot švic Janeza Janše.

  Komentar od tjasulja | 23 avgusta, 2007 | Odgovori

 2. :))

  Komentar od ateistek | 25 avgusta, 2007 | Odgovori

 3. Tole državno podkupovanje se bo slej ko prej končalo. Ljudje bodo slej ko prej spregledali, vsaj upam. Da pa danes niti sosed ne spoštuje soseda, največkrat ga celo prezira, je ljubosumen, to pa kaže, da je nekaj zelo narobe z nami.

  Komentar od grison | 26 avgusta, 2007 | Odgovori

 4. Kaj pa spoštovanje slovenskega jezika? Me zanima kaj misliš o tem.

  Komentar od A | 28 avgusta, 2007 | Odgovori

 5. Nimam nič proti spoštovanju jezika, vendar bi jaz raje videl, da bi obstajal nek univerzalni jezik, razumljiv vsem. Pa ne mislim mahanja z rokami:)
  Ljudje bi se med seboj takoj počutili bolj blizu.

  Komentar od ateistek | 29 avgusta, 2007 | Odgovori

 6. Nimam nič proti, če bi bila to slovenščina, haha, ali pa latinščina ali esperanto.

  Libertarci se tudi zavzemajo za en jezik, seveda se ve kateri in za hkratno ukinitev “brezvezne in potratne” slovenščine.

  V stanju kakršno je, bi morali vse angleškojezične države obdavčiti, saj jim podpiramo lenobo in jim sami višamo dobičke! Naj financirajo učenje njihovega jezika, ki ga zdaj v celoti plačamo neangleško govoreči sami. V pogojih angloameriškega kulturnega imperializma je to le ena od tisočih oblik izkoriščanja malih narodov.

  Komentar od A | 2 septembra, 2007 | Odgovori

 7. Meni so občutek do nacionalne pripadnosti in vsega, kar iz tega izhaja, izpilili politiki, saj so vedno najprej oni in šele nato narod čeprav vedno prikazujejo obraten vrstni red. In bolj ko to zagovarjajo, večji lažljivci so. Ne razumem pa tudi posameznike tipa Joras, ki se na vse pretege bori za tistih par metrov zemlje in je neprestano v nekih konfliktih, ki hkrati pomenijo stres. Naj tisto raje proda Hrvatom in uživa v življenju kje drugje. Saj je vseeno komu pripada. Za nekoga bogokletno razmišljanje, vem.

  Glede jezika se v bistvu strinjam z libertarci. Razlog vidim v večji enostavnosti funkcioniranja ljudi.

  To glede angleščine si dobro izpeljal. Če želijo, da je njihov jezik svetoven, naj plačajo stroške izobraževanja. Ne dvomim, da bodo vseeno od vsega skupaj na koncu imeli največje koristi. Sicer pa, tudi če nočemo tega scenarija, gre vse v tej smeri, da postaja angleščina svetovni jezik. Bolje tako, kot da se nam bo z naraščanjem kitajske moči začel vsiljevati njihov jezik. Govoriti v stilu, da si morajo biti na tem svetu vsi jeziki enakovredni, je naivno. Sicer to lahko spraviš tudi na papir, kot je to naredila EU ampak papir je eno, praksa pa drugo.

  Komentar od ateistek | 3 septembra, 2007 | Odgovori

 8. Zakaj se ti zdi angleški jezik manj strašen kot kitajski?

  A ne bi bilo fino, da bi se morali tudi angleškogovoreči začeti učiti? 🙂

  Komentar od A | 3 septembra, 2007 | Odgovori

 9. Seveda, ker kitajsko pa res nimam blage veze..Midva bi se jo tudi morala učiti, tako da raje vidim, da je to angleščina, ki jo le še izpopolnjujem.)

  Komentar od ateistek | 3 septembra, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: