ateistek

Zgledal je manj slab med slabimi

Alojzij Šuštar Tako bi lahko rekel ob smrti g. Alojzija Šuštarja, ki se ga v tem času hvali z vseh koncev v stilu o-pokojniku-vse-najboljše. Katoliška cerkev pač ob smrti ljudi, ki so bili njeni člani oz. kakorkoli povezani z njo in so hkrati priljubljeni pri ljudeh, vernikih, vedno dela spektakel in lansira svojo resnico z namenom večjega mobiliziranja vernikov. Tokrat verjetno ni nič drugače.

Ne bom ga hvalil ali kritiziral, ker ga ne poznam. Vem samo, da če je nekdo dober, ne potrebuje institucije, da pokaže svojo veličino in jo ne kaže samo do pripadnikov lastne ideologije. Vsi tisti, ki ga hvalijo v teh dneh, se obnašajo, kot da so skoraj z njim živeli. V resnici pa večinoma povzemajo tisto, kar so slišali od drugih. Edina stvar, ki jo jaz lahko rečem o tem človeku in temelji na mojem lastnem opazovanju je, da v času, ko je bil on metropolit, ni bilo toliko javnih polemik in žolča med katoliškimi verniki in ostalimi državljani kot kasneje, ko ga je nasledil katoliški militantnež Franc Rode z uveljavitvijo ratoborne retorike in s tem znane fašistične izjave o pravem Slovencu, ki mora biti katolik. Šuštar se je zdel veliko bolj strpen. Ne vem pa kakšna stališča je imel do vprašanj splava, kontracepcije, evtanazije, pravic homoseksualcev ali pa je zgolj povzemal vatikanska stališča. To, kar omenjajo, da je imel zasluge za osamosvojitev Slovenije in da se je zavzemal za uveljavitev božiča kot praznik, mi osebno ne pomeni ravno dosti.
Upam pa, da v Šuštarjevem, na pogled strpnem delovanju in Rodetovem nestrpnem, ne velja pregovor, da pes, ki laja, ne grize in obratno.

2 julija, 2007 - Posted by | Religije

7 komentarjev »

 1. Meni se je zdel precej preblag, enako se mi zdi sedanji nadškof. Močno se mi kolca po Rodetu, ki je znal jasno zavzeti stališče kristjanov in ga tudi jasno izraziti.

  Komentar od sebastjanerlah | 3 julija, 2007 | Odgovori

 2. Vrlina zmernosti pri nekaterih pač ni cenjena. Če je Rode zavzemal stališča kristjanov, bi to lahko počel na veliko bolj primeren način, ne pa da je z njimi mejil že na fašizem oz.logiko izključevanja. Kristjan pa tak. Kvečjemu je lahko žalitev zanj.

  Komentar od ateistek | 3 julija, 2007 | Odgovori

 3. Bil je predstavnik multinacionalke, ki širi sebi lasten in potreben svetovni red.

  Komentar od Boško | 3 julija, 2007 | Odgovori

 4. kako lahko rečeš da je manj slab med slabimi če pa rečeš da ne boš ne hvalil ne krtiziral?
  Hvala Bogu da je vsaj na svojem pogrebu dobil priznanje za svoje delo ki je bilo veliko in je močno, zares močno pomagalo Sloveniji v samostojnost.
  Zakaj misliš da sta na pogrebu bila tudi Kučan in Drnovšek’če tam ne bi imela kaj delati ju gotovo ne bi bilo.Ker pa sta dobro vedela kaj je ta človek naredu za Slovenijo sta tam bila1

  Rode je osebnost ki je vedno povedal kar si je mislil in je bilo to res kar je povedal1tako da tvoj nick niti ne obstaja….

  Komentar od amaru | 10 julija, 2007 | Odgovori

 5. —kako lahko rečeš da je manj slab med slabimi če pa rečeš da ne boš ne hvalil ne krtiziral?—–

  Zato, ker je vseeno pripadal cerkveni instituciji in se je hočeš nočeš zalagal za lažje širjenje njenih lovk po moči in kapitalu.

  ———Zakaj misliš da sta na pogrebu bila tudi Kučan in Drnovšek’če tam ne bi imela kaj delati ju gotovo ne bi bilo.Ker pa sta dobro vedela kaj je ta človek naredu za Slovenijo sta tam bila—–

  To, da je veliko naredil za Slovenijo za moje pojmovanje sveta nima veliko veljave.

  ——-Rode je osebnost ki je vedno povedal kar si je mislil in je bilo to res kar je povedal1tako da tvoj nick niti ne obstaja….——

  Kaj je z mojim nickom?
  Rode je vnašal razdor in prepir med ljudi. Bil je tipični katoliški ortodoksnež poln dvojne morale.

  Komentar od ateistek | 10 julija, 2007 | Odgovori

 6. Rode poln dvojne morale?ti si res brezmejno neumen kot kaže…Rode je eden izmed tistih ljudi ki nikoli ne bodo in nikoli niso delali kaj dvomoralnega…
  še sprašuješ se kaj je narobe z tvojim nickom?tvoj nick ne obstaja.vprašaj vsakega filozofa oziroma človeka ki se spozna na to, ateist ne obstaja je le ime za nekoga ki se ne ve kako odločiti,ne pa za osebo ki ne veruje v nič…tko za to da boš vedu…
  kaj paje bolj pomembnega kot narediti nekaj za svojo domovino??????

  Komentar od amaru | 4 septembra, 2007 | Odgovori

 7. He,he, Amaru, nimam komentarja. Vse piše samo če znaš pogledati.

  Komentar od ateistek | 4 septembra, 2007 | Odgovori


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: