ateistek

Z letom 2008 prva katoliška osnovna šola

Predavalnica Ta boj za vse večjo družbeno veljavo katoliške vere, se mi zdi vse bolj odvraten. Ustanavljanje že svoje osnovne šole, kjer bodo celo matematika, fizika ali biologija nosili predznak “poučevani na katoliški osnovni šoli” postaja skrajno neokusno. To je žalitev za celotno znanost, sploh če upoštevamo zgodovino in cerkvena prizadevanja po uniformiranju znanosti za lastne potrebe sproducirane megloprodaje. Bo “katoliška biologija” zajemala širši čas kot 6000 let nazaj, ko naj bi po biblijskih izmišljotinah oz. kot pravijo, božji besedi, nastal človek? Bo nekoč komunistično poneumljanje tako zamenjalo katoliško in bodo namesto samoupravljanja predavali kreacionizem ljudem, ki bodo kasneje v življenju tretirani kot uspešne teološke elite?

Verski pouk, preko katerega se bo še najbolj prečrpavala verska navlaka v mlade možgane (nekje se mora intenzivno prenašati, sicer ne vidim motiva ustanavljanja take šole), naj bi nadomestil predmet državljanska vzgoja in etika in bo obvezen od 1. do 9. razreda. Pričakovano. Očitno so se že prej dobro dogovorili z oblastmi, saj je predmet državljanska vzgoja in etika (roko na srce, še ena neumnost) obvezen v vseh osnovnih šolah.
Zanimiva je formulacija, ki so jo zapisali ob tem predmetu: Verski pouk ima “spoznavne, doživljajske in dejavnostne cilje, ki glede na katoliško pojmovanje človeka vodijo k temu, da odkriva svojo naravnanost v presežnost“. Povedano drugače, spoznaj našo ideologijo, kot je recimo brezmadežno spočetje oz. rojstvo otroka, ki je nastal s pomočjo svetega duha ali recimo telesno vnebovzetje ženske, ki še vedno leti nekje po vesolju in boš spoznal naravnanost v presežnosti. Ne dvomim, da bodo tudi s takimi pravljicami oz. kot sami pravijo, dogmami, ki jih bodo seveda s pomočjo milozvočnega besedišča servirali mladim, še nepopisanim ljudem, res presegli vsa svoja pričakovanja po čim boljšem izplenu novih, vernih duš.

In kaj se dogaja s starši, ki bodo svoje otroke vpisovali v take šole? Pravzaprav nič, zgolj sledijo svojemu umetno vcepljenemu nagonu s strani RKC po prenosu sebi lastne ideologije na svoje otroke. Da bi recimo pomislili, da RKC rade volje sprejme tudi take, ki so že polnoletni, že seže čez ograjo, s katolicizmom zasedenega, mišljenskega teritorija.

Program prve zasebne katoliške devetletke temelji na ignacijanski pedagogiki (madonca, kako znanstveno se sliši!), ki se je razvijala v šolah, ki so jih jezuiti ustanavljali in vodili zlasti v 17. in 18. stoletju. Torej nekako takrat, ko je uradna RKC vodila inkvizicijsko bitko proti neposlušnim znanstvenikom in zavirala nekatera temeljna znanstvena odkritja. Uradna RKC se danes zelo rada zgovarja na jezuite, ko bi se rada prikazala ljudem v luči spoštovanja in celo razvijanja znanost. Pozablja pa povedati, da je papež oz. Vatikan jezuite nekoč hotel uničiti saj je ta red celo ukinil. So postali preveč “znanstveni” za njihov srednjeveški okus?
Bistvena misel te “pedagogike”, ki je nov zagon dobila zlasti po drugem vatikanskem koncilu, je “najti Boga v vsakem človeku in vseh stvareh ter v življenju postajati človek za druge”. Povedano drugače, najti katolicizem v vsakem človeku in v vseh stvareh ter v življenju postati človek Vatikana.

Zanimivo je, da se ta cerkvena srenja raje ne spomni zgraditi kakšnega doma za starejše občane, ki jih kronično primanjkuje v Sloveniji. V tem primeru se ne bi prav nič obregnil ob njih. Denarja imajo veliko, prav tako pa tudi vernikov, saj so po cerkvah večinoma starejši ljudje. Tako bi se lahko oddolžili vernikom, ker so jih zagovarjali vse svoje življenje in jim omogočali ugodna življanja. Trik je v tem, ker stari ljudje pač niso več vložek za bodočnost. Torej so neke vrste odsluženi verniki, mrtev verski kapital. Pametneje je usmeriti sile v mlade ljudi, ki bodo Vatikanu zagotovili prihodnost in nadaljevanje ugodnega življenja ter družbenega vpliva katoliške duhovščine. Starejšim pomagajo na druge, cenejše načine, tako, da jih recimo obiskujejo po bolnicah. Za izmišljeno obredje ob pogrebu pa kljub pokojnikovemu vseživljenskemu sledenju katoliški instituciji, svojcem seveda zaračunavajo stroške. Če sem že pri obredju, kaj ni zanimivo, da je to razporejeno tako, da ga je še največ, ko je človek mlad? Odgovor se vsiljuje sam po sebi.

Je sploh potrebno napisati, da bodo katoliško osnovno šolo skoraj v celoti financirali s sredstvi države? Verjetno ne, saj se v teh svinčenih časih katoliškega enoumja, ko laičnost države vse bolj postaja znanstvena fantastika in se teologe zaposljuje skoraj že na biotehniško fakulteto, kaj takega zdi že samo po sebi umevno.

Poziv na protest

Slišim, da naj bi bil v sredo, 11. julija, ob 20h na Prešernovem trgu miren protest vseh tistih, ki se ne strinjamo z vse hujšo klerikalizacijo slovenske družbe. Ve kdo kaj več o tem?

6 julija, 2007 - Posted by | Religije

31 komentarjev »

 1. Gremo, gremo!!!!

  Komentar od Foka | 6 julija, 2007 | Odgovori

 2. Ja, vemo še več: v nekem večjem slovenskem mestu bi naj (po pripovedovanju poznavalcev) cerkev gradila dom za ostarele. Sicer pa, saj imajo dovolj sredstev. Tako bogata še cerkev pri nas menda ni bila nikoli. Pa saj ti vse usluge, od krsta do smrti, zaračunajo in to ne tako malo. Zraven še ogromno nafehtajo, država pa jim da še plače in potem se lahko vozijo z motorji in avtomobili višjega razreda. Sedaj pa bo treba še plačat šolnino za otroke v privat cerkveni šoli, največja žalost pa je, da bo naval tako velik, da bodo morali šole odpirat sto na uro. Toliko “vernikov” verjetno tudi še ni bilo v SLO, saj so cerkve nabito polne. Ljudje, kje imate pamet?

  Komentar od Ana | 6 julija, 2007 | Odgovori

 3. “Zanimivo je, da se ta cerkvena srenja raje ne spomni zgraditi kakšnega doma za starejše občane, ki jih kronično primanjkuje v Sloveniji.”

  Zakaj bi indoktrinirali tiste, ki so tik pred svojim (tuzemeljskim) koncem? Doslej se še nobeno priporočilo bogu na oni strani na tej ni obrestovalo in Cerkev, čeprav naravnana v presežnost, je prizemljeno oportuna.

  🙂

  Komentar od PF | 6 julija, 2007 | Odgovori

 4. Dejstvo, da v Sloveniji še leta 2007 državni visokošolski sistem propagira levičarsko religijo, te, pričakovano, ne moti.

  Komentar od liberalec | 6 julija, 2007 | Odgovori

 5. Dejstvo, da družbeno vse bolj izrazit katolicizem, ki ravno tako ogroža tvoj neoliberalni nazor opravičuješ z neko levičarsko religijo, ki je ni (ateizem NIMA svojega centra), te, pričakovano ne moti. Na svoji vrednostni lestvici si katolicizem uvrstil pod strah pred levičarstvom, ki se suvereno drži na prvem mestu. To je nevarno razmišljanje, spanje z odprtimi očmi. Kdaj se boste končno zbudili in začeli podobno kot napadate sindikate in delavski razred, napadati tudi RKC, ki se vse bolj zažira v državni proračun, katerega polnijo, po vaših interpreatcijah, bogati? Vam je na polju RKC vseeno za “vaš” denar?

  Komentar od ateistek | 6 julija, 2007 | Odgovori

 6. Poglejmo zadnjih 100 let, katera svetovna religija je bila najbolj katastrofalna za njene vernike in ostale, ki so morali proti svoji volji živeti z njimi? Odgovor je preprost: levičarstvo. (pa ne mi zdaj prihajat ven s špansko inkvizicijo, ker leta 2007 ne predstavlja nobene družbene nevarnosti).

  Komentar od liberalec | 6 julija, 2007 | Odgovori

 7. Naj vsem zgoraj napišem še, zakaj imam rajši katoliške konzervativce od vas, levičarjev.

  Oni si samo želijo svojih šol, drugih ne želijo omejevati. Vi, nasprotno, si želite le svojih šol, s propagiranjem svoje levičarske religije, DRUGIH PA SPLOH NE SME BITI. Zelo neliberalno.

  Meni kot agnostiku RKC v Sloveniji praktično v ničemer ne omejuje svobode, levičarji mi jo zelo.

  Komentar od liberalec | 6 julija, 2007 | Odgovori

 8. –Oni si samo želijo svojih šol, drugih ne želijo omejevati.—-

  Napaka. Oni si želijo novih vernikov in lažje vzvode, kako jih ustvariti.

  ——Vi, nasprotno, si želite le svojih šol, s propagiranjem svoje levičarske religije, DRUGIH PA SPLOH NE SME BITI. Zelo neliberalno.———-
  ????
  Jaz si želim šol, kjer bo imela glavno besedo znanost in ne biblija ali nek centralni voditelj iz Vatikana. Levičarske šole so produkt tvojega makartizma.

  —Meni kot agnostiku RKC v Sloveniji praktično v ničemer ne omejuje svobode, levičarji mi jo zelo.—-

  Strah ti je popolnoma omejil razsodnost. Ko bodo enkrat okoli tebe samo še verniki, bo tudi agnosticizem družbeno nesprejemljiv. Vendar bo takrat prepozno.

  Komentar od ateistek | 6 julija, 2007 | Odgovori

 9. Praviš, da si želiš šol, kjer bo imela glavno besedo znanost? Ma ne ne basat, ti si želiš šol, ki bodo tako kot doslej širile med plebsom levičarsko religijo, ki ima toliko skupnega z znanostjo kot brezmadežno početje.

  Levičarstvo je v temeljnem konfliktu z znanostjo, razsvetljenostjo, modernizmom. Znanost lepo pravi, da če teorija ne dobi potrditve v praksi, gre na smetišče zgodovine. Mi lahko napišeš en sam primer, kjer je levičarstvo v praksi prineslo trajno tisto, kar je obljubljalo v skladu s svojo terorijo? Še Skandinavci so ga brcnili na smetišče zgodovine in dali prednost razsvetljenskemu liberalizmu.

  Komentar od liberalec | 6 julija, 2007 | Odgovori

 10. —–Poglejmo zadnjih 100 let, katera svetovna religija je bila najbolj katastrofalna za njene vernike in ostale, ki so morali proti svoji volji živeti z njimi? Odgovor je preprost: levičarstvo. (pa ne mi zdaj prihajat ven s špansko inkvizicijo, ker leta 2007 ne predstavlja nobene družbene nevarnosti).——

  Ta demonizacija levičarstva je popolnoma nesprejemljiva in vodi v totalitarnost, saj bi politična levica morala biti v vsakem političnem prostoru stvar demokratične izbire. Pa ne mi zdaj hodit s komunizmom, ker leta 2007 ne predstavlja nobene družbene nevarnosti.

  Komentar od ateistek | 6 julija, 2007 | Odgovori

 11. Ej, zdaj me pa beri počasi: levičarstvo negira ekonomijo kot znanost!

  Komentar od liberalec | 6 julija, 2007 | Odgovori

 12. Mogoče tvoje privatno, zdemonizirano levičarstvo o katerem cel čas govoriš in o katerem jaz nimam pojma, da obstaja.

  Komentar od ateistek | 6 julija, 2007 | Odgovori

 13. Beri sporočilo št. 11. V negiranju znanstvenih spoznanj ekonomije ste levičarji enaki kreacionistom, ki negirajo znanstveni evolucionizem.

  Ker je ekonomija znanost, ki razlaga temeljno človekovo obnašanje, ki temelji na človekovi naravi, z negiranjem ekonomije kot znanosti negirate nič manj kot človekovo naravo.

  Komentar od liberalec | 6 julija, 2007 | Odgovori

 14. Neverjetno, zdaj si mi določil, da negiram ekonomijo kot znanost. Ima razprava s teboj sploh kak smisel, ne da bi mi polagal misli v glavo s svojo razlago levičarstva? Jaz sem levičar vendar ti očitno ni niti pod razno jasno, kako si ga predstavljam. Pa nikar si ne domišljaj, da ti bom razlagal. Zaradi mene si moj nazor lahko razlagaš tudi preko Stalina, če ti paše. Mi je vseeno.

  Komentar od ateistek | 6 julija, 2007 | Odgovori

 15. Nisem te jaz določil, to je splošno znano dejstvo. Prav zato, ker jo negirate, njena spoznanja o resnici o človekovem obnašanju, čeprav tega ne priznate, se vsak vaš sistem, ki ga uspete ideološko prodati neizobraženim bedakom, sesuje vase.

  “Economics is a theoretical science and as such abstains from any judgement of value. It is not its task to tell people what ends they should aim at. It is a science of the means to be applied for attainment of ends chosen, not, to be sure, a science of the choosing of ends. Ultimate decisions, the valuations and the choosing of ends, are beyond the scope of any science. Science never tells a man how he should act; it merely shows how a man must act if he wants to attain definite ends.” – Ludwig von Mises

  Negiranje znanstvenih spoznanj in vera v neke dogme pa je religija, kajne?

  Komentar od liberalec | 6 julija, 2007 | Odgovori

 16. To je splošno znano dejstvo samo zate, ki baje itak veš vse, celo to kako razmišljam. Pa vedi še naprej. Eh…

  Komentar od ateistek | 6 julija, 2007 | Odgovori

 17. Ti si en navaden prasec, ki cenzurira vso sebi neprijetno resnico!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A resnica gre svojo pot, če se ji postaviš nasproti, te povozi. Prav to se vam dogaja že 100 let, kurci nerazsvetljenski.

  Komentar od liberalec | 6 julija, 2007 | Odgovori

 18. :)))))))))))))
  Ma prav nasmejal si me. Pravzparav si prav simpatičen, sploh, ko doživiš take “politično korektne” orgazme:)

  Komentar od ateistek | 6 julija, 2007 | Odgovori

 19. Dej drekač levičarski, vsakokrat ko ti človek napiše nekaj, česar ne moreš več zavrniti, se poslužiš cenzure.

  Objavi cenzurirani sporočili, če si upaš.

  Komentar od liberalec | 6 julija, 2007 | Odgovori

 20. Ni jih več, so že izpuhteli, puffff…:)))
  Le kako si upam bristati tvoje svete resnice, ne?

  Komentar od ateistek | 6 julija, 2007 | Odgovori

 21. Ateistek, kot tipičen levičar, pač cenzurira sporočila, v katerih so napisati argumenti z ustreznimi viri, ki jih revček ne more več zavrniti. Pričakovano, doslej se še nisi izneveril svoji levičarski naravi, ki ne dopušča drugačnih mnenj.

  Pomilovanja ste vredni, neizobraženi intelektualni pritlikavci, še čez 40 let boste po svoji krivdi živeli v enaki državi, jaz pač ne bom!

  Komentar od liberalec | 6 julija, 2007 | Odgovori

 22. —–Ateistek, kot tipičen levičar, pač cenzurira sporočila, v katerih so napisati argumenti z ustreznimi viri,——–

  Vidiš, v tem se razlikujeva. Jaz nimam ustreznih papagajskih virov za zagovarjanje svoje resnice ampak le lastno pamet. Ravno zato, ker mi predpisuješ okvirje v katerih naj bi razmišljal in mi ponujaš linke, kjer dokazuješ, da je tako razmišljanje napačno, delaš Sizifovo delo. Ne namenjaš jim meni.

  ——-Pričakovano, doslej se še nisi izneveril svoji levičarski naravi, ki ne dopušča drugačnih mnenj.—-

  Saj niti ne veš kakšna je moja narava ampak si jo kar določil.
  Na vseh možnih portalih, kjer se oglašaš, uničuješ bistvo odprtih tem z vsiljevanjem vedno ene in iste. Politično prepričanje. Si egoist s perverzno potrebo po prepričevanju,ki uničuje heterogenost javne besede. Pol kurca mi ni mar, če si kapitalski liberalec in če imaš svojo resnico, ki jo moraš prav povsod izpovedovati. Meni je ta resnica jasna, zato se na mojem blogu ne trudi več. Jaz sem tisti, ki bo na njem določal smernice. To pravico preprosto imam.

  –Pomilovanja ste vredni, neizobraženi intelektualni pritlikavci, še čez 40 let boste po svoji krivdi živeli v enaki državi, jaz pač ne bom!–

  Potem pa se, za božjo voljo, že odseli, kjer živijo po tvojih pričakovanjih.

  Komentar od ateistek | 6 julija, 2007 | Odgovori

 23. Danes je liberalec, energetičar, anonimni, north-to-the-future in kar jih ima še identitet (pa bi si moral nadeti le eno: malikovalec), pokazal svoj obraz.

  Hm, ga celo razumem: njegov najboljši možen od vseh svetov je prav do njega, svojega malikovalca, neprijazno neizprosen. Zato ne gre, kot že ves čas grozi iz dežele levičarjev, ovc in sploh ne utegnem slediti vsem oznakam, s katerimi označuje okolje, v katerem mu je in mu bo vseeno vedno bolje, kot v raju, o katerem sanja in s katerim opleta. Ker je tu – celo s svojim hendikepom – bolj enakopraven in enak in mu je bolje, kot bi mu bilo kadarkoli v malikovanem raju.

  Komentar od PF | 6 julija, 2007 | Odgovori

 24. http://www.amazon.com/Socialism-Sociological-Ludwig-von-Mises/dp/0913966630

  Knjiga ima 13 ocen po 5 zvezdic in nobene nižje, zdaj pa si mislite svoje. Ateistek si že povezane nanjo ne upa objaviti, tako zelo se boji resnice. Kot vampir sonca. Smilite se mi.

  Komentar od liberalec | 6 julija, 2007 | Odgovori

 25. 1. Deklarirati se za levičarja, pomeni že od nekdaj, biti avantgarda. Napredek.
  2. Vsak individuum veruje. Ostati brez vere, pomeni ostati brez smisla življenja. Vegetirati.
  3. Vseeno mi je ali se opredeljujem za levičarja ali klerika. Želim imeti možnost izbire. Ko mi bo želel kdor koli diktirati smernice mojega življenja – odjebi in lep dan ti želim.
  4. Religije/ideologije se ravnajo po principu si naš ali ne. Ali tuliš s tropom volkov ali te pogrizejo.
  5. Vsaka religija/ideologija rabi institucije za indoktrinacijo. Brez njih ne more obstajati.
  6. Na žalost religije/ideologije manipulirajo svoje vernike. Odvisno od potrebe. Zelo priročne so za mobilizacijo množic, recimo v vojnah.
  P.S.
  1. Rimokatoliška cekev je že ustanovila v Sloveniji kar nekaj domov za stare ljudi. Vendar so namenjeni le vernikom.
  2. Slog in jezik pisatelja sta ogledalo njegovi duši, moralni vrednoti in srčni dobroti.

  Komentar od Boško | 7 julija, 2007 | Odgovori

 26. Boško, amen.

  Komentar od dr. filomena | 9 julija, 2007 | Odgovori

 27. “1. Rimokatoliška cekev je že ustanovila v Sloveniji kar nekaj domov za stare ljudi. Vendar so namenjeni le vernikom.”

  Pričakovano. Od nevernikov RKC ne bi toliko dedovala…

  Komentar od A | 9 julija, 2007 | Odgovori

 28. Protestni shod bo v sredo, 11. julija, ob 20h na Prešernovem trgu v Ljubljani. Šlo bo za spontan shod in ne za javno prireditev. Zbrali se bomo pod spomenikom velikemu slovenskemu poetu in svobodomislecu Francetu Prešernu. Zaželjen kakšen protestni napis!

  beri dalje: http://svobodnjak.blog.siol.net/

  Komentar od A | 10 julija, 2007 | Odgovori

 29. Krščanstvo na slovenskem, je prava drama!
  Itak,da krščanarji ne bodo plačevali za šolo,ali pač
  oni,ki štepajo kolikor bo bogec dal,lol….

  To je polom,če bo to sprejeto.Kako to, da Zver-ina ne odleti?

  Lucifuge Rofocale.

  Komentar od Koby | 12 julija, 2007 | Odgovori

 30. Ateistek

  malo si popravi znanje: brezmadežno spočetje se ne nanaša na rojstvo otroka Jezusa, ampak na brezmadežno spočetje Marije-ona sama se je rodila brez madeža, da je lahko spočela Boga

  Komentar od lena | 15 oktobra, 2007 | Odgovori

 31. Draga Lena,

  je zate taka nezaslišana izmišljotina znanje? Je tisti, ki si je to vse skupaj izmislil, priznan in citiran znanstvenik? Ni, torej mi prosim ne govori o znanju. Izmišljotine vsakogar, ki ima 5 minut časa, mi pa res ni potrebno tretirati kot znanje.

  Komentar od ateistek | 15 oktobra, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: