ateistek

Vladi podpora spet navzdol

Kako so to dobre novice🙂
Naš večni g. Rupel baje že navezuje stike s Pahorjem, zaradi novega kroga izsesavanja državnega proračuna. Press:)

To dobro leto do novih volitev bomo že še nekako pregrizli, potem pa pride na vrsto, vsaj močno upam, odpiranje šampanjca v upanju na zmanjšanje krščanskega turbo-folk diskurza v slovenski družbi. Če zatohla podeželjsko-katoliška mentaliteta dobi še en mandat, nas najverjetneje čaka poljska usoda. Sicer ne na zunanji ravni, ker smo preprosto premajhni, da bi kogarkoli izsiljevali, kot to primitivno počne Poljska v odnosih z Nemčijo ali kar celotno Unijo, ko še vedno načenja popolnoma irelevantne teme iz časov druge sv. vojne. Za skrajne poljske konzervativce v Nemčiji še vedno vlada preoblečen Hitler. Ta država, ki je, za evropske razmere, na zelo nizkih civilizacijskih ravneh, se očitno še ni naučila, kaj je to svobodna družba. Več desetletij so trpeli komunizem, zdaj, ko ga pa ni več, so si nadeli enaka očala nesvobode, le da z drugega, skrajno konzervativnega konca. Če sam ne veš kaj je svoboda, jo ne moreš privoščiti niti drugemu.

Janša je družbeno pozornost že med svojim prvim mandatom, podobno kot sta to naredila brata Kaczynski, usmeril v preteklost. Še vedno se lovi namišljene komuniste in protiosamosvojitelje, kot nosilce vseh možnih grehov te družbe. Proces osamosvajanja bojda še vedno traja.

RTVSlo nas neprestano bombardira s povojnimi poboji in herojstvih osamosvojiteljev. Predvajajo se domači filmi z eno in isto tematiko; kako zelo smo trpeli zaradi nesvobode v jugo režimu.
Skoraj da ni razprav, kjer ne bi bili prisotni verski ideologi. Njihovo mnenje je povsod relevantno. Glejte prenose maš, pravijo v reklamnih blokih. Harmonika se pred TV ekrani razteguje na vse kriplje, promovirajo se družine z vsaj petimi otroki. Odkrivajo se čari nacionalizma in ljudi iz pravega testa na račun manjših družbenih skupin.

Psihično nasilje nad novinarji nekaterih časopisov, je postalo izrazito zaradi fundamentalistične potrebe po menjavi politične barve pod krinko uravnoteženosti. Odgovorni osebi ene izmed najbolj znanih radijskih postaj in tiskovne agencije, ne trpita morebitnih žaljivk na račun predsednika vlade, ker je to, kot kaže, v janšistični demokraciji zelo nezaželjeno. Ti pojavi se ne tretirajo kot pomanjkanje svobode, ker se je bolj enostavno ukvarjati z nesvobodo v nekdanji Jugoslaviji pa čeprav je že zdavnaj izdihnila.

Vlada finančno podmazuje biblični festival in ga prikazuje kot dogodek leta. Seminarju pravih znanstvenikov na Bledu, kjer naj bi bil med udeleženci celo Stephen W. Hawking, pa je namenila kar 4x manj denarja. Vsesplošno zanemarjanje humanističnih področij, ki nimajo katoliškega predznaka, postaja perverzno. S političnimi navezami se ustanavlja verska šola in financirajo cerkveni zavodi s sredstvi ministrstva za znanost, kar pomeni, da je cerkev tista, ki po novem promovira znanost.

Zaradi presežka denarja v RKC, ki so ga v določeni meri lahko hvaležni sedanji vladi, se odpirajo nove fronte cerkvenih investicij, ki presegajo okvirje Slovenije. Tako RKC gradi na Hrvaškem turistični kompleks s čuda nekih zvezdic za elitne goste z več luksuznih vil in celo lastno cerkvijo.

Želi se beatificirati arhitekta, kar podpirajo tudi na ministrstvu za kulturo. Ustvarjajo se novi narodni junaki za potrebe politike. Eden izmed njih, v duhu nekih drugih časov, celo “krasi” ime glavnega letališča.

Inflacija se, sproščeno po Jambreku, bohoti. Ravno tako razlike med plačami v večinsko državnih podjetjih pa čeprav je Janša, ko je bil še v opoziciji, očital Ropu dopuščanje take razlike in se tako hotel prikazati kot zagovornik malega delavca. Danes se tega očitno ne spominja več, saj so se pod njegovo vladavino plače nekaterim javnim uslužbencem dvignile tudi za polovico. Tako predsednik zavarovalnice Triglav zasluži danes približno 40 odstotkov več kot njegov predhodnik. Nagrade nastavljenim upravam v takih podjetjih pa so dobesedno skočile v nebo.

Vse te plače že tako bogatim, naj bi bile očitno znak, da nam gre dobro, saj naj bi gospodarstvo kar cvetelo. A takoj, ko v tej silni uspešnosti svoj delež hoče iztržiti tudi navadni delavec, se zaplete, saj skuša vlada pritiskati na sindikate, naj ne zahtevajo višjih plač. Z davčno reformo, ki je “strokovnjakom”, kot je baje Bajuk, prihranila okoli 14 tisoč evrov davčnih obveznosti spet pridemo do starega reka o bogu in njegovi bradi. Baje so taki ljudje tudi bolj pridni, več delajo, kar nam vsem, očitno lenim državljanom, svetuje tudi omenjeni gospod.

Pa en len in sproščen pozdrav. Danes, kot kaže, le ne bo tako zelo vroče.

p.s. lansko leto me je dalmatinec ugriznil. Zdaj končno vem zakaj:)

24 julija, 2007 - Posted by | Slovenija

12 komentarjev »

 1. “Vlada finančno podmazuje biblični festival in ga prikazuje kot dogodek leta. Seminarju pravih znanstvenikov na Bledu, kjer naj bi bil med udeleženci celo Stephen W. Hawking, pa je namenila kar 4x manj denarja.”

  Ne le to: Bibličnemu kongresu (trudim se držati jezik za zobmi, ker hoče opletati z nadaljnimi komentarji) je vlada namenila doslej največ denarja za kakršen koli humanističen (humanističen?) kongres. Pa Janša je bil na njem slavnostni govornik. Slavnostni govornik?

  Saj bi se bilo najbolje samo še smejati…

  Komentar od PF | 24 julija, 2007 | Odgovori

 2. Če dobi še en mandat, bo kmalu slavnostni govornik še na “humanističnih” mašah…

  Komentar od ateistek | 24 julija, 2007 | Odgovori

 3. JJ bom volil samo zato, da bom videl, kako se vam bo neosocialistom v njegovem drugem mandatu odtrgalo. :))

  Komentar od agnostik | 24 julija, 2007 | Odgovori

 4. K sreči tvoj glas šteje samo enega, govoriš pa kot bi jih štel veliko več oz. še huje, kot da boš z njim odločil izid volitev. Sicer pa, saj veš kaj pravijo, vsako tele ima svoje veselje…

  Komentar od ateistek | 24 julija, 2007 | Odgovori

 5. Ne veselite se preveč novih volitev. Čaka nas še huje kot je danes. Usojena nam je koalicija JJ & BP. Nič slabšega se nam ne bi moglo zgoditi kot to. Duh starih časov se vrača na velika vrata.

  Komentar od Marx | 25 julija, 2007 | Odgovori

 6. “Motili pa bi se, če bi mislili, da so levi pokvarjenci in desni strahopetci anomalija naše družbe. So ravno to, kar od politikov pričakuje večina v Sloveniji. Večina, ki hoče reforme, a noče izgubiti nobene še tako majhne ugodnosti, večina, ki živi v blodnjavi zavisti in zahteva od države, da jemlje od njim bolj uspešnim in jim s tem lajša zimski spanec. Večina, ki javno tarna, da je revna in da skorajda nima za hrano, pred sosedi pa se hvali, da je šla na “slow food” na Kras in na “all inclusive” izlet v Egipt, podjetniška žilica pa jim najmočneje utripa takrat, ko v službi lažejo o razdalji do doma, da dobijo več denarja za povračilo stroškov prevoza na delo. Dodajmo k temu še upokojence, ki so prepričani, da jim gre pravica izsesavanja aktivne generacije, in interesne skupine (kulturniki, notarji, zdravniki, kmetje), ki brez pestovanja države ne morejo narediti tako rekoč ničesar, pa uvidimo žalostno dejstvo, da svoboda in reforme večine Slovencev ne zanimajo, hočejo le kruha in iger. Za take pa so sedanja in prejšnje vlade še predobre – Slovenci, imate vlado, kakršno si zaslužite, bojim se, da celo boljšo od tega. Bodite pa vsaj toliko pošteni, da ne boste več govorili o tem, da hočete reforme, gospodarsko svobodo, nižje davke in več odgovornosti – hočete samo gospodarja, ki vam bo s svoje mize metal sočne ostanke in vam dovolil, da ga boste v kakem poceni bifeju ob steklenici monopolističnega nacionalnega piva nekaznovano preklinjali. Zakaj bi kdorkoli pri zdravi pameti zapravljal svoj čas, da reformira to nehvaležno amorfno maso?”

  Povzeto iz: http://www.finance.si/186946

  Komentar od qwert | 25 julija, 2007 | Odgovori

 7. Marx, si prepričan, da bi bil Janša lahko v Pahorjevi senci? Če bi Pahorjeva stranka na volitvah dobila največ glasov in bi zato Pahorju pripadla pravica do mandatarskega mesta, močno dvomim, da bi Janša kot morebitni drugouvrščeni šel v koalicijo, saj je takega karakterja, da ne more biti v nikogaršnji senci ampak zgolj in samo na vrhu.

  Komentar od ateistek | 25 julija, 2007 | Odgovori

 8. Qwert,se popolnoma strinjam, da so v tej družbi določene interesne skupine, ki neupravičeno izsesavajo državni proračun. Predvsem bi omenil kmete in RKC. Ampak po drugi strani pa je resnica tudi ta, da je Janša sicer poskusil upeljati nekaj neoliberalnih prijemov vendar je preko tipanja strateškega sveta ugotovil, da Slovenci tega preprosto nočejo in bi ga lahko stalo preveč političnih točk. In ker so temu Slovenci rekli NE, bi bil že skrajni čas, da se Mrkaić & co s Financ končno s tem tudi sprijaznijo. To jokanje in vsiljevanje njihove resnice kot edine možne, mi gre že pošteno na živce.

  Komentar od ateistek | 25 julija, 2007 | Odgovori

 9. Cenzorsko revše, ki mu ni jasno, da sta rdeči (ateistični) ali črni (krščanski) socializem še vedno samo socializem. :))

  Komentar od ver | 25 julija, 2007 | Odgovori

 10. Ver, pri svojih letih bi se lahko naučil normalne komunikacije z ljudmi. Moj blog pač ne bo poligon za tvoja izživljanja.

  Komentar od ateistek | 25 julija, 2007 | Odgovori

 11. Marx, si prepričan, da bi bil Janša lahko v Pahorjevi senci? Če bi Pahorjeva stranka na volitvah dobila največ glasov in bi zato Pahorju pripadla pravica do mandatarskega mesta, močno dvomim, da bi Janša kot morebitni drugouvrščeni šel v koalicijo, saj je takega karakterja, da ne more biti v nikogaršnji senci ampak zgolj in samo na vrhu.
  ______________
  V politiki velja zakon interesa in koristi. JJ bi več izgubil v opoziciji kot v španovini z BP. Pridobljene pozicije je treba zaščititi in obvarovati. To pa lahko stori le na ta način, da je čim bliže oblasti. Žrtvoval bo nekaj svojih najzvestejših jurišnikov ter današnjih partnerjev, požrl užaljenost poraza in vzel kar bo mogoče iz poraza iztržiti. Če se motim, dam za pivo!

  Komentar od Marx | 25 julija, 2007 | Odgovori

 12. […] Kaj se dogaja z vlado? Vladi podpora spet navzdol […]

  Pingback od O čem pišejo blogerji | razmišljanja | 4 avgusta, 2011 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: