ateistek

Rudno polje, Viševnik, Bohinjsko jezero

Ker me gorski dražljaj še vedno ni popustil, sem moral po povratku domov skočiti tudi nekam v slovenske gore. Kolegu sem predlagal Viševnik in kasneje kopanje v Bohinjskem jezeru. Takoj je bil za.

Sicer sem na Viševniku že bil leto ali dve nazaj z drago prijateljico PF. Bilo bi enkratno, če ne bi pozabil vzeti spominsko kartico za fotoaparat. Kaj hujšega. Tokrat sem bil bolj previden.

Vstati je bilo potrebno bolj zgodaj, saj je Rudno polje, kot izhodišče za vzpon, kar daleč od Ljubljane. Do Bleda je hitro minilo, potem pa se cesta zoža in začne vzpenjati. Drevesa se spremenijo in kmalu ostanejo le še iglavci, natančneje smreke. Tisoče in tisoče gosto zasejanih. Prekrasno. Takrat veš, da si prispel na Pokljuko. Mimogrede, vso to širno lepoto si, po očitno prodobitniškem Jezusovem nauku, lasti vesoljna RKC.

Zrak je dišal po drevesih in gorski svežini. Jutro je bilo kar hladno, v Ljubljani 10 stopinj, na Rudnem polju pa okoli ničle, saj so bili avtomobili na parkirišču pred vojašnico beli. Tudi po tleh je bila ponekod slana. Ne rečejo zastonj, da je Rudno polje mrazišče.

Gorsko idilo je nekoliko motil hrup dostavnega helikopterja, ki je razvažal stvari po gorskih kočah. Natovarjal se je ravno v bližini parkirišča, tako da se je dalu čutiti piš elise.

Orientirne table so napovedovale uro in pol do vrha Viševnika.
Pot, ki se začne na okoli 1400 metrov, gre najprej skozi smučišče in se začne strmo vzpenjati. Sonce še ni bilo tako močno, se je pa vse bolj upiralo v hrbet. Vzpenjanje terena še kar traja in se za trenutek neha nad vrhom vlečnice, kjer se že lahko zagleda tudi vrh Viševnika. Nato spet strmina. Kmalu pridemo do prve razgledne točke, Plesišča, kjer se vidijo bohinjske gore. Še 30 do 40 minut sopihanja po grebenu gore in že smo na vrhu, ki sega 2050 metrov visoko. Torej okoli 700 metrov više od izhodišča. Z vrha se, kot na dlani, vidi Triglav, ki je bil kot nalašč zavit v oblačno kapo. Lepo se vidi tudi koča na Kredarici, koča Planika, na desni Debela peč, pogled navzdol pa nam tudi razkrije delček Bohinjskega jezera.
Viševnik je, kot kaže, precej obiskana gora, saj sva po poti srečala kar veliko planincev. Vegetacija je kar pestra seveda tipično gorska. Macesni, ruševje in še veliko ostalih, meni neznanih, lepih rožic, ki jih je užitek opazovati in fotografirati.

Po počitku na vrhu in malico, ki je pri takih planinskih izletih vedno neprimerljivo bolj okusna kot doma, sva se odpravila v smeri Srenjskega prevala in nazaj v dolino. Na trenutke se je bilo potrebno spustiti po vseh štirih. Med skalami na poti, naju je presenetil izrazit smrad, ki je bil posledica razpadanja poginule ovce. Povsod po njej so gomazeli beli, debeli črvi, bljak! Recimo temu, kroženje snovi.

Pri spuščanju po strmem terenu kolena zelo trpijo. Tako sem začel razmišljati, če vseeno ni bilo lažje lezti navzgor.
Ko sva se spustila nazaj na Rudno polje, sva si privoščila še en čaj in se odpravila proti Bohinjskem jezeru. Lakoto sva potešila v neki kmečki gostilni ob poti, kjer sem si privoščil pražen krompir na čebuli s kislim zeljem in malo ocvirkov. Zelo okusna kombinacija:) Bil sem sit vse do večera in Bleda, kjer sem si privoščil kremno rezino:)

Bohinjsko jezero je res nekaj posebnega. Ko vidiš ostala po svetu, takoj začutiš razliko. Obrežje ni pozidano ali privatizirano, nikjer ni čolnov s smrdljivimi motorji, voda je polna rib, je kristalno čista, z izjemno vidljivostjo v globino in relativno topla. Sploh po vrhu. Dvakrat sem si privoščil kopanje, se posončil in opazoval okolico. Predvsem neke nadvse glasne mlade Nemce, željne taborenja, ki so na vsak način hoteli ujeti kako ribo z improviziranimi “ribiškimi palicami”. Razrezali so večjo plastenko, jo zavezali na vrvico in mislili, da bo riba sama zaplavala vanjo:) Nič manj izvirne niso bile “sulice” z razcepljenim vrhom, ki so jih metali po ribah. Seveda je bil izkopiček ničen. Se mi zdi, da so vseeno nekoliko podcenili ribjo inteligenco:)

Sonce se je prehitro spustilo in nakazalo, da se dan bliža koncu. Torej ostane še krajši postanek na Bledu zaradi že prej omenjene dobrote in nato nazaj v Ljubljano.
Ko sem zvečer prišel domov in prižgal TV, sem imel kaj slišati. Ravno v tem dnevu so v gorah umrli trije planinci.

Bohinjsko jezero Bohinjsko jezero2 Bukev ob jezeru Debela peč gorske rožice helikopterski prevoz košček Bohinjskega jezera pogled na pokljuške gozdove pogled proti bohinjskim goram pogled proti vrhu pot ob vlečnici roža z obiskovalcem skale špica table Triglav v oblakih vrh Viševnika s planinci

3 avgusta, 2007 - Posted by | Hribolazenje

5 komentarjev »

 1. Dragi kolega
  Viševnik je verjetno edina gora v Julijcih, ki ima pozimi več obiska kot poleti. Razlog je predvsem v hitrem dostopu, kar v zimskih kratkih dnevih ni zanemarljivo. Ob 07.00 se odpelješ iz Lj, ob 0830 (če si turni smučar) že pripenjaš opremo, se dogovoriš z žičničarji, da te spustijo eno furo, potem še kakšno urico do vrha, malo fotografiranja, čaj, odsmučaš v dolino, na Bledu pri Šmonu vzameš za na pot 4 kremšnite in ob 13.00 si spet v Ljubljani.
  Mi, ki smo pa doma kar blizu Šmona, pa imamo Viševnik za popoldansko turo. Eno uro prej iz službe, ponoviš vse prej našteto, ampak brez kremšnit, pred temo pa si že doma.

  Komentar od Dikembe | 4 avgusta, 2007 | Odgovori

 2. Viševnik sem prehodi pred mnogimi leti, tako da si mi obudil lep spomin, lepo 😀 .

  Komentar od grison | 10 avgusta, 2007 | Odgovori

 3. Pojdi spet. Še vedno je na istem mestu:)

  Komentar od ateistek | 11 avgusta, 2007 | Odgovori

 4. hey good site..these photos fascinating to me

  Komentar od Onur | 11 avgusta, 2007 | Odgovori

 5. Tam sem smučala pred… stotimi leti al kdaj. Točno tam, kjer je helikopter. Še nikoli nisem videla te pokrajine brez snega. aaa Kje pa je hotel Šport???

  Komentar od Dajana | 29 aprila, 2008 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: